[ mnd @ 27.08.2011. 16:51 ] @
Uključim samo televizor. Radi jedno vrijeme i sijalice onda krenu da trepću, čuje se zujanje u tv-u. Postaje sve gore i gore i na kraju tv pođe da se pali gasi dok se na kraju ne ugasi skroz. Na sklopki vidim da ne radi osigurač od čitave faze.
Otvorim osigurač, nije se istopio. Samo ga opet odvrnem i zavrnem i proradi ali opet prekida. Ovako se čuje pucketanje:
http://soundcloud.com/la-manda/osigurac-se-krckaO čemu se ovdje radi? Što više uređaja priključim veći je problem. Npr. ako uključim i liniju onda još više sve prekida. Ne mogu sa tv-om da preopteretim fazu?
Šta mi je činiti?
[ tdjokic @ 27.08.2011. 18:03 ] @
Moguce je, da je zbog nesklada delova, ulozak labav. Dodaj u nosac uloska (onaj deo koji se odsrafljuje rukom, odnosno u koji se ulozak stavlja) jedan komad kovanog novca odgovarajuceg precnika. Kad zavrnes osecaj treba da bude "mekan", da stalno moze kao jos malo da se zasrafi. Ako je osecaj tvrd, da taj deo koji zavrces naglo stane i ni makac napred, onda je moguce ovo sto ja kazem - neki deo naseda na neki drugi i ne dozovoljava nosacu uloska da stegne ulozak kako treba.

Prethodno dobro ocisti delove koji se dodiruju - ulozak, sa obe strane, onaj sraf u rupi (tu se ponasaj krajnje oprezno, jer je to pod naponom i pazi da ne dodirujes onaj veliki metalni deo u koji se usrafljuje nosac uloska, jer bi tako kratko spoji donji i gornji deo, najbolje je da sve potrosace iskljucis fizicki, iscupas utikace) i na kraju i sam nosac uloska sa unutrasnje strane. To je nezgodno i pipavo ali neizbezno, jer sada imas tamo neku nagorelu povrsinu koja pruza veliki otpor prolasku struje.
[ mnd @ 27.08.2011. 18:16 ] @
Hvala ti na brzom odgovoru. Jesam završio srednju elektrotehničku ali mi se nešto ne čisti taj šaraf. I čime bi to čistio? Ja bih najradije da kupim sve novo i zamijenim? Šaraf, grlo i uložak.
[ tdjokic @ 27.08.2011. 18:20 ] @
Ako ti je dostupno i znas da promenis, to je jos bolje! Ali ja polazim od najgoreg scenarija - da nema da se kupe jednaki delovi (ne pasuju rupe?), da se nema para itd. U svakom slucaju, ulozak je jos najlakse zameniti. Ono drugo je delikatno za ciscenje - ostar, novi srafciger, tanja turpija, neka takva stvar. Kritican je sraf unutra, mada se on moze i odsrafiti i izvaditi napolje, zajedno sa malim porcelanskim prstenom uz njega.
[ mnd @ 27.08.2011. 18:31 ] @
Morati ću sve da odšrafim i izvadim kako god okreneš. Da nosam od radnje do radnje i u krajnjem slučaju ako nema nigdje, da čistim turpijom.
[ robert63 @ 02.09.2011. 05:19 ] @
Citat:
mnd: Da nosam od radnje do radnje i u krajnjem slučaju ako nema nigdje, da čistim turpijom.


Kako misliš da " nema nigde " ? Pa to najobičniji kontakt šraf:
[ mnd @ 02.09.2011. 06:33 ] @
Ne razumijem se baš najbolje u te dijelove. Super da ima.
[ robert63 @ 02.09.2011. 08:08 ] @
Citat:
mnd: Ne razumijem se baš najbolje u te dijelove.


A ti ako se NE RAZUMEŠ
bolje da pustiš nekog koga neće da NALUPA FAZA !!!

možda još nekome trebaš u životu,pa bolje da se NE igraš !
[ mnd @ 06.09.2011. 22:33 ] @
Zvao sam ljude iz elektrodistribucije i zamijenili su šaraf. Problem riješen.
[ djura63 @ 27.09.2011. 19:21 ] @
Citat:
najobičniji kontakt šraf:
To kalibarski prsten koji obezbeđuje strujnu nezamenjivost osigurača.
[ Backy @ 05.10.2011. 11:55 ] @
s tim da ja ne znam nikoga ko taj prsten nije izvadio jer osigurače puni licnama pa koristi sve koje ima svuda :D
[ calexx @ 05.10.2011. 14:49 ] @
Kako misliš izvadio prsten? Može da ga zameni drugim ali bez njega osigurač slabo radi. Stavljanje licni nije razlog da se menja prsten, može dovoljno njih da stane i u originalni. Mada to ne radim odavno, tačnije od kada smo u tadašnjoj firmi proveli mesece pokušavajući da smislimo kako da rešimo često ispadanje osigurača i onda ukapirali da kolega stalno menja licne ... kupio sam ljudski osigurač i posle nikad više nije bilo problema.
Inače sam kod sebe stavio par nekih bugarskih automatskih a tek skoro opet našao slične pa planiram da kupim nekoliko i skinem licne sa spiska briga.
[ tdjokic @ 05.10.2011. 16:03 ] @
"Kontaktsraf" se sastoji od samog srafa (neki grubi navoj, odavno je to izmisjeno i sigurno je neki colovni navoj) i porcelanskog prstena. Onaj sraf je nekako zalepljen u porcelan.

U zavisnosti od toga za koju struju ce raditi se prave razliciti prstenovi, tu mislim prvenstveno na unutrasnju rupu i oznaceni su razlicitim bojama. Sto je rupa manja to u nju moze uci manji osigurac, tako da ne mozes slucajno zameniti mali osigurac jacim. U rupu za jaki moze uci slabiji ali to nije opasno, kad ga opteretis on pregori i gotovo. Ali ako stavis jaci osigurac onda se zna - zagrevanje zica ili pregrevanje itd.

Kad se kontakt sraf odsrafi, izgubi se nekih 5 - 6 mm visine (?) pa se moze desiti da osigurac nema dobar kontakt. U tu svrhu neki ljudi razbiju onaj porcelan, koji im jedino smeta za koriscenja krpljenih osiguraca i vrate sraf nazad, onako go, samo da daje kontak, vise ne stiti od slucajne zamene. Ili to, ili se u onaj deo koji se zasrafljuje rukom stavi nekoliko komada kovanog novca, opet da bi popunio prostor, jer u suprotnom se moze desiti da taj deo nije moguce zasrafiti dovoljno da bi kontakt bio dobar. Ti ga zasrafis jako ali on dosao u svom nosacu do kraja, ne ide dalje, i onda on jeste stisnut ali ulozak je labav.

To bi bilo to. Ovo ostalo - licne, ulozak veci, manji, to nemam sta reci u ovoj temi.