[ jasoncuprija @ 05.08.2011. 01:08 ] @
Imam kablovski net i kada iz modema ubacim u switch pa na switch nakacim dva kompjutera oba dobijaju javne adrese od DHCPa, razlicite subnet maske, drugacije gateway-e ....vidim da su fiksirane po MAC adresi posto mi svaki kompjuter uvek dobija istu IP adresu...resih da pitam, pa i neka cudna pitanja: 1. Kako funkcionise taj DHCP ? Kako selektuje (random?) ? Jel je na nekom OSu ili je to neki ruter ili sta ? Gde bih mogao vise da se informisem o tome, a da ne zakucam provajderu na vrata :) ? 2. Kada sam potpisivao ugovor koliko se secam dobio sam jednu javnu adresu a ne 17... !? 3. Zasto kada ih pingujem medjusobno izlaze na WAN...znam, javne su, ali zar ne bi trebalo preko switch odmah da se vidi sused...da nije to jer je na jednom subnet 255.255.255.128 a na drugom 255.255.255.192 ?? 4. Kada bih zapamtio tcp ip settings i kada bih sve to uneo rucno, da li bi doslo do mogucneg ip konflikta sa DHCPom provajdera ? (posto su fiksirane po MACu vidim da ne bi trebalo, ali opet u ovim subnetovima vidim svega oko 128-2 available IPa !?) pitam sve posto me zanima kako rade provajderi uopsteno... 5. Ovo pitam cisto radi znatizelje! Posto mi do Cisco modema stize kabl, da li bih recimo mogao da taj isti pre nego sto udje u modem, izrachvam na dva dela, napravim konektore i razlozim na dva Cisca...da li bih dobio na propusnom opsegu tako ?? (da li provajderi i kako imaju zastitu od toga?) 6. Seticu se jos nesto pa cu pitati :) Hvala unpred veliko ! |