[ d.vader @ 10.07.2011. 14:44 ] @
Po savetu druga postavljam temu jer želim da čujem informacije i iskustva u vezi brzina, odnosno, odnosa brzina između downloada i uploada.
Skoro sam, pre par meseci prešao na Orion ADSL jer su mi na prodajnom mestu rekli da nude najveće brzine i najniže cene. Naivno sam im poverovao i sad pitam:
Uzeo sam paket MAX po ceni od 2490 din uz dvogodišnji ugovor i imam:

Bilo mi je čudno da je upload na paketu MAX isti kao na paketu koji je ispod (Orion ADSL6) i koji je jeftiniji. Logika kaže, ako je upload ograničen onda ne može biti MAX.
Pošto sam skoro službeno putovao, na tri mesta sam uporedio brzine i cene:
Primer 1, aerodrum Prag, WiFi u okviru kafea uz piće:


Primer 2. stan u Moskvi, ADSL po ceni od 360 rubalja za mesec (40 rubalja = 1 euro)


Primer 2, stan u Samari, ADSL po ceni od 280 rubalja za mesec:


Obratio sam se Orionu i dobio odgovor:
Citat:
Postovani,

Sto se tice uslova u drugim zemljama mi svakako o tome ne mozemo govoriti.

Uveravamo Vas da u ovom trenutku mi pruzamo najpovoljnije uslove ADSL Interneta u nasoj zemlji.

Svakako ocekujemo da ce se u narednom periodu usluga poboljsati i biti konkurentnija, na osnovu primera zemalja u okruzenju.

Ukoliko imate dodatnih pitanja mozete kontaktirati nas korisnicki servis na broj telefona 011/4 100 100.


Srdacan pozdrav,
Igor Rogulja
Korisnicki Servis


[ d.vader @ 10.07.2011. 14:50 ] @
Zaboravih osnovno pitanje. Da li neko od vas zna zašto je kod nas takav odnos između downloada i uploada ako imamo u ova tri primera da upload čak ide ispred downloada a i koristi se manje?
[ Jbyn4e @ 10.07.2011. 15:06 ] @
Ova tri sto si probao drugde NISU ADSL. Mogu biti mozda xDSL ili nesto trece, ali adsl2+ ima max 24Mb/3.5Mb i to u annex M koji kod nas nije upotrebi, tako da je trenutno max kod nas ako se dobro secam 24Mb/1.5Mb, u praksi se to svodi na 16/1 i da od toga bolje u Srbiji nema sto se tice ADSL-a.
[ d.vader @ 10.07.2011. 15:10 ] @
Moguće je, verovatno je bio lapsus jer sam pitao da li je to ADSL, sem za konekciju na aerodrumu i dobio potvrdan odgovor klimanjem glavom.
Kako god da se zove, uvek je kod nas najgora usluga i naravno, NAJSKUPLJA!!!
[ d.vader @ 10.07.2011. 15:17 ] @
@Jbyn4e:

Pošto poznaješ materiju, reci mi za moj slučaj. Imam ISDN i preko veze su mi smradovi u telekomu prebacili sa ASAM.a na ISAM jer sam na asamu imao max 6mbps.
Kolika je onda brzina uploada moguća na ovoj kombinaciji imajući u vidu i ping.
Priča o telekomovom ponašanju u zameni asama za isam je nešto posebno i ne bih se vraćao na to jer mi je muka.
[ calexx @ 10.07.2011. 16:24 ] @
To je otprilike najveći upload koji možeš da imaš sa ADSL varijantom a takav je na raznim paketima jer je od skoro Telekom podigao upload već za paket sa 6Mbps i sada svi paketi sa tom i većom brzinom imaju 1Mbps UL. Kad odbiješ overhead, imaš otprilike to što si platio.
Možda je Orion do pre par meseci imao bolje ADSL ponude, sada sa ovim 50% akcijama ne može da se takmiči ... ali šta je tu je, ako si potpisao ugovor, onda moraš da ga voziš do kraja. Jedino da se nadaš da će da povećaju brzine (samo DL, teško da će uskoro da se poveća UL) ili smanje cene.
[ Slobodan Milivojevic @ 10.07.2011. 20:32 ] @
Kod njih na stranici koja opisuje Orion ADSL MAX paket pise:

Citat:
Orion ADSL Max
2.490 dinara
Download - do 16384 Kbps
Upload - do 1024 Kbps


Evo na Orion paketu od 6/1Mbit sta se realno dobija:


A to je bas 6/1M - ADSL overhead... Tako da taj paket od 16/1M ono sto tehnologija koju telekom sada koristi odprilike i max sto moze da ti ponudi. Jednostavno ADSL tehnologija je takva da omogucava mnogo veci download od uploada. Tesko da ce u skorije vreme da se pojavi nesto bolje. Bar preko telefonskih parica i ADSL tehnologije.

A sto se tice cena, sad vec postoje daleko bolje ponude od Oriona. Ali sto se kvaliteta usluge tice, dobijam bas ono sto sam ocekivao - ni manje ni vise od toga. Ja sam zadovoljan...
[ d.vader @ 10.07.2011. 21:31 ] @
Ok. Problem je što sam na prodajnom mestu dobio drugačije tumačenje za paket MAX i što sam poverovao toj informaciji umesto da samproverio na netu. Obećali su mi sve, jer sam došao sa migracionim kodom, a potom...
Naveo sam da sam lično morao da se angažujem kod telekoma da mi priključak sa asama prebace na isam.
Mislim da je nekorektno da nekome ponudite uslugu a da kao davalac ne proverite da li ima uslova za istu i ako nema da se kaže zašto nema i šta se treba preduzeti da se ima.
U opšte, odnos provajdera prema korisnicima mi deluje ucenjivački. S obzirom na cene, mogli su odavno da od novca koji su uzeli unaprede uslugu.