You're quite welcome.

Ukratko, svaki objekat koji kreiraš u ActionScript-u (bilo da je u pitanju tekst polje, animirani klip, ili nešto treće) ne prikazuje se na pozornici sve dok ga ti sam eksplicitno ne dodaš korišćenjem
addChild() metode. Ovo je jedan od uobičajenih problema koji se javlja kod početnika koji koristeći AS3 žele da naprave neki objekat i kada testiraju projekat ustanove da se on ne prikazuje. Istina, objekat je napravljen i postoji ali se ne prikazuje zato što nije dodat na "listu za prikazivanje" (
display list). Ovo se postiže korišćenjem pomenute
addChild() metode gde se kao argument navodi naziv objekta. U tvom slučaju kod koji se nalazi na prvom frejmu za funkciju koja se poziva kada se pritisne taster "onama_podmenu1" izgledao bi ovako:
Code:
function podmenu1Click(event:MouseEvent):void
{
with (MovieClip(root).pagesMC)
{
if (stage.contains(portfolioMC))
{
removeChild(portfolioMC);
}
if (stage.contains(uslugeMC))
{
removeChild(uslugeMC);
}
if (! stage.contains(o_namaMC))
{
addChild(o_namaMC);
o_namaMC.gotoAndPlay(2);
}
else
{
o_namaMC.gotoAndPlay(2);
}
}
}
Sad vidiš zašto sam ti predložio prvi način.

Svaki put kada želiš da ukloniš neki objekat (a kada znaš da ćeš ga opet dodavati) potrebno je da ispitaš da li se on zaista nalazi u
display list-i. Ako pokušaš da ukloniš objekat koji se na njoj ne nalazi dobićeš grešku, zato sam u ovom primeru koristio proveru da li se "portfolioMC" i "uslugeMC" već nalaze na stage-u. Ovo sam postigao korišćenjem
contains() metode gde sam kao argument naveo naziv MC-a koji želim da uklonim. Takođe sam proveravao i da li se "o_namaMC" već nalazi na listi i ako se ne nalazi onda sam ga dodao, u suprotnom će samo započeti reprodukcija od njegovog drugog frejma. Ovo je praktično sve što ti je potrebno i na 11. i 21. frejmu, samo što ćeš zameniti nazive MC-a. Tako na 11. frejmu funkcija koja se poziva kada se klikne na taster "štampa" treba da sadrži sledeće:
Code:
function portfolio_podmenu1Click(event:MouseEvent):void
{
with (MovieClip(parent).pagesMC)
{
if (stage.contains(o_namaMC))
{
removeChild(o_namaMC);
}
if (stage.contains(uslugeMC))
{
removeChild(uslugeMC);