[ Lord_Sauron @ 14.02.2004. 18:13 ] @

Jeli neko cuo za ovaj fakultet?

Fakultet informacionih tehnologija - Mostar
www.fit.ba

Gledao sam im nesto plan i program, i cini mi se da nisu losi,
ali mi se posebno svidja mogucnost za "distance learning".

Skolarina za "na daljinu" iznosi 1500 KM ( sto i nije monogo )

Sta mislite o tome ?
[ bags @ 15.02.2004. 17:30 ] @
Ja sam se isto raspitivao za taj fakultet prije.On je u BiH definitivno najbolji što se tiče informatike (mada i nema neke konkurencije ;).Znanje koje se može steći je sasvim ok,a profesori su većinom iz Hrvatske,kabineti sa računarima su moderni ,imaju brz pristup netu,fakultet nije skup.

Problem je međutim sa priznavanjem ,tu može biti nekih problema.Ovde na u Beču na informatici priznaju skoro sve ispite koje si dao i zaista je retko da se nešto ne prizna ,ali ovom jdnom dječku nisi prizali nijedan iz prve godine (a on ih je dao sve i kaže da se podobro namučio).

Ima na netu sajt jednog studenta tog fakulteta sa dosta knjiga u pdf formatu sa samog faksa.Ja sam izgubio link ,ali probaj googlati i ja sam ga tako našao.

[ Lord_Sauron @ 15.02.2004. 23:41 ] @

Pa vljda sto se priznavanja tice, taj fakultet radi po bolonjskoj deklaraciji i ima one ECTS (European Credit Transfer System) kredite. Trebalo bi da se priznaje u inostranstvu, a za SCG ne znam.

Hvala na odgovoru, idem sad da trazim sajt tog studenta pa ako nadjem nesto postovat cu :)

[ bags @ 16.02.2004. 04:40 ] @
www.niobinlab.tk

Malo se sajt izmjenio u odnosu na prosli put,nisam detaljno pogledao da li ima jos onih knjiga,ali promuvaj se sigurno su tu negdje.Ako ne nadjes nista,posalji covjeku mail sa pitanjima ,verovatno ces dobiti korisne informacije iz prve ruke.
[ Lord_Sauron @ 16.02.2004. 23:27 ] @

e, hvala na linku, ima bas puno skripti za download

nego da te pitam znas li slucajno kako se prijavljuje (tj. da li imas konkurs od prosle godine). Nisam nasao na sajtu da li se polaze prijemni i kako itd.

Inace, hvala na svemu :)
[ jaskotr @ 27.11.2004. 13:42 ] @
Ima li ko ove knjige sa FIT fakulteta. http://www.niobinlab.tk/ neradi, pa me interesuje jeli ih ko skinuo vec..

Thnx
[ ||NeX|| @ 27.11.2004. 14:07 ] @
Bilo j eproblema sa priznavanjem, ali od ove godine više valjda nema.
Fakultet nije loš. Meni je bolja alternativa od ETF-a u Sarajevu smjer Informatika, jer tamo tek od 3. godine imaš usmjervanje na informatiku, a to mi je malo bezze.
[ skendzos @ 04.12.2004. 01:25 ] @
Nije sto sam student ovog fakulteta, ali stvarno mislim da je najbolji u BiH, a nista gori od dosta respektivnih fakulteta u regionu. Priznaju ispite i u Austriji, Njemackoj i Spaniji. Najveću komunikaciju fakultet ima sa Univerzitetom Laida u Spaniji, Univerzitet Paderborn - Njemacka, radi se na zajednickim projektima.
Et pa ko nezna gdje ce ni sta ce studirati, savjetujem mu da dodje u Mostar
[ Smotanko @ 25.01.2005. 07:44 ] @
Da ne zna neko gde mogu da se skinu skripte sa FIT-a?
[ bdlj @ 01.02.2005. 00:04 ] @
Na koje skripte mislis? Student sam FIT-a pa mozda mogu da pomognem.
[ BlackKnight @ 23.03.2005. 20:44 ] @
Fakultet je DEFINITIVNO najjaci, ni na ETF-u ni na bilo kom drugom u Bosni i Hercegovini nema nista sto je do koljena ovakvom fakultetu, Ja sam pauzirao jednu godinu i sad cu upisati Kao DL student.

Imam dosta prijatelja koji su sto redovni sto DL studenti, i ok je.
[ ||NeX|| @ 09.05.2005. 05:53 ] @
Ako neko ima Matematiku sa prve godine, volio bih imati. Knjigu, skriptu, bilo šta, samo da je na našem.
[ dendic @ 11.05.2005. 13:14 ] @
FIT je dosta tezak za zavrsiti. Najbolje je ko moze nek ide u redovne studente.
Prisustvo nastavi pomaze kod ucenja tj. nemoras citavu knjigu uciti do kraja, vec sa predavanja znas kakav je profesor i sta trazi.
Uglavnom kad zavrsis fax spreman si za ucenje na poslu.Valjda se sa ovim slaze i prof. Krkic.
[ ||NeX|| @ 14.05.2005. 11:24 ] @
Dobro si spomenuo dekana prof. Krkića! Stvarno je ljudina. Sve se može dogovoriti, razumije te i dadne rado veoma korisne savjet i pomogne nerijetko.
[ XXXL @ 12.06.2005. 23:25 ] @
yel zna neko ima li priyemnog ispita (kad ye?). Kad mogu da dobiyem potwrdu da sam nyihow redowan student (hocu odma da salyem papire u nyemacku na fax, a moram ih poslat do 15. jula). HWALA
[ ||NeX|| @ 13.06.2005. 12:21 ] @
Prijemni ima, ako je više od 60 se prijavilo. A ne moraš čekati prijemni, nego poneseš 750eura koliko je upisnina i kažeš Dekanu da ćeš u Njemačku i da li da ti može da ti da potvrdu prije toga. Ako budeš imao sreće dati će ti je.
[ bokacbl @ 13.06.2005. 13:27 ] @
Par pitanja u vezi FIT-a, ako moze neko da mi odgovori:

1.Koliko traju studije?
2.Koje se zvanje dobija nakon zavrsetka studija?

Eto toliko,

Hvala unaprijed
[ devilhope @ 13.06.2005. 18:24 ] @
1. “Bachelor + Master” (3 + 2 godine).

2. “Inžinjer informacijskih tehnologija” (VII stepen) iliti po anglo-evropskom B.Sc. za 3 godine a "postdiplomski" je M.Sc. u necemu sa ovog linka
http://www.fit.ba/index.php?op...onid=7&id=31&Itemid=66
[ dark_boy @ 28.08.2005. 16:00 ] @
Ja sam student fit-a dobar fakultet :)
scripte mozete naci na http://scripte.fit.ba posjetite www.fit.ba
[ Okram_marko @ 24.01.2006. 11:18 ] @
Veliki poz.

I mene jako zanima ovaj fax pa ako možete reci nešto detaljnije.
Ja sam cuo da se je to fax "bez matematike" tj da je više baziran na samu srž informatike (programiranje, komponente itd). Da li je to istina??

Ako možete, napišite predmete koje imate u prvoj godini itd, samo da mi "gušteri" vidimo kako to izgleda.
Koliko je matematike u tome svemu???

I na sada nisam skontao, koliko to sada godina ima?? Meni rekoše da ima od 2 i 4 godine. Možete malo pojasniti.

Ovo što se tiće upisa, kolega mi je rekao da nema nekakvih prijemnih ispita vec da se prode nešto kao "test" da li znanja ili neceg drugog to nam vi recite.

Kako ide to sa praktičnom nastavom??

Hvala vam MNOGO unaprijed.
[ BlackKnight @ 25.01.2006. 19:23 ] @
>
Ovako, Student sam FIT-a U mostaru.
Naravno da postoji matematika.
Nema TESTA, AKO SE UPISUJES kao DL (Distant Learninig) Student
Tj ima prijemni u slucaju da se upisujes kao redovan student, tj student koji
prati nastavu u Mostaru i to SAMO i AKO SAMO komisija utvrdi da je preveliki broj
STUDENATA APLICIRAO.

Onda se postavi obavjestenje o prijemnom
[ Quantum @ 26.01.2006. 08:21 ] @
Ja sam prije nekih 6 godina isao u Mostar da se raspitam za studij informatike i mogu reci da je tada to bilo vrlo skromno. Al bas skromno. Od tada su izgleda prilicno napredovali, ali nisam siguran da su najbolji i da su superiorni u odnosu na sve ostale, a pogotovo u odnosu na ETF Sarajevo. IMisljenja sam da je Informatika na ETF-u ipak najjaci studij te vrste u BiH.
[ Umac @ 02.09.2006. 01:34 ] @

Kakav ba EFT Sarajevo !?

FIT Mostar je vise nego superiorniji (naravno za one zeljne znanja)

a jebes Fax kojeg mozes zavrsiti bez Krvi i znoja

(FIT naravno ne mozes zavrsiti bez navedenih izlucevina :)

Očevidac
[ Neo_From_MG @ 19.12.2006. 19:01 ] @
Pozdrav Svima...Ja sam Iz Mrkonjica....
Ali to nije bitno.
Ako ima neko ko je zavrsio prvu godinu FIT-a u Mostaru,ako moze neka mi odgovori na ova pitanja:

1.Koliko iznosi godina studiranja s knjigama?
2.Da li je puno zastupljeno programiranje?
3.Pstoje li van nastavne aktivnosti i koje?
4.Da li se dobijaju oni bodovi?

Hvala...
[ muhha @ 13.06.2007. 07:45 ] @
Dragi Studenti,

i oni koji misle dole krenuti na fakultet. Tek sam danas vidio da je bila gore negdje prica o meni jer ja sam prvi student koji je dosao iz Beca na taj dole j...beni fakultet gdje vec skoro 3 godine cekam da oni meni posalju rjesenje o priznatim ispitima.
Moram Vam reci da je danas 13.06.07 a prijavio sam se na fakultet 10/2004. Vjerujte ama nista nisam dobio niti pismo kako su mi obecali u roku od 3 sedmice sa rjesenjem koje sam direktno dobio od Dekana tog fakulteta.

Danas idem dole da se odjavim i da nekom mamu...jee...bem...izvinite na mom rječniku.

Ja imam skoro dvije godine fakulteta iz Beca, da sam otisao u Banja Luku imao bih 10 ispita do Bachelor-a ili u Doboj....mislim da je stvarno sramota ovoliko cijedit ljude ovo su samo pare u igri.

Svakom bih predlozio da ide na bilo koji drugi fakultet ali definitivno ne na taj...ljudi ja radim u IT Branži već 10 godina ja sam trenutno sys-admin i odrzavam sistem od 200 racunara i 10 mesh-eva u renomiranoj Banci...... sto dole definitivno necete moci nista ba od toga nauciti jer dole se tupi jos uvjek staro s*****...bolje upisat Cisco Akademiju ili MCSA/MCSE...

Ja samo imam najnegativnije misljenje o tom fakultetu...budu li mi sta srali ba oticu do Dnevnog Avaza...jer na kraju ja sam njima u kešu dao za početak 2500 KM.

Pa kad se već igraju fakulteta daj da vidi i javnost o njihovoj kompetentnosti.

Eto toliko od mene!

Pozdrav
[ Neo_From_MG @ 18.06.2007. 21:23 ] @
Gledaj ako si ogorcen na njih zbog toga sto ti se dogodilo na FIT-u ne moras da nas sputavas ili sl.

To sto ti se dogodilo moglo je da se dogodi bilo komo i na bilo kojem drugom fakultetu.

Stoga nemoj da strasis strasljive i budi realan...

Vjerovatno ce to sve da bude dobro...

Barem se nadam...

Sretno.
[ kupidisk @ 24.06.2007. 12:48 ] @
ako si sysadmin u renomiranoj banci u Becu, sta kukas za 2.5k km kad je to 1/3 tvoje plate?