[ milan_sr @ 15.09.2011. 09:58 ] @
Potrebno mi je da uradim Private messaging system preku PHP a smarty biblioteku koristim za templejte. Dali nekog ima radjeno na takvog projektu, pa da mi da neku ideju kakva je struktura na bazu i kako teku logicki proces oko celog sistema (pracanje(u inbox), zacuvuvanje na pracenog poraku(sent messages) brisenje poraku, reply na poraku ...

Jas uradio golem dio tog projekta ali imam problem kod "Reply Messages".

Ako ima nekog ko moze da pomozi...Hvala

[Ovu poruku je menjao milan_sr dana 15.09.2011. u 11:51 GMT+1]
[ dakipro @ 15.09.2011. 10:20 ] @
Da nisi malo pomesao preko cega radis Private Messaging sistem, verovatno ga pravis prako PHP-a, a smarty biblioteku koristis za templejte?
Anyway, bilo je vec poruka na php forumu oko private messaging principa i modelovanja baze, probaj da potrazis detaljnije php forum, i konacno opisi konkretno koji problem imas oko Reply dela?
[ milan_sr @ 15.09.2011. 10:51 ] @
Pogresno sam se izrazio...

Evo tabelu koju ja sam kreirao:

U polje msg_sender cuvam id od usera koj e logiran i koj ja praka porakata, a msg_receiver od usera do kog se praka poraku.
Polje delete_sender je flag(1/0) preku kog mogu da vidim dali msg_sender je izbrisao poraku, i pravim UPDATE na tog redu.

Delete:
Code:
$sql = "UPDATE pvt_messages SET delete_receiver = 1
                        WHERE id_msg = '" . $_GET['id_msg']  . "' AND msg_receiver = '$msg_receiver'
                        LIMIT 1";
                $db->query($sql);


Isto vazi i za delete_receiver.

Ostale polinja mislim da se jasne.

Primer saljemo poruku od user1 do user2
Sad smo u situaciju kad imamo jednu poraku u inboxa primaca user2, i jednu u sent messages user1.
E sad, kad hocu da preprati poruku (reply). Uzimam msg_id od poruku gde se nalazim i tog vrednosti postavim za parent_id i novog zapisu.

I hocu dobiti sledjeci prikaz biti:
kod user 1 vo sent messages da ostane zapis od poraka koja je saljena, a vo inbox da se vidi ista poruka, plus reply od user 2.
a kod user 2 bi : vo inbox prva poruka od user1 i reply sto je on odgovorio, a vo sent messages samo reply na poruku.

( to je i nacin na koj funkcionise svakog email )
[ dakipro @ 15.09.2011. 11:07 ] @
Ovako na prvo citanje mislim da si odlicno krenuo i da to moze tako da radi uspesno, samo ti treba sad pravilno formiran multidimenzioni niz i u prikazu listas sve poruke i za svaku poruku ispod nje listas sve odgovore na glavnu poruku (thread). E sad mozes sve odgovore vezati za glavnu poruku (thread) odnosno prvu poruku na koju je pocelo odgovaranje, sto ja mislim da je bolje ako se neka poruka u nizu obrise ostale ostaju, a mozes i ides po dubinama gde se svaki odgovor vezuje za prethodnu poruku sto je detaljnije, tada dobijas prakticno N dubina, ali ako obrises neku poruku u lancu moras da pazis i da menjas parentID child porukama jer je parent poruka obrisana.
Zavisi sta ti vise odgovara. Prakticno u inboxu ako parentID != 0 ti je uvek prikazujes ispod neke poruke, u inboxu oba korisnika, jer poruka koja ima neki parentID je uvek reply na neku postojecu poruku.
Nisam pravio nikad nista slicno pa teoretisem, deluje mi da moze ovako da radi. Ili nisam razumeo pitanje?
[ milan_sr @ 15.09.2011. 14:17 ] @
Probacu da objasnim jos bolje:

Oko delu za vezivanje poruke, svako reply se vezuve za prva poruka (pr. ako msg_id = 1, na reply sledecu poraku bi imala parent_msg_id = 1 itn... ) pa ako ja obrisem roditelj, ideju je da se obrise sve poruke pod njega, ali kod jednog usera (pr. kod prvog primaca), a kod isprakaca sva poruka bi ostala (zato imam i dva flag-a sender_delete i receiver_delete)

To mi radi kako sto treba. Ali se pojavljuje drugi problem.

I. Kad user2 prvi reply, (se nadovrzujem na primer od prethodnog posta) poruka je zapisena vo inbox user1 (ali samo reply-ot od te poruku, bez to sto mu je user1 pratio na user2). a kod user2 vo inboxu se zacuvljeni dvije poruke i vo sent messages se zapisuje reply-ot od porakata.

II. Sad povtorno user1 pravi reply i se slucuje sljedno: U inboxa user2, kod prvog poruku se dopisuje i reply, ali se pojavljuje i samo te poruka odnosno sad u inboxu ima 2 poruke (vtora od njih je nepotrebno da postoi)

Ako nekome je jasno, mogu ispratiti i fajlove preku email da vidi kako je to sve sostaveno, pa da mi moze pomogne da rjesim problem oko dupliranje porakama ili normalno prikazivanje