[ milos_pan @ 28.08.2011. 18:49 ] @
zelim da koristim formulu za izracunavanje standardne devijacije, ali na sledeci nacin.
U koloni A unose se odreceni brojevi npr. A6 broj 7. Treba da se automatski u celije C6,D6.....I6 unese broj koji je upisan u celiju B6.
To postizem uz pomoc formule =($a3=c$2;$b3;d3), ali pojavljuju se nule.
Nule remete tacnost izracunavanja standardne devijacije.
potrebno je napraviti formulu koja ce eliminisati pojavu nula.
Ako je to nemoguce, da li postoji drugi nacin.
Hvala.
[ Ivek33 @ 28.08.2011. 21:49 ] @
Citat:
milos_pan: Nule remete tacnost izracunavanja standardne devijacije.
potrebno je napraviti formulu koja ce eliminisati pojavu nula.
Ako je to nemoguce, da li postoji drugi nacin.Hvala.
Probaj u ćeliju AA3 upisati
Code:
=""
i kopiraj prema dolje.
Ili u Excelu isključi prikazivanje nule kao vrijednosti.
[ milos_pan @ 10.09.2011. 23:02 ] @
da li moze da se uradi sledece?
da se unese broj u celiju B1 i da se taj broj automstski prenese u celiju H6 zato sto su datumi isti u celiji A1 i G6,
a zatim da se unose redom brojevi iz kolone B u kolonu H stim da se datumi poklapaju
[ neptuncokg @ 11.09.2011. 13:34 ] @
Nisam siguran da moze da se resi - "automatski", tj. da se izmenom u B, odmah upise i u H, ali evo primera gde se klikom na button izvrsi "kolektivna" pretraga i unos. Makro je smesten u modulu-1. Pozdrav
[ Ivek33 @ 11.09.2011. 14:43 ] @
Citat:
milos_pan: da se unese broj u celiju B1 i da se taj broj automstski prenese u celiju H6 zato sto su datumi isti u celiji A1 i G6,
Uz macro opciju koju je dao @neptuncokg, problem se može riješiti i formulom u stupcu H
Code:
=IF(COUNTIF($A$1:$A$90;G1)=1;VLOOKUP(G1;$A$1:$B$90;2;FALSE);"")

[ milos_pan @ 13.09.2011. 21:39 ] @
pre par dana sam zamolio za pomoc, kako da vrednosti u celiji koja je pored datuma
prebacim u drugu kolonu pored istog datuma.
formula funkcionise kad se broj prebacuje sa ranijeg na kasniji datum i obrnuto.
to se vidi u fajlu VEZBA.
ali kada to zelim da uradim u fajlu REALNO javljaju se nule koje ne znam kako da eliminisem.
nule se javljaju kao posledica ne upisa brojeva u listu UPIS UGINUCA u fajlu REALNO
HVALA
[ Ivek33 @ 14.09.2011. 10:49 ] @
Citat:
milos_pan: ali kada to zelim da uradim u fajlu REALNO javljaju se nule koje ne znam kako da eliminisem. nule se javljaju kao posledica ne upisa brojeva u listu UPIS UGINUCA u fajlu REALNO

Logično je da će ti formula prikazati NULU jer je to njen rezultat.
Ako ne želiš isključiti prikazivanje "0" u Excelu tada pogledaj attach i formule.

Kao prvo poželjno je da izvornim podacima definiraš naziv ( Define Name ) jer ćeš se lakše snalaziti u formulama.
Tako sam ja u ovom slučaju definirao naziv izvornih podataka A3:D58 na sheetu "Upis uganuća" definirao kao "podaci" i naziv uvrstio u formulu

Probaj u stupcima "G" i "I" postaviti ove formule (ako imenuješ podatke a ako ne tada koristi parametar podaci="naziv-sheeta!$A$3:$D$58" )

Code:

ćelija G6 =>
=IF(ISBLANK(IF(COUNTIF(podaci;B6)=1;VLOOKUP(B6;podaci;3;FALSE);""));"";IF(COUNTIF(podaci;B6)=1;VLOOKUP(B6;podaci;3;FALSE);""))

ćelija I6
=IF(ISBLANK(IF(COUNTIF(podaci;B6)=1;VLOOKUP(B6;podaci;4;FALSE);""));"";IF(COUNTIF(podaci;B6)=1;VLOOKUP(B6;podaci;4;FALSE);""))