[ novmar @ 19.09.2011. 11:55 ] @
imam bazu pjesama koje su emitirana na određeni datum i sada trebam uraditi drop down listu (po abecednom redu) tako da se prikažu samo pjesme koje imaju zadani time rotation i da nisu svirane u zadnjih npr. 120 dana. listu radim jednom tjedno, isprintam i ručno (ctrl+c) ubacujem u bazu sviranja...sve je u primjeru. hvala
[ FOX028 @ 19.09.2011. 13:52 ] @
evo odradio sam ti nesto na brzinu, kad hoces da ubacis pesmu na Sheet-u UPIS kliknes na dugme UPIS, uneses broj dana od kad ti nije pustana pesma (u tvom slucaju 120), u Combo Box-u odaberes pesmu i kliknes na Upisi. Ako zelis da ucitas drugi spisak mozes takodje uneti u toj formi broj dana i kliknes na osvezi. Pozdrav
[ novmar @ 20.09.2011. 07:19 ] @
hvala na trudu, ali meni treba da prvo izaberem time rotation i tek onda da mi ponudi pjesme koje su u toj kategoriji i pjesme koje nisu svirane 120 dana i bilo bi dobro da još može filtrirati pjesme po godini ili dio godine npr 198 da bira sve pjesme koje su 1981,...1989.
[ FOX028 @ 20.09.2011. 07:40 ] @
sve to sto ti hoces mislim da bi bilo lakse da se odradi u Access-u nego u Excelu
[ novmar @ 20.09.2011. 08:23 ] @
excel ponešto znam ali za access sam totalni laik..ima možda neki primjer negdje?
[ Ivek33 @ 20.09.2011. 18:58 ] @
Citat:
novmar:meni treba da prvo izaberem time rotation i tek onda da mi ponudi pjesme koje su u toj kategoriji i pjesme koje nisu svirane 120 dana
Kolega @Foxo ti je dobro savjetovao da to sve probaš odraditi u Accessu. Ipak evo nekih rješenja ako te zadovoljavaju
Meni nešto ne štima organizacija sheets i tablica, no kad je već tako pogledaj ova dva primjera pa vidi mogu li ti oni pomoći.

U prvom primjeru u svakom redu biraš grupu i dalje imaš zavisnu Validation listu za svaki red
U drugom primjeru (Sheet7) biraš samo jednu grupu u ćeliji A2 a ostalo ide automatski

S obzirom da ne znam koje ti je ključni podatak, ja sam se bazirao na grupe XXX_??????
Izmijenio sam nazive grupa tako što sam dodao underline, popis grupa imenovan je nazivom "rotation" na Sheetu "timerotation"

PRIMJER 1

Na Sheetu "pjesme" definirao sam range podataka kao "pjesme_baza" radi VLOOKUP funkcije

U prvom primjeru (Sheets su zelene boje) razvrstao sam pjesme po grupama
Sheet1 => osnovni sheet na kojem tražiš rezultate
Sheet2 => prva grupa pjesama (XXX_brzo)
Sheet3 => druga grupa pjesama (XXX_srednje)
Sheet4 => prva grupa pjesama …
Sheet5 => prva grupa pjesama…
Sheet6 => prva grupa pjesama…

Na svakom Sheetu imenovao sam range naziva pjesama
Preimenovao sam tvoje Sheets radi lakšeg kreiranja formula

Na Sheet1 u stupcu "A" biraš preko padajuće liste grupu pjesama a o izabranoj grupi zavisi popis u stupcu "B". U stupcu "C" preko VLOOKUP funkcije automatski ti se prikazuje broj proteklih dana sviranja. U ćeliji D1 biraš broj dana po želji.

PRIMJER 2

Na Sheet7 koristi se drugi način pronalaženja potrebnih rezultata.
U ćeliji A2 biraš preko padajuće liste koju grupu želiš a na osnovu odabrane grupe automatski ti se u stupcu "D" prikažu samo pjesme koje pripadaju toj grupi. U stupcu "E" automatski se prikaže protekli broj dana kada je pjesma svirana. U stupcu F prikazuje je godina
U ćeliji G1 je broj dana kao uvjet a vezan je za prikazivanje u stupcu E i možeš ga mijenjati.

Stupac B i C su skriveni jer služe kao međurezultat za formule u stupcima D, E i F
Formule ovdje nisam pisao jer ih ima dosta.
U slučaju da ti odgovara jedan primjer slobodno obriši Sheets vezane za drugi primjer.
Naravno Filter uvijek možeš koristiti

Toliko od mene ;)
[ novmar @ 22.09.2011. 07:14 ] @
primjer 1 je super i trebao bi još nešto dodati..kako da uvedem još jednu timerotation (YYY_rock) i kako da nekoj od timerotation koja već postoji promijenim naziv..i dal je moguće da u Sheet1 u Data Validation listi, B column, izradim formulu npr. u sheet2,sheet3,sheet4, sheet5, sheet6, sheet7...ako je pjesma svirana prije više od D1 dana da primjeni ovu formulu =INDIRECT($A2&"_pjesme")
[ Ivek33 @ 23.09.2011. 13:35 ] @
Citat:
novmar: primjer 1 je super i trebao bi još nešto dodati..kako da uvedem još jednu timerotation (YYY_rock) i kako da nekoj od timerotation koja već postoji promijenim naziv
Trebao bi poznavati neke osnove Define Name u Excelu da naučiš kako se definira neki raspon podataka koje želiš imati na popisu u Validation List. Pogledaj link.
U koliko radiš promjene na Define Name nekog range tada savjetujem da prethodni prvo obrišeš pa kreiraš novi.

Ja sam u ovom primjeru proširio range za "rotation" na sheetu "timerotation" pa možeš dopisati po želji a ujedno sam dodao "YYY_rock"
Također trebaš za "Primjer I" dodati novi Sheet7 (onaj stari sam preimenovao koji se odnosi na Primjer II) i na Sheet7 sam definirao range "YYY_rock_pjesme" kao i naslov stupca da je identičan.
Saad u Validation list na Sheet1 imaš u izboru i "YYY_rock" opciju

toliko od mene na ovu temu
pozz
[ novmar @ 26.09.2011. 08:15 ] @
hvala na trudu