[ dean25 @ 11.09.2011. 18:58 ] @
Pozdrav ljudi,

imam jedno pitanje koje me muci vec duze vremena:

- Koje snage (u Watt-ima) treba biti generator vjetrenjace (optimalni uslovi), da bi se mogao uredjaj od 6kW (preko akumulatora i invertera) snabdjevati?

Da li to ide: Koliki je potrosac, toliki treba biti i generator...ili kako?

Dajte mi neki savjete kako da preko te uboge vjetrenjace snabdjevam ovaj uredjaj (u prosjeku radi 6h/dan)

Nemojte mi samo odgovarati: "Skup ti je generator, skupa ti je vjetrenjaca..." Sto se novaca tice, nije problem. Problem je samo to moje pitanje )

Hvala svima koji pomognu xD

Pozdrav
[ ZAS011 @ 11.09.2011. 18:59 ] @
Imas TOP-ovanu temu pa tamo pitaj.
[ shadow88 @ 12.09.2011. 06:07 ] @
to sve zavisi koji je uredjaj u pitanju, i da li je jedan ili vise njih, na to treba dodati gubitke na pretvaracu , stepen efikasnosti generatora , koliki je godisnji prosek brzine vetra, koliko sati dnevno duva vetar i kojom brzinom, koliko efikasno ces puniti baterije (koliko ce baterija da proguta energije koju proizvede genrator) to ti zavisi od toga koji i koliki akumulator ces staviti, i jos mnogo toga ce da utice na odgovor..

drugo , po brzini vetra i ostalim navedenim parametrima treba da odaberes odgovarajuci generator sa odredjenim karakteristikama.... najbolje bi bilo podici merni stub da stoji godinu dana pa da se vide svi parametri... naravno treba meriti i temperaturu i vlaznost vazduha i padavine i vazdusni pritisak pored brzine i pravca vetra...

ako mislis ovako odoka , onda treba da je snage 15KW plus ( koliko duva vetar po danu u decimalnom zapisu pomnozeno sa 6KW. ) to ti je jako grub proracun i moze te kostati mnogo vise generator par kilovata vece snage od potrebne nego da izvrsis sva neophodna merenja, da ne pricam da za veci generator treba i veca elisa i jaci noseci stub, pa ti sve to dodatno pravi trosak...
[ Slobodan čovek @ 12.09.2011. 11:45 ] @
Znam da ovo nije odgovor na tvoje pitanje ali, mnooogo jeftinije, jednostavnije i pouzdanije bi ti bilo da jednostavno uzmeš neki agregat.

Osim ukoliko trebaš da napajaš taj uređaj u dugom vremenskom periodu.