Citat:
aleksandara 93: Moze da se greje ali bitno koliko.
Pravio sam sa tim cipom ali nisam proveravao koliko se greje...
Izmeri to napajanje kad stavis predpojacalo jel spadne napon bar do 14V ako ne onda ili ga optereti ili stavi drugo napajane od 12V.
Mozda si spalio kolo ali onda verovatno ne bi radelo a mozda se greje ako je napon veci.
Jel se grejalo ranije?
Ma nije to neko jako grijanje. Može se prst držat na njemu, al da se grije, grije se, a meni to jako čudno za pretpojačalo. Mislio sam da njega mogu čak i u hermetički zatvorenu kutiju stavit, al sad je upitno dal bi takve uvjete izdržao. Ova kutija nema otvore za hlađenje al je kartonska kutija od starog mobitela, to ulazi zrak na sve strane. I grije se vumetar, al za njega mi nije čudno jer mora gonit te LEDice.
Sad sam mjerio napajanje dokle pretpojačalo radi, 12.1V ravnih! I ne varira! Ovo napajanje je vrhunsko, prezadovoljan sam s njime. Na njemu piše 3.33A i stvarno, do 3.5A ide bez problema, a manje je od kutije cigara. Na svim manjim zurkama to napajanje ganja razne modele autoradija i malih 12V pojačala, nikad problema osim što sam jednom spalio osigurač na autoradiju jer sam obrnuo + i -.
Ranije nisam ni ja nikad gledao. Napravio sam ovo prije tjedan dana i prije 2-3 dana otvorio tu kutiju dok je radilo par sati i unutra toplo.
Kolo je staro i preživjelo je sve i svašta, već tri puta sam radio s tim kolom pretpojačalo al uvijek koristim podnožja i kolo dođe tek kao "šlag na kraju" :)
Citat:
1OXB: Nebitno je gde sta pise vec gde si sta izmerio! Valjda niko nista ne ukljucuje dok ne izmeri napone?! Ako je fabricki predvidjeno da napajanje bude "toliko i toliko" onda ne vidim logiku i razum da se dovede veci napon. Ako treba 12V ne mozes mu dovesti 18V i ocekivati da ce sve biti OK. Pusti ti sta pise na napajanju, uvek se izmeri sta je tu na raspolaganju u stvarnosti a ne sta pise. Mozda to i ima 12V ali kad se optereti sa 1..2..3ampera pa je tako i projektovano bez ocekivanja da ce to nekad neko koristiti i kod manjih struja.
Nekad se treba i riskirati. Ja sam prvi puta uzeo to napajanje i mjerio, on je dao na izlazu 20V. Al pisalo je 12V i znam da je monitor radio bez problema. I sta tu da radim? Spojio sam pa sta bude bude. I vidio da je napon tad pao na 12 i kusur volti, super :D