[ plavigor @ 07.07.2011. 12:37 ] @
U jednoj firmi ima sedam računara, jedan server i šest radnih stanica. Server je preko invertora priključen na jedan veliki akumulator koji se stalno dopunjava iz gradske mreže. U slučaju nestanka struje taj akumulator će server sa sve telekomunikacionim ormanom držati dva dana živim. Sve radne stanice imaju UPS (Mustek, uglavnom oni jeftini). Kada nestane struje UPS-ovi dovoljno drže da bi korisnici isključili računare. U međuvremenu, pali se trofazni agregan 12kW nominalne snage. Kada se agregat upali korisnici počinju da pale računare. Nažalost, struja iz agregata ne može da podmiri i punjenje UPS-ova i rad računara pa računari zapravo rade još pet do deset minuta koliko izdrži UPS. Zato su prinuđeni da računare nakon gašenja skinu sa UPS-ova i uključe ih direktno u utičnice. Tako rade koliko hoćete ali to zahteva dosta posla, kao i vraćanje na UPS-ove nakon povratka struje. Moje pitanje je zašto tako snažan agregat ne može da nahrani i UPS-ove i računare iza njih? Da li na to ima uticaja i kvalitet struje i njena stabilnosti? Sledeće nedelje će doći električar i meriće struju (šta god to značilo), tj. svašta će nešto eksperimentisati. Pošto ću i ja prisustvovati tome, molim vas dajte neke smernice na šta da obratim pažnju. Ja sam mašinac, ne električar niti elektroničar, pa šta bi zapravo trebalo da se testira? Moja neka ideja je da se pre svega vidi snaga struje (ako sam se dobro izrazio) na izlazu iz agregata, zatim na utičnicama pre UPS-ova, pa zatim i na izlazu iz UPS-a. |