[ Blablabla @ 21.08.2011. 02:25 ] @
Da li postoji emulator za PC koji radi kao stari kucni racunari npr. Commodore 64 (imas listu adresa za sve stvari (grafiku i zvuk imajmo ovde pre svega u vidu) i samo unosis/citas bajtove (PEEK i POKE - i kraj filozofije) u te adrese direkt), sa tom razlikom sto bi ovaj emulator bio impresivnija verzija sarih kucnih racunara (kao nekakva super verzija Commodora 64 - poredjenja radi da kapirate o cemu govorim (Commodore 64 na steroidima :D )) - koliko ti je brz procesor na PC-u skoro toliko da je maksimum u emulatoru, da ima fiksno 24-bit grafiku i fiksnu rezoluciju od recimo 1024 x 768 i fiksnu tekst matricu od npr. 120x90 karaktera u cemu se SVE desava (kombinovani graficki mod - bitmap i tekst u jednom) - tu se desava i programiranje i izvrsavanje programa (kazem - taj neki nacin kao Commodore 64) - da li tako nesto postoji? (ako ne - ovako nesto definitivno treba napraviti)

(Da koristi najosnovniji BASIC (sve kompleksne delove programa koje nije prakticno iznova i iznova pisati dodajes u svoj program iz vec postojecih progama (svojih ili tudjih)), i da ima datoteku u Windows-u koja je sva njegova skladisna memorija (kao emulirana kasetna traka :D ) tako da u tome mozes da brljas kako god hoces a ne utice na Windows u kojem bi takav emulator radio (naravno - mozes da import-ujes i export-ujes datoteke i programe (tada je zamrznuto stanje emulatora - izvezene datoteke su takve kakve su u momentu)). Da omogucava svakojaka brljanja - totalna sloboda (za razliku od PC-a u (npr.) Windows operativnom sistemu, gde je naravno sve strogo kontrolisano gomiletinom protokola i ogranicen si na milion nacina inace ode sve (tako treba, ali ovaj emulator bi bio kao nekakav odusak od svega toga)).)
[ vujkev @ 21.08.2011. 07:11 ] @

Google: "commodore 64 emulator"

Google: "amiga 64 emulator"

i sl.
[ Blablabla @ 22.08.2011. 01:16 ] @
Procitaj moje pitanje. Nisam to pitao.
[ Blablabla @ 24.08.2011. 20:11 ] @
Poenta je iskoristiti danasnju tehnologiju i stecena iskustva da se napravi finalni racunar po koncepciji starih kucnih racunara - tj. da mozes da brljas do mile volje po njemu bez posledica u najprostijem BASIC-u i da imas knjigu u kojoj ti pise apsolutno sve - sta svaka memorijska adresa radi (ali sada bez onog skucivanja i skrdzavanja svega zbog drasticno ogranicene memorije kao na starim kucnim racunarima - nego lepo tri bajta za piksel u namenskim video registrima u memoriji i to ide direkt na ekran, velika rezolucija - komotno sve), i sa procesorom ciju brzinu mozes da variras od 1 MHz do - ne znam - 3GHz; i da ima najmanje 2GB RAM-a; a sto se tice masovne memorije - da moras da stisnes dugme da bi omogucio citanje/pisanje kada ti program zatrazi (bas kao ono kad ti trazi da stisnes PLAY na kasetofonu, samo sto bi ovaj koristio kartice sa cip-memorijom kapaciteta koji je bio nezamisliv u doba starih kucnih racunara).

(Eto - makar kao emulator na PC-u. Ako nista drugo da je sve to u svrhu osnovnoskolske edukacije - eto.)

[Ovu poruku je menjao Blablabla dana 24.08.2011. u 21:23 GMT+1]
[ Blablabla @ 25.08.2011. 14:39 ] @
(kad sam rekao ono: "finalni racunar", da objasnim, mislio sam u smislu da nije modularan kao PC - nemas PCI kartice itd. nego lepo sve je fiksno i kraj price - nema drajvera i vijuganja i putesestvija programa zarad modularnosti i opcionalnosti nego sve ide direkt u hardver na jedan jedini moguci nacin)
[ 3way @ 25.08.2011. 14:52 ] @
Tesko da mozes da emuliras c64 sa tom rezolucijom, jer taj procesor to ne moze fizicki da izgura.
Mozes da se igras sa C64 i emulatorom WinVice, koji ima opciju "Warp", sto ti omogucava ti da teras taj c64 onoliko brzo koliko tvoj pc to moze da radi.
Neki su pravili 3d demoe koji tako izgledaju poprilicno dobro.
Postoje i razni hardverski dodaci za pravi c64 uz pomoc kojih ovaj radi ultra brzo, al svejedno, to nije ono sto pitas :)

Nego, kada postavljas sva ta pitanja...
Sto ti lepo ne bi napravio svoj racunar? (ozbiljno pitanje)
[ Blablabla @ 25.08.2011. 16:29 ] @
Citat:
3way
Sto ti lepo ne bi napravio svoj racunar? (ozbiljno pitanje)


Ozbiljan odgovor: Kako?
[ 3way @ 25.08.2011. 19:18 ] @
Ovako
http://www.youtube.com/watch?v=qCj2deCFMnc

Ima tu svacega...
[ Blablabla @ 02.09.2011. 19:37 ] @
Ali tu je sve povezano zicama na onoj univerzalnoj tabli - to mora biti vraski sporo. Ja sam imao na umu neko zatvoreno okruzenje (tj. da ne mozes nauditi PC-u na kojem to radi kada brljas sa programiranjem) - emulator u kojem pristupas "hardverskim" resursima kao na starim kucnim racunarima (direktno ubadas bajtove/bitove u adrese)... Dakle EMULATOR...
...A sto se tice PRAVOG racunara na foru starih kucnih kao C64 - tu bi bila poenta zalemiti cipove sto blize, tako da sa danasnjom tehnologijom izvuces vise nego sto PC moze (zato sto je na njemu sve napravljeno da moze da se vadi i dodaje vise stvari (npr. kao PCI-evi) za sta trebaju duzi vodovi na maticnoj ploci i sta sve ne...).

...Pa evo i pitanje: koliko brze bi improvizovani racunar sa cipovima danasnje tehnologije radio kada bi se oni zalemili sto blize na jedinstvenoj maticnoj ploci koja je ceo racunar?
[ toplim @ 02.09.2011. 19:59 ] @
Citat:
Blablabla: Ali tu je sve povezano zicama na onoj univerzalnoj tabli - to mora biti vraski sporo. Ja sam imao na umu neko zatvoreno okruzenje (tj. da ne mozes nauditi PC-u na kojem to radi kada brljas sa programiranjem) - emulator u kojem pristupas "hardverskim" resursima kao na starim kucnim racunarima (direktno ubadas bajtove/bitove u adrese)... Dakle EMULATOR...
...A sto se tice PRAVOG racunara na foru starih kucnih kao C64 - tu bi bila poenta zalemiti cipove sto blize, tako da sa danasnjom tehnologijom izvuces vise nego sto PC moze (zato sto je na njemu sve napravljeno da moze da se vadi i dodaje vise stvari (npr. kao PCI-evi) za sta trebaju duzi vodovi na maticnoj ploci i sta sve ne...).

...Pa evo i pitanje: koliko brze bi improvizovani racunar sa cipovima danasnje tehnologije radio kada bi se oni zalemili sto blize na jedinstvenoj maticnoj ploci koja je ceo racunar?
Nemas nekih razlika u brzini na osnovu duzine kabla, sem ako ne preterujes. Nije struja voda pa da ide tako sporo pa da slabi. Uska grla racunara, tj. usporenja se desavaju u mehanickim delovima, kao sto su cd-uredjaji, hard diskovi. A ako bi priblizio chipove ne bi nista dobio, samo manje rasipanje talasa, ali talas uvek dodje do odredista istom brzinom i uvek je dovoljno jak, ako ne preterujes sa duzinom, upravo zbog tog rasipanja.
[ Blablabla @ 06.09.2011. 20:06 ] @
Citat:
toplim: Nemas nekih razlika u brzini na osnovu duzine kabla, sem ako ne preterujes. Nije struja voda pa da ide tako sporo pa da slabi. Uska grla racunara, tj. usporenja se desavaju u mehanickim delovima, kao sto su cd-uredjaji, hard diskovi. A ako bi priblizio chipove ne bi nista dobio, samo manje rasipanje talasa, ali talas uvek dodje do odredista istom brzinom i uvek je dovoljno jak, ako ne preterujes sa duzinom, upravo zbog tog rasipanja.


Zar nije slucaj da brzina rada racunarskih komponenti mora da se planira da bude manja ako su vodovi duzi zato sto sto su duzi vodovi to su smetnje vece sto dovodi do gresaka koje se samo tim namernim usporavanjem komponenti mogu izbeci?

Ako je to slucaj - onda BI kraci vodovi omogucili vece brzine rada komponenti...
[ mkaras @ 06.09.2011. 23:25 ] @
Za početak, pokušaj da napraviš Galaksiju. To je prvi domaći računar u
slobodnoj prodaji i namenjen samogradnji. Nema puno delova, napraviš,
vidiš kako radi i počneš da ga optimizuješ. verujem da ćeš dosta toga
moći i da naučiš ali i da uradiš. Priča je priča, ali praksa je praksa.
Pogledaj nešto o Galaksiji na
http://sr.wikipedia.org/sr-el/...%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B0
[ Blablabla @ 06.09.2011. 23:59 ] @
Poenta je da mu je brzina kao kod modernog PCa (bio emulator ili zapravo - a lakse je valjda emulator napraviti). Eto pitam - nisam nasao na internetu - da li je neko igde nasao tako nesto?
[ mkaras @ 07.09.2011. 08:29 ] @
Emulator je samo zamena za orginal. Sigurno ne želiš emuliranu
ženu(muža, devojku, dečka) već realnu. To što ti želiš emulator je
zapravo nešto što je davno prevaziđeno čak i u razmišljanjima.
Kakav emulator, samo prava stvar. Uzmeš lepo delove za galaksiju,
spakuješ je pa počneš redom, Ubrzaš takt procesora. malo ubrzaš, malo
skratiš sve veze koje idu do njega. To je najlakše kada i fizički vidiš
kako sve to izgleda. Staviš neki čip na drugi čip. Više čipova spakuješ
u jedan (to se zove hibrid, ima firmi koje to rade po narudžbini).
Verujem da ćeš vremenom sve spakovati u jednu veoma malu kockicu i da će
ti jedini problem biti kako da tu kocku povežeš sa ostatkom "sveta".
Naravno, verujem da si svestan toga da je većina današnjih čipova velika
toliko koliko jeste samo radi prostora potrebnog za izvođenje konekcije
sa ostatkom uređaja. Znači na tebi je samo da osmisliš kako to sve
povezati i upakovati u jedno što manje parče plastike.Uzmi taj čuveni
Z80 procesor. Velik je kao jedna podebela i poveća stonoga. Kada ga
presečeš vidiš parče pločice mnogo, mnogo puta manje od samog kućišta.
Što se tiče modularnosti desktop računara to je već mnogo lakše rešiti.
Raskupusaj neki laptop i videćeš, sve je, u glavnom, na jednoj ploči.
Znači poenta je da se što više delova oslobodi svoje platike (kućišta),
i da se upakuje u samo jedno kućište. To bez pokušaja i pokušaja ne ide.
teoretisanje sje samo početak. Zato navali na posao pa javi rezultate.
Pozdrav
[ Blablabla @ 07.09.2011. 19:35 ] @
Procitaj moj prvi tekst ovde. POENTA je u tome da se ima emulator/racunar (dakle ne da ga ja pravim nego da postoji vec - to pitam) cija se brzina meri u gigahercima a cijim se resursima upravlja direktnim upisom i citanjem iz nekih memorijskih registara (kao u C64 na primer - samo zato sam ga i pomenuo), a ne posrednim nacinima kao kod PC-a.
[ mkaras @ 08.09.2011. 21:25 ] @
Sve to je samo priprema za pisanje emulatora. tek kada napraviš fizički
uređaj i kada vidiš sve njegove prednosti i mane onda možeš sve to da
pretočiš u neki emulator. Naravno, moraćeš pre toga malo da se pomučiš i
proučiš teoriju operativnih sistema, neki od programskih jezika
poželjnih za pisanje samog operativnog sistema i da se onda baciš na
posao. I kada završiš onda to sve lepo počneš da optimizuješ i
optimizuješ i optimizuješ i ...
Šalu na stranu. Ako bar malo pročitaš o projektovanju operativnih
sistema shvatićeš zašto se više ne prave računari tipa C64, Amiga i ostali
[ Blablabla @ 09.09.2011. 20:02 ] @
Citat:
mkaras: Ako bar malo pročitaš o projektovanju operativnih sistema shvatićeš zašto se više ne prave računari tipa C64, Amiga i ostali


Prosvetli me.
[ mkaras @ 10.09.2011. 09:38 ] @
Pokušaj sa knjigom Operativni sistemi: teorija, praksa i rešeni zadaci,
Mikro knjiga. Tek onda ćeš moći da postavljaš smislena pitanja. Bar se nadam
[ chaami @ 17.09.2011. 18:05 ] @
Ti bi verovatno hteo da imaš kompijuter koji ima današnje performanse a sa druge strane operativni sistem iz `80ih i da kontrolišeš njegove registre sa poke komandom :). He he to bi stvarno bilo zanimljivo.
Ljudi su posredne sisteme upravljanja napravili da bi ti omogućili da uopšte možeš da iskoristiš ogromnu snagu koju imaju današnji kompijuteri a ti bi da se vratiš na poke. Neće to moći tako. Zamisli recimo situaciju sa sprajtovima. Nekad je Commodore 64 imao osam sprajtova i mogao si lako sve da ih kontrolišeš jednostavnim upisivanjem brojeva u njihove registre. Zamisli da tako nešto pokušaš sa par desetina hiljada sprajtova koji ti danas stoj na raspolaganju :). Ludilo!!
Tebe izgleda baš drma nostalgija za starim "dobrim" vremenima. Mogao bi recimo da pogledaš OVDE.Za samo 200$ možeš da kupiš C=64 sa procesorom na 20Mhz na koji može da se nakači do 16Mb memorije.
[ Blablabla @ 22.09.2011. 14:29 ] @
Citat:
chaami
Zamisli recimo situaciju sa sprajtovima. Nekad je Commodore 64 imao osam sprajtova i mogao si lako sve da ih kontrolišeš jednostavnim upisivanjem brojeva u njihove registre. Zamisli da tako nešto pokušaš sa par desetina hiljada sprajtova koji ti danas stoj na raspolaganju :)


...Sta ce ikome par desetina hiljada sprajtova?
Smisao je da posto ne mora da se spara memorija i procesor je brz - ne bi uopste bilo tako namenskih pojava kao sto su sprajtovi kod c64, nego lepo imas generalnu memoriju i tu stavljas koje god slike hoces i koristis ih kao sprajtove, i celu sliku komponujes putem tih slika. ...Mozda cak da nema ni sintisajzer (namensko kolo kao u c64) nego posto je procesor brz onda moze da emulira sve... to je poenta. Uprosceno do maksimuma. Generalizacija.

Cilj je, ponavljam, da je tu moguce brljati i uciti se kako racunari izntra rade, jer - novije generacije samo uce programske jezike visokog nivoa i to nazivaju programiranjem racunara.
[ Blablabla @ 22.09.2011. 14:33 ] @
Citat:
mkaras: Pokušaj sa knjigom Operativni sistemi: teorija, praksa i rešeni zadaci,
Mikro knjiga. Tek onda ćeš moći da postavljaš smislena pitanja. Bar se nadam


Ako si mislio na bezbednost sistema od malicioznih programa - ovde to nije poenta - ovo je totalno paralelna stvar (ne dotice se sfere PC-ja) i ne mora da ima prakticnu upotrebu nego samo slobodu u eksperimentisanju i ucenju...
[ mkaras @ 22.09.2011. 23:22 ] @
On 22.9.2011 15:33, "Blablabla" wrote:
Citat:

Citat:
mkaras </p2945974>: Pokušaj sa knjigom Operativni sistemi: teorija,
praksa i rešeni zadaci,
Mikro knjiga. Tek onda ćeš moći da postavljaš smislena pitanja. Bar se nadam


Ako si mislio na bezbednost sistema od malicioznih programa - ovde to
nije poenta - ovo je totalno paralelna stvar (ne dotice se sfere PC-ja)
i ne mora da ima prakticnu upotrebu nego samo slobodu u
eksperimentisanju i ucenju...
--
http://www.elitesecurity.org/p2955273


To si ti mislio. Ne znam samo na osnovu čega. Da li si barem pogledao
sadržaj knjige koju sam ti preporučio da pročitaš? Zašto se neprestano
trudiš da opravdaš nadimak?
[ chaami @ 23.09.2011. 03:07 ] @
Citat:
Blablabla: ...Sta ce ikome par desetina hiljada sprajtova?

Ne znaš šta pričaš. Kako misliš da drugačije napraviš particle efekte (kišu, gomilu eksplozija, prašinu). Uostalom to i nije bitno. Dao sam ti banalni primer nadajući se da ćeš možda shvatiti koliko je velika snaga današnjih kompijutera i koliko je tu snagu teško kontrolisati.
Citat:
Blablabla:nego lepo imas generalnu memoriju i tu stavljas koje god slike hoces i koristis ih kao sprajtove, i celu sliku komponujes putem tih slika. ...

A kako si mislio drugačije. Pa upravo tako i funkcionišu današnji sistemi, samo što te delove slika uglavnom zovemo objektima.
Nego, pade mi na pamet jedan program koji bi tebi možda bio zanimljiv. Ne bavi se emuliranjem takvih sistema koje si ti zamislio već emulira neuronske mreže. Program se zove Bug Brain i možeš ga skinuti OVDE. Nije baš to što si tražio ali možeš brate da eksperimentišeš u njemu do mile volje ;).
[ Blablabla @ 26.09.2011. 17:00 ] @
Ono sto se ovde desava jeste da zamislite nesto na sta ja nisam ni pomislio - sto nelogicnije, i onda to u sebi proglasite apsurdnim i onda reaguujete na to misleci da reagujete na ono sto sam rekao...

Sto je toliki problem shvatiti svrhu ovoga? Danasnji racunari (PC) su napravljeni imajuci u vidu fleksibilnost (sto zahtevaju modulanosti komponenti) i bezbednost (od malicioznih programa) i pouzdanost (pravi programi na koje se moze racunati u svakodnevnom radu), i zbog svih varijacija koje postoje na trzistu je i teznja da programiranje bude genericko sto znaci komplikovanje onoga sto se desava u racunaru da se taj program moze izvrsiti na svim varijantama, dok bi u ovome sto govorim bilo upravo sve suprotno: rastereceni od pitanja bezbednosti, nema komplikovanja zbog fleksibilnosti, sluzi za ucenje, za poimanje problema u programiranju pa bi ti to iskustvo i poimanje pomoglo i u programiranju za PC na primer, mozes da pravis novi program u tome ili koristis postojece programe ili delove programa i stavljas ih u program koji pravis - na taj nacin sve bi ti bilo transparentno.

(Ovde govorimo o emulatoru, a evo pitanje: da li bi takav pravi racunar sa danasnjom tehnologijom bio BRZI zbog uproscenja svega u nejmu?)
[ Blablabla @ 26.09.2011. 17:19 ] @
Citat:
mkaras: Da li si barem pogledao
sadržaj knjige koju sam ti preporučio da pročitaš?


Necu citati nikakve knjige - ako govoris o necemu onda reci o cemu govoris - ovako ne znam sta imas na umu - kakav je to razgovor. Ima petsto stvari koje me zanimaju - nemam toliko vremena da izucavam svaku od njih - to je NEMOGUCE... Ima onih koji su to izucavali do tancina - za to sluzi forum - da ne moras SAM da mukotrpno dolazis do odgovora i "hodas i ti celom stazom koji su mnogi vec ishodali" nego da ti neko drugi sa tim iskustvom objasni jednostavno...

Toliko se zadje u neke oporosti u gotovo svakoj temi da se onda potpuno zaboravi prvobitna sustina pitanja u temi, a ovde ona je:

Moc danasnje tehnologije (brzina procesora, kolicina memorije) + Jednostavnost nalik na hardversku koncepciju starih racunara + Uklanjanje komplikacija u sferi rada racunara koje su kod starih racunara bile neophodne zbog krize resursa (uklanjanje namenskih stvari - pomenuti sprajtovi, komplikovan graficki sistem ili cak sintisajzer - generalizacija umesto toga - procesor posto je brz sve to emulira!).

(sa naglaskom na emulator toga - jer je lakse napraviti emulator nego pravi racunar)

[Ovu poruku je menjao Blablabla dana 26.09.2011. u 18:34 GMT+1]
[ mkaras @ 27.09.2011. 00:10 ] @
Citat:
Blablabla: Necu citati nikakve knjige - ako govoris o necemu onda reci o cemu govoris - ovako ne znam sta imas na umu - kakav je to razgovor. Ima petsto stvari koje me zanimaju - nemam toliko vremena da izucavam svaku od njih - to je NEMOGUCE... Ima onih koji su to izucavali do tancina - za to sluzi forum - da ne moras SAM da mukotrpno dolazis do odgovora i "hodas i ti celom stazom koji su mnogi vec ishodali" nego da ti neko drugi sa tim iskustvom objasni jednostavno...

Da li i u restoranu očekuješ da ti sažvaću jelo? Ili je dovoljno da ga samo raskomadaju da se ti ne bi patio sa nožem i viljuškom? Možda i kafu da popiju umesto tebe da te ne muči nesanica?
[ Blablabla @ 27.09.2011. 17:20 ] @
Moc danasnje tehnologije (brzina procesora, kolicina memorije)
+
Jednostavnost nalik na hardversku koncepciju starih racunara
+
Uklanjanje komplikacija u sferi rada racunara koje su kod starih racunara bile neophodne zbog krize resursa
(uklanjanje namenskih stvari - pomenuti sprajtovi, komplikovan graficki sistem ili cak sintisajzer - generalizacija umesto toga - procesor posto je brz sve to imitira!).

(sa naglaskom na emulator toga - jer je lakse napraviti emulator nego pravi racunar)
[ Blablabla @ 04.10.2011. 11:41 ] @
Citat:
mkaras: Da li i u restoranu očekuješ da ti sažvaću jelo? Ili je dovoljno da ga samo raskomadaju da se ti ne bi patio sa nožem i viljuškom? Možda i kafu da popiju umesto tebe da te ne muči nesanica?


Ne. Ali ocekujem da kada neko nesto kaze na forumu onda da i objasni u kom smislu od mnostva smislova je to receno.

(ja mogu samo da 'gledam u pasulj' na sta si mislio, i mogu da ispravljam sve ono kako si pogresno protumacio ono o cemu sam govorio (dakle - jos jednom: govorim o emulatoru/racunaru u kojem pristupas direktno u memorijske adrese * i video i zvucne registre, koji je uproscen (nema sprajtova, nema sintisajzera, nema kompleksnog grafickog mapiranja...), a za razliku od starih racunara radi na izmenljivoj brzini do brzina najbrzih danasnjih PC racunara - 3 GHz u svakom slucaju)).

________
* (a ne putem bulumenti namenskih komandi nekog programskog jezika na visokom nivou (smisao je da programski jezik bude sa sto manje programskih reci, a sto se tice izbegavanja ponavljanja pisanja programa - imas izvorne kodove koje nalepljujes u svoj program - bilo da si ih sam napravio, bilo neko drugi))