[ sreten-91 @ 23.07.2011. 15:23 ] @
pozzdrav svima

Zanima me sledeca situacija, imam kablo od sbb-a legalno placanje, inace u zgradi zivim.

e sada do pre neki dan je sve super radilo i internet i tv, slika nije bila super kao nekad ali se moglo videti, a sada kada mi npr radi internet i skidam nesto sa neta kvari se slika na tv-u. kada proverim signal u modemu on je u minusu oko 4dB mislim na downstream.

e sada desi se da radi radi neko vreme i samo odjednom ne. Kupio sam onaj pojacivac za kablovsku tv, i on je downstream bas pojacao, slika na tv-u bas cista, nema smetnji i slicno ali problem je kod interneta nece da se poveze i da mu pise ono opertional. Kada kliknem na statusu pise upstream aqurited nesto tako i ne mrda ... onda sam negde na netu naisao da taj pojacivac pojacava samo DS a ne i US, da ga remeti pravi neki sum sta znm ja. tako da mi pojacivac nije pomogao.

Povezano je ovako:

Kablo od sbb-a ide na 3-way spliter, 2 izlaza su za 2 tv-a a jedan izlaz za net, spliter je neki sivi sto su postavili od 5-1000MHz

na netu sam nasao neki poojacivac spaun on pojacava valjda signal i za tv i za net ali je jako skup oko 80eura

Ima li nesto drugo da se iskombinuje da mi net ne prekida a na tv-u da bude dobra slika, kada god odem kod njih kazu doci ce ekipa na terenu su trenutno bla bla i nista od njih pa bih to hteo da vidim ako ima prost nacin da se to resi.

Neki pojacivac jeftiniji, ili neki spliter poseban za internet poseban za tv

Trenutno stanje

Receive power level: -6,0 dB
Transmit power level: 46dBmV

Hvala na odgovorima
[ DynDNS @ 23.07.2011. 17:23 ] @
Fali ti 6 decibela u oba smera.

Receive power level: -6,0 dB
Transmit power level: 46dBmV

Pojacavac za tu vrstu konekcije treba pojacavati signal u oba smera. Odlazni od 5/65 MHz i dolazni od 87.1000 MHz.
Taj spaun od 80 eura sa povratnim ce ti zavrsiti posao.

Sa parametrima koje si postavio da taj spaun kojeg vec posedujes samo propusta povratni smer tebi bi internet radio. Posto Transmit power level: 46dBmV i nije toliko zahtevno za modem. Izgleda da taj spaun blokira povratni smer ili prouzrokuje jako slabjenje u povratnom smeru.

Postoje spaun pojacala koja blokiraju signal u povratnom smeru, propustaju signal u povratnom smeru ( pasivni ) i koja pojacavaju signal u povratnom smeru ( aktivni ). Sva spaun pojacala koja sam nabrojao pojacavaju signal u direktnom smeru.

Moja preporuka je da se ne izlazes dodatnom trosku jer je provajder duzan da ti obezbedi kvalitetnu uslugu.
[ sreten-91 @ 23.07.2011. 17:33 ] @
ali ja nemam sada nikakav spaun :) samo rekao da sam na netu nalazio kao da je on dobar da se postavi i odradi ali mi je skupo :) ja sam kupio bio onaj obicni pojacivac neki kineski sa 4 izlaza i on je bas pojacao DS bio je u plusu oko 8db, ali nece ziv internet da radi a tv je extra slika :)

pa sam ga vratio kao nije mi pomoglo, i uzeo pare, platio sam ga bio 1500din

e sad mene zanima da li bi mogao da sa nekim drugim pojacivacem ako postoji a da nije skup napravim da moze i net i tv da rade, ili jednostavno za net, briga me za tv vazan mi je net samo :)
ili mozda neki spliter drugi?

a mislim da su i kablovi losi sto su nam oni sproveli u zgradi tako mi kaze onaj sto radi u toj radnji, jer su nam stavili ono deblje kablo ali sa onim aluminijumskim zicama, nisu sa onim bakarnim, tako ovaj kaze da je to skuplje sa bakarnim ali mnogo bolji signal salje...

kada stavim onaj 3-way spliter internet nece da radi a kada stavim 2 wey on hoce, ali tako mi ostaje jedan tv ne nakacen :) a kad kombinujem sa jos jednim 2 wey spliterom stanje postaje jos gore :)

da imam para kupio bih onaj spaun ali je jako skup :)

ne znam sta da radim :)
[ DynDNS @ 23.07.2011. 17:49 ] @
Nabavi jedan obican dvograni razdelnik i jedan tap 8 razdelnik. Modem povezi na out tap 8 razdelnika a drugi dvogradni razdelnik na kome ces povezati dva tv-a povezi na tap 8.
Ovim ce modem imati minimalno slabljenje u tvom stanu.

Postoje i tap 6, tap 10, tap 12 razdelnici...

Evo i slike tap 8 rzdelnika. Ovaj razdelnik na out izlazu slabi pola decibela a na tap 8 izlazu slabi 8 decibela.

[ sreten-91 @ 23.07.2011. 18:09 ] @
imam jedan razdelnik obicni od 5-1000MHz
Da li da uzmem i kablo sa bakarnim zicama za modem da ide do modema ili nemoram? inace nebi duze od 1m za modem jer mi je tv odma tu gde i modem

evo seme vidi jel to tako treba da se povezeDa nije bolje uzeti tap 6 da mi slabljenje za tv bude manje jer ce posle ovog obicnog razdelnika dodatno slabljenje biti za jos oko 6dB? da ne bude npr posle smetnji za tv

[ sreten-91 @ 23.07.2011. 18:16 ] @
da li da uzmem i kablo sa bakarnom zicom oko 2m samo za modem da imam da li bi to malo poboljsalo stvari iako je glavno kablo sa aluminijumskom zicom? i koliko treba da bude ono Signal noise ratio da bi to ok bilo jer varira kada je ispod 40 znaci oko 37 do 39 tesko se konektuje a kada je preko hoce, npr 40 do 41 radi sve normalno..
[ DynDNS @ 23.07.2011. 18:16 ] @
Sema je ok.

Obican razdelnik slabi po 3,5 db po izlazu. Mozes uzeti i tap 6.
Kablove koristi koje vec imas.

A mozda je zgodno da umesto obicnog razdelnika ponovo pazaris ono pojacalo od 1500 dinara da povezes na tap 8 izlaz pa signal sa pojacala na tv. To bi bilo pravo resenje.


Signal to Noise Ratio je razlika izmedju dolaznog signala i suma. Sto je razlika veca to je bolje. To i nije toliko validno dok signali nisu zadovoljavajuci.


Poz
[ sreten-91 @ 23.07.2011. 18:19 ] @
meni sa ovim razdelnikom na modemu slabi vise od 3.5, po jednom 7dB gledao sam na modemu :S ajd vazi videcu onda sutra jer sada nigde ne radi da kupim to :) a tebi puno hvala na odgovorima nadam se da ce mi to pomoci :)
[ TijanaR @ 23.07.2011. 19:56 ] @
To isto se desava i kod mene, s'tim sto se na nekoliko programa, koji su bliski po frekvenciji, pojavljuju bele linije (kao kada je prljava glava na videu) i to manje kada je kompjuter idle, a vise kada se internet "koristi". Kada je modem iskljucen, sve je kao sto je i bilo. Slike ponovo budu jasne i nema belih linija.
[ donbozone @ 23.07.2011. 22:47 ] @
Mislim da je bolja varijanta tap sa dva izlaza i jednim prolazom za modem. Mada, trebalo bi da im posaljes podatke na forum sbb-a i to obavezno na pp i poslace nekoga sigurno. Nema sta da kupujes, moraju da izmere dolazni signal i stave sta treba.
[ sreten-91 @ 24.07.2011. 12:25 ] @
Primetio sam kada je onaj signal noise ratio tako nesto kada je on ispod 40dB znaci ako je 39 , 39,5 ono tiltuje net, a kada je od 40 pa do 41 onda radi okej.

Kada povezem direkt kablo od sbb-a u modem, znaci bez splitera signal mi bude DS 0,2dB a signal noise ratio 41, 41,5 a upstrream bude 55dB i tada net radi super a kada ga prikopcam na onaj obicni razdelnik signal noise ratio varira vecinom je ispod 40 a kada bude 40 net radi ali mozda 2-3min i blokira... da i nesto moze pojacati taj signal noise ratio ?
[ sreten-91 @ 24.07.2011. 13:21 ] @
Najbolje ti je da nađeš razdelnik koji se zove galvanski separator... Na njemu kao na prvoj slici imaš jedan IN i dva OUT priključka,s time što kod njega ima filtriranje signala,tako da ti KTV signal ne ubije signal za net. Na jednom out priključku ti stoji od 5-1000 na njega priključuješ net,a na ono gde piše 85-1000 priključuješ KTV.

to sam negde nasao na forumu, da li bi to pomoglo? i gde moze da se kupi preko net-a taj razdelnik
[ newtesla @ 24.07.2011. 16:25 ] @
@sreten91:
Ona šema što si je gore postavio nije dobra - tojest, loše je povezano. Tap je izlaz sa minimalnim gubicima, a tebi to treba za modem. Ovako povezan modem dobija oslabljen signal za 5-6dB.

Rešenje bi bilo da kupiš tap, pa na tap izlaz vežeš modem, a na oslabljen izlaz sa tap-a vežeš ono kinesko pojačalo, pa iz njega u opet spliter - 2, ili tri, koliko ti treba. I modem dobije signal kakav mu je ok, i televizori dobiju pojačan signal.

Code:

          ulaz
  tap____|____ out
     |       |
 modem  pojačalo
         _____|_____
         |          |
        tv1       tv2


...šema je ružna samo tako, ali eto :p valjda shvataš

2. Rešenje broj dva je da modem postaviš negde gde je signal mnogo bolji, a da od modema voziš UTP kabl, koji nema gubitke do 100 metara - ali to rešenje je loše, jer može modem da "dobije noge" ;)
[ sreten-91 @ 28.07.2011. 18:59 ] @
svugde sam trazio taj TAP razdelnik i niko nema.... imaju one obicne od 5-1000MHz i od 5-900MHz... gde mogu naruciti taj TAP Razdelnik? ima li negde preko neta da se poruci
[ Dragand76 @ 03.09.2011. 00:15 ] @
Receive power level: -6,0 dB
Transmit power level: 46dBmV

Mali nivo signala ti dolazi u stan (ili je los kabl koji ide iz razvodne table prema tvom stanu)
[ kiki45 @ 06.03.2012. 12:08 ] @
Pozdarv svima
Kada direktno spojite (znači umesto prvog splitera u kući) modem, prikačite ga na računar. Otvorite nekakav browser (rcimo internett explorer) i unjemu unesite adresu 192.168.100.1
To je adresa vašeg modema. Tu čete pročitati parametre za receive level i transmit level. Da bi modem radio kako valja, receive level treba da bude u opsegu od -15 do +15 dB, to je norma.
Idealno bi bilo da transmit leve (u stvari snaga s kojom modem emituje povratni signal) bude izmešu 10 i 35 dB. Ukoliko je taj broj veći, to najčešće znači da imate veći broj razdelnika od modema do prvog pojačivača na banderi. Bilo bi poželjno da sa prvog splitera u kući jednu granu direktno odvojite ravno na modem.
Ukoliko vam se dešava da se slika na TV-u kvari kad ste na internetu, zamenite spliter. Tu dolazimo do jednog aznimljivog rešenja koje se zove GIS.
GIS je spliter sa ugrađenim filterom za opseg do 80 MHz. Tačnije: na jednom svom izlazu propušta sve frekvencije uključujući i frekvencije povratnog smera (potrebnog za modem),
dok na drugom izlazu filtrira i propušta TV frekvencije gušeći signal za modem. GIS je prilično dobro rešenje što se tiče ukupnog nivoa šuma u vašoj kućnoj mreži, jer blokira i smetnje koje emituje TV prijemnik.
Nekada je SBB to redovno ugrađivao po stanovima.
Kada vezujete pojačivač (tzv distribucioni kablovski pojačivač) treba da vodite računa o dve stvari: pojačivač ima ugrađen diplekser ili pojačivač nema ugrađen diplekser.
Ukoliko ima ugrađen diplekser to u prevodu znači da je pojačalo "dvosmerno", tj. da propušta povratni signal sa modema. Na takvim pojačivačima obično bude naznačeno mesto gde možete menjati nivo povratnog smera. Takvo pjačalo možete spojiti kao prvo u lancu, a potom i sve ostale uređaje na njega (uključujući i modem).
Ukoliko pojačivač nema diplekser, tada prvo spajate razdelnik 1/2 (poželjno GIS), zatim na jednu granu spajate pojačivač (sa njega na sve TV prijemnike) a drugu granu vodite direktno na modem.

Što se tiče splitera, tipično slabljenje signala u direktnom smeru je 6-7 dB i zavisi od same konstrukcije splitera (postoje simetrični, asimetrični, sa direktnom spregom, galvanski izolovani itd.). Spliteri 1/3
koje ugrađuje SBB imaju slabljenje od 7 dB na dva krajnja izlaza dok je na srednjem slabljenje 3,5 dB. Izolacija između dva susedna kanala bi trebala da bude 120dB (u praksi je to od 30 do 80 dB). Ovaj broj pokazuje koliki uticaj imaju susedni uređaji međusobno, jedni na druge.ž

Još samo ovo: ukoliko izmerite nivo signala u prijemu veći od +15 dB (mereno na kablovskom modemu), tada obavezno stavljate atenuator. Da se podsetimo, svaki kabloski modem na adresi 192.168.100.1 daje informaciju o nivou prijemnog signala. Atenuator ima ulogu da oslabi nivo signala na rihvatljiv nivo. Po nekakvom JUS propisu, nivo signala koji ulazi u stan korisnika treba da bude 80 dB/mikrovoltu. Nezvanično, većina korisnika se ne žali ako im je taj signal spao na 60 dB/mikrovoltu. Ispod tog nivo dobijate izrazito primetnu zrnastu sliku na TV.

Ukoliko imate duhove u slici, i tu postoji lek, ali zahteva malko matematike, promenu kablova, seckanje na odgovarajuću dužinu, uvođenje tzv. baluna za simetriranje i td. Tu se lek svodi
na merenje rastojanja (u centimetrima) između direktne slike i duha. Na osnovu toga i frekvencija na kojoj se emituje signal, izračunavamo za koliko (u centimetrima) treba da skratimo kabal da bi se pojava duha smanjila ili nestala. U svakom slučaju, prvo proverite spojeve i po potrebi zamenite kablove pazeći da budu od istog proizvođača (imaju isti koeficijent stojećih talasa i koeficijent skraćenja, istu impedansu celom dužinom, ukratko iste karakteristike).

Toliko za sada. Ukoliko imate pitanja, pitajte!
[ kiki45 @ 06.03.2012. 12:14 ] @
Signal/Noise treba da bude maar 10dB da bi sve ispravo radilo (opet to je norma). U praksi je poželjno da bude oko 30 dB. Najčešće je kod korisnika između 20dB i 30dB.
[ DynDNS @ 06.03.2012. 12:20 ] @
Citat:
Receive power level: -6,0 dB
Transmit power level: 46dBmV


Nije strasno. Idealno je Receive power level: 0 dBV / Transmit power level: 42dBmV , ili 60/102 .
[ nathan never @ 04.04.2012. 18:09 ] @
Pozdrav,i ja imam slican problem (moj post:http://www.elitemadzone.org/t448711-0#3087447)
Da li bi taj pojacavac resio moj problem?
Hvala.
[ Vukr @ 18.04.2012. 09:11 ] @
Genijalna tema, prikazuje kolko su ljudi glupi i kako lako mogu da naprave štetu.
Zar stvarno mislite da je sve u snazi direktnog i povratnog smera?
Samim postavljanjem pojačavača se pojačava šum i sva sranja uz njega, a čisto da napomenem šum u povratnom smeru se sabira iz svih delova mreže, tj utiče na ceo čvor i korisnike na njemu.
Apsurdno je da ti bilo šta radiš na pobolšanju odnosno pogoršanju mreže a da pre toga ne pozoveš svog provajdera da dođe i reši problem ....
[ kiki45 @ 18.04.2012. 11:25 ] @
Poštovani Vukr,
U načelu se slažem sa stavom da PROVAJDER treba da reši probleme. Uostalom, obavezan je i po ugovoru i po zakonu.
Budući da sam neko vreme radio u SBB-u, na terenu i van terena, upoznat sam sa najčešćim greškama koje dovode do prekida ili slabog signala.
Tema uopšte nije bez veze s mozgom ili stvarnim životom.

1. Voleo bih da se sprovede anketa među korisnicima SBB-a i saberu svi korisnici kojima je tehničar pokazao merenja signala na ulazu u njihov stan, ili dao to isto odštampano.
2. Pojačanjem se, svakako, pojačava i šum i signal istovremeno. Takođe se istom prilikom pojačava i odnos signal/šum. Izvedi matematiku pa će ti biti jasno.
3. Kvalitet izvedenih radova, količina optike koju SBB poseduje u pojedinim reonima, veoma je diskutabilna. Često mreža, u analognom delu, nije uzemljena (što je inače stari JUS propis koji i dalje važi).
4. Provajderu su na raspolaganju brojne metode kojima može da reši ove probleme, a pre svega mudrijom organizacijom mreže.
5. Kao i svi poslodavci zapadnog tipa, i u SBB-u traže veću produktivnost. To u praksii najčešće znači da te ribaju ako kod korisnika ostaneš duže od 15 minuta. U praksi sam imao jednog kolegu, šefa službe
(namerno ne pominjem ime) koji mi je gotovo nadljudskim naporima izlazio u susret i nekako smo uvek nalazili rešenje za problem konkretnog korisnika. Čovek velikog znanja i prakse od koga sam čuo puno pametnih stvari.

Ako moja malenkost može da reši problem, uvek rado pomažem.
[ nathan never @ 18.04.2012. 14:18 ] @
Moze biti da sam glup-ali problem sam resio-dovoljno je bilo da sa glavnog splitera sprovedem kabl koji ide direktno na modem uz neznatan gubitak kvaliteta slike.
I da,zvao sam provajdera i rekli su ocekivano:ne postoje tehnicke mogucnosti da imas internet ako je modem povezan na vise od 2 razdelnika-uzmi joj jedan prikljucak.
[ petru @ 20.04.2012. 15:05 ] @
Narode, vidim da se dosta razumete u materiju, bar mnogo vise nego ja :-)
Moze li neko da mi odgovori: koliko je slabljenje signala ako prodje kroz neki uredjaj (napr. video rikorder) u stilu in-out. Imam nekoliko uredjaja i signal lepo prolazi lancano kroz njih. Nemam pojma koliko je slabljenje po uredjaju.
Da li bi trebao da uzmem razdelnik na 4, gde je slabljenje 8 dB pa da svaki uredjaj bude povezan direktno na njega? Da li sa 4 izlaza mora da bude 8 dB slabljenje ili ima i boljih?
Da li moze i modem da se poveze na taj razdelnik? Ili treba da ostane ovaj splitter na 2 a novi bi bio posle njega?
Drugo: sad su mi uveli internet (SBB) i majstor je dao dva tako kruta kabla da je to nevidjeno. Na granici totalne nesavitljivosti. Da li znate neko mesto gde se moze kupiti neki posteni kabl, naravno celo vreme mislim na koax 75?
[ kiki45 @ 21.04.2012. 18:48 ] @
Citat:
petru: Narode, vidim da se dosta razumete u materiju, bar mnogo vise nego ja :-)
Moze li neko da mi odgovori: koliko je slabljenje signala ako prodje kroz neki uredjaj (napr. video rikorder) u stilu in-out. Imam nekoliko uredjaja i signal lepo prolazi lancano kroz njih. Nemam pojma koliko je slabljenje po uredjaju.
Da li bi trebao da uzmem razdelnik na 4, gde je slabljenje 8 dB pa da svaki uredjaj bude povezan direktno na njega? Da li sa 4 izlaza mora da bude 8 dB slabljenje ili ima i boljih?
Da li moze i modem da se poveze na taj razdelnik? Ili treba da ostane ovaj splitter na 2 a novi bi bio posle njega?
Drugo: sad su mi uveli internet (SBB) i majstor je dao dva tako kruta kabla da je to nevidjeno. Na granici totalne nesavitljivosti. Da li znate neko mesto gde se moze kupiti neki posteni kabl, naravno celo vreme mislim na koax 75?


1. Obavezno koristi razdelnik. Koliko je slabljenje po svakom pojedinom uredjaju kroz koji prolazi signal - ne zna se. U principu razdelnici 1 na 3 koje koristi SBB imaju slabljenje 3,5 dB i dva puta po 6,5 dB
2. Da, modem moze da se poveze na takav razdelnik.
3. Mozes umesto 2 splitera koristiti 1 sa 4 izlaza.
4. U Bregalnickoj broj 9 u Beogradu mozes kupiti kvalitetnu opremu, kablove i alat. Ne spominjem ime firme, zbog reklame, ali Google je zakon!
[ petru @ 01.05.2012. 03:56 ] @
Kiki45, hvala na korisnim savetima.
Nazalost, Bregalnicka 9 se izgleda promenila. Sva sreca nisam odjurio tamo, nego sam ih nazvao,
kazu da rade samo sa kablovima! No konektor, no razdelnik, no nothing.
Uzdao sam se u malu radnju koja se bavi izradom kablova, svih vrsta, u ulici Svetozara Markovica,
blizu "Trece gimnazije", ali su se oni iznenada preselili! Neko rece da su u ul. Dragoslava Jovanovica,
ali tamo ne nalazim nista.
Ubih se trazeci neku odgovarajucu prodavnicu u Beogradu, i ne nalazim nista!
[ Paradigma @ 03.10.2012. 12:05 ] @
Citat:
newtesla:
@sreten91:
Ona šema što si je gore postavio nije dobra - tojest, loše je povezano. Tap je izlaz sa minimalnim gubicima, a tebi to treba za modem. Ovako povezan modem dobija oslabljen signal za 5-6dB.

Rešenje bi bilo da kupiš tap, pa na tap izlaz vežeš modem, a na oslabljen izlaz sa tap-a vežeš ono kinesko pojačalo, pa iz njega u opet spliter - 2, ili tri, koliko ti treba. I modem dobije signal kakav mu je ok, i televizori dobiju pojačan signal.

Code:

          ulaz
  tap____|____ out
     |       |
 modem  pojačalo
         _____|_____
         |          |
        tv1       tv2


...šema je ružna samo tako, ali eto :p valjda shvataš

2. Rešenje broj dva je da modem postaviš negde gde je signal mnogo bolji, a da od modema voziš UTP kabl, koji nema gubitke do 100 metara - ali to rešenje je loše, jer može modem da "dobije noge" ;)


Nekoliko puta sam zavirivao u ovu temu da se podsetim ove priče oko razdelnika, odcepa, filtera... Bila mi je od koristi ali sam izgubio dosta vremena uvek iznova analizirajući ovu tvoju tvrdnju koja nije tačna.

sreten91 je ispravno opisao pristupe na TAP razdelniku. out je izlaz sa minimalnim slabljenjem, a TAP pristup je sa naznačenim slabljenjem!
[ Ljubo @ 30.07.2013. 11:13 ] @
kablovski modem Cisco EPC3925 je u pitanju.
pre ulaska u njega, dovodni SBB kabal se deli spliterom na 2 kabla, jedan je za internet a drugi za TV.
kabal za internet ide u pomenuti Cisco pa se posle dalje deli i uglavnom sa internetom nema vecih problema.
problem mi je sa slikom za TV.
od splitera, izlaz za TV je kabal u duzini od 20 metara, koji potom ulazi u aktivni razdelnik (kineski pojacivac sa dva izlaza), jedan kraj odmah ulazi u 3-spliter a drugi posle oko jos 5 metara kabla ide u 2-spliter.
u principu, slika je malo losija nego ranije (nebitno sada), ali najvise vidljivih smetnji ima na plazma TV-u (ostali su CRT i jedan TFT).
dolazna ruta do tog plazma TV-a je sledeca:
SBB-2spliter-2spliterpojacivac-2spliter-plazmaTV
smetnja se ogleda u tome da je slika "nemirna", kao da ima radio frenkvencijske smetnje.... sekundu-dve mirna pa sekundu-dve sa puno snega i linijama... intervali nisu jednaki vec slucajni.

ocitavanja sa kablovskog modema su sledeca (preko racunara):
DOWNSTREAM CHANNELS
Power Level: Signal to Noise Ratio:
Channel 1: -11.5 dBmV 36.0 dB
Channel 2: -9.0 dBmV 36.8 dB
Channel 3: -9.9 dBmV 36.8 dB
Channel 4: -11.0 dBmV 36.5 dB
Channel 5: 0.0 dBmV 0.0 dB
Channel 6: 0.0 dBmV 0.0 dB
Channel 7: 0.0 dBmV 0.0 dB
Channel 8: 0.0 dBmV 0.0 dB


UPSTREAM CHANNELS
Power Level:
Channel 1: 52.4 dBmV
Channel 2: 0.0 dBmV
Channel 3: 0.0 dBmV
Channel 4: 0.0 dBmV

Ima li saveta kako da poboljšam sliku za TV?
Kakav je dolazni signal?
[ Sceka @ 30.07.2013. 13:22 ] @
Citat:
Ljubo: ...
Ima li saveta kako da poboljšam sliku za TV?
Kakav je dolazni signal?

Savet za dobru sliku na plazma TV-u je - uzmi D3 i HD paket i imaces fenomenalnu sliku (na HD kanalima sigurno, na ostalim zavisi od emitera...).

Sto se tice ostalog navedenog - rekao bih da si sam povezivao vecinu elemenata kao sto su kablovi i razdelnici (takav sam utisak stekao). Pozovi SBB da posalju ekipu koja ce promeniti sve sto ne valja (sve sto je nekvalitetno), izmeriti signale, nastelovati...


Pozdrav!
[ calexx @ 30.07.2013. 13:36 ] @
Jedino sigurno rešenje je da povežeš tu plazmu odmah iza prvog razdelinka. Ako je slika dobra, onda je problem u gomili elektronike koja unosi smetnje i slabljenje. Ako se ne varam, SBB za jedan paket priznaje tri televizora što verovatno nije slučajno, pretpostavljam da sve navedene skretnice nisu postavljene tek tako nego da ima još dosta televizora.
Naravno, gledanje analogne televizije na iole boljem televizoru a naročito onom koji ima HD mogućnosti je skoro bzvz gubljenje na kvalitetu.
[ Ljubo @ 30.07.2013. 14:09 ] @
Hvala na odgovorima...

ne gledam TV puno, imao sam D3 par godina ali zadnjih godinu dana prakticno nisam dekoder ni ukljucivao a kada sam ga ukljucio nije izbacivao sliku zbog slabog ulaznog signala pa se sve svodilo na analogni signal.
dekoder sam vratio...
hocu reci da ne patim od fantasticne slike, ali slika bez smetnji se podrazumeva.

plazma iza prvog razdelnika je dobra ideja, ali na žalost fizički teško izvodljiva.

hteo sam da proverim kakva je jacina samog dolaznog signala, odnosno da li tu u startu ima nekih problematicnih parametara.
ako neko zna da rastumaci one brojeve, bio bih zahvalan.

uglavnom, probacu sutra da izbacim onaj kineski aktivni spliter, a da odmah iza prvog razdelnika ubacim kanalski distributivni pojacivac domace proizvodnje...
[ Sceka @ 30.07.2013. 14:23 ] @
Ne razumem zasto bi bilo sta radio sam kad je to duznost SBB-a da ti sredi, mislim na problem sa slikom (i sve ostale probleme a tice se njihovih usluga!).

Evo mojih parametara od malocas za EPC3925:
Ne znam kakve veze to ima sa slikom na TV-u, mislim na ove parametre/ocitavanja za EPC3925? Meni Internet radi odlicno, a u vezi EPC3925... Trebalo bi da ti rade dva Upstream kanala, Ch1 i Ch2. Koji ti je Firmware?

Kad si imao D3 jesi li koristio HD paket? Kako god okrenes, sto rece @calexx, velika je steta koristiti analogni signal na plazma televizoru...


Pozdrav!

[Ovu poruku je menjao Sceka dana 30.07.2013. u 15:34 GMT+1]
[ calexx @ 30.07.2013. 16:12 ] @
Citat:
Ljubo: plazma iza prvog razdelnika je dobra ideja, ali na žalost fizički teško izvodljiva.

hteo sam da proverim kakva je jacina samog dolaznog signala, odnosno da li tu u startu ima nekih problematicnih parametara.
ako neko zna da rastumaci one brojeve, bio bih zahvalan.
Nisam mislio da koristiš plazmu iza prvog razdelnika nego da bar probaš, valjda je toliko moguće, pa na osnovu toga proceniš kakav je signal na početku. Ne znači ti mnogo tumačenje kvaliteta signala ako posle toga ide nekoliko razdelnika i sličnih elemenata. Ja imam stariji modem pa je sve malo drugačije ali verovatno nije teško da se na internetu nađu podaci o dobrom nivou signala.
Ako dovedeš servisere iz SBB-a, oni će da izmere signal na početku i kod televizora ali moraćeš da dogovoriš sa njima oko samog broja televizora (koliko ih uopšte ima u priči?) pa kako prođeš.
[ Ljubo @ 30.07.2013. 17:09 ] @
drugari, znam ja da je najlakse dovesti majstora i zavrsiti pricu.
ali poenta foruma valjda nije u tome, vec da se razmene razlicita iskustva, misljenja, znanja...

nisam tek onako rekao da je tesko moguce, jer u mom slucaju to znaci pretesku plazmu skinuti sa zida sobe na III spratu i odneti ga u prizemlje... radi probe.
znaci mi puno podatak o kvalitetu dolaznog signala, jer ako je on u startu los, znam gde je najveci problem.

vidim da na slici coveku rade svih 8 downstream i 2 upstream kanala (kod mene rade 4 odnosno 2 1 kanal).
pokusacu to da ispitam...
[ Sceka @ 30.07.2013. 17:57 ] @
Nije rec o "platis majstora i gotovo" varijanti. Rec je o SBB-u i prijavljivanju problema sa slikom. SBB je duzan da svojim korisnicima omoguci prijem slike na TV-u i to radi samo tako sto njihove ekipe dolaskom kuci kod korisnika dijagnostikuju problem i resavaju ga nakon toga. Poenta je u sledecem - ako je kod njih greska a van tvoga stana/kuce (na cvoristu, ili od cvorista do tvog stana/kuce!) ti to nikako neces sam moci da regulises/popravis/nastelujes/premeris/dijagnostikujes! Znaci, prvo je potrebno da se uveris da li je signal koji dolazi do tebe u redu po svim parametrima a tek nakon toga ide regulisanje po stanu/kuci.

Ti mozes da menjas razdelnike i kablove do mile volje ali to nije resenje. Pominjes poentu foruma. Pa upravo to i dobijas - a na bazi velikog iskustva sa SBB-om i to po svim mogucim i nemogucim varijantama problema kako sa TV-om tako i sa Internet-om. Koliko god da su njihove ekipe dobre ili ne, neke stvari jednostavno bez njih nije moguce resiti. Inace, uglavnom je njihova intervencija dzabe, mislim besplatna. Bar ja ne znam da se to naplacuje.


Pozdrav!
[ kiki45 @ 31.07.2013. 09:10 ] @

Ljubo, ono što možeš sam da uradiš je sledeće:

1. Kupiš distributivni pojačavač sa aktivnim povratnim kanalom (firma je iz Kruševca i moja iskustva su dobra).
2. Da bi podesio nivoe kupi više oslabljivača (takozvanih TAP) različitih vrednosti: 4dB, 8dB, 12 dB ( to bi bilo dovoljno).
3. Postaviš pojačivač pre svih razdelnika, povežeš modem i očitaš nivoe na modemu. Trebalo bi debelo da se popnu iznad minusnih vrednosti.
4. Poveži plazmu onako kako si je do sada povezivao. Ako je slika zrnasta, postavi TAP pre distributivnog pojačala.
5. Tek sada možeš da probaš da menjaš pojačanje na distributivnom pojačivaču.

Inače imaš dva bitna problema:

1. Nizak nivo signala koji dolazi do prvog razdelnika.
2. Aktivni spliter koji koristiš nije dobrog kvaliteta i negde ti probija jednosmerni napon. Probaj da smanjiš pojačanje na njemu i da vidiš promenu.

Uopšte govoreći nikako nije dobro previše pojačati signal, razne stvari mogu da pođu po zlu. Takođe, treba smanjiti broj kaskadno vezanih splitera.
Ukoliko postoji potreba da se kaskadno vezuje veliki broj splitera, tada je bolje pribeći takozvanom sistemu sa odcepima.

Slažem se da sbb treba cimnuti jer su nivoi koje si izmerio daleko od dobrog i zadovoljavajućeg.
[ Ljubo @ 31.07.2013. 09:28 ] @
hvala puno na konkretnom odgovoru.

cimnuo sam sbb i kaze covek kada je daljinski proverio da je sve u redu kako on vidi ali i da ce poslati nekog da proveri na licu mesta.
inace, ona ocitavanja modema su posle pasivnog splitera (sa dva izlaza) - malopre sam bas proveravao signal kada ide diektno u modem bez splitera, situacija je nesto bolja.
recimo da je downstream -5,5 -3,9 -4,5 -5,1
signal to noise ratio 38,3 38,2 39,1 39,0
upstream 47,7

izgleda da je gubitak tacno negde oko 5 db posle splitera...

i ja sam sumnjao na onaj kineski aktivni spliter, ali te smetnje su bile i bez njega u sistemu (kod isprobavanja, dok je bio pasivni u sistemu).

[ newtesla @ 31.07.2013. 10:57 ] @
Citat:
Ljubo
izgleda da je gubitak tacno negde oko 5 db posle splitera...


Spliter 3.5dB + kabl oko 0.5-1dB po metru
[ Ljubo @ 31.07.2013. 11:07 ] @
0,5 - 1 db po metru?
stvarno je tako?

pa ja onda tih 5 db mogu da povratim tako sto cu dolazni sbb da skratim za par metara... ima ga viska kod mene.
[ newtesla @ 01.08.2013. 06:39 ] @
Ako je onaj sa čeličnim vrućim vodom - onda da.
[ Ljubo @ 01.08.2013. 08:21 ] @
sada sam video da na trzistu u ponudi ima 50 omskih low loss koaksijalnih kablova sa deklarisanim gubitkom od 58db na 100m, iliti 5,8db na 10m iliri 0.58db na 1m.
sunce ti zarko... onda ovaj sto sam ubacio od 20m (sada sam ga skratio malo pa ima oko 17-18m), kako je i na oko tanak, verujem da mu je gubitak i vise od 1db po metru...
[ newtesla @ 02.08.2013. 11:19 ] @
Vidi: to što si video su a) primopredajni kablovi - 50-omski, i b) frekvencija sa tolikim gubicima je 2400MHz; ti si na drugačijem kablu (RG6 - 75-omski), koji za željenu frekvenciju (800MHz) ima daleeeko manji gubitak: ali su pilićari iz kablovske stavljali onaj sa čeličnim vrućim vodom, umesto bakarnim.

Čelik naravno provodi daleko lošije od bakra.
=============

Još ako si negde namotao kabl u krug, i napravio mini-zavojnicu - koja ubija visoke frekvencije
[ kiki45 @ 03.08.2013. 01:56 ] @
Citat:
newtesla: Vidi: to što si video su a) primopredajni kablovi - 50-omski, i b) frekvencija sa tolikim gubicima je 2400MHz; ti si na drugačijem kablu (RG6 - 75-omski), koji za željenu frekvenciju (800MHz) ima daleeeko manji gubitak: ali su pilićari iz kablovske stavljali onaj sa čeličnim vrućim vodom, umesto bakarnim.

Čelik naravno provodi daleko lošije od bakra.
=============

Još ako si negde namotao kabl u krug, i napravio mini-zavojnicu - koja ubija visoke frekvencije ;)


Ne postoje antenski kablovi sa čeličnim vrućim vodom, to se jednostavno ne pravi! Postoji Cu/Sn ili Cu/Zn ili Cu/Ag ali ja nigde nisam ni video ni čuo za Cu/Fe kablove.
Namotao kabal u krug: .... tu imamo i induktivitet i kapacitet. Gde si ti učio školu!?
A o gubicima za svaki pojedinačni kabal pročitaj na sajtu proizvođača.
Prilikom prelaza sa 50 omskog koaksijalnog kabla na 75 omski dolazi do pojave refleksija, te se ta dva kabla nikad ne ukrštaju bez konverzije impedanse.
Čelično uže se stavlja samo kao nešto što nosi korisni kabal, dakle kao mehaničko učvršenje. Kroz njega nikad ne ide signal.
Pošto su kablovi naših kablovskih operatera razapeti po banderama i krovovima zgrada, čelično uže u kablovima služi da ti kablovi ostanu na mestu i da se ne istegle zbog kiše, snega i sličnog.

Svi kablovi, ama baš svi kablovi, mogu biti primopredajni. RG standard je uveden tridesetih godina prošlog veka i utvrđene su bar tri karakteristične impedanse koaksijalnih kablova: 33, 52 i 77 oma.
Sve prema nekoj nameni
A što se tiče mini zavojnice pronađi negde pojam "balun" na internetu. Uopšte govoreći nauči nešto pre nego što počneš da pišeš po forumima.
[ newtesla @ 03.08.2013. 06:38 ] @
^^Malo pristojnosti ne bi škodilo: a za kablove sa čeličnim vrućim vodom - skoči do pijace, uradi presek, izvuci srednji vod, malo ga ošmirglaj, stavi u vodu - i za par dana se nagledaj Fe2O3
========

Balun je spoj dve skraćenice, i označava prelaz sa balansiranog na nebalansirani priključak - BalUn. Nema veze sa time što objašnjavaš....
========

A kad sam pomenuo čelični vrući vod - mislim da sam bio jasan: da nisu u pitanju samonoseći kablovi - da ne tupim još kako RG6 samonoseći nisam sreo u životu, ali samonoseći RG11 vidim s prozora
[ kiki45 @ 03.08.2013. 09:16 ] @
Opet čelik se ne koristi naročito ne u kombinacij s bakrom....
[ niceness @ 03.08.2013. 12:59 ] @
o za boga miloga...

većina kablova koja se koristi za distribuciju kablovskog televizije nemaju centralni provodnik (vrući kraj) od čistog bakra već od pobakrenog čelika.

Primer kvalitetnog kućnog RG6 kabla: http://www.commscope.com/catal...product_details.aspx?id=46937#

Nebitno da li je u pitanju RG6 u kući (ili napolju, ima i RG6 spoljašnji samonoseći) ili RG11 od bandere do kuće,
uglavnom su kablovi pobakrenog tipa.

E sad, koristi se i RG11 sa provodnikom od punog bakra, ali ne zbog visokofrekventnog signal nego zbog napajanja od 50Hz (uglavnom 64VAC) za pojačivače
kako bi otpornost petlje bila manja (može ići solidna struja kroz kablove, većina pasivne/aktivne opreme je deklarisana do 10A, kablovi više).

Trunk kablovi tipa QR (npr. QR540) isto nisu puni bakar već pobakreni aluminijum.

@newtesla: Za atenuaciju je nebitno, RF signal i tako ide samo po površini provodnika (skin effect)... jedino ako je čisti čelik, ali ne verujem.
Ali ima drugih parametara zašto kabel možda slabi više nego što bi trebao, uključujući starost.

@kiki45: Kako si ti došao do usklađivanja impedanse između 50 i 75 Ohm iz onoga šta je newtesla napisao?
[ kiki45 @ 04.08.2013. 08:20 ] @
Ok, dugujem izvinjenje. Ipak postoje Cu/Fe kablovi, te se ovom prilikom izvinjavam svima!

Prica oko prelaska sa 50 na 75 oma je zbog pitanja jednog clana. Covek je pitao da li moze da koristi
RG-58 da nastavi svoju 75 omsku mrezu, jer ocekuje da ce time smanjiti gubitke u sistemu.
[ newtesla @ 04.08.2013. 17:55 ] @
Ne: čovek je samo video podatak o slabljenju za pogrešan kabl (i pritom za CFD200, ne RG58) - nigde reči nije bilo o nastavljanju.
[ Ljubo @ 04.08.2013. 18:40 ] @
ja da probam malo da spustim loptu...

namera mi jeste bila da nekvalitetan koaksijalni (tanka zica u sredini, vrlo malo licni u plastu), zamenim kvalitetnim.
neko mi je rekao da su 50 omski kablovi bolji...
kiki45 zna celu pricu iz nase privatne prepiske.

elem, hvala svima na konstruktivnim porukama !
[ newtesla @ 05.08.2013. 11:01 ] @
Eventualno zameni čelični za bakarni... mada: za nivo signala je zadužen tvoj provajder: "sedi" za telefon, i budi dosadan
[ Sceka @ 05.08.2013. 12:23 ] @
Citat:
newtesla: ... mada: za nivo signala je zadužen tvoj provajder: "sedi" za telefon, i budi dosadan ;)

Upravo tako. Ja sam imao mnogo intervencija ekipa SBB-a kod mene kuci (neki sa ovog foruma su dobro informisani o mojim problemima, sa Internet-om recimo...), najvise po pitanju Internet-a ali i TV-a. Sta sam naucio (iako sam to znao i ranije i razumem se 'po malo' u problematiku) i u sta sam se uverio da je cinjenica - koliko god se mi trudili da "popravimo/opravimo" kvalitet TV-a ili Internet-a nista ne mozemo uraditi samo na svoju ruku. Problem cvorista je "rak rana" kompletnog SBB sistema, distribucije signala prema korisnicima. Samo jedan primer privatne prepiske sa nekim ko se razume dosta u problematiku SBB-a jer je 15 godina radio na terenu po tom pitanju (ne radi vise u SBB-u):
Citat:
...
Sto nas dovodi do zakljucka da je to na pojedinim cvorovima NE resivo dok se ne zameni ceo fiber cvor.
U Novom Sadu je iskablrano celo Novo Naselje i to direktno od ulaza do ulaza princip FTTB-a, nikad nije startovao
druga najbitnija stavka ali najbitnija u celoj prici je samo podesavanje signala na optickim cvorovima i linisko-distributivnim pojacalima. Ja se kidam od smeha kad cujem kako oni SBB umerava signal. Pa nigde ali nigde u svetu, na zemaljskoj kugli se ne umerava pojacalo preko 110 dB zna se zasto i zbog cega ali to je sbb najbitnije da im je signal jak a izoblicenja na istrumentu to "ko sisa" Ja dok sam drzao ceo Novi Sad na odrzavanju nikad nisam ni u ludilu dizao pojacala i cvorove preko 94 dB glavnu liniju a distribuciju na 98 dB, slika u stanovima je bila savrsena. Ako imas nekog prijatelja preko koji se razume u ovu tematiku pitaj ga slobodno pa ces cuti sta ce ti kazati za to umeravanje signala od 110dB I postavljanje pasivne elektronike splitera mesto odvodnika :smt005. odvodnici su iz raja izasli a sluze da odvoje svaki stan od mreze, u zavisnosti od jacine odvodnika, ovako sa spliterom su svi stanari povezani podjednako. Komsiji je neispravan tv i momentalno kroz mrezu prodje do ostalih stanara :)...
...

Sve je tacno sto je napisao a ja sam to i proverio sa ekipama koje su dolazile. I tu nema pomoci sto se tice "sam svoj majstor". Ima jos jedna stvar, kad dodje ekipa koja zna i hoce da pomogne onda je lako i brzo. A primetio sam jos jednu bitnu stvar - obavezno se konsultuju sa "centrom" po raznim pitanjima namestanja signala jer se nesto podesava u "centru" a nesto na cvoristu i najzad u samom stanu/kuci. Tako da se par puta desilo, bio sam svedok tome tako da ne pricam napamet!, da je jedan kod mene kuci, drugi na cvoristu i ovaj kod mene kuci koordinira kolegu na cvoristu, "centar" i sebe... sve traje malo duze nego obicno ali je zato nakon toga TV i Internet bez problema.

I jos samo jedna stvar koju sam cuo od ekipa, cesto. "Korisnici sami razvlace kablove i stavljaju konektore i splitere po svom nekom pravilu ne razumejuci da je prosto nemoguce da sve radi kako treba na takav nacin a i steti ostalima na vodu. Najgore je sto misle da mogu da nakace 5 i vise televizora i samo ih povezu i misle da to moze da radi. A to se cesto desava, ne bi verovao koliko ljudi se zali a kad dodjemo totalni haos od svega i gomila povezanih televizora i kaze covek da nema dobru sliku i da je hteo da sam uradi jer se razume a i da se mi ne mucimo...". (?!) :)


Pozdrav!

EDIT
Da dodam jos nesto, mozda ce koristiti nekom kad mu dodje ekipa pa da "da malo saveta, strucnih"...:
Citat:
Sceka veruj mi kod tebe se da resiti za jedno pre podne svi problemi, ali treba se malo potruditi proveriti ceo R.O. pasiva u zgradi pojacalo... sum mora da bude ispd 35 dB na izlazu iz pojacala, tolerancija je ne preko 40 db a signal sum preko 38 db signal da ne ulazi u stan preko 75 db a povratni smer umeriti da je u granicama od 40 do 52 db. to je iskusnom tehnicaru rutina da proveri. Iskreno ja da sam u Beogradu resio bih ti to za sat vremena.
Vremena su se promenila u zadnjih par godina sto se tice dobrih majstora za KTV. Njima je poenta brzina i kolicina otklonjenin kvarova na ustrb kvaliteta...

Sve iz citata je provereno kao tacno, narocito zadnje dve recenice! :)

[Ovu poruku je menjao Sceka dana 05.08.2013. u 13:34 GMT+1]
[ newtesla @ 07.08.2013. 07:01 ] @
^^Ƭo sam i ja čuo da "teraju" pojačala preko 110dB: davno sam u Kosovskoj Mitrovici (2004-ta) upoznao ekipu koja je montirala kablovsku, i oni su pojačala terali 99-104dB - i tu su već kukali kako je i to previše.