[ angels01178 @ 12.07.2011. 12:04 ] @
Molim vas za pomoc. Zanimaju me novija iskustva nasih lekara u Sloveniji, kakvi su uslovi rada, da li su im plate pristojne (pogotovo ako neko zna koje su plate lekara bez specijalizacije), kakvi su troskovi stanovanja i zivota u odnosu na plate? Ja u Srbiji u bolnici radim vec tri godine na odredjeno, nema nekih izgleda da ce nas, lekare na odredjeno, primiti za stalno, objava nekog konkursa moze da potraje jos godinama, a i kad objave prime samo anesteziologe ili radiologe, a ja sam vec tri godine na internoj medicini plus sam dve godine pre toga volontirala. Pre nekoliko godina je promenjeno da osobe koje su zaposlene na odredjeno ne mogu da dobiju ni specijalizaciju. Tako da ja, iako odavno imam sve uslove za specijalizaciju, ne mogu da je dobijem....I vrtim se u krug....kao i mnoge moje kolege. Znam da je poprilican broj nasih lekara otisao za Sloveniju, ili planira da ide. Ja sam se vec raspitala sta mi je sve potrebno za nostrifikaciju. Znam da je potrebno poloziti drzavni ispit na slovenackom jeziku i slovenacki jezik na Filozolfskom fakultetu pre zaposlenja. Znam da kada te zaposle odmah ti i omogucavaju specijalizaciju. Ali me interesuju iskustva nasih lekara koji su vec tamo, koji su otisli u poslednje 2 godine ili i ranije kakvi su im utisci. Najvise me brine da nema nekog gledanja ispod oka na nacionalnoj osnovi. Mada me je dosta ljudi koji su bili ili su jos uvek u Sloveniji, uveravali da toga nema. I pomenuto mi je da nekome posle nostrifikacije odrede da radi pripravnicki staz, nekom ne. Interesuje me da li se taj pripravnicki staz placa ili sam sebe izdrzavas dok to zavrsis. I da li znaci da definitivno ne mozes da pocnes da radis dok ne polozis drzavni ispit i slovenacki jezik na Filoloskom fakultetu? [Ovu poruku je menjao angels01178 dana 12.07.2011. u 14:20 GMT+1] |