[ Stefan Jocic @ 04.09.2011. 01:36 ] @
Pozdrav svim korisnicima Apple proizvoda,

Javljam vam se sa jednom dilemom, nadam se da ću uz pomoć vaših predloga uspeti da rešim svoju nedoumicu. Naime skoro sam probao MacOS X i zaista sam zadovoljan, što sistemom, što dostupnim aplikacijama. Isti sam zbog toga, a i zbog budućeg posla koji zahteva određene alate koji postoje samo za MacOS rešio da kupim. Ali se sada nalazim u velikoj dilemi.

Prvi izbor mi je novi MacBook Pro 13inch, inače kao webdev imao bih više zahteva za code editing on the go, tako da mi veličina ekrana zaista odgovara. Za PS bi eventualno prikačio monitor preko adaptera. Drugi izbor, mnogo bolji, iz više razloga je iMac od 21inch. Ali imam problem. Za dva meseca, mada možda se oduži, bi trebao da se selim u inostranstvo (konkretno DE) pa ne znam da li bi bilo problema i da li bi bilo skupo preseliti taj iMac. MacBook Pro od 13inch-a, iako veličinom ekrana zadovoljava većinu mojih zahteva, ima problem sa niskom rezolucijom i čujem da nije nešto preterano slika "oštra" u ondosu na MacBook Air od 13 inch (koji logično ima mnogo bolji prikaz zbog rezolucije). Inače Air ne bih da kupujem jer je ipak konfiguracija znatno slabija. Ovaj MBP od 15 takođe ne bih da kupujem, što zbog cene, koja je doduše opravdana jer ima i bolju konfiguraciju. Da napomenem, nameravam isključivo novu stvar da kupim, ne polovnu mašinu.

Tako da su moja pitanja sledeća:

1. Da ste na mom mestu šta bi ste izabrali? Ili eventualno neki treći predlog.
2. Da li za iMac mašine važi internacionalna garancija kao za MacBook?
3. Ako odaberem iMac da li ću moći da isti prenesem sa sobom u inostranstvo bez neke veće gnjavaže i štete po novčanik?

Aplikacije koje bih koristio, pored standardnih aplikacija za SM, slanje mejlova, surfing, slušanje muzike bi bio Photoshop i TextMate. I još par webdev aplikacija.

Svaki predlog, pogotovu iskustvo bi značilo, pošto sledeće nedelje nameravam da pazarim svoju prvu Mac mašinu.


Hvala vam unapred na izdvojenom vremenu i svim predlozima,
Stefan
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 04.09.2011. 02:08 ] @
1. Nije baš da imaš mnogo izbora :) 13" + externi monitor su ok kombinacija
2. Svi Appleovi računari imaju internacionalnu garanciju. Desktopi od 2006., čini mi se.
3. Ne bi trebalo da imaš nekih problema. Unosiš tamo svoju mašinu i niko te neće pitati. Doduše, bilo bi pametno da putuješ busom ili kolima. U avionu će ti to sigurno nastradati..ili će te pitati šta i kako za iMac :)

Ovo za rezoluciju...ne opterećuj se time. Pixelpeeperi će svuda da svuda da nađu neku zamerku. 13 ima dobar ekran.
[ Stefan Jocic @ 04.09.2011. 02:26 ] @
Ja bih nekako više iMac... zbog konfiguracije, ali i ekrana. :)

Citat:
Doduše, bilo bi pametno da putuješ busom ili kolima.

20 sati busom ili kolima... teško da ja to mogu da izdržim (ne zbog mučnine, nemam sa time problem), već sam dosta nervozan ili što bi ljudi rekli "ne drži me mesto". Tako da mi je avio prevoz praktičnija stvar.

Citat:
U avionu će ti to sigurno nastradati..ili će te pitati šta i kako za iMac :)

Gledao sam neka specijalna pakovanja za selidbu iMac-ova, kontam da se može lepo spakovati. iMac u tom pakovanju + orginalna ambalaža, mislim da tu ne bi bilo nekih velikih problema. Ne znam koliko bi ovo pomoglo? Pitanje je da li će to da košta i da li ću imati problema sa prenosom? Ne znam da li bi mi račun i garancija pomogli ako budem imao eventualnih problema sa prenosom?

Citat:
Ovo za rezoluciju...ne opterećuj se time. Pixelpeeperi će svuda da svuda da nađu neku zamerku. 13 ima dobar ekran.

Ja sam jedan od njih definitvno. Moraću do BG-a da se prošetam da testiram uživo MBP od 13 pa da se odličim.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 04.09.2011. 02:35 ] @
Najbezbolnija alterantiva prevozu avionom ti je busom, ali ne moraš ti da putuješ, samo počastiš vozača, a on će prevesti to i isporučiti ti robu tamo negde u Germaniji. Bilo da je ti tamo dočekaš, a odavde da pošalje neko tvoj ili ti da šalješ, a dočekuje neko tvoj. To provereno radi i niko ti neće zapinjati za to. Avionom će svakako koštati više. Zavisi koliko računar bude star u procesu prenosa..ali ako nije baš ono iz prodavnice, pa na aerodrom, ne bi trebalo iko da ti pravi problem. Račun svakako imaj pri ruci, a i fotokopiju.
[ Stefan Jocic @ 04.09.2011. 02:48 ] @
Možda uzmem iMac, a roditelji kada budu dolazili kod mene mogu to bus-om da ponesu. :) Dotle imam svoj notebook, star skoro dve godine koji bi mi bio alternativa nekih mesec dana tamo.

Znaš li gde mogu da nađem ili da dobijem informaciju vezanu za cenu prenosa avionom? Tj. da saznam da li je to nešto fiksno ili zavisi od težine... vrednosti ko zna čega još. Ne znam čija je to jurisdikcija. Putovao bih JAT-om.

Inače možda se oduži pa ostanem ovde 4-5 meseci. Tako da će dobiti na starosti. :)

I da, hvala ti puno na odgovorima u ovo kasno doba.

[Ovu poruku je menjao Stefan Jocic dana 04.09.2011. u 04:02 GMT+1]
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 04.09.2011. 03:02 ] @
Računaće ti se kao običan prtljag, znači prema kilaži, tako da ili njuškaj po JAT-ovom sajtu ili ih zovi sutra da se raspitaš za dozvoljenu težinu prtljaga. 21" se sa 9 i po kila svakako uklapa u 20 kg koliko je obično dozvoljeno kod normalnih avio prevoznika, jedino ne znam da li se pravi razlika ako imaš 2 torbe od po 10 kg, a ne jednu od po 20. Vrlo moguće da i takva stvar zavisi od kompanije do kompanije :)
[ Stefan Jocic @ 04.09.2011. 03:04 ] @
Ne znam kako da ti zahvalim, stvarno si bio od pomoći. Možda na nekom ES piwo okupljanju. :)

Javljam se kada kupim i da obavestim šta sam kupio (biće vrlo verovatno iMac :) ).
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 04.09.2011. 03:08 ] @
Opušteno, zato postoji forum :)

Pazi se samo, ako si picajzla kada je ekran u pitanju, ne gine ti nerviranje kada ti se pojavi prašina u ekranu u iMacu :) Obavezno u Nemačkoj kupi Apple Care, pa da si miran ukupno 3 godine, jer što da plaćaš nešto ispod 100€ za čišćenje monitora kad ti istekne garancija, ako ne moraš, a uz sve to te Apple Care štiti od još koječega :)
[ Stefan Jocic @ 04.09.2011. 03:14 ] @
Nadam se samo da neće da se pojavi u toku prve godine, pošto sam trenutno kratak sa novcem - svaki početak je težak.

Inače da dopunim pitanje. Malo glupo pitanje. Ako uzmem iMac i recimo nestane struje za vreme rada (što se u gradu gde trenutno živim dešava barem 2 puta mesečno) da li će to uticati na OS? Znam da je na XP i starije Windows sisteme uticalo, na 7-ici do sada nikada nisam imao problema (uhvatilo me jedno dva puta). Naravno svestan sam mogućih HW oštećenja.

I kolika je garancija na iMac?
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 04.09.2011. 03:29 ] @
Javiće ti se gotovo sigurno u već toku prve godine. Ustvari, ti i želiš da se to pojavi tamo negde u 11 mesecu od kupovine, kako bi ti ga očistili pred istek garancije :)
Mada, realističniji scenario je da će ti se to pojaviti relativno brzo i da će se vremenom širiti.

Može štetiti sistemu, a ne mora. Nikad ne znaš šta je sistem radio u tom trenutku. E sad, prednost Maca je što možeš reinstalirati sistem, a da on pri tome ne dira korisnički folder, tako da ti sve ostaje od tvojih podataka.

Garancija je na sve 1 godina.
[ Stefan Jocic @ 04.09.2011. 03:33 ] @
Citat:
Garancija je na sve 1 godina.

Ovo mi nije baš najsrećnije, ali ok. Pretpostavljam da nema neka extend guarantee opcija? Ili je to ovo Apple Care?
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 04.09.2011. 03:59 ] @
Da, da, to je AC. Godina fabričke + još 2 godine produžene.
[ madamov @ 04.09.2011. 21:13 ] @
Prašina se ređe pojavljuje na iMacovima sa manjim monitorom, barem iz mog iskustva. Takođe, SandyBridge procesori se manje greju, a jedan od faktora koji utiču na pojavljivanje prašine je i toplota.
[ balavi @ 04.09.2011. 21:25 ] @
Zanima me , da li je moguće izbegnuti prašinu ako se iMac-u pokriju oni gornji prorezi sa zadnje strane pokriju nečim, kada se ne koristi?
[ bakara @ 04.09.2011. 21:32 ] @
Citat:
balavi: Zanima me , da li je moguće izbegnuti prašinu ako se iMac-u pokriju oni gornji prorezi sa zadnje strane pokriju nečim, kada se ne koristi?

Kada se ne koristi ne ulazi prasina...
[ Stefan Jocic @ 04.09.2011. 21:52 ] @
Da li bi pomoglo da se recimo uveče, posle zavšetka posla, iMac prekriva nečim? Ima onih "folija" u kojima dolaze monitori upakovani, možda tako nešto? Inače gledao sam na YT, okvir ekrana na iMac-u drže magneti i taj prednji deo ekrana se lako skida, a samim tim i čisti. Samo je potrebno imati vakumski "hvatač" i dobru čistu tkaninu za brisanje. Ili grešim?

Nego da dopunim svoje pitanje. Kada izađe nova verzija MacOS-a, gde postoji opcija da se isti kupi u digitalnom obliku? Vidim da postoji opcija upgrade, ali to je na disku.
[ balavi @ 04.09.2011. 22:07 ] @
@bakara

Obriši prašinu sa stola, ili šta god već, izađi van negde, šetaj ili tako nešto, posle nekoliko sati pređi prstom po nekoj površini i videćeš da se nakupio mali sloj prašine.

Kod mene na stolu gde mi je komp je puno prašine na delu koji ne koristim, pa moram stalno čistiti. Radio ne radio prašine uvek imaš

Zato sam i mislio da te ti otvori prekriju kada mašina ode u sleep ili se ugasi, nakupi se prašina, koja prodreu unutra kada se računar startuje.

Ja kada isključim laptop, pokrijem nečim otvor na ventilatoru, i obavezno obrišem sto od prašine na kome se nalazi.

Ne vredi stavljati nešto dok mašina radi, može doći do pregrevanja jer se uvlači manje vazduha.

[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 04.09.2011. 22:53 ] @
Fakti :)

1. Prašina se uvlači u folije u ekranu, tako da čišćenje sa površine ekrana (ispod prednjeg stakla) ne pomaže
2. Mašina uvlači plašinu dok radi, i to kroz donje rešetke, a otvor sa gornje strane je izduvni i napravljen je tako da prašina u slobodnom padu ne može da uđe, a i to malo što uđe niej problem.
3. OS X 10.7 Lion se može kupiti u AppStoreu kao digitalni download.
[ bakara @ 04.09.2011. 22:56 ] @
Citat:
Stefan Jocic: Da li bi pomoglo da se recimo uveče, posle zavšetka posla, iMac prekriva nečim? Ima onih "folija" u kojima dolaze monitori upakovani, možda tako nešto? Inače gledao sam na YT, okvir ekrana na iMac-u drže magneti i taj prednji deo ekrana se lako skida, a samim tim i čisti. Samo je potrebno imati vakumski "hvatač" i dobru čistu tkaninu za brisanje. Ili grešim?

Nego da dopunim svoje pitanje. Kada izađe nova verzija MacOS-a, gde postoji opcija da se isti kupi u digitalnom obliku? Vidim da postoji opcija upgrade, ali to je na disku.

To sto si video da se skida je staklo, a prasina moze da udje i u sam ekran.

A novi os mozes da skines i sa sajta:
http://www.apple.com/macosx/how-to-buy/

mada i onako ga dobijas sa novom masinom.

Citat:
balavi

Zato sam i mislio da te ti otvori prekriju kada mašina ode u sleep ili se ugasi, nakupi se prašina, koja prodreu unutra kada se računar startuje.

U iMac prasina ne ulazi sama, vec je uvlaci ventilator.
[ Stefan Jocic @ 05.09.2011. 00:34 ] @
Ok, hvala na dosadašnjim odgovorima. I zadnje pitanje... obećavam da više neću smarati. :)

Za AppStore je potreban poseban AppleID (barem koliko sam ja ukapirao), koji poseduje svaki Apple korisnik. Da li se isti dobija prilikom kupovine iMac-a ili? Za mogućnost kupovine se registruje na Sloveniju ili Hrvatsku?
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 05.09.2011. 00:36 ] @
Ne, AppleID je tvoj email ili nick, koji registruješ na Apple sajtu ili čak kroz iTunes, ako se ne varam.

Da, naše kartice prolaze na Slo i Hr storeu.

Opušteno, slobodno pitaj šta te još zanima :)
[ madamov @ 05.09.2011. 07:00 ] @
Sam registruješ AppleID, mislim da čak nije ni potrebno da poseduješ bilo koji Appleov proizvod da bi imao AppleID.

Meni kupovina radi preko slovenačkog storea uz Visa Classic karticu naše Societe Generale banke. Samo pazi ako menjaš storeove, ono što kupiš na jednom tsmo i ostaje, ne prenosi se na drugi. Recimo, ja sam Liona greškom kupio ulogovan na Croatian store i sada samo Lion i Lion Server stoje na Croatian storeu, dok mi svi ostali kupljeni programi stoje na slovenačkom.
[ Stefan Jocic @ 05.09.2011. 08:50 ] @
Da li koristite smcFanControl ili neki slični alat za kontrolu brzine fan-a? Vidim da se mnogi žale na preveliku temperaturu pa fan speed povećavaju čak do 4000 rpm. Ima li potrebe za time?

Hvala vam na odgovorima!
[ balavi @ 05.09.2011. 09:12 ] @
obavezno koristim smcFanControl, uvek kada stavim clean install MAC OS X-a, prvo što instaliram je on
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 05.09.2011. 09:47 ] @
Zavisi od mašine i od generacije mašine. Reicimo, na Mac Prou nema potrebe za njime. Na novijim Macovima takođe nisam primetio potrebu, jer se ventilatori samo ubrzavaju kada zatreba, dok je na starijim mašinama taj program baš koristio.
Videćeš već sam, ako nešto zahtevno radiš i Mac sam ubrza ventilatore, znači da mu regulacija temperature radi kako treba.
[ slavke76 @ 06.09.2011. 21:43 ] @
Izvinjavam se na odgovoru.
Ali sto , vec ako se uskoro selis u DE, tamo ne kupis taj iMac, mozda ce biti i jeftiniji, a neces se morati cimati zbog carine.
[ balavi @ 06.09.2011. 22:00 ] @
Citat:
-V-O-Y-A-G-E-R-: Zavisi od mašine i od generacije mašine. Reicimo, na Mac Prou nema potrebe za njime. Na novijim Macovima takođe nisam primetio potrebu, jer se ventilatori samo ubrzavaju kada zatreba, dok je na starijim mašinama taj program baš koristio.
Videćeš već sam, ako nešto zahtevno radiš i Mac sam ubrza ventilatore, znači da mu regulacija temperature radi kako treba.


jea, lepo receno, mada ja sam navikao da uvek pratim temperaturu bilo cega i sam dizem i spustam broj obrtaja venta ....
[ bakara @ 06.09.2011. 23:00 ] @
Citat:
slavke76: Izvinjavam se na odgovoru.
Ali sto , vec ako se uskoro selis u DE, tamo ne kupis taj iMac, mozda ce biti i jeftiniji, a neces se morati cimati zbog carine.

Cena je skoro pa ista.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 06.09.2011. 23:08 ] @
Ali će kao strani državljanin moži da uradi povrat poreza ;)
[ bakara @ 06.09.2011. 23:09 ] @
u pravu si...
Koliko je porez tamo?
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 06.09.2011. 23:25 ] @
19%
[ Stefan Jocic @ 07.09.2011. 20:52 ] @
Već sam naručio i stiže u petak. Inače kupio sam ovde jer još uvek ne idem za stalno. Naručio sam iMac 21.5" i5 2.5Ghz.
[ madamov @ 07.09.2011. 21:42 ] @
Nek' ti je sa srećom. B)
[ bakara @ 07.09.2011. 23:38 ] @
Izgleda da ovih dana u srbiji ni do meka nije lako doci
[ Stefan Jocic @ 08.09.2011. 00:06 ] @
@madamov
Hvala!

@bakara
Šta da ti kažem... sve znaš. Vrlo lako je nabaviti isti, ako pristaneš na sve njihove uslove. Da mi ne treba odmah, čekao bi iMac DE, no treba mi te sam pristao i ovako.
[ Stefan Jocic @ 08.09.2011. 10:08 ] @
Može li mi neko reći kakav je kabl za napajanje na iMac? Isti kao i za PC ili... ako može link ka slici. Pitam jer imam slobodan UPS.
[ bakara @ 08.09.2011. 12:11 ] @
Isti kao za PC (samo malo drugaciji) i bele je boje.

[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 08.09.2011. 13:10 ] @
Mada, naravno, može i običan crni PC :)
[ bakara @ 08.09.2011. 13:47 ] @
Moze, ali ocajno izgleda
[ madamov @ 08.09.2011. 14:13 ] @
Da, izgleda očajno. Bolje napravi neki produžni za UPS, pa onda u njega ubodi Macov kabl.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 08.09.2011. 14:16 ] @
Dajte ljudi, kabl ko kabl :D
Osim ako vam ekran nije u izlogu, pa dmora da bude belo :)
[ Stefan Jocic @ 09.09.2011. 10:30 ] @
Upravi mi je stigao iMac. Sve je u redu osim što uz isti ne ide i instalacioni disk. Sistem je instaliran by default, samo treba uneti podatke i to je to. Any hint oko ovoga?
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 09.09.2011. 13:15 ] @
Diskovi bi trebalo da su ti ili pored tastature ili u bukletu, tamo gde ti je i nalepnica sa Apple logom.
[ balavi @ 09.09.2011. 13:34 ] @
Citat:
Stefan Jocic: Upravi mi je stigao iMac. Sve je u redu osim što uz isti ne ide i instalacioni disk. Sistem je instaliran by default, samo treba uneti podatke i to je to. Any hint oko ovoga?


uffff, što nisam na tvom mestu ....

ajd sa srećom, i da te ddddddddddduuuuuuuuuuuuuugggggggggggoooooooooooooo služi, što mislim da ova mašina i hoće .........
[ Stefan Jocic @ 09.09.2011. 13:57 ] @
Citat:
-V-O-Y-A-G-E-R-: Diskovi bi trebalo da su ti ili pored tastature ili u bukletu, tamo gde ti je i nalepnica sa Apple logom.


Ne, ništa nisam dobio. Ni ispod tastature ni u bukletu sa nalepnicama. Kontaktiraću firmu gde sam kupio.

@balavi
Hvala, i ja se nadam da hoće!
[ bakara @ 09.09.2011. 14:01 ] @
Da nije bila otvarana kutija?
[ Stefan Jocic @ 09.09.2011. 14:04 ] @
Original iMac kutija je bila zapakovana u jednu veliku koja je lepo zalepljena. Jedino je kada sam otvorio sama Mac kutija bila loše zatvorena. Inače sve počev od samog Mac-a do tastature i miša su uredno zapakovani. Znači sve novo. Moguće je da su greškom zaboravili da ubace instalacioni disk. Upravo sam im poslao mejl.
[ bakara @ 09.09.2011. 14:14 ] @
Citat:
Stefan Jocic: Moguće je da su greškom zaboravili da ubace instalacioni disk. Upravo sam im poslao mejl.

Ne, veruj mi to je najmanje verovatno...

Da li je racunar stigao u transportnoj kutiji (braon kutija)?
Unutar braon kutije treba da je bela original kutija?
Bela kutija ima providnu nalepnicu, da li je bila isecena?
Preko imaca imas belu prekrivku koja ima sigurnosnu nalepnicu, da li je bila citava?
Preko ekrana imaca ima providna folija, kao i na alu stopi, uvek se vidi ako je skidano.

U kutiji gde su tastatura i mis ispod tastature treba da se nalazi cetvrtasta kutija u kojoj se nalazi apple nalepnica i instalacioni disk.

Probaj jos i na eject taster na tastaturi da izbacis disk mozda je u imacu?

[ Stefan Jocic @ 09.09.2011. 14:23 ] @
Citat:
Da li je racunar stigao u transportnoj kutiji (braon kutija)?

Da. Lepo zapakovana braon kutija.
Citat:
Unutar braon kutije treba da je bela original kutija?
Bela kutija ima providnu nalepnicu, da li je bila isecena?

Da unutra je original iMac kutija. Kada sam povukao ručicu da izvučem tu kutiju iz braon kutije, prednja strana kutije se sama otvorila. Nalepnicu na kutiji nešto nisam primetio.
Citat:
Preko imaca imas belu prekrivku koja ima sigurnosnu nalepnicu, da li je bila citava?
Preko ekrana imaca ima providna folija, kao i na alu stopi, uvek se vidi ako je skidano.

Da ima bela prekrivka i otpozadi neoštećena nalepnica, a na samom ekranu providna folija.
Citat:
U kutiji gde su tastatura i mis ispod tastature treba da se nalazi cetvrtasta kutija u kojoj se nalazi apple nalepnica i instalacioni disk.

Nema kuutije, već sa desne strane tastature ima uputstvo i nalepnice. Diska nema nigde. Inače te nalepnice i uputstvo se nalaze ispod miša.
Citat:
Probaj jos i na eject taster na tastaturi da izbacis disk mozda je u imacu?

Probao diska nema, čak sam i u disk utility proverio. Tray je prazan.
[ bakara @ 09.09.2011. 14:33 ] @
Citat:
Stefan Jocic: Da unutra je original iMac kutija. Kada sam povukao ručicu da izvučem tu kutiju iz braon kutije, prednja strana kutije se sama otvorila. Nalepnicu na kutiji nešto nisam primetio.

Kutija je bila otvarana, posto na kutiji postoji providan sticker koji se mora iseci.

Citat:
Stefan Jocic: Da ima bela prekrivka i otpozadi neoštećena nalepnica, a na samom ekranu providna folija.

Ovo je dokaz da si dobio nekoriscen racunar.

Sto se diska tice ne znam sta da mislim...da li taj iMac dolazi sa OS Lion mozda ili snow leopard?

Bila je i neka prica da ce poceti da daju OS na usb flesu...kao sto to rade sada uz MB air.
[ Stefan Jocic @ 09.09.2011. 14:43 ] @
Citat:
Kutija je bila otvarana, posto na kutiji postoji providan sticker koji se mora iseci.

Na toj drugoj kutiji se nalazi providni selotejp. Nalepnicu kao što rekoh nisam video.
Citat:
Ovo je dokaz da si dobio nekoriscen racunar.

Sto se diska tice ne znam sta da mislim...da li taj iMac dolazi sa OS Lion mozda ili snow leopard?

Bila je i neka prica da ce poceti da daju OS na usb flesu...kao sto to rade sada uz MB air.

Čuo sam da se dobija aktuelna verzija OS X-a (na disku). Inače je sa računarom došla najsvežija verzija OS X-a (10.7.1).
[ madamov @ 09.09.2011. 15:37 ] @
Ljudi, ne paničite, Lion izgleda ne ide na DVD-ima uopšte, Stefan bi trebalo od dobavljača da traži USB stick, ako ga uopšte imaju ili ako uopšte sleduje uz iMaca. Anyway, ako si iz Beograda skoči sledeće nedelje do Macola radnje i u njoj se nalazi SMUG-ov hard disk na kojem će bimi imidž novog Liona, za sada je na njemu Lion 10.7.

I ovo nije piraterija, za kolege moderatore, ti imaš pravo na Lion, pošto isti dolazi uz mašinu, tj. imaš licencu, recimo kao da si izgubio DVD-e, tako da način na koji si došao do imidža nije bitan.
[ Stefan Jocic @ 09.09.2011. 18:53 ] @
Niko i nije bio u panici, samo diskutujemo. :) Anyway javili su mi se iz firme i uputili me na ovaj llink. Izgleda da sada instalacije dolaze na recovery particiji, ali je sa nje moguće narezati image i imati ga po potrebi.
//edit:
Nešto mi ne polazi za rukom da re-downloadujem lion na ovaj način. Tada mi samo izbaci opciju da isti kupim. Neka druga fora?

[Ovu poruku je menjao Stefan Jocic dana 09.09.2011. u 20:19 GMT+1]
[ MacOS @ 09.09.2011. 19:54 ] @
> Niko i nije bio napadan, samo diskutujemo. :) Anyway javili su mi se iz firme i uputili me na (ovaj llink: http://support.apple.com/kb/HT4718 ). Izgleda da sada instalacije dolaze na recovery particiji, ali je sa nje moguće narezati image i imati ga po potrebi.

ma sve je to lepo al ja hocu da imam originalno odstampan DVD ili flash sa apple znakom koji ide uz masinu. koje skrtice, kopiraju samo najgore stvari sa pisija :(
[ balavi @ 09.09.2011. 19:54 ] @
druže Stefane

ako ti treba Lion, daj mi podatke, ja ću ti ga narezati i poslati, ih to je najmanji problem .... naravno sve za DŽ, prijateljski ....

ajd svako dobro :)
[ bakara @ 09.09.2011. 20:13 ] @
Citat:
madamov: Ljudi, ne paničite, Lion izgleda ne ide na DVD-ima uopšte, Stefan bi trebalo od dobavljača da traži USB stick, ako ga uopšte imaju ili ako uopšte sleduje uz iMaca.

Znaci da sam dobro predpostavio...

Citat:
bakara

Bila je i neka prica da ce poceti da daju OS na usb flesu...kao sto to rade sada uz MB air.
[ Stefan Jocic @ 09.09.2011. 21:43 ] @
Samo što meni sa AppStore ne dozvoljava da skinem instalaciju, iako bih trebao da mogu. Uredno prijavi da je OS X Lion instaliran, ali kada držim Options dugme (Alt) ne pojavljuje se opcija "install", koja bi mi omogućila da skinem instalaciju, već se umesto tog dugmeta pojavljuje "buy it". Ima li nekog načina da skinem OS X Lion sa Store-a?
[ Stefan Jocic @ 13.09.2011. 11:28 ] @
Da li bi ovaj UPS bio odgovarajući za iMac 21.5"? Nigde nisam naišao specifikaciju potrošnje za iMac 21.5".
[ madamov @ 13.09.2011. 11:59 ] @
Bi, pod uslovom da je na 220V. B) U stvari, i to je nebitno, svi Macovi imaju napajanja koja se prilagođavaju naponu u mreži gde god u svetu ih priključiš. Samo nemoj da uzimaš Musteke i ostalu jeftinu boraniju, svojevremeno su jeftini Musteci popalili par desetina Macova po Beogradu.
[ Stefan Jocic @ 13.09.2011. 14:45 ] @
Našao sam jedan APC-ov. Možda je bolje ovo:

IZLAZ:
Izlazna snaga: 300 W / 500 VA
Maksimalna izlazna snaga: 300 W / 500 VA
Nominalna izlazna voltaža: 230V
Izlazna frekvencija: 47 - 53 Hz za 50 Hz nominalna,57 - 63 Hz za 60 Hz nominal
Izlazni konektori:
(1) IEC 320 C13 (Surge Protection)
(3) IEC 320 C13 (Battery Backup)
(2) IEC Jumpers (Surge Protection)
ULAZ:
Nominalni ulazni napon: 230V
Ulazna frekvencija: 50/60 Hz +/- 3 Hz (auto sensing)
Ulazni konektori: IEC-320-C14 inlet
Dužina kabla: 1,83m
Mogućnost korekcije ulazne voltaže: 160 - 300V
BATERIJA:
Tip baterije: Olovni akumulator sa kiselinom
Vreme punjenja baterije: 6 sati
Mogućnost zamene baterije: RBC2
Broj baterija u uredjaju: 1
Autonomija rada do polovine kapaciteta: 13.9 min (200 W)
Autonnomija rada do punog kapaciteta: 3.8 min (400 W)
Runtime Chart: Back-UPS CS