[ onako @ 29.07.2011. 12:12 ] @
Data je funkcija

Potrebno je funkciju prilagoditi tako da je raspon za koji funkcija ima negativne vrednosti
manji od raspona u kojem funkcija ima pozitivne vrednosti.
Karakteristika funkcije su vrednosti 0 posle odgovarajuce vrednosti x.
Postoji li nacin da se specificira procenat raspona negativnih vrednoti u odnosu na pozitivne,
jer bih tako mogao da specificiram i raspon posle kojeg su vrednosti funcije 0.

Funkcija se koristi u obradi signala, i molio bih za misljenje strucnjaka iz ove oblasti.

Zahvaljujem
[ atomant @ 29.07.2011. 13:22 ] @

Ovo je funkcija gustine verovatnoce (fali joj samo ), samo ne znam o kojoj je raspodeli rec.
Ne znam sta tacno hoces da uradis sa njom. Ona je simetricna, tako da ti eventualno ostaje da je transliras, tako sto ces recimo umesto x pisati x-t, gde je t vrednost za koju hoces da je pomeris u desno. Ali bilo sta da uradis sa njom, to nece vise biti funkcija gustine verovatnoce od koje si posao.
[ onako @ 29.07.2011. 13:57 ] @
Upravo tako.
Ukoliko koristimo prilozenu sliku, potrebno je funkciju plilagoditi tako da je
raspon negativnih vrednosti manji. npr. na slici je to otprilike od |2| do |5|, a pozeljno je
imati raspon od npr |2| do |3|. Jednom recju, kompresovati funkciju u odgovarajucem rasponu,
ali tako da i dalje ima najvecu vrednost 0 nakon sto predje u negativne vrednosti.

Nadam se da sam bio jasan.
[ atomant @ 29.07.2011. 14:23 ] @
Ali ako se funkcija kompresuje, kompresovace se na celom domenu, ne samo u tom rasponu. Nisam bas siguran da sam razumeo, ako moze slika? Rukom, odokativno. Za kompresiju funkcije - umesto x bi moglo da stoji recimo 2x, ali to znaci da ce funkcija biti "kompresovana" svuda.

Da preciziram, nije mi jasan ovaj deo "ali tako da ima najvecu vrednost 0 ..."
[ onako @ 29.07.2011. 14:34 ] @
Funkcija koju trazim ne mora biti oblika gore.
Jednostavno, treba samo smanjiti raspon vrednosti za koje je funkcija negativna.
Znaci, kada plava linije krene "navise", to bi trebalo uraditi "ranije" i da funcija
"brze ide" ka x-osi. Na slici gore linija "udara" x u x=5, a potrebno je to uraditi
sa, npr. x=4. Naravno, gornji deo funcije treba ostati nepromenjen.
Razumem da mogu odraditi piecewise funkciju, no interesuje me moze li se
postojeca prilagoditi.
[ atomant @ 29.07.2011. 14:56 ] @
Je l' odgovara ovo?

[ onako @ 29.07.2011. 15:06 ] @
:)
Poenta je _ne _dirati_ gornji deo. Menjanje x<-2x ce promeniti raspon, ali je
raspon negativnih vrednosti i dalje veci. Znaci, u slici 1 kad funkcija pocne
s penjanjem, da to uradi brze (da linija penjanja bude bliza vertikali).

[ atomant @ 29.07.2011. 15:45 ] @
Je l' ovo prihvatljivo resenje?

funkcija je sada
[ onako @ 30.07.2011. 10:50 ] @
Uz malo parametriziranja, ok je.
Zahvaljujem
[ onako @ 19.08.2011. 15:05 ] @
Citat:

Moj sledeci zadatak je da "iskoristim" postojece funkcije za sledecu: Funkcija treba opadati kao 1/(x^2), a rasti kao funkcija gore naslikana.
To znaci da bi pad funkcije bio blizak 1/(x^2), do odgovarajuce tacke, odakle bi funkcija pocinjala da se "penje" (kao na slici gore).
Problem s gore naslikanom funkcijom je parametriziranje: pad postaje "savijen od" koordinatnog pocetka, a trebao bi biti "savijen ka"
koordinatnom pocetku (kao kod 1/(x^2) funkcije).
Naravno, mogu odraditi sve piecewise (funkcija iz delova), no mozda postoji funkcija koja zadovoljava zahtev.
(na slican nacin sam pronasao gore naslikanu funkciju s Gausovom kao referentnom)

Hvala.
[att_img]

[Ovu poruku je menjao onako dana 20.08.2011. u 11:33 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao onako dana 20.08.2011. u 11:34 GMT+1]
[ atomant @ 19.08.2011. 16:25 ] @
Je l' moze rukom nacrtana funkcija, nacrtana u Paint-u i sl. Ne razumem bas najbolje ovaj opis. Bilo kako nacrtana, pa cemo videti vec nesto.
[ onako @ 20.08.2011. 10:36 ] @
Funkcija u crnom je zeljena funkcija. Namerno sam ostavio crvenu, jer je to postojeci oblik referentne funkcije.
Tako je lakse uociti sta ustvari zelim postici.
Nadam se da je sad jasno.