[ zorg @ 14.02.2004. 16:32 ] @
Zanima me mehanizam apsorbcije vode unete u organizam,i mehanizam koji telo koristi kako bi
je precistio. Naime, da li se popijena voda putem creva uvodi direktno u krv takva kakva je
(tvrda, zagadjena) pa se onda krv preciscava u bubrezima. Da li upravo zbog toga bubrezi
trpe, gomila se sediment u njima... Ili se popijena voda jos u crevima filtrira a ostatak
se izbacuje stolicom (ne veruje bas u ovaj meh. ali nisam siguran). Da li neko nesto zna o ovome ?
[ salec @ 18.02.2004. 12:19 ] @
Ako se dobro sećam ide iz creva u krv, pa se filtrira u jetri pa ide dalje. Nisam siguran da se kamenac može uneti direktno iz vode u organizam, čini mi se da kalcijum mora biti u nekom "svarljivom" organskom jedinjenju.

Bubrezi su na drugom kraju lanca. Oni izdvajaju iz krvi koja kroz njih prolazi višak vode i još gomilu stvari, deo vode vraća natrag (štedljivo, štedljivo...) a pesak koji se u njima taloži je valjda rezultat hemijske reakcije u samoj mokraći. On sigurno nije prenet tokom krvi od creva do bubrega u neizmenjenom obliku.
[ superbaka @ 18.02.2004. 14:21 ] @
enterociti tj. crevne celije ne prave razliku izmedju "prljave", "tvrde" ili bilo kakve druge vode... :) to su selektivno propustljive celije i one propustaju male molekule... proteini se razlazu do aminokiselina koje se resorbuju, masti do glicerola i masnih kiselina, seceri do monosecera, minerali ulaze takvi kakvi jesu, voda kao voda sama a ne sa primesama, a sve ostalo se u crevima razlaze do toga pre resorpcije... ono sto se ne razlozi i ne resorbuje pretstavlja izmet... sve to ulazi u enterocite pa dalje u krv preko posebnih receptora pa tako masne kiseline preko "svojih" hidrofobnih receptora, Na i K preko Na-K -pumpe, voda direktno preko membrane regulisana osmozom itd...
pretpostavljam da tebe zanima kako nastaje kamen u bubregu?
to nema veze sa kolicinom krecnjaka u vodi!!! da je tako svi bi crnogorci imali kamen u bubregu jer imaju krecnjacku vodu :)
to da je Ca u "svarljivom" organskom obliku dovodi samo do njegove bolje resorbcije... ali ces Ca uneti i ako jedes kamen! uroliti nastaju (pokusacu da sto vise uprostim) tako sto se u bubreznim kanalicima pojacano odlupljuju pokrovne celije tih kanalica usled nekog poremecaja u njima (nefroze, zapaljenja) a na njih se taloze razni minerali, pre svega Ca, Mg i fosfati koji sve to ucvrscuju i daju kamenje... koncentracija minerala u krvi mora biti uvek konstantna bez obzira koliko ih ti unosio hranom... sve to regulise organizam raznim mehanizmima (ne samo jetrom) jer i najmanje smanjenje ili povecanje koncentracije Ca, Na, K, Mg itd dovodi do smrti...

[Ovu poruku je menjao secret dana 18.02.2004. u 18:38 GMT]
[ salec @ 18.02.2004. 16:11 ] @
Sad, ako jedem kamen... on verovatno ne može da prođe kroz ćelijske membrane enterocita... bez teške povrede istih. Međutim, ako imam veoma jake zube i dovoljno dugo žvaćem, dok ne napravim veoma veoma sitan pesak... ko zna?

U svakom slučaju ne bih jeo kamen... to mi je odvratno... pa robijaši tucaju kamen! Mada sa druge strane, ko zna šta su sve radile one životinjke od kojih se prave šnicle.

Izvinjavam se zbog digresije. Želeo bih da saznam još nekoliko stvari:

Znači, voda iz bojlera nije škodljiva (bar ne zbog kamenca) kako se veruje?

Da li višak Ca u vodi i hrani dovodi do prebrzog okoštavanja kod male dece ili su hipervitaminoze krivci za to?

Kažeš da minerali nisu krivi, ali da li postoji nešto drugo u ishrani što može započeti ili pogoršati proces stvaranja urolita? Da li postoji opasnost da uroliti rastu u samoj mreži bubrežnih kanalića i da ih povrede još više?

Da li je istina da neke mineralne vode bubrežni bolesnici moraju da izbegavaju ili to nema veze, jer je unos minerala strogo regulisan još na prelasku iz creva u enterocite?
[ zorg @ 18.02.2004. 17:03 ] @
A u cemu je tajna PROLOM vode koja dokazano utice na izbacivanje peska i
otapanje kamena u bubregu ?
Da li cesmovaca preciscena filterima sa reverznom osmozom (navodno ne propusta cak ni viruse -firma "KUNA") moze spreciti nastajanje sedimenta ili ga cak neutralisati ? Ne verujem bas da je potpuno irelevantno, makar po pitanju sedimenta u bubrezima, kakvu vodu pijemo, sobzirom da se i sami sastojimo od nekih 75% iste, ako se ne varam. Misljenja sam da redovno 'menjanje vode'
moze znacajno doprineti zdravlju i kvalitetu zivota. E sad,od nas zavisi kakvu cemo vodu piti...
[ salec @ 18.02.2004. 17:09 ] @
Ej, da, to me je zanimalo. Da li je zorg u pravu: da li bubrezima prija veliki protok ili ih to više opterećuje?
[ srki @ 19.02.2004. 00:23 ] @
Citat:
zorg:
Da li cesmovaca preciscena filterima sa reverznom osmozom (navodno ne propusta cak ni viruse -firma "KUNA") moze spreciti nastajanje sedimenta ili ga cak neutralisati ?

Citao sam u novinama kada su se neki stanari zalili na kvalitet vode pa su ovi iz vodovoda provalili da su ovi imali instalirane filtere koji su previse dobri i zaustavljalu su hlor iz vode i onda zbog nedostatka hlora voda nije imala dobar kvalitet. Mozda su se neke gljivice, bakterije razmozile na cesmi ispod filtera?!? Zaboravio sam tacno sta je bilo ali pokusacu da nadjem tekst.
[ superbaka @ 19.02.2004. 13:56 ] @
uh imate mnogo pitanja ne mogu bas na sve da odgovorim...

Citat:
Znači, voda iz bojlera nije škodljiva (bar ne zbog kamenca) kako se veruje?


nije uzrocnik bubreznog kamenca

Citat:
Da li višak Ca u vodi i hrani dovodi do prebrzog okoštavanja kod male dece ili su hipervitaminoze krivci za to?


nisam cuo za prerano okostavanje (ja sam ipak veterinar :)) ali za rahitis ili osteoporozu nije krivac Ca... da bi se Ca resorbovao potreban je aktivan vitamin D3 koji stvara protein za vezivanje i resorpciju Ca u enterocitima... vitamin D se unosi u organizam kao neaktivan holekalciferol... dalje se obradjuje u jetri pa kozi i na kraju u bubrezima gde se dobija 1,25-dihidroksiholekalceferol alias vitamin D 3 koji je jedini aktivan... bilo koji poremecaj u navedenim organima dovesce do poremecaja sinteze ovog vitamina a samim tim i nedostatkom Ca u kostima sto (izmedju ostalog) uzrokuje gore navedena stanja...


Citat:
Kažeš da minerali nisu krivi, ali da li postoji nešto drugo u ishrani što može započeti ili pogoršati proces stvaranja urolita?


more toga ali bez predispozicije bubrega za nastanak urolita nista im ne vredi :) sve sto ostecuje bubrege stvara tu predispoziciju...

Citat:
Da li je istina da neke mineralne vode bubrežni bolesnici moraju da izbegavaju ili to nema veze, jer je unos minerala strogo regulisan još na prelasku iz creva u enterocite?


sve to je veoma diskutabilno jer jednog dana za nesto medicina kaze da je zdravo pa kroz nekoliko godina otkrije nesto novo i kaze da nije zdravo, pa kroz desetak godina otkrije neku drugu stavku i kazu da je u stvari ipak zdravo kako su prvobitno tvrdili i tako u nedogled sa novim saznanjima... kako sada stvari stoje treba da izbegavaju da ne bi pospesili jos vece talozenje minerala na urolitima...

Citat:
A u cemu je tajna PROLOM vode koja dokazano utice na izbacivanje peska i
otapanje kamena u bubregu ?


ne znam, daj mi mehanizam kako to radi a ja cu ti reci u cemu je stvar...