[ ninodj @ 23.09.2011. 11:26 ] @
Pozdrav,
Tražio sam sve teme na forumu i nisam našao ovo, da li postoji fotoaparat sa senzrom pokreta, tačnije da aparat bude upaljen, neko prođe, i on SAM napravi sliku?
Ako ima koji je, ili koje su to opcije...
Pozdrav
[ crnibombarder @ 23.09.2011. 21:20 ] @
Nisam siguran da postoji, ali mozes da kontaktiras firme koje rade video nadzor, ili mozda iskoristis onaj senzor pokreta sto dolazi uz pojedine reflektore, i sa njim u kombinaciji sa zicanim okidacem napravis da fotoaparat okine kada senzor uoci kretnju u kadru. Jedino sto onda treba i fotoaparat da bude vezan za stalan dovod struje (AC adapter), baterije u tom slucaju ne bi izdrzale ni citavu noc npr., i podesiti da ne ide u "stand by" posle nekog vremena kada se nista ne radi sa njim.
Pozdrav.
[ Zarko Silic @ 23.09.2011. 21:31 ] @
Te stvari se u principu rade sa web kamerama i posebnim softverom na racunaru ako to uopste ima smisla raditi?

Kako ces recimo, obezbediti napajanje aparata strujom ako ga negde postavis da ti tajno nesto uslika?
[ StORM48 @ 23.09.2011. 23:44 ] @
Aparat sa tim senzorom ne postoji, ali postoji senzor koji od svakog aparata može to da napravi.

Pozdrav
[ miko.s @ 24.09.2011. 15:13 ] @
ne, ček, mislim da ima. čitao sam review nekog aparata, ali da me ubiješ sad se ne mogu sjetiti koji. iako, moderni aparati imaju smile detection, tako da je motion detection još lakše napraviti. ako se ne varam, i chdk podržava motion detection...
http://chdk.wikia.com/wiki/UBA..._Multipurpose_Motion_Detection

[ ninodj @ 26.09.2011. 08:29 ] @
Ok, znači postaviti mali akumulator od recimo 7 v, da napaja foto aparat, izgasiti opciju stand by, a onda sa reflektorom sa senzorom pokreta prikopčati na aparat... E sad kako prikopčati aparat na reflektor da on okine?
[ mikronac @ 26.09.2011. 20:06 ] @
Citat:
ninodj: Ok, znači postaviti mali akumulator od recimo 7 v, da napaja foto aparat, izgasiti opciju stand by, a onda sa reflektorom sa senzorom pokreta prikopčati na aparat... E sad kako prikopčati aparat na reflektor da on okine?


Nulto: fotoaparat da prikopčaš na reflektor i obrnuto, pa da on okine jer se ovaj uključio, povezaćeš nikako...

Prvo, ne možeš ti da stavljaš na koliko ti volti hoćeš i onoliko koliko ti se čini da je dovoljno. Ako ti aparat radi na 7V, onda stavljaš toliko. Ako radi na 5.5V onda stavljaš 5.5V. Moraš lepo da znaš na kom naponu radi i kolika mu je struja potrebna... Volta, Watt, Ampère... Nisu to sve isti ljudi

Drugo, da bi povezao senzor pokreta sa fotoaparatom potreban ti je mikrokontroler i ostala prateća elektronika koju bi lepo zalemio na pločicu a uController bi prethodno isprogramirao E sad, da bi to povezao sa aparatom, možeš preko USB-a (ajd ti isprogramiraj uC da potreaš komunikaciju preko USB-a) ili ako ćeš koristiti neku analognu budževinu od elektronike onda to povezuješ NEGDE na štampanu pločicu od fotoaparata...

Prilično jednostavno...

Citat:
zarsilic: Te stvari se u principu rade sa web kamerama i posebnim softverom na racunaru ako to uopste ima smisla raditi?

Kako ces recimo, obezbediti napajanje aparata strujom ako ga negde postavis da ti tajno nesto uslika?


Zarsilicu, struja i napon su nerazdvojne fizičke veličine... Samo strujom se ne napaja ništa na zemaljskoj kugli!

Te kamere imaju priključak na koji ide "parče" elektornike i okidaju, a, pošto se podesi preko nekog softvera, pa stoga, ta web kamera onda mora biti povezan na računar, kao što napisa zarsilic (jer on sve zna). E pa pošto je tako, i ove web kamere imaju neki mikrokontroler koji to kontoliše, osim ako to sve nije spakovano u jedan veći, jači, mikrokontroler... S sve to tebi ne treba nego treba da fotoaparat uslika nešto i snimi to na svoju memoriju....

Eto... Ako znaš elektroniku, par dana dobrog posla i to je to...

[Ovu poruku je menjao mikronac dana 26.09.2011. u 21:22 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao mikronac dana 26.09.2011. u 21:23 GMT+1]
[ ninodj @ 27.09.2011. 08:00 ] @
Evo što sam dobio od stručnjaka iz video nadzora:
Kada je vaš zahtijev u pitanju sada ćemo vam ukratko objasniti.Svaki senzor pokreta ima ulazno napajanje od 12 volti jednosmjerne struje i izlazne kontakte(u slučaju reakcije) ito NO NC I COM(normaly open,normaly close i com ili ti zavšetak).šta vam treba.Treba vam jedan senzor pokreta(vanjski ako je za vanjsku upotrebu),jedan relej na 12 volti,jedna baterija za alarmne cetrale (od njene dužine trajanja zavisi koliko će vam sistem biti autonoman) recimo 7Ah što je dovoljno za min 24 sata i jedan punjač baterije.
Svaki aparat ima dugme za okidanje i ono vama reaguje na pritisak.Time u fotoaparatu pravite kratak spoj i dajete mu komandu da slika.Znači treba ukloniti to dugme sa fotoaparata i izlazne kontakte sa releja(on kada dobije signal sa senzora iz kontakata na svom izlazu pravi kratak spoj) spojiti na dvije tačke na fotoaparatu(lemljenjem).Time ćete dati komandu i fotoaparat će slikati.

Ovo je grubo objašnjenje i uputstvo šta vam treba.

Aparat morate fizički ošetiti(dugme) ako nema poseban ulaz za komandu okidanja.


E sada ću ovih dana da odem do njih i da pokušam to da napravim, pa ću Vas obavijsetiti je li uspjelo ili još da mi pomažete.

[ Zarko Silic @ 27.09.2011. 12:42 ] @
Koji konkretno aparat zelis koristiti za ovu svrhu?