[ luna83 @ 03.10.2011. 14:22 ] @
Posedujem Canon SX150 koji u opcijama ima Continuous AF i Servo AF.
Continuous AF sam vidjala ranije u mom Fiji E550 dok mi je ovaj Servo AF novina.

Koliko kapiram
-kada su iskljuceni Continuous AF i Sevo AF, fokus i ekspozicija se izracunavaju pri pritisku okidaca na pola i ostaju zakljucani(nepromenljivi) sve do okidanja.
-kada je Continuous AF ukljucen pri kliku okidaca na pola izracunava se fokus i ekspozicija ali se jedino ekspozicija zakljucava dok se fokusiranje ne zakljucava nego traje, to jest prati predmet sve do potpunog okidanja?

neka mi neko samo potvrdi da je moje tumacenje Continuous AF tacno ili ne ako nije nek me ispravi.

-Servo AF, sta on radi? aparat tiho zuji kad je on ukljucen tako da nesto radi, ali sta?

Servo AF i Continuous AF mogu raditi zasebno ili da oba budu ukljucena istovremeno.

Ne baratam dovoljno engleskim tako da mi ne pomaze upucivanje na sajtove tog govornog podrucja[Ovu poruku je menjao luna83 dana 03.10.2011. u 15:40 GMT+1]
[ Backy @ 04.10.2011. 08:15 ] @
Citat:
luna83:
-kada su iskljuceni Continuous AF i Sevo AF, fokus i ekspozicija se izracunavaju pri pritisku okidaca na pola i ostaju zakljucani(nepromenljivi) sve do okidanja.
-kada je Continuous AF ukljucen pri kliku okidaca na pola izracunava se fokus i ekspozicija ali se jedino ekspozicija zakljucava dok se fokusiranje ne zakljucava nego traje, to jest prati predmet sve do potpunog okidanja?

neka mi neko samo potvrdi da je moje tumacenje Continuous AF tacno ili ne ako nije nek me ispravi.


ovo je sve tačno

Citat:
luna83:
-Servo AF, sta on radi? aparat tiho zuji kad je on ukljucen tako da nesto radi, ali sta?


nisam siguran, ali zvuči kao da pokušava da glumi neku inteligenciju... moj savet je da isključiš da ne troši struju u prazno :)
[ S A J A @ 04.10.2011. 09:44 ] @
Servo Auto Focus znači da u objektivu/aparatu postoji motor koji pomera sočiva i izoštrava (fokusira). Dakle kad je uključen Servo AF onda aparat prilikom slikanja sam svojim motorom fokusira. Ako je isključen onda ti moraš rukom da pomeraš, tj. okrećeš objektiv dok ne izoštriš. Kod kompaktnih aparata nije ni moguće "mehaničko" fokusiranje jer nemaš šta da okrećeš, možeš preko dugmića da fokusiraš manuelno ali to je opet Servo AF. Uh, ovo je zapetljano za objasniti.

Evo uprošćeno, Servo AF znači da se koristi motor za fokusiranje a fokusiranje može da bude automatsko ili manuelno. Ne-Servo AF znači da ti rukom "mehanički" okrećeš objektiv i fokusiraš. Tako bi otprilike trebalo da je. Na mom objektivu postoje obe varijante, koristim Servo AF a mogu i da okrećem kako bi ručno poresio.
[ luna83 @ 04.10.2011. 15:38 ] @
Evo nadjoh na engleskom sta znaci pa ako moze neko da mi pojasni/prevede jer google translator izbacuje smejuriju:


- Servo AF off, Continuous AF on:

Camera continuously adjusts focus before the shutter is pressed. Exposure is calculated when the shutter is half pressed. Both are locked until the shutter is released.

- Servo AF on, Continuous AF off:

Camera calculates focus and exposure when the shutter is half pressed; but then continues to adjust both focus and exposure while the shutter button remains half pressed.

- Both on:
Combines the above. Focus is continuously adjusted before and after shutter half press, exposure continues to be adjusted after shutter is half pressed.

Inace kao sto rekoh kada je sevo AF ukljucen cuje se zujanje a i oseti se rad dok drzite aparat tako da je sigurno u pitanju motor.
Ovaj canon ima Manuelni focus (MF), pored normalnog i makro fokusa, kod MF vrtite palcem tockic oko funkcionalnog tastera a na monitoru imate neku skalu kao i uvecan prikaz dela na koji ste nanisanili da bi mogli pravilno fokusirati.
----------------------------------------
Ja inace ucila nemacki u srednjoj koji sam usput i zaboravila zato mi je engleski stran :)

No koliko nabadam engleski kada je:

- Servo AF on, Continuous AF off: i fokus i ekspozicija se izracunavaju pri pritisku na pola, ali se ne zakljucavaju oba nego nego se proracun fokus/ekspozicija nastavlja sve do okidanja?

Inace je servo po defaultu iskljucen verovatno zato sto zdere jako baterije, ali sa aspekta boljih fotki, vredi li ga ukljuciti?[Ovu poruku je menjao luna83 dana 04.10.2011. u 16:51 GMT+1][Ovu poruku je menjao luna83 dana 04.10.2011. u 16:56 GMT+1]
[ NShappy @ 07.10.2011. 09:56 ] @
Zaista žalosno što ti još niko nije odgovorio!

Dakle, ovako.

- Servo AF off, Continuous AF on:
Kamera stalno fokusira, sve vreme dok je uključenai fokusom "prati" motiv. U momentu kada okidač stisneš na pola, kamera zaključa fokus u zatečenom položaju i izračuna potrebnu ekspoziciju. Te vrednosti drži zaključane sve dok se okidač ne pritisne do kraja i napravi fotka, ili dok se okidač ne pusti. Nakon toga fokus opet prati motive... itd.

- Servo AF on, Continuous AF off:
Dok ne preitisneš okidač do kraja, kamera ne radi ništa. Kada stisneš okidač na pola, kamera fokusira, odredi ekspoziciju i te vrednosti menja sve vreme dok okidač ne stisneš do kraja (pravi se fotka sa u tom momentu zatečenim podešenjima) ili ga ne pustiš.

- Servo AF on, Continuous AF on:
Kamera sve vreme prati fokusom motiv, a i kada stisneš okidač na pola, ona nastavlja da menja vrednosti u skladu sa promenom kadra. Stiskenjem okidača do kraja pravi se fotka sa podešenjima zaetčenim u tom momentu.

- Servo AF off, Continuous AF off:
Kamera ne radi ništa dok okidač ne stisneš do pola i tada određuje fokus i ekspoziciju te ih drži zaključane do klikanja do kraja ili puštanja okidača.

Servo kod komapakta nema mnogo svrhe držati uključen. On samo pomaže da se (ponekad) brže napravi fotka jer je motiv već fokusiran pre nego što stisnemo okidač.


SAJA, na novim aparatima samo motori i pokreću sve u objektivima. "Servo" se ovde odnosi na nešto drugo.
[ S A J A @ 08.10.2011. 09:41 ] @
Citat:

SAJA, na novim aparatima samo motori i pokreću sve u objektivima. "Servo" se ovde odnosi na nešto drugo.


Evo ja sam kupio nov aparat i objektiv i mogu manueno "mehanički" da fokusiram bez da koristim motor. Slažem se da ovi termini nisu baš jasno definisani, evo šta kaže dpreview: http://www.dpreview.com/learn/.../Camera_System/af_servo_01.htm
[ NShappy @ 08.10.2011. 11:16 ] @
I? Kako se zove mod gde MOŽEŠ da manuelno (mehanički) fokusiraš? Nema to veze sa servo.

Kod komapakta nema ručnog pokretanja bilo čega na objektivu, a Luna je pitala za Canona SX150. Na DSLR se fokus može pokretati i ručno. Ali priča o "servo AF" se odnosi na mod rada autofokusnog sistema na aparatu.

To uostalom kažu i na linku sa dpreview što si ga dao.

Kod aparata gde je moguće ručno okretati fokusni prsten, mod gde aparat dozvoljava da vrtiš taj prsten se obično zove "manual fokus". Kod objektiva (i fotoaparata) gde nije moguće ručno pokretati fokus, a ipak postoji "manual fokus mode" ti samo (digmićima ili "elektronskim" prstenom) daješ nalog motoru u objektivu da pomera fokusni sklop. Dakle "servo" je ovde samo jedan od modova rada automatskog (motorom pokretanog) fokusa.
[ S A J A @ 09.10.2011. 09:03 ] @
Dpreview kaže da su Servo AF i Continuous AF jedno te isto, prvi termin koristi Canon a drugi Nikon. Dakle termin Servo se ne koristi za "upotrebu motora", to sam ja mislio jer inače reč Servo to znači, otkud sam znao da se u foto svetu reči drugačije koriste.

Dakle, pošto su Servo i Continuous jedno te isto onda me buni to što na tom aparatu postoje obe te opcije, pa čak i ti daješ objašnjenja za sve 4 kombinacije tih opcija. Evo pogledao sam uputstvo za SX150 http://gdlp01.c-wss.com/gds/3/.../01/pssx150is-cug-c-en-web.pdf i tu se nigde ne spominje Continuous AF već Continuous Shooting stim što u tom modu imaš dve opcija, da fokusira između slika ili da koristi fokus sa prve slike.
[ BiiigMuzzy @ 09.10.2011. 10:23 ] @
Citat:
S A J A: Dpreview kaže da su Servo AF i Continuous AF jedno te isto, prvi termin koristi Canon a drugi Nikon...


Gde to kaze? Koliko ja umem da citam, Dpreview pise:

Citat:
Dpreview: ...switching focus mode to "AI Servo" (Canon) or "Continuous" (Nikon)...


Znaci, AI servo za Canona, a ne Servo AF (kako navodis). Razlika je samo u nazivu koje su fabrike dale istoj funkciji (nema razlike i u funkcionisanju).

Pozdrav!
[ NShappy @ 09.10.2011. 13:58 ] @
Citat:
S A J A...to sam ja mislio jer inače reč Servo to znači, otkud sam znao da se u foto svetu reči drugačije koriste.


Hi hi hi! Pa niko se nije naučen rodio. :)

Proizvođači se utrkuju da se "razlikuju" od drugih i vrlo često daju nove nazive već postojećim funkcijama da bi to predstavili k'o nešto ultra giga novo "to imamo samo mi" feature.