[ Onaj @ 14.07.2011. 00:50 ] @
Dakle, sta je bolje:
a) nekisajt.com/stranica.html
ili
b) nekisajt.com/stranica

Resenje b) ne znam kako da izvedem (pretpostavljam da nije komplikovano). Vidim da se sve cesce praktikuje da se stranice prikazuju bez ekstenzije. Koje su dobre strane toga zbog kojih bi eventualno trebalo izmeniti "/straica.html" u "/stranica" (tj. bez ".html")?

Resenje a) praktikujem i takve stranice su mi godinama dobro rangirane na Google.

Ukoliko ima svrhe to raditi postoji li nacin za bezbolni prelazak iz "nekisajt.com/stranica.html" u "nekisajt.com/stranica" tj. tako da se ne zbuni Google, da se zbog te promene ne poremeti rangiranje dobro pozicioniranih stranica.

[ Miroslav Ćurčić @ 14.07.2011. 20:01 ] @
Isto je.
[ R A V E N @ 17.02.2017. 01:55 ] @
Mislim da je a. bolje u smislu izbjegavanja 404 greške. U slučaju pod b. mislim da moraš imati obavezno index.html dokument u stranica direktoriju i taj dokument će automatski biti prikazan. Dakle, stranica je ovdje ime direktorija, a ne dokumenta.

Što se tiče brzine, trebalo bi da nekisajt.com/stranica.html manje oprerećuje server, jer u drugom slučaju npr. Apache počne po default-u da traži index.html.

Ali to je možda samo prvi put jer vjerovatno odmah odredi index.html kao prvo što će servirati da ne mora svaki put analizirati svaku datoteku.
[ mjanjic @ 21.02.2017. 20:08 ] @
Mislim da se uopšte ne radi ovde o HTML stranicama na serveru, već su u pitanju PHP ili strane sa nekim drugim skript jezikom, a pomoću posebnih konfiguracionih fajlova (uglavnom u .htaccess) se reguliše koji fajl će server poslati na osnovu zadatog linka.

Uglavnom se radi nešto drugo, npr. umesto da imate link "nekisajt.com/stranica.php?id=12" koristite "nekisajt.com/stranica/12", a u .htaccess je definisano kako da server prevede "/stranica/12" u "/stranica.php?id=12" i sa tim parametrom pošalje "stranica.php" interpreteru.Ako hoćeš da korisnici otvaraju PHP strane, ali da ne pišu ekstenziju, imaš neka ponuđena rešenja ovde:
http://stackoverflow.com/quest...php-extension-with-mod-rewrite