[ X-Terminator @ 14.09.2011. 06:49 ] @
| Da li neko zna da li se elektronski umnozavac napona poput onog koji se koristi u jonizatoru moze iskoristiti umesto bobine za paljene benzina u motoru makar i u teoriji mislim logicno mi je da je potreban samo veliki napon tj varnica da upali benzin a to umnozavac napona daje samo bi dalje trebalo sinhronizovati tacku paljenja u motoru |
[ robert63 @ 14.09.2011. 07:09 ] @
Ta dva izvora visokog napona i nisu baš-baš
uporedive snage.
-Jonizator onako "tiho ciči" na izlazu sa visokim naponom pa bi trebalo da mu se doda
neki žešči kondenzator gde če da se nakupi Energija koja ume da dobro "pukne" kad to treba.
-Bobina "vuče" sa 12V aku-a oko 5-7 Ampera (pre nego što "pukne " varnicu)
pa je to pozamašna snaga nagomilana u jezgru VN-trafoa bobine.
[ X-Terminator @ 14.09.2011. 07:54 ] @
znam ja o cemu pricas ali meni ne treba visoka struja tj izlazna snaga samo napon dovoljno velik da zapali varnicu tj visoko frekventni napon
[ ZAS011 @ 14.09.2011. 08:50 ] @
Ne moze, energije koje mogu da daju jedan i drugi sklop su totalno razlicite.
[ robert63 @ 14.09.2011. 09:07 ] @
A pazi,
-Još mu treba visokoFREKventni ?!
Jel bi ti sa Naizmeničnim Visokonaponskim izvorom da pališ varnicu ?
Uzmi onda VN-Trafo iz TV-a,pa sa njim.
Ni bobina a ni Jonizator NE generišu naizmenični napon,več jednosmerni.
[ X-Terminator @ 14.09.2011. 13:57 ] @
ako si dosao da ne kazem xxxxx na temu onda ni nemoj davati savete nadji neku drugu, daj neko dobro objasnjenje ili iskuliraj temu.Inace isprobao sam stvar i radi samo je treba sinhronizovati kao sto sam i mislio.Hvala na flejmu :P
[ guja011 @ 14.09.2011. 14:05 ] @
a pa super kada si za manje od 7 sati od pitanja dal može došao da to radi i fali samo sinhronizacija.
biće poučno da napišeš kako to funkcioniše sa samo jednim impulsom.
[ X-Terminator @ 14.09.2011. 15:12 ] @
hocu kada sve bude gotovo pozz
[ ZAS011 @ 14.09.2011. 15:32 ] @
Citat: X-Terminator: znam ja o cemu pricas ali meni ne treba visoka struja tj izlazna snaga samo napon dovoljno velik da zapali varnicu tj visoko frekventni napon
Sto si uopste i postavljao pitanje kada sve znas?
[ X-Terminator @ 14.09.2011. 18:28 ] @
ako te bas interesuje nisam bio siguran nisam hteo da pravim nista dok neko ne potvrdi da ne trosim materijale za dzabe ali nisam mogao da docekam da ne isprobam tako da dali nebitno kada bude sve gotovo postovacu pozz
[ Darko Zivkovic @ 14.09.2011. 18:54 ] @
Koristi bobinu i nece te boleti glava , pogotovu za to sto tebi treba ,a predpostavljam samo da znam.
Ne nerviraj se moj ti je savet tek si dosao na forum ono jes i ja ali............ 
Pozdrav
[ robert63 @ 14.09.2011. 20:58 ] @
Izgleda da sam ja Glup " po Difoltu " ali bi ipak da pitam,šta znači :
Neki Novi "izrazi"___Ko če da ih "povata" 
[ toplim @ 14.09.2011. 21:23 ] @
Samo je fora sto bobina ima veci stepen korisnog dejstva od elektronike...postoje elektronske bobine, al kolko znam opet koriste trafo a ne "dupliranje napona"... bobina ima koeficijent iznad 90% dok za taj umnozavac napona nisam siguran, a pored toga treba ti naizmenicna struja jer taj umnozivac radi sa naizmenicnom strujom...E sad mozda se pitas kako onda to radi bobina. Pa prosto ima primar i sekundar i kad prekines dovod struje u primaru, skoci varnica na sekundaru, mada skoci i na primaru, pa strada platinska dugmad, ali tu se stavlja kondenzator da upije tu varnicu...pozz...Ako bas hoces nesto da pravis, onda napravi elektronsko paljenje, sto znaci da izbacis platinsku dugmad i da prekidas kolo pomocu nekog trijaka ili tako nesto ;)
[ Darko Zivkovic @ 15.09.2011. 00:33 ] @
katastrofa , da prekida pomocu trijaka , pa jesi li ti normalan ???
[ shadow88 @ 15.09.2011. 06:20 ] @
moze preko trijaka ali jednokratno :) treba neki mosfet i to sa ugradjenom diodom da ga ne spali indukovani povratni napon sa bobine
[ shpiki @ 15.09.2011. 07:31 ] @
Moze i BJT i sa i bez ugradjene diode (kao i MOSFET), dioda se lako "preveze preko" MOSFETa...
Nego batali ti to "bez induktivnosti" zezanje, mnogo ulaganja za malo dobiti... Ne bi se bobina odrzala toliko godina da ne radi to sto radi tako kako radi...
[ Darko Zivkovic @ 15.09.2011. 07:51 ] @
Mozda je malo problem naci BJT tranzistor za struju od 5-6A , makar ja nisam radio sa toliko snaznim.
[ shpiki @ 15.09.2011. 07:55 ] @
Prvo sto mi je palo na pamet je TIP33... A uz malo pretrage garantujem da ce se naci i bolji...
[ newtesla @ 15.09.2011. 08:08 ] @
Ja davno radio jednu šemu sa darlington-om koji ima integrisanu diodu... za mog pokojnog MZ ETZ 250.
Fora je odlična, jer platinska dugmad uvek varniče - a to samo znači slabija struja punjenja; plus što na visokim obrtajima platinska dugmad više vremena provode sa povećim otporom, nego što provode kratko; ovaj darlington je ipak imao par magnituda bolji rise time :) platine su tada služile samo da otvaraju bazu tranzistora, pa je kondenzator na platinama mogao da leti.
A varnica? Jedva da se vidi. Kaže autor šeme - varnica se ne vidi zbog 60000V, pa je u UV spektru. A mašina počne da šapuće, a iz auspuha počne da se oseti isti onaj miris kao kad mnogodobarekstrabrz auto stisne gas; plus miris dvotaktola, ofkors ;)
Šema je bila i zgodna jer je mogao lepo da se zbudži prekidač - koji će u slučaju crkavanja elektronike prevezati platinu nazad direkt na bobinu - onda samo mora da ostane kond na platini; ispostavilo se kao korisno, jer mi je bgelectronic prodao falš kopiju tog darlingtona, koji je radio svega par kilometara.
Ko će da gugla, dao sam valjda dovoljno podataka.
[ dragancesu @ 15.09.2011. 08:14 ] @
I drugi su otkrili da paljenje smese varnicom nije najbolje resenje, sada postoje eksperimenti da se to uradi laserom, preciznije sa malom snagom
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|