[ milos_r @ 05.07.2011. 14:12 ] @
Pozdrav,
dobro bi mi dosla pomoc nekog ko se malo bolje razume u baze. Naime ja sam isprojektovao jednu bazu za program koji razvijam ali obzirom da nisam db programer malo sam se zapetljao pa bi mi dobro dosli saveti i pomoc. Prvo saveti bi mi trebali oko veze zaposlenog i sektora u kojem radi. Ovo nisam siguran da sam najbolje uradio. Evo i podataka koji mi trebaju koje cu zahtevati iz programa pa mi recite da li cu moci to preko ovoga dobiti. Recimo da prikazem sve zaposlene iz odredjenog sektora ili recimo da prikazem sve menadzere i sektor u kojem je menadzer ili da pored svakog radnika u listi pise sektor u kojem je i ako je menadzer da bude druge boje.
Fakticki jedan sektor moze imati takodje pod sektore a i ne mora ako je na dnu. Takodje moze i ne mora imati sektore iznad sebe.
Drugo sto me muci je pristup tim podacima iz programa. Ja sam do sada radio najvise sa dve povezane tabele i ovo me prevazilazi. Dobro bi mi doslo da mi neko pomogne u razvoju procedura koje bih ja posle pozivao iz C#-a.
Evo i nekih osnovnih potreba koje bih cesto koristio a mogle bi se strpati u procedure:
prikazi sve zaposlene ime, prezime, email sluzbeni, telefon sluzbeni, sektor ( spisak svih zaposlenih u tabeli da prikazem sa linkom na imenu ka detaljima za svakog )
prikazi odredjenog zaposlenog sa svim detaljima sem id-a sifre i usera
dodaj zaposlenog u bazu
prikazi sve zaposlene iz odredjenog sektora
prikazi sve menadzere
prikazi sve zaposlene koji su odredjene sistemske role
prikazi sve zaposlene koji su imali ocenu manju od neke unesene
prikazi sve zaposlene sa nekim aktivnim reversom
prikazi sve dnevne izvestaje (datum unosa, radnik koji ga je uneo, opis)
prikazi sve dnevne izvestaje koji imaju prekide duze od neke vrednosti(datum unosa, radnik koji ga je uneo, opis)
unesi novi dnevni izvestaj

Ispod je slika sa bazom a dodao bih i same fajlove ali nesto ne umem ovde da nadjem gde se kace fajlovi :)

Hvala unapred svakom na bilo kakvoj pomoci
Milosnadjoh kako se kace fajlovi ;)
[ deerbeer @ 05.07.2011. 14:28 ] @
Ovako na prvi pogled cini mi se da si dobro modelovao bazu pogotovu tabelu Sektor (0-1 na istu tabelu) .
Medjutim ovde ces imati potencijalni problem sa upitima kad budes izlistavao sektore, zaposlene i zaposlene iz podredjenih sektora .
Za svaki nadredjeni/podredjeni nivo imaces po jedan join a po organizacionoj semi ne znas nikad unapred koliko tih nivoa ima tj. da li i kako aplikacija dozvoljava kreiranje novih sektora kao 'child' sektor .
Ako se zna da sektor moze imati najvise n nivoa onda si u redu . U 90% slucajeva sistematizacija je tako . Problem je kad imas proizvode i hijerarhiju istih .

Taj problem je u SQL2008 resen sa hierarchyid http://msdn.microsoft.com/en-us/magazine/cc794278.aspx
[ milos_r @ 05.07.2011. 14:34 ] @
Mislim da se to nece pojaviti kao problem obzirom na unapred popunjenu tabelu Sektor. Ta se tabela realno nece nikad menjati. Cak program nece nuditi opciju za editovanje te tabele jel je to nepotrebno. Nju cu popuniti rucno direktno iz sql managera.