[ MirosIav @ 31.08.2011. 13:43 ] @
Posle skoro dva meseca korišćenja utisci su uglavnom pozitivni. Iako je telefon Made in China, izrada je perfektna, mada hromirani deo na obodu počinje da tamni na par mesta. Nosim ga u torbici, tako da to ne bi trebalo da bude problem... Mogli su i da preskoče taj svetli obod, ne izgleda nešto lepo.

Dugmići su meki i precizni, mada bi bilo bolje da su malo vise ispupčeni ili razmaknuti. Noću su dobro osvetljeni. Ekran je standardno odličan, svetao i po najjačem suncu. Pogađanje malih ikonica na njemu je problematično, ali se može i noktom pritisnuti, pa se nauči posle nekog vremena. Mislim da je trebalo zadržati ona dva soft dugmeta sa E72, a ne pomerati ih na ekran. Kad izađe neki key mapper, prebaciću njihove funkcije na Send i End.

Navigacija se priključi na satelit za minut-dva, ali se za snalaženje po Beogradu mora instalirati neki dodatni program, jer su Nokia mape za Srbiju veoma oskudne. Druge zemlje Evrope su sjajno pokrivene, svaka ulica koju sam tražio je na mapi.

Baterija posle dva dana maltretiranja: GPS, video, citanje sa ekrana, mp3, radio, bluetooth, sat-dva razgovora, padne na 30% i tad je punim, neću da je potpuni isprazni.

Primetio sam da telefon ume da se ugreje posle desetak minuta priče, ne mnogo, ali se oseti. Držanje mreže je nadprosečno, ali ima i boljih aparata koji imaju mrežu gde E6 prekida u priči.

Kamera je loša strana telefona - nema auto fokus, a slike na 100% uvećanju su katastrofa, no za gledanje smanjene na ekran kompjuterskog monitora su odlične. Kose linije su "izreckane" i izgleda kao da je slika interpolirana sa 5 ili manje mega piksela. Ovo u svakom slučaju nije pravih 8 MPx. Za slikanje objekata bližih od 0,5 metara je beskorisna, no sve dalje je uvek u fokusu. Ne pomaže ni CameraPro program, ali daje neke dodatne funkcije. Video je sjajan i na nivou je foto aparata do 100 evra.

Softver se čini siromasan i pomalo nedorađen, što nije problem kod programa koji se mogu skinuti ( browser, GPS, ... ), ali je razočarenje da imenik nema opcije mnogo jeftinijih i starijih telefona, kao npr. prikazivanje jednog broja pored imena u pregledu kad kontakt ima više. Ni kod kalendara i muzičkog plejera se nisu pretrgli. Sve u svemu, sem Office-a, programi sa kojima dolazi su prosečni, a dosta njih pokušava da se priključi na internet, ne bi li skinulo neki update ili podatke, pa sam u dva dana izgubio 20 dinara samo pokretajući ono sto dolazi uz telefon.

Wireless hvata OK, malo slabije od mog Acer netbook-a. Telefon se zakoči na pola minuta kada mu se ubaci memorijska kartica ili priključi USB fleš na njega - treba mu vremena da isčita sve šta ima na drajvu. No, samo to što se mogu priključivati fleševi ( i jos štošta ) na USB je sjajno. Poklopac memorijske kartice je poprilicno čvrst i potrebni su jaki nokti za njega :).

Slušalice koje se dobijaju uz E6 imaju i mikrofon i daju dosta dobar zvuk. Radio je kvalitetan, dobro hvata stanice i ne prekida u pokretu, ali ima malo podešavanja i ne dozvoljava snimanje. 720p video se glatko pušta, kao i bilo koji drugi manjeg formata skinut sa interneta. Za sada nisam naišao ni na jedan koji zahteva dodatni kodek.

Futrola koja je daje uz telefon je preuska i za nekog ko ga često koristi je nepraktična. LED blic na zadnjem delu može da posluži kao lampa i daje dosta jako osvetljenje, koje može da pomogne u mrklom mraku.

Znači, softver i kamera su najslabije tačke Nokie E6, ali mu po dimenzijama za hardver i mogućnosti koje ima retko koji telefon moze parirati. Ima boljih full touch telefona, ali mu nijedan u ovom obliku, sa hardverskom tastaturom, nije ravan. Toliko za sada, pitajte ako vas još nesto zanima.

P.S. Pošto iz nekog razloga ne mogu da post-ujem u Nokia podforumu, neka moderatori pomere tamo poruku ako je potrebno...
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 03.09.2011. 12:42 ] @


Specifikacije telefona: GSMArena - Nokia E6