[ Anjamen @ 06.09.2011. 10:13 ] @
Pozdrav svima,
hteo bih da kupim novi fotoaparat kojim bih da rešim neke nedostatke malog nikon kompakta koji nam služi već skoro sedam godina a počeo je da luduje -
ne daj Bože da mrdneš rukom prilikom noćnog fotografisanja sa uključenim noćnim režimom rada i ode fotka u tri lepe.

Pre svega hteo bih da napokon rešim fotografisanje u sumraku ili tokom noći
(recimo ponoćna panorama nekog grada koji svetli ili avalskog tornja sa npr. Vidikovca)
kao i da dobijem mogućnost zahvatanja šireg ugla sa manje daljine.
Lepo bi bilo i da mogu povremeno da uradim neki makro ili "makro" (bitno je da lepo izgleda na kraju, razmera mi nije najvažnija) a
aparat bi morao da bude što logičniji za korišćenje.
Ako je skup onda mora i da izgleda skupo i muški.

Hvatanje lica ili objekata u pokretu takođe je važno.
Snimanje video zapisa me ne zanima u ovom slučaju.
Nikako polovnjak.

Pošto mrzim bavljenje digitalnim fotografijama (prebacivanje na računar, obrada, arhiviranje pa opet arhiviranje za 10,20 godina)
dosada smo od par stotina fotografija sa kartice birali par desetina odmah spremnih za izradu koje na kraju jedino i gledamo, obično u formatu 10x15.
Dakle, nije mi važno da fotografija bude detaljna ili ne znam kako savršena na monitoru
već mi je bitno da mi uređaj (aparat, objektiv ili pak neki dodatak)
omogući optimalno hvatanje zamišljenog uz što manje napora jer pod fotografijom podrazumevam isključivo onu odštampanu.

Eh, sad počinju problemi jer da sam uspeo da pronađem većinu osobina u jednom fotoaparatu ja bih ga već verovatno i kupio.
Mislim na klasu "oko 500€-600€" sa osnovnim staklom.

Ideja mi je bila da kupim osnovno telo dslr aparata a da ga vremenom nadogradim nekim valjanim staklom od kojeg bih očekivao dugotrajnost da ne kažem večitost.

Dvoumio sam se, kao i mnogi, između kanona 1100D ili nikona N3100.

C 1100D ima motor ali ne izgleda skupo a skupo košta, pritom nema tihi režim rada (lepa osobina ako slikaš nekoga dok spava) niti ugrađeno čišćenje senzora.
Ovo su za mene veliki propusti jer želim da mi aparat olakša posao a ne da idem često u servis na čišćenje ili šta već.
Osim ako me ne utešite/ubedite nekom drugom pričom.

Zato sam se, bar trenutno, usredsredio na N3100 i njegove objektive.

Ali.

Nikon nema "bracketing" kao ni "dof pregled" - koliko su ovo važne osobine tj. šta nikako neću moći da uradim bez ovoga a šta ću moći ali ručno?

Koliko sam pročitao ovaj aparat očekuje ponovno pokretanje ako hoću da vidim posledice promenjenih parametara - mislim, da li je moguće?

Da li mi je za zamišljena večernja snimanja potreban dodatni blic?

Pošto se tek kompletiram ne smeta mi što nema motor ali me zanima ima li razloga da se brinem oko kvarljivosti objektiva koji imaju motorčić u sebi?
Više volim da kupim skupo (ako je zaista valjano) na početku nego posle da se zezam i ponovo razmišljam o svemu ovome.

Iako bi aparat bio poklon supruzi koja voli da fotografiše oboje bi napravili iskorak u svet ozbiljnije fotografije tako da nam malo učenja ne gine.
Nisam lenj da učim ali neću dozvoliti da robujem mašini i projektantskim "biserima" zato još uvek i nisam prelomio a kako ne mogu da isprobam pa da vratim zamolio bih vas za još neki predlog koji bi bio zasnovan na iskustvu.
Naravno da to ne mora da bude dslr aparat.

Moguće je i da ne kupim ništa do pojave nekog sledećeg modela ako se baš razočaram u postojeće.
[ nkrgovic @ 06.09.2011. 11:25 ] @
Ako od dva aparata odbacujes jedan je NE IZGLEDA SKUPO - onda imas veliki problem. Jesi li siguran da ti treba aparat koji radi, a ne koji izgleda? :)
[ Anjamen @ 06.09.2011. 11:58 ] @
Hvala ti što unosiš vedrinu ;-) ali to nije jedini razlog.

Istakao sam u pitanju samo one do kojih mi je najviše stalo.

Ne kupujem aparat radi pokazivanja ali i ne volim da dam parice za maglu.

Nije izbor materijala najvećeg težinskog koeficijenta ali jeste važan - naborana plastika ili gumiranost, naprimer, će pre doći u obzir.

Možda to mnogima nije jasno ali ja to tako osećam a to nadvladava sve drugo.

Eto, napisah ozbiljan odgovor na pošalicu -Bože šta mi je? :-)
[ BiiigMuzzy @ 06.09.2011. 13:52 ] @
Ni 1100D nema motor u telu (kao ni jedan Canon) ali svi Canonovi EF/EFS objektivi imaju svoj motor.

Pozdrav!
[ grujicd @ 06.09.2011. 22:38 ] @
Ne očekuj od quiet moda da bude stvarno tih, to je samo nešto tiše (i sporije) od standardnog moda. Dslr ne može da se meri sa kompaktom po tom pitanju, jer je kompakt praktično bešuman kad mu isključiš zvučnik.

Drugo, ne znam ni koliko da očekuješ "večitost" od objektiva. Ipak su dslr objektivi kabasti i samim tim osetljivi, ispadanje ili čak i udarac u prepreku lako mogu da poremete nešto, pa da se pojave problemi sa fokusiranjem, sve i da radi sve ostalo. Disclaimer - dslr imam tek par meseci, tako da sam utisak o osetljivosti pokupio čitajući horor priče po raznim forumima, a ne iz (kuc kuc) sopstvenog iskustva

Za noćne panorame i slično je bitnije da nabaviš stativ nego da aparat ima ne znam kakve low light mogućnosti. Kad slikaš pokretne objekte to je već druga priča.

Kupi, ako već nisi, zadnji broj Refoto časopisa, baš imaju uporedni test 1100D i D3100. Nije sad nešto što ne možeš da nađeš i na internetu, ali nije loše prelistati takav časopis i zbog drugih stvari, a možda test i pomene neku sitnicu koja je tebi bitna.

Citat:
Koliko sam pročitao ovaj aparat očekuje ponovno pokretanje ako hoću da vidim posledice promenjenih parametara - mislim, da li je moguće?


Ovo si možda čitao za movie mod, pošto kod Nikona promene u aperture kad snimaš film se ne usvajaju dok ne izađeš i uđeš opet u Live View. Pošto te filmovi ne zanimaju taj problem te ne kači. Ne znam ni za jednu drugu situaciju gde je potrebno ponovno pokrenuti aparat da bi se neki parametar primenio.
[ Anjamen @ 07.09.2011. 09:10 ] @
Grujiću tvoj odgovor iz prve ruke mi je razbistrio dosta toga.

Nego razmišljam o staklima, za sada sam samo gledao nikon ponudu (vr naravno).

Voleo bih obavezno da imam jedan 35mm 1.8 i još jedan veći.
Da li je dovoljno i pametno da pored 35mm 1.8 kupim još samo jedan malo veći npr. 55-200
ili moram da imam i neki srednji tipa 18-55 ili 18-105?

Može li se sa prodavcima napraviti neki dogovor da mi osnovni komplet sadrži recimo 35mm 1.8 po povoljnijoj ceni? Onda bih vremenom uzeo i 55-200.
Nekako mi se čini da bih pre koristio 35mm 1.8 nego neki veći.

Čini mi se da su kanonovi pandani skuplji te me zanima sledeće:
ako kojim slučajem kupim skuplji 1100D (samo telo) mogu li naći neke jeftinije objektive za njega a da su iste klase i kakvoće kao gorepomenuti nikonovi?

Znam da postoje i drugi proizvođači ali nisam stigao da istražim koliko vrede u odnosu na cenu.
[ Tyler Durden @ 07.09.2011. 09:20 ] @
Citat:
Da li je dovoljno i pametno da pored 35mm 1.8 kupim još samo jedan malo veći npr. 55-200


Ovo zavisi samo i jedino od toga sto ti zelis da slikas.
Ja npr. bih uvijek prije izabrao 35mm (koji imam) i 18-55 nego kombinaciju 35mm i 55-200 jer nemam pojma sta bih toliko zumirao.
[ S A J A @ 07.09.2011. 11:23 ] @
Koliko sam gledao ta dva aparata su "tu negde" i zaista mogu da se biraju na osnovu izgleda. Ja imam D3100 i sasvim sam zadovoljan dok 1100 nikad nisam držao u ruci. Kad sam ja kupovao i gledao komentare/poredio karakteristike delovalo mi je kao da je D3100 nešto bolji. Evo sad sam opet uporedio razlike i vidim da ima 14 napram 12 megapiksela, da snima 1920x1080 video naspram 1280x720, da ima nešto jači blic i veći ekran (sa podjednako lošom rezolucijom), dalje nikon snima mono zvuk a canon stereo, oba koliko mi se čini koriste objektive sa ugrađenim motorom i ja bi preporučio 18-105, nije skup (bar za nikona) a univerzalan je.
[ BiiigMuzzy @ 07.09.2011. 11:47 ] @
Citat:
S A J A: ... oba koliko mi se čini koriste objektive sa ugrađenim motorom ...


Kao sto vec rekoh, svi EF/EFS (bas svi) Canonovi objektivi imaju svoj ugradjen motor i nikada se nemanje motora u telu nije uzimalo kao negativna karakteristika kod Canona, jer apsolutno nema znacaja za rad autofokusa, te je prema tome bespotrebno to spominjati prilikom izbora.

Pozdrav!
[ mikronac @ 08.10.2011. 12:51 ] @
Ne znam da li si ti uopšte čitao ove testove koje sam stavio u linkove? Ako nisi, detaljno ih prouči, opširni su u pokrivaju sve, ili skoro sve... Ono što ti ostane nejasno, pitaj Storm48. Siguran sa da će ti čovek odgovoriti na sve što te interesuje.

1.
Canon 1100D

2.

Nikon D3100
[ Anjamen @ 10.10.2011. 08:06 ] @
Pogledao sam sve pažljivo i pogledao u radnjama. Zaključio sam da je Canon 550D, za moje potrebe, najbolja kupovina (i skuplja naravno) a od ovih pomenutih u temi sam odustao.
Imajući u vidu učestalost korišćenja za sada mi je pametnije da po potrebi pozovem fotografa.
Ako bih kupio 550D koji snima puni HD morao bih i da ažuriram programe za video obradu a za to trenutno nemam vremena.
Videću još ili sačekati neke dobre ponude.
[ S A J A @ 11.10.2011. 08:35 ] @
A za koji objektiv si se opredelio? To mu nekako dođe podjednako važno (možda i važnije) od samog aparata. Ja imam 18-105 i on je univerzalno rešenje za sve prilike. Mislim da je kod camona 18-135. Prajmovi imaju svoje prednosti ali i gadne mane: nedostatak zuma i to što moraš da nosiš/menjaš objektive.
[ Anjamen @ 11.10.2011. 09:06 ] @
DSLR svet podrazumeva više objektiva u paketu a čini mi se da se za moje potrebe nije moguće izvući sa samo jednim za sve. Mada moram da probam pa da zaključim šta mi jeste/nije dovoljno. Ne znam još, ne bih voleo da potrošim puno parica a da dobijem prosečno rešenje. Opet kažem, za sada, više mi se isplati da platim profesionalca za neke vredne prilike nego da robujem kompletima.
[ S A J A @ 12.10.2011. 09:56 ] @
Glupo je da pričamo šta "DSLR svet" podrazumeva, bolje da svako za sebe podrazumeva ono što je za njega najbolje, pa sam u tom kontekstu pitao za koji ili koje objektive si se opredelio. Pošto se ovde pričalo samo o aparatima, a to mu dođe nekako kao pola sistema onda mi deluje nekako logično da razmotrimo i neke varijante objektiva. Naravno, ako ti nećeš da pričaš o tome, a tako deluje, jer da hoćeš onda bi već napisao, onda ništa.

A što se tiče podrazumevanja, pa i meni se podrazumeva da imam jedan komforni džip za porodična daleka putovanja, jedan auto za svakodnevni posao, jedan mali sportski kabriolet kupe za razonodu ali imam samo jedan auto koji (gle čuda) zadovoljava sve te potrebe u sasvim zadovoljavajućoj meri.
[ StORM48 @ 12.10.2011. 10:18 ] @
@SAJA
Sve dok ne ukapiraš da je Tvoje poimanje DSLR-a kao običnog aparata izuzetak, dotle ćeš udarati u zid, ne shvatajući šta izmenjivost objektiva znači. Ne kapiram zašto se sa pokretačem teme, koji očito razume poentu DSLR-a, raspravljaš jer Ti nemaš ambicija da istražiš potencijal sistema, već si se vezao za kit objektiv, koristeći DSLR kao kakav kompakt?

Ako ne razumeš poentu onoga što je napisao - ništa zato, ali nemoj čoveka ubeđivati u nešto što veze sa logikom nema. Potrudi se da gledaš malo dalje, pa Ti neće biti čudno što ljudi DSLR posmatraju kao sistem, gde je telo samo PRATEĆI element, a ne osnovni. Telo se menja, objektivi ostaju. Objektivi mogu drastično promeniti karakter dobijenih fotografija, kao i ukloniti nega ograničenja, ili uvesti nova. Telo - ne.

Pozdrav
[ S A J A @ 12.10.2011. 10:49 ] @
Citat:
StORM48: @SAJA
Sve dok ne ukapiraš da je Tvoje poimanje DSLR-a kao običnog aparata izuzetak, dotle ćeš udarati u zid, ne shvatajući šta izmenjivost objektiva znači. Ne kapiram zašto se sa pokretačem teme, koji očito razume poentu DSLR-a, raspravljaš jer Ti nemaš ambicija da istražiš potencijal sistema, već si se vezao za kit objektiv, koristeći DSLR kao kakav kompakt?

Ako ne razumeš poentu onoga što je napisao - ništa zato, ali nemoj čoveka ubeđivati u nešto što veze sa logikom nema. Potrudi se da gledaš malo dalje, pa Ti neće biti čudno što ljudi DSLR posmatraju kao sistem, gde je telo samo PRATEĆI element, a ne osnovni. Telo se menja, objektivi ostaju. Objektivi mogu drastično promeniti karakter dobijenih fotografija, kao i ukloniti nega ograničenja, ili uvesti nova. Telo - ne.


Nije mi jasno što si se ti sad javio i koja je poenta poruke kad sam lepo pitao čoveka da napiše i nešto o objektivima. Ako nisi primetio, naslov teme je "telo + objektivi" a ovde se pričalo samo o telu pa reko da vidim gde su nestali objektivi. Izvinjavam se ako sam te (opet) ubo prstom u oko time što sam rekao da je na DSLR aparatu dovoljan samo jedan objektiv, nemo da se ljutiš, pusti svakoga da ima svoje mišljenje. Nemam ništa protiv da pokretač teme predloži nekoliko objektiva i da se prodiskutuje o njima jer je već napisao: "za moje potrebe nije moguće izvući sa samo jednim za sve". Mene sad iz radoznalosti zanima koje su to potrebe i koliko objektiva treba da se to pokrije.
[ StORM48 @ 12.10.2011. 13:10 ] @
Javio sam se jer miniraš čoveku temu, ponovnom pričom o "suvišnim objektivima", a kao fol - hoćeš da diskutuješ o izboru objektiva? Na osnovu čega da diskutuješ, kad Ti koristiš samo jedan i pobornik si ideje da je to dovoljno? Na koji ćeš način da mu pomogneš konstruktivno? Pričom o "nedostatku zuma na prajmovima" i "univerzalnom objektivu za sve prilike" i izvođenjem analogije sa posedovanjem više automobila?

Pozdrav
[ Zoran Rodic @ 12.10.2011. 13:22 ] @
Citat:
S A J A:  Mene sad iz radoznalosti zanima koje su to potrebe i koliko objektiva treba da se to pokrije.


Potrebe su razne i one zavise od afiniteta fotografa.

Za makro fotografiju ti treba makro objektiv koji je fiksne zizne daljine, i koji je prajm ... dakle 60mm, 90mm, 100mm, 150 mm ... 180mm ...

Ako hoces landscape , onda uzimas nesto siroko ... sto krece od 10mm pa do 24

Ako hoces arhitekturu ili interijer, i tu moze posebno staklo

Ako hoces portretnu fotografiju, onda opet uzimas prajmove ... 85mm ... 135 mm

Ako hoces da slikas ptice, onda ti treba neki zoom

Ako slikas sport ... onda opet nesto drugo


Da bi dobro iskoristio ceo taj sistem, bitne stavke idu ovim redosledom

1. Znanje
2. Objektiv
3. Aparat
4. Dodatna oprema

I to vazi za sve ... od tebe pa do onog sto nedeljno uzima 10.000 dolara
[ S A J A @ 12.10.2011. 16:24 ] @
Citat:
StORM48: Javio sam se jer miniraš čoveku temu, ponovnom pričom o "suvišnim objektivima", a kao fol - hoćeš da diskutuješ o izboru objektiva? Na osnovu čega da diskutuješ, kad Ti koristiš samo jedan i pobornik si ideje da je to dovoljno? Na koji ćeš način da mu pomogneš konstruktivno? Pričom o "nedostatku zuma na prajmovima" i "univerzalnom objektivu za sve prilike" i izvođenjem analogije sa posedovanjem više automobila?


Al si uporan, prosto ne mogu da verujem, mlatiš praznu slamu već dve poruke, lepo ti kažem da sam pitao čoveka za objektiv, kad je već diskutovano o telima, deluje mi priča nepotpuna ako se ne prodiskutuje i o objektivima ali dobro, ako čovek neće da priča o tome onda ništa, trebao mu je samo savet za telo i gotovo. Vezano za moje mišljenje o "dovoljnosti" jednog objektiva, što ti je očigledno trn u oku pa svaki put na to reaguješ živčano, moram da ti objasnim još jednom pošto vidim da nikako nećeš da se okaneš toga: za moje potrebe i stil slikanja je dovoljan jedan objektiv, ne treba mi više. Znam da kad bi imao 5 objektiva da bi mogao da dobijem "bolje" slike ali meni je trebaju toliko bolje slike, kvalitet slika koje mogu da dobijem sa svojim jednim objektivom mi je sasvim dovoljan, više mi koristi komfor koji dobijam zumom i nenošenjem/nemontiranjem objektiva. Zar je to tako teško razumeti?

Citat:
Zoran Rodic
Za makro fotografiju ti treba makro objektiv koji je fiksne zizne daljine, i koji je prajm ... dakle 60mm, 90mm, 100mm, 150 mm ... 180mm ...
Ako hoces landscape , onda uzimas nesto siroko ... sto krece od 10mm pa do 24
Ako hoces arhitekturu ili interijer, i tu moze posebno staklo
Ako hoces portretnu fotografiju, onda opet uzimas prajmove ... 85mm ... 135 mm
Ako hoces da slikas ptice, onda ti treba neki zoom
Ako slikas sport ... onda opet nesto drugo


Dobro, ovo već sve znam, to su logične stvari, mislio sam da se prodiskutuju neki konkretni slučajevi a ne ovako uopšteno. Konktretno od svih ovih stvari ja najviše slikam portret, ponekad landscape/arhitekturu/interijer i sve mi završava jedan 18-105. Mislim, tako je, kako god da okrenem. Čak verujem da bi većini ljudi taj isti objektiv odlično vršio posao za uobičajne potrebe. Ovde uporno neko pokušava da namakne tezu kako je neko DSLR telo + 18-105 isto što i kompakt, ja se prosto ne slažem sa time i možemo ovde da izvrtimo 200 poruka i to mi niko ne može dokazati. Telo + 18-105 je bolje od kompakta i, opet ponavljam po meni, lepa sredina gde se dobijaju dobre slike (dakle ne vrhunske nego samo nadprosečne) a da i dalje cela priča ostane komforna i jeftina.
[ Zoran Rodic @ 13.10.2011. 14:17 ] @
OnTopic

Citat:
Anjamen: Voleo bih obavezno da imam jedan 35mm 1.8 i još jedan veći.


Ukoliko Canon ostane kao tvoj izbor, ona mozes uzeti u obzir i Canon EF 35 f/2.. Jedinu manu predstavlja blago zujanje prilikom fokusiranja, pa nece biti pravi izbor za pozoriste ... ali kao prajm, te zizne daljine ... jako, jako dobro resenje, sigurno da hoce.

Dosta dugo sam bio skeptican po pitanju tog stakla, pronalazio mu razne mane ... ali kad sam jednom seo i sumirao rezultate, uvideo sam znacajan procenat fotografija koje su zavrsile u foto radnji na „razvijanju“.

Sada ... samo preporuka, sa jedinom manom, koju sam izneo na pocetku. Bzzzzzz bzzzzzzzz
Sjajan bokeh, ... objektiv upotrebljiv skoro pa u svakoj prilici, koji pritom u kombinaciji sa 550d staje u osrednju torbicu, tzv bubreg.


Sto se tice 550d, svakako da kosta ... ali ako vec ides na njega budi uveren da je on poslednji na spisku koji bi ikada mogao biti optuzen za losu fotografiju.
Aparat koji ce dugo biti aktuealan, u svakom smislu.


Citat:
Anjamen: Opet kažem, za sada, više mi se isplati da platim profesionalca za neke vredne prilike nego da robujem kompletima.


Najbolje fotografije nastaju kada nisu unapred planirane
[ Anjamen @ 13.10.2011. 15:09 ] @
Zorane, upravo mi je ovakav savet i trebao.
Nekako bih voleo da mi prve fotografije najviše budu "prajmerke".
Ne znam (do) koliko bi nešto slično mogao da postignem sa kit objektivom.

The truth is in the pudding ili srpski ne znaš dok ne probaš me čeka.

Micro Nikkor 40mm f/2.8G opet muti vodu

Nego, gde si fotografisao onog bradana na tvom sajtu?
Bio sam pre par godina na meandrima Uvca sa čuvarima parka i tada je bila neka ekipa iz Španije koja je snimala teren za naseljavanje ovih ptica kod nas jer fale u lancu ishrane.
[ Zoran Rodic @ 13.10.2011. 16:23 ] @
Meni se generalno dopadaju ti “jeftini” objektivi, koji i jesu predvidjeni za amatere koji bi korak dalje u kreativnom odnosu prema fototografiji.
Prajm staklo, pristojan otvor blende sa tu i tamo ziznom daljinom. Kazem tu i tamo, jer 40mm u nekim situacijama moze biti i tesno.
Sa druge strane, makro staklo sa uvecanjem 1:1 svakako da jeste najveca prednost.
Generalno, prajmovi i to kada su jos makro stakla, slabo da mogu biti losa resenja , narocito kada se posmatra u odnosu placeno/dobijeno.

Za te pare imas i Sigma 50mm f2.8 EX DG MACRO, koja je svakako robusniji objektiv sa malo vecom ziznom daljinom.
Problem kod nje je sto Sigma ima slabu kontrolu kvaliteta, pa ti se moze zalomiti primerak koji masi fokus ... sto povlaci sa sobom i neku vrstu probe pre kupovine.
Primere sam kacio ovde https://www.elitesecurity.org/t376308-Sigma-mm-EX-DG-Macro i moram priznati da je ovo staklo ipak dobilo neke moje simpatije.
Naravno, ovaj komad imas, kako u Canon, tako i u Nikon ponudi.

Jos jedno staklo valja spomenuti, a to je EF 50mm f/1.8 II tzv, plastik fantastic koji kosta nesto jace od 100 eura.
Imas primere ovde https://www.elitesecurity.org/t376474-Canon-EF-mm-II , ali kao sto rekoh mana mu moze biti sto je 50mm tesno u zatvorenom prostoru, gde nemas opciju koraka unazad da bi ti sve stalo u kadar.
U vecim prostorima i napolju je vec druga prica. Otvor blende f1.8 svakako da doprinosi celoj prici.

Najbolje da ti jasno definises koje su tvoje potrebe, pa da pokusamo da ti predocimo sve opcije.Sto se tice dobijanja ovakvog bokeha sa kit objektivom, to odmah mozes da zaboravis.

PS
Bradan je uslikan u BGD Zoo vrtu
[ Anjamen @ 14.10.2011. 15:17 ] @
Sve vreme se pitam da li je pametno da ne kupim kit staklo 18-55 već da odmah pređem na 50mm 1.8 II?
Čini mi se da bi za moje potrebe 50mm 1.8 II bio najbolji za većinu prilika i da za razliku od 18-55 nije tako prosečan. Jeste plastičan ali bi bili pažljivi korisnici.

Da li grešim ako mislim da bih tako dobio bolji bokeh i oštrinu kao i snimanje po mraku? Izgubio bih zum ali to mi i nije toliko bitno u početku. Ima li 18-55 nešto tolikoooo bolje od 50mm 1.8 II?

E sad 35mm f/2 protiv 50mm 1.8 II za moje potrebe hmmm.
Da li je bokeh na 35mm f/2 toliko bolji od ovog na 50mm 1.8 II da vredi 170€ više?
Mogu li sa 50 1.8 bar malo fotografisati kućne proslave i slično - mislim da više ljudi stane u kadar ako su ispred mene, recimo, oko 2 metra? Ili ipak mora kit objektiv ili 35mm f/2?

I meni je fotka pre svega potrebna za izradu tako da jedva vidljivi šum na računaru nije važan.

Slično sam razmišljao i kada sam razmatrao Nikon pa nisam ništa zaključio jer nemam dovoljno iskustva :-(
Da je sreće postojala bi radnja gde bi isprobao sve kombinacije pa bih i sam zaključio ovako moram da izaberem na slepo.[ S A J A @ 14.10.2011. 22:11 ] @
Citat:
Anjamen
Mogu li sa 50 1.8 bar malo fotografisati kućne proslave i slično - mislim da više ljudi stane u kadar ako su ispred mene, recimo, oko 2 metra? Ili ipak mora kit objektiv ili 35mm f/2?


Ako misliš da pakuješ više ljudi u kadar u kućnim uslovima ili na nekom izlasku onda ti 50mm nikako neće odgovarati osim ako nećeš da imaš samo glave. Sa 35mm ćeš da se pomučiš dok pravu stvar možeš postići sa 18mm. Evo primer 18, 35 i 50mm u sobi 3x5.

[ grujicd @ 15.10.2011. 08:38 ] @
18-55 kit objektiv je previše jeftin da bi ga preskočio, naročito pošto nisi siguran u svoje potrebe. Sa tim objektivom ćeš puno naučiti. Između ostalog možeš da ga fiksiraš na 35mm ili 50mm i da vidiš da li ti fiksna dužina uopšte radi posao ili ne, i koja ti više odgovara. A i uvek može da ti koristi za šire uglove kad da ga kombinuješ sa nekim prajmom, nisu to objektivi koji isključuju jedan drugog.

Edit:
Popravio sam zadnja rečenicu, onako kako sam prvobitno napisao ispalo je da prajm pokriva šire uglove a kit objektiv radi ostalo, a u stvari je kontra.

[Ovu poruku je menjao grujicd dana 15.10.2011. u 15:02 GMT+1]
[ Anjamen @ 15.10.2011. 09:28 ] @
E ovo sam se pitao. Hvala Sajo. Znači za kućne uslove 18 55!
Ja ću verovatno više fotografisati portrete ali i 18 55 će očigledno zatrebati.

[ S A J A @ 15.10.2011. 10:08 ] @
Ja sam prvo uzeo kit 18-55 pa sam posle zaključio da mi je "kratak" pa sam ga prodao, dodao 150e i uzeo 18-105. Možda je bolje da preskočiš 55 i odma uzmeš 105 ili 135, ta ekstra daljina baš znači a razlika u ceni nije neka velika. Mislim da aparati mogu da se kupe u kit varijanti sa 105 ili 135.
[ grujicd @ 15.10.2011. 14:09 ] @
I ja sam imao prvo 18-55 na D3000, a kad sam prešao na D5100 uzeo sam 18-105 jer mi je često falilo još malo zuma.
Ako si do sad slikao kompaktom, prođi kroz svoje slike i gledaj sa kojim su fokalnim dužinama snimane. Moraćeš malo da preračunaš koliko je ekvivalentno za DSLR aparate sa APS-C senzorom, ali ćeš tako najbolje videti šta ti treba, šta ne. Ja sam tako npr. video da sam samo u par procenata slučajeva išao preko 100mm, pa sam zaključio da mi je Nikonov 18-105mm optimalna varijanta, bar za početak. Naravno to je za moje potrebe, zato i preporučujem da prođeš kroz svoje slike.
[ Tyler Durden @ 15.10.2011. 17:39 ] @
Ja se nisam pokajao sto sam uzeo kit objektiv. Za male pare ces vidjeti sta i kako te zanima i gdje si ti u citavoj prici.
Npr. kada sam tek uzeo aparat odma sam pozelio 18-200mm, a sada me nista preko 55mm ne zanima ni najmanje. Volio bi da imam 85mm i to samo zbog odlicnog bokeha, ali s obzirom da kosta preko 1000e procice bez njega.

Plus, ionako se nisam jos definitivno prelomio za jedan sistem :)
Ergonomija 60D me ludacki mami :))
[ Anjamen @ 17.10.2011. 14:50 ] @
Preskup mi je 18-135 za prvi objektiv a ionako mu je slab bokeh, pre bih uzeo prvo 18 -55 pa 50 f/1,8 vremenom.
[ S A J A @ 18.10.2011. 07:10 ] @
Evo kakav je bokeh na 18-105, nije baš toliko slab, možda nešto slabiji nego kod prajmova.

[ Blobi @ 11.11.2011. 12:21 ] @
Ja vec godinu dana koristim kit objektiv 18-55
skupio sam malo para pa sa odmah uz njega uzeo i Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS

tako sam pokrio kompletan opseg u kome slikam
razlog za ovakvu kupovinu dva objektiva je sto mi je bio plan da promenim kit objektiv

stigao je i taj momenat (skupile se parice) a ovo su dva kandidata
tamron 17-50 2.8 vc ili sigma 17-50 2.8

kako trenutno stvari stoje pobedice tamron posto ko sto Zoran Rodic rece Sigma ima problem
sa hvalitetom pa se moras dobro paziti da odaberes dobar komad

Misli da je ovo korektan kompromis sto se tice hvaliteta slika u odnosu na fiksna stakla za jednog amaterskog fotografa
sve zavrsavas sa dva objektiva[Ovu poruku je menjao Blobi dana 11.11.2011. u 23:44 GMT+1]
[ Anjamen @ 02.01.2012. 19:36 ] @
Bio bi red da se pohvalim da sam ovih dana kupio Canon EOS 550D i dva objektiva -18 55 i 50 1.8.
Uzeh i zaštitnu foliju, 16GB karticu te i torbicu u kojoj ima mesta za još bar jedno staklo (Lowepro Adventura 170).
Aparat je izuzetno logičan za korišćenje i potpuno sam oduševljen!

Silno bih pogrešio da sam kupio 1100D ili Nikon 3100.
Oni jesu jeftiniji ali "dugmići su dugmići" a tek senzor za automatsko gašenje ekrana i svašta nešto još...

Ljubi sve pohvale za ponudu!

Hvala svima koji su doprineli mojoj odluci savetima i pitanjima!