[ Dejan71V @ 26.09.2011. 13:09 ] @
Problem me bas izludjuje, a radi se o sledecem: Imam telekomov adsl i modem koji su mi oni dali aolynk dr814, kupio sam ruter tp-link tl-wr340gd i u pocetku imao problem sa povezivanjem: Problem je što Aolynk preko svog DHCP servera daje IP adrese iz istog opsega kao što TP-LINK daje iz svog (192.168.1.2-254) pa to pravi problem TP-LINK ruteru, jer su mu i na WAN i na LAN stranama adrese iz istog opsega. Zato sam u tp ruteru podesio da bude oseg 192.168.2.100-199 a ip je 192.168.2.1. Posle ovoga sve je bez problema profunkcionisalo, cak je i disk za podesavanje rutera rekao da je sve ok. Desktop koji je spojen kablom radi bez problema, laptop preko wireless-a radi bez problema.. ali.. wireless radi bez lozinke i tako častim komšije besplatnim netom, a čim postavim bilo kakvu zastitu vise nema wireless-a. Laptop i dalje vidi mrezu ali ne moze da se uloguje (uopste i ne dodje do dela da mi ponudi da ukucam lozinku). Kad skinem lozinku opet radi :(. Čak sam i disku za podesavanje rutera dozvolio da sam postavi zastitu koju god on hoce ali isti problem. Cak u zavisnosti od izbora zastite ili imam jak signal mreze a ne mogu da se konektujem ili tu gde treba da budu crtice signala nalazi se crveni krstic :(
Cisto da dodam, pre nego sto sam promenio opseg ip adresa na ruteru, mogao sam da povezem modem-ruter samo modem lan - ruter lan i wireless je radio čak i sa lozinkom :) ali sam onda imao problem sa desktopom, tj. minut, dva sam imao net, pa minut dva nisam i tako u nedogled :(
Ima li neko ideju u cemu je problem?
[ Mile-Lile @ 26.09.2011. 13:51 ] @
Ako misliš da ti problem pravi to što si postavio šifru onda uradi MAC filtering. U podešavanjima firewall-a ukucaj MAC-ove kompjutera kojima želiš da dozvoliš pristup i ukljiči enable. Naravno mrežu ostavi "otvorenu" bez wpa-psk zaštite... I MAC filtering ti je uglavnom dovoljna zaštita. Probaj da isključiš DHCP na telekomovm modemu, da ga staviš u Bridge mode, a na TP link-u podesi PPPoE ili koji već tip konekcije imaš i uključi DHCP... MIslim da ti to pravi problem što ti je i na modemu i na ruteru uključen DHCP, bez obzira što nisu u istom opsegu...
Takođe kada postaviš sve izmene, pre nego opet probaš da se konektuješ sa laptopom wireless putem, nađi mrežu u Control Panel/Network nad Sharing Center/Network Connections i desnim klikom na mrežu pa obriši (možda WIN pamti podatke stare konecije)...
[ Dejan71V @ 26.09.2011. 15:43 ] @
Hvala druze na odgovoru :) Izgleda da sam nasao neko resenje, radi ali sam morao da idem "peske" :) Posto prilikom konekcije uopste mi nije davalo opciju da negde upisem sifru otisao sam na wireless network properties, pa na karticu security i tu sam upisao koja mi je vrsta zastite i sifra..... i ono proradilo :) Mada mi jos uvek nije jasno zasto nije trazilo sifru normalnim putem prilikom konekcije. A kad pokusam da se prikacim na neku komsijsku bezicnu mrezu trazi mi normalno pass (osim na jednoj gde covek nije stavio sifru :)). Tako da... jes da nemam pojma zasto se moja mreza razlikuje ali gledacu na to pozitivno, ako sam ja koji znam sopstvenu sifru i podesavanja imao probleme i jedva se konektovao onda ce verovatno mnogo vece probleme imati onaj ko "nasumice" pokusava da ubode sifru :)))
[ anon70939 @ 26.09.2011. 18:26 ] @
ajd da ne otvaram novu temu...

Prijatelj me zamolio da mu sredim u kancelariji neku mrezicu. Ima 2 desktop i jedan laptop racunar. na spratu iznad mu je SBB modem i TP link ruter.
Nesto je on cackao po podesavanjima na ruteru i nije mogao da se nakaci vise ni sa jednog racunara.
U view available wireless networks vidi se ruter sa svih racunara ali pokusavaju da se zakace i non stop izbacuje poruku "Windows was unable to find a certificate"

Na kraju sam se laptopom povezao pomocu lan kabla i vratio sve na fabricka podesavanja.

Stavio sam MAC filtering i dozvolio tim njegovim racunarima da se kace na ruter.

Ali sad je problem, kad kliknem da se zakacim na taj ruter, i dalje pise Not Conected, krstic je preko ikonice, ali imam net i vezu ka drugim racunarima. Tek posle 3-4 minuta se taj krstic skloni i onda pokazuje da je konektovan.

I sve bi to bilo super, da samo onda odjednom ne pukne veza i onda oni opet drljaju da se konektuju... i uspeju. Ali veza puca svakih desetak minuta i to na svim racunarima. Nije veza losa, pise excellent i ruter je relativno blizu racunarima.

Sta bi moglo biti, pomagajte :)

Na ruteru, posle Factory reset-a nista nisam podesavao osim sto sam enejblovao MAC filtering.
Jesam li trebao nesto drugo da ukljucim, iskljucim ili sta vec. Da dodelim nekakav opseg...?