[ millancheOLE @ 22.09.2011. 17:17 ] @
Ovako: Nov sam korisnik nekog Linux sistema, i odlucio sam se za Zorin OS jer su ga najvise hvalili kada su u pitanju novi korisnici koji se sa Windows-a prebacuju na Linux (kao najlaksi je za snalazenje). Osim toga privukla me je cinjenica da se navodno mogu koristiti svi programi Windowsa na ovom OS-u. Za to je potrebno koriscenje neke aplikacije Wine, ali ja je jos uvek nisam skontao. Gledao sam neke tutorijale na YT, ali ono sto oni na klipu urade, ja to isto ne mogu na svom kompjuteru. Moze li mi neko pomoci? I ne znam da li je i na ostalim Linux platformama ovakav kvalitet rada, ali ja sam ovim sistemom odusevljen. Pre svega neverovatna brzina rada svih programa, narocito Google Chrome-a (brze mi otvara stranice, brze ucitava YT, apsolutno je sve brze). Nakon toga graficka i procesor koji mi na Windows-u rade kao traktor na ovom OS-u se ne cuju, bukvalno ne cuju! Ne znam koji je razlog, ali sam u svakom slucaju odusevljen! Ako moze neko da mi da neki savet kako ovo da savladam, bio bih zahvalan.
[ Blaise De Vigenere @ 22.09.2011. 17:45 ] @
Lično nikada nisam koristio Zorin jer ne volim Linux koji vizuelno previše podseća na Windows, baš zbog tog razloga i ne volim KDE okruženje...

Prvo, ako ti nije problem, reci mi zašto si se prebacio na Linux ako želiš da koristiš sve programe sa Windows-a? Bez veze...

Drugo, kao novom korisniku, ako želiš da naučiš nešto o Linuxu preporučio bih ti Ubuntu. On je User Frendly a opet ima neke stvari koje ćeš morati raditi po "školski". To je jedna od najrasprostranjenijih Linux distribucija i s obzirom da ga mnogo ljudi koristi uvek možeš naći pomoć.

E sad, ako stvarno želiš da koristiš Windows programe na Linuxu, po meni najlakši način je da instaliraš program koji se zove Play on Linux.
Otvoriš terminal i kucaš sledeću komandu:
Code:
sudo apt-get install playonlinux


Kada instaliraš program, pronaći ćeš ga pod >Games<.

Web sajt za Play on Linux: http://www.playonlinux.com/en/


[ Panta_ @ 22.09.2011. 18:11 ] @
Za instalaciju desni klik na .exe fajl i izaberes open with wine ili open with other application i izaberes wine. Mozes i preko Terminala Applications->Accessories->Terminal i uneses komandu:
Code:
wine /putanja/do/programa/program.exe

http://wiki.ubuntu-rs.org/Wine
http://wiki.winehq.org/
http://appdb.winehq.org/
[ maksvel @ 22.09.2011. 21:35 ] @
A moguće da još uvek nije instaliran wine (što bi bilo malo čudno, s obzirom na namenu i opis sistema), te ga instaliraj.
sudo apt-get install wine

Ili, ako ne bi da diraš komandnu liniju, nađi među programima Synaptic, pa tamo unesi wine i instaliraj ga. Posle isprati Pantu.
..i Vinegera.

BTW, ko je Zora?? :-P
[ HeR97 @ 24.10.2011. 15:58 ] @
Nisam trenutno na Ubuntu ali pokusacu ti objasniti
Fajlove ne mozes otvarat preko wine ako ih nisi mark as executable pa to uradi...
Desni klik-Properties-(ne znam kako se zove kartica ali ces pronaci xD),Mark as Executable