[ eminotaur @ 22.09.2011. 17:24 ] @
pozz, imam win7 ali ga želim pregaziti, formatirati c drive, i ponovno staviti win7.

I ne mogu... kao prvo uopće mi se ne pojavljuje prilikom bootanja "boot from cdrom" a stavio sam ga kao 1st boot device, stavio sam i 1. i 2. i 3. da bude cdrom, ali ne pojavi mi se opcija bootanja s cd-a.
inače to je isti cd s kojeg sam instalirao win7 preko win xp i sve je prošlo u redu, a sada ne mogu ni maknut s mjesta.
znači kako da formatiram c: i stavim gore clean win7

hvala
[ Djetvan @ 22.09.2011. 19:34 ] @
Proveri BIOS nekim butabilnim CD-om.
[ Jbyn4e @ 22.09.2011. 19:50 ] @
Ahahahaha ovo je za bisere!

Citat:
uopće mi se ne pojavljuje prilikom bootanja "boot from cdrom"...ali ne pojavi mi se opcija bootanja s cd-a

i
Citat:
Proveri BIOS nekim butabilnim CD-om.
[ calexx @ 22.09.2011. 20:06 ] @
Zašto? Ja uopšte nisam zaključio da je disk sa koga je rađena prva instalacija butabilan jer je instalacija rađena preko XP-a što verovatno znači da je i pokrenut pod XP-om a što opet znači da uopšte ne mora da bude butabilan. A sve se lako proveri nekim butabilnim diskom. ;)
[ Jbyn4e @ 22.09.2011. 20:12 ] @
Hm,bio sam ubedjen da se boot from cd pojavi uvek (bio bootabilan ili ne cd/dvd unutra). Ako nije tako, onda povlacim rec i stoji to sto je napisao kolega, a ja ispadoh glup :(
[ eminotaur @ 22.09.2011. 21:10 ] @
hvala,
probat ću onda snimiti kao bootabilni dvd, pa probati..

imate li možda preporuku za free burner koji može snimiti bootabilni dvd?

tnx

[ calexx @ 22.09.2011. 21:31 ] @
To valjda može svaki program mada je meni jedini ozbiljan od njih ImgBurn. Besplatan, naravno.
Citat:
Jbyn4e: Hm,bio sam ubedjen da se boot from cd pojavi uvek (bio bootabilan ili ne cd/dvd unutra)
Samo kada je unutra butabilan disk ali ni tada ne uvek, neki se automatski startuju bez pitanja. Uglavnom Linux diskovi ali i BartPE ... kad malo razmislim, valjda pitaju jedino Windows instalacioni diskovi.
[ SlobaBgd @ 22.09.2011. 21:53 ] @
Svaki može, ako imaš ISO fajl tog diska. I CDBurner XP, i ImageBurn, svaki.
[ eminotaur @ 23.09.2011. 08:26 ] @
neće i neće....

probao i imageburn, i ultraiso i ne pojavljuje mi se boot from cd prilikom boota???
inače imam .iso fajl, pa za poludit...
KAKO DA FORMATIRAM C: ? čovjek bi reko da je ovo vrlo jednostavna radnja.....
[ SlobaBgd @ 23.09.2011. 10:43 ] @
Skini UltraISO i njime otvori taj ISO fajl. U gornjem delu levog prozora treba da piše da li je bootabilan. Ako nije, onda ćorak, traži drugi ISO negde.
Ako jeste bootabilan, jednostavno zatvori UltraISO, i otvori bilo koji program za rezanje. Idi na Open, izaberi taj ISO i nareži. Nemoj da otpakuješ ISO ili da režeš kao fajl na CD/DVD.
I podesi u BIOS-u da ti CD/DVD drajv bude prvi na listi za bootovanje.
[ calexx @ 23.09.2011. 10:51 ] @
Verovatno nije problem u programu nego iso fajlu koji imaš. Kada ga otvoriš u nekom programu, proveri da li piše da je butabilan, možda je neko to loše odradio. Format c nije neki problem ali ti je za instalaciju potrebno da startuješ sa optičkog diska pa ne razmišljaj o formatiranju nego pronađi ispravan iso.

Dok ja da napišem ... stigao odgovor.;)
[ eminotaur @ 23.09.2011. 14:47 ] @
provjerio.. bootabilan je,
a kad ga snimim na dvd (znači odaberem iso i on ga u procesu snimanja otpakira tako da na kraju na dvd imam otpakirane fajlove.)

i neće i neće, samo preskoči taj dio i nastavi bootati win7

(probao sam i napraviti bootabilni usb i stavio kao 1. boot device usb, i ništa...) a sa tog istog dvd sam instalirao 1. put preko xp i sve je bilo u redu :(
[ stevan_nk @ 23.09.2011. 15:16 ] @
Formatiraj C: sa nekog live Linux CD-a ;)
[ calexx @ 23.09.2011. 17:40 ] @
Citat:
eminotaur: provjerio.. bootabilan je,
a kad ga snimim na dvd (znači odaberem iso i on ga u procesu snimanja otpakira tako da na kraju na dvd imam otpakirane fajlove.)
Ako je iso fajl butabilan, onda negde grešiš u snimanju. Kako to radiš koristeći ImgBurn? Malo je čudan onaj deo sa raspakivanjem iso fajla kod snimanja.
Šta kažu programi za snimljen DVD, da li je butabilan? Da nije problem u DVD čitaču?
[ Djetvan @ 24.09.2011. 07:08 ] @
@calexx,pokretač teme u prvom postu kaže da je u BIOS-u podešavao da se podiže prvo sa cd-a ali da se dotična opcija uopšte ne prikazuje.
A trebalo bi.
Zbog toga sam mišljenja da je problem u BIOS-u.
Da li je podešavanje sačuvano prilikom izlaska iz BIOS-a sa F10 pitanje je sad ?
Ili je posredi neki drugi problem..

Inače kod mene je stalno podešeno da First Boot Device bude CD.
Prilikom starta računara uvek imam ovu sliku.
[ balavi @ 24.09.2011. 08:39 ] @
Jel ti je ploča nove generacije eminotaur?

Trebalo bi da prilikom uključivanja računara, kada BIOS proverava sistem, da ti pokaže i opciju da izabereš meni za butovanje, na rpimer meni pokazuje poruku da pritisnem F8 i ulazim u njega.
Tada dobijem meni sa ispisanim uređajima nakačenim na sistem i biram koji hoću.
Kod mene nije namešteno da se odmah po uključenju butuje sa diska, tako mi se sistem brže podiže.
Znači, gledaj dobro ekran kada se sistem pokreće i gledaj de piše oznaka za ulazak u boot menu.

A što se tiče rezanja imidža, to obavim sa nero expresom, i kada režem imidž biram opciju disc or saved il image file, jbg ne mog se setim .... Mada misim da to znaš

Mislim to je to, nema neka filozofija ....

A da , kada dodđeš do toga da instaliraš sistem, da bi pregazio stari, obriši particiju gde se nalazi sistem , ponovo je formatiraj i instaliraš novi na njemu, tada sigurno dobijaš klin instal sistema.

Napiši koji model ploče imaš, sigurno može da se nađe uputstvo na netu ....

Pogledaj i na youtub-u za neki video tutorijal, verujem da ih ima gomila ....

Pade mi napamet, jel dobro sačuvaš izmene u BIOS-u, imaš opcije quit without saving isave and quit, tako nekako, ali znam da su slične, pa u brzini, možda , odradiš onu da ne sačuva izmene, barem se meni tako dešavalo ....

Aj pa javi šta urade ....
[ deki023car @ 01.10.2011. 18:50 ] @
EEE...imam isti problem
kad zelim da butujem opet win 7ne pokazuje mi opciju boot from cd,
proverio sam u biosu i stavio da mi bude first boot device: CD-ROM nece da radi,probao sam i da stavim sve ostale da mi bude cd prvi za but i opet nista,
ubacio sam i linux i win XP vistu i opet nista
Maticna:Asus Deluxe
Procesor:AMD Sempron 2600+1.83 Ghz
Graficka:MSI-FX520-T128
Jos jedno pitanje: Da li ima veze sto sam presao sa ATA kontrolera za cd-dvd (opticki uredjaj) na sata kontroler???(sata je samsungov SH-222AB DVD-RW)
Unapred hvala!!!!!!!!!!!!!!!
[ Djetvan @ 02.10.2011. 07:56 ] @
Pa proveri, vrati u pređašnje stanje.
[ calexx @ 02.10.2011. 09:08 ] @
Možda više nema ATA optiku. Nema veze, ja koristim SATA DVD i sve radi normalno. Ako su diskovi dobri, onda je možda taj uređaj počeo da otkazuje. Otkači sve ostalo i probaj, ako ni tada neće onda verovatno brlja. Imam ja neke koji se slabo snalaze, jedan DVD rezač čita i CD i DVD ali neće da butuje sa DVD, dok sa CD normalno prolazi.
[ missortr @ 02.10.2011. 09:28 ] @
Provjeri bios jos jednom, prisjeti se sta je mjenjano?

probaj neki drugi boot DVD/CD - nece ok

-Standard CMOS Features = vidi da li detektuje tvoj DVD uopste (mozda je samo iskljucen)

-instaliraj sa HDD ili USB -a, da ne gubis vrijeme ako ti se zuri ...

L.P.
[ deki023car @ 02.10.2011. 20:06 ] @
Uredjaj je nov kupljen pre 2 meseca prepoznaje ga na win 7 i rezem diskove ne kontam sto ne mogu ovde???
[ missortr @ 02.10.2011. 20:46 ] @
Citat:
deki023car: Uredjaj je nov kupljen pre 2 meseca prepoznaje ga na win 7 i rezem diskove ne kontam sto ne mogu ovde???

sto ne mora da znaci da ga vidi i BIOS, tj. ako ga ne vidi (ako je none) nece ni da boot-a sa njega a OS ga vidi normalno ....

Naravno ne mora da znaci ali, vecina (npr. ja) drzim DVD none, pa se nekad zaboravim ...
provjeri u svakom slucaju ....

slike su sa neta bios - nemam pojma

[ deki023car @ 03.10.2011. 18:34 ] @
Citat:
missortr: sto ne mora da znaci da ga vidi i BIOS, tj. ako ga ne vidi (ako je none) nece ni da boot-a sa njega a OS ga vidi normalno ....

Naravno ne mora da znaci ali, vecina (npr. ja) drzim DVD none, pa se nekad zaboravim ...
provjeri u svakom slucaju ....

slike su sa neta bios - nemam pojma

Ja uopste uopste u biosu nemam ono sto pise SATA 1 imam samo IDE Primary Master/Slave
Da ni je to do biosa? Da li treba da ga flesujem ili tako nesto?Sve sam pretrazio i prevrnuo ceo bios ja sam pre imao Sony Cd rezac pa mi je crko otisao sam i kupio novi ali sat-u a ne atu sto je bio sony.....mozda je to problem.....
Jos jednom maticna ploca je Asus A7N8X-E.... Ako imate nesto za updejt biosa ili tako nesto
Pozzz,,,
[ missortr @ 03.10.2011. 21:28 ] @
tu gdje je IDE Primary Master / Slave lupi enter, vidjeces HDD, treba da se vidi i DVD-ok. Ako ne (nasao si problem) postavi sve na auto detect, restart pa probaj ponovo... |“updejt biosa“ zaboravi ako ne zelis napraviti vece probleme a svakako neces postici nista sa istim. Alternativa ti je kao sto sam napomenuo da sedmicu instaliras sa USB-a, dok ne skontas sta zeza na tom kompu a obicno su neke sitne gluposti...
[ deki023car @ 04.10.2011. 17:35 ] @
Problem resen......napokon
Moj drug ima ata opticki uredjaj pa mi je dao kad sam ga ukljucio u biosu sam video Sony model taj i taj stavio da se butuje sa cd-a i uspeo. Vrati sam drugu opticki uredjaj sto mi je dao i kod sebe opet stavio DVD rezac SATA (to je onaj sto nije hteo da butuje win 7 ga je nasao i super radi!!! Pozzz i hvala svima jos jednom!!!