[ Davor Stanković @ 02.09.2011. 14:55 ] @
Pozdrav raja...

Dosao sam u kontakt sa jednim laptopom marke HP, starije proizvodnje, koji se nakon sinocnjeg koristenja poceo kofrciti. :)
Naime, nece da butuje windows, tj. pojavi se bios HP logo, nastavi sa radom i samo crn ekran... XP nece da se pokrene.
Ubacio sam CD windows 7, cisto da pokusam da butujem OS, da vidim da nije eventualno problem u hardware-u, krene sa ucitavanjem i izbaci gresku - spominje se hard disk error, a na to i sam sumnjam.

Pokusao sam sa safe mode opcijom, ne reaguje, crn ekran, iako procesor radi u pozadini. Mogu da udjem regularno u bios, testiram ram memoriju preko njega, ne pokazuje nikakvu gresku. Dok test hard diska preko biosa nije moguce odraditi, opet error.

E sad, interesuje me da li je moja sumnja oko riknutog hard diska opravdana, ili eventualno mogu biti jos neki problemi? Nije problem ni sa temperaturom, hladna je masina i kuleri rade korektno, procesor takodje, ram ispravan, display - jedino mi ostaje CD jedinica i Hard Disk. Prije nego li donesem konacan zakljucak koji ide u smjeru riknutog hard diska, zelio sam da se posavjetujem sa doktorima kad je hardware u pitanju. :)

Hvala!
[ Miroslav Cvejić @ 02.09.2011. 15:09 ] @
GPU hladan lem. :)
[ toplim @ 02.09.2011. 15:14 ] @
Ako butujes sa cd-a ne razumem sto ti izbaca hard disk error...ja koliko znam komp bi trebalo da butuje sa cd-a i bez hard diska..
[ Davor Stanković @ 02.09.2011. 15:17 ] @
Citat:
toplim: Ako butujes sa cd-a ne razumem sto ti izbaca hard disk error...ja koliko znam komp bi trebalo da butuje sa cd-a i bez hard diska..

U pravu si, ali...

Izbaci gresku u momentima kad bi trebao fajlove kopirati na disk, ona pocetna inicijalizacija prodje korektno..
[ Davor Stanković @ 02.09.2011. 15:17 ] @
Citat:
Miroslav Cvejić: GPU hladan lem. :)

Ti sumnjas na grafiku, ima li neki mehanizam da to ispitam u ovim uslovima, nekako? Ili servis?
[ Miroslav Cvejić @ 02.09.2011. 15:20 ] @
Otkači hard, poteraj sa CD neki Live OS (linux neki) pa kad nestane slika u trenutku učitavanja drajvera, znaćeš da je grafika u pitanju.

Koja je grafička inače u pitanju?
[ toplim @ 02.09.2011. 15:20 ] @
hm...ne verujem da je GPU (grafika) jer radi inicijalizacija sa cd-a i radi ekran...moguce da je hard disk, eventualno ata kabl ili tako nesto..
[ Davor Stanković @ 02.09.2011. 15:25 ] @
Citat:
Miroslav Cvejić: Otkači hard, poteraj sa CD neki Live OS (linux neki) pa kad nestane slika u trenutku učitavanja drajvera, znaćeš da je grafika u pitanju.

Koja je grafička inače u pitanju?

Integracija je u pitanju, kasnije cu vidjeti koja je tacno ploca u njemu...

Vidjecu da ga otvorim kasnije, mada cu vjerovatno savjetovati da se nosi na servis, jer sta god da je nemam kod sebe zamjenskog materijala, samo mogu tacno kvar utvrditi...

Hvala na informacijama.
[ vaske71 @ 02.09.2011. 15:56 ] @
Citat:
Miroslav Cvejić: GPU hladan lem. :)

Probijen ili isusen Elco na gpu ... tipujem u virtuelno pivo protiv tvog hladnog lema na gpu :-)
[ joojant200 @ 02.09.2011. 22:16 ] @
Dignes hirens boot cd i proveris hard disk prvo?
[ ogya @ 04.09.2011. 10:29 ] @
Probaj da butuješ sa USB-a...
[ Davor Stanković @ 21.09.2011. 18:20 ] @
Samo da javim da se moja sumnja potvrdila, problem je bio u hard disku koji je uspjesno zamjenjen. :)

Hvala svima.