[ jaguarr @ 04.07.2011. 14:19 ] @
| Izvinjavam se ako dupliram temu ali ovako:
moja skola je dobila adsl, iz njega ide kabal u svic iz svica u 15 racunara, i sve radi kada je na automaticali kada ukucam rucno ip ( tu mislim da gresim kod kod default gateway-a jer tu kucam 192.168.1.1 ali nisam siguran da je to ip huawei rutera )onda nema interneta, tako da pitam da li dobro kucam i kako da vidim ip rutera (papiri od njega nema pojma gde se nalaze) i da li se u default gateway uopste to kuca i sta da kucam u preferred dns server? i gde gresim? |
[ yolja624 @ 04.07.2011. 14:21 ] @
Nemas net zato sto nisi ukucao i DNS...
U preferred dns ukucas isto sto si kucao i u GW i trebalo bi da proradi.
A gw je uglavnom 192.168.1.1 - tj adresa rutera. Provjeravas tako sto tu adresu ukucas u browser i ako ti se otvori strana sa podesavanjem modema to je to.
A na kraju, sto ti smeta da ruter dodjeljuje IP preko dhcp, sto bi to rucno ti kucao?
[ jaguarr @ 04.07.2011. 14:38 ] @
to sam vec probao ukucao sam isto u gateway i u dns ali nista, a treba mi jer cesto prave konflikte racunari i stalno radim repair pa me mrzi. inace ima neka fora sa dos-om kada ga pingujes, pa me interesuje kako da pingujem ruter ako to uopste moze, a probacu sutra da ukucam ponovo danas sam to radio na brzinu, mozda sam i pogresno otkucao
[ gogi100 @ 04.07.2011. 15:02 ] @
racunari bi trebalo da sami dobiju adrese, gateway i dns od adsl rutera jer on je dhcp server. a zasto bi kucao rucno adrese, kad imas sve podeseno
[ jaguarr @ 04.07.2011. 15:24 ] @
ne razumem
[ yolja624 @ 04.07.2011. 17:04 ] @
nema sta da se ne razumije... zasto bi ti rucno davao IP adrese, ako vec postoji DHCP koji korektno radi?
A lako se iz tog DHCP dobije ispravan GW / DNS. Ukucas na racunaru, koji ima NET, u cmd prompt ipconfig /all i vidis sve sto ti treba.
[ jaguarr @ 04.07.2011. 17:47 ] @
odlicno toga se nisam setio, hvala
[ newtesla @ 05.07.2011. 08:15 ] @
Da ne bi imao konflikte u lokalnoj mreži:
-ili podesiš sve računare sa statičnim adresama, pa negde vodisš spisak koji ima koju adresu;
-ili na svim računarima pustiš da adresu dodeljuje DHCP
Huawei ne gleda zauzeće adresa na subnetu, i mrtav ladan će da dodeli adresu koja je već tu u mreži ukucana kao statička; to i nije neka greška uređaja, jer zato i postoji address_pool u DHCP-u.
Dakle, ili - ili. I neće biti konflikata. Moj glas ide DHCP-u: em je lakši, em onda u ruteru imaš spisak adresa po mreži ;)
[ jaguarr @ 05.07.2011. 13:04 ] @
ej ljudi hvala, ali moj problem je bio sto nisam ukljucio svic. sve radi sa statickim adresama. izvinite na cimanju i hvala na pomoci
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.