[ vaskogodfather @ 30.09.2011. 15:18 ] @
Interesuje me kakva su vasa iskustva sa podesavanjma vokala prilikom sviranja uzivo ili na probi u studiju.

Problemi koje ja imam su nedovoljna razumljivost teksta i to sto vokali budu pretihi.

Kada ih pojacam na mikseti dobijem ogromnu mikrofoniju. Pretpostavljam da ni kvalitet opreme u studijima za vezbu nije najbolji ali sigurno postoji neki standard po kom bi trebalo da podesavam kako bi izvukao sto glasniji i sto kvalitetniji zvuk. Jednostavno gitara, bubnjevi i bas pojedu vokal pa se niti razume niti cuje kako treba.

Ukoliko je neko od vas radio podesavanja bendova za uzivo, na koji nacin ste podesavali vokale (pa i instrumente)?

Takodje me interesuje koji mikrofon se najbolje pokazao na svirkama, dosta su nahvalili beta 58-icu, ali pretpostavljam da ima razlicitih iskustava sa razlicitim mikrofonima u toj klasi pa bih voleo da cujem misljenja.

Hvala unapred.
[ petar.webdesing98 @ 30.09.2011. 19:21 ] @
1. Koju miksetu koristiš?

2. Koji mikrofon za vokale koristiš???

3.Šta ti tačno znači "mikrofonija" ?

Pozz..:)
[ Kovacevic Vladimir @ 01.10.2011. 11:24 ] @
To je zanat, koji se uči i uvežbava, a praksom se usavršava...

Znam mnoge, koji nisu uspeli iskustva iz Studio produkcije, da primene uspešno na "uživo"...a i kada "provale" ozvučavanje orkestra i vokala, a da je sve u skladu, neće tek tako olako odati "tajnu zanata"...

Jedno je sigurno, da je ozvučavanje uslovno vezano za kvalitet/kvantitet opreme...

Postoje sheme za ozvučavanje pojedinih instrumenata, pa i orkestara,
međutim...ne može se nacrtati idealna shema, jer dalji rad zadire u akustiku, tehnički&muzički domen znanja i umešnosti snimatelja.

Citat:

Takodje me interesuje koji mikrofon se najbolje pokazao na svirkama, dosta su nahvalili beta 58-icu, ali pretpostavljam da ima razlicitih iskustava sa razlicitim mikrofonima u toj klasi pa bih voleo da cujem misljenja.


Najbolje su se pokazali Shure mikrifoni, kvalitetni su (i izdržljivi... mogu da "prežive" i padove sa stalka)

Pozdrav
[ vaskogodfather @ 02.10.2011. 14:34 ] @
Pa problem je sto mi, kao i vecina drugih bendova, koristimo opremu po principu daj sta das, tj. ograniceni smo onom opremom koju nude studiji kod kojih iznajmljujemo prostor za vezbu. Uglavnom je oprema VEOMA diskutabilnog kvaliteta. Isti je slucaj i sa lokalima kada je svirka u pitanju. Obicno je mikseta i razglas u njihovom vlasnistvu dok se ostatak opreme iznajmljuje.

Sad, ja se u potpunosti slazem da se sa nekvalitetnom opremom ne moze dobiti ne znam kakav zvuk ali me interesuje makar i upucivanje na neku (besplatnu ) literaturu ili tutorijal ili savet sta mogu da probam i uradim da dobijem sto bolji zvuk uzivo.

Sto se mikrofonije tice, pa, mislim na feedback od pevanja i instrumenata gde pri glasnijem sviranju dolazi do pistanja ukoliko pojacam vokal kako bi bio razumljiv. Mikrofoni su uglavnom nekvalitetni al ajde, planiram da kupim jedan. Trenutno se dvoumim izmedju dva modela (sennheiser e845 - na popustu je 100e i shure beta 58 on je malo skuplji).

Da li je moguce da nekim ekvilajzerom izolujem frekfrencije koje prave mikrofoniju i kako da odredim koje su?

Razmisljao sam, kada je uzivo u pitanju da recimo sa po dva mikrofona ozvucim gitarska pojacala pa da ih panujem u stranu kao u studijskom radu pa da tako oslobodim mesta vokalima- da li je to moguce ili se radi na drugaciji nacin?

Sutra imamo probu pa cu pogledati tacno koja je mikseta i mikrofoni.

Hvala
Pozdrav
[ Kovacevic Vladimir @ 03.10.2011. 07:10 ] @
Stara tema, stari problem:
http://www.elitesecurity.org/t18536-Mikrofonija-pomoc

U malim prostorima je problem mikrofonije čest slučaj.
Nekakvo poboljšanje se može dobiti i boljim kablovima (2x3,5mm) za zvučne kutije, ili nekim drugim uređajem.

Ali...treba poći od najjednostavnijeg:
- postaviti zvučne stubove ispred orkestra, ili ih bar razmestiti: jedan stub ispred orkestra, drugi iza orkestra (radi bolje kontrole i muzičarima i pevaču);
- okrenuti zvučnike ka zidu;
- postaviti najjaču moguću jačinu za mikrofon, a ostali muzikanti da sviraju TIHO, dovoljnom jačinom da čuju svoje sviranje, ali da ne "pokriju" solistu.

------------------------------------------------------

*Kod skupe i kvalitetne opreme postoje već ugrađeni uređaji protiv mikrofonije, ili se koriste (dodatno) monitorski zvučnici.

Pozdrav