[ miko.s @ 08.10.2011. 11:33 ] @
čisto mala diskusija.....
zadnjih par mjeseci možemo viditi/ćitati o novim aparatima, ali napokon su se firme počele micati sa formule "više MP, više zooma" koja nije vodila nikamo. imamo 16MP aparate čija optika na jedvite jade izvlači 7 MP , i ultrazoomove sa 35x zooma (i onih 16MP) koji na max tele niti tih 7MP ne mogu izvuć...
nikon mirrorless, mali senzor, male dimenzije (relativno), i dobra kvaliteta slike (opet, relativno), fuji x10, koji isto popunjava rupu između kompakata i m43 aparata. cijena je ajme majko, ali ovo je prvi step. contrast af i phase af daju nadu da će to postati standardni af sistem i na jeftinijim aparatima.
fuji x-s1, ultrazoomac sa ipak kraćim zoomom, ali većim senzorom. profi izgled, profi kontrole.... će da vidimo.
canon nešto kuha, razvili su digic 5, teško da su ga išli razvijati za kompakte.
olympus i panasonic su na polju m43, morali bi ubrzo razviti bolji senzor i brži af, iako to je na e-p3 mislim već sada izuzetno brzo.


sve u svemu, onaj tko sada kupuje high-end kompakt, mora da je lud ^^ mislim da je došao kraj lošim kompaktima, barem u prosumer tržištu. još malo da sačekamo, ali mislim da se sprema mala revolucija...

ne pratim toliko dslr sustave, ne zanima me, možda i tamo nešto spremaju. koliko sam vidio, dižu "standardni" broj MP, do sada je to bilo oko 12-14MP na entry level i malo više na mainstream aparatima, koliko sam nešto čitao sad se to diže na 32-36MP. iako, možda se varam, govorilo se o sony i fuji dslr-ovima, mislim i canon, ali ... ne znam.

sve u svemu, bilo je i vrijeme.

[ MirosIav @ 20.11.2011. 14:01 ] @
Najveci problem je sto, za razliku od prosumer kompakata, samo jedna kompanija ozbiljno shvata mirrorless (CSC) - Panasonic. Svi ostali su pustili "nesto polovicno" u prodaju, radi ispitivanja trzista.

Sony je napravio nekoliko interesantnih CSC tela, ali je izuzetno los sto se objektiva tice, i po kvalitetu i po kvantitetu. Ocigledno je da pokusavaju da zastite svoje SLT aparate, iako su mogli da objedine te dve game pomocu adaptera sa fiksnim ogledalom.

Nikon je takodje imao zastitu prodaje svojih DSLR-ova na umu kad je pravio 1 sistem. Tela sa ogranicenim funkcijama, prosecni objektivi i visoke cene - kao da nisu hteli da ugroze ni druge proizvodjace :). Mozda spremaju nesto ozbiljnije, ali posto im prodaja ne ide lose, ne moraju previse da se trude :).

Samsung nikako da napravi valjan senzor - cak ga i manji Panasonic 4/3 prevazilazi. Sem toga, tela su OK, objektivi bolje osmisljeni od Sony-jevih, ali bez boljeg senzora nece ici... Neko je u kompaniji dobio nesto novca i odresene ruke da napravi CSC, ali za sada nema viziju.

Olympus je u najcudnijoj poziciji. Sjajan start, dobar koncept, ali bez znacajnijih unapredjenja od E-P1. Dodavanje blica, rotirajuceg ekrana, ekrana osetljivog na dodir i fullHD video su najbitniji noviteti u tri i po godine. S druge strane, skoro da su ugasili DSLR seriju, ali slicna tela i dalje nisu ponudili u cenovnom rangu 400-1500 EUR.

Ricoh GXR je zanimljiv koncept, ali bez mnogo vise ulaganja, ostace samo za zaljubljenike, kao i Fuji X100 sa svojim fiksnim objektivom.

Fuji X10? Sa duplo nizom cenom zaustavio bi prodaju svih ostalih prosumer-a, ovako tesko da mogu da racunaju da ce ga kupiti bilo ko ko iole poredi karakteristike aparata.

Novi Fuji-jev CSC ( pocetak 2012. ) pravi veliku gresku - uvodi sopstveni mount, umesto da se pridruzi nekom od postojecih sistema. Tesko ce se sa ogranicenim budzetom probiti pored m4/3, NEX-a i NX-a koji vec imaju deset i vise objektiva i nekoliko tela u ponudi. No, njihov ce sistem izgleda biti napravljen da ugrozi Leica-u, a ne ove postojece koji pocinju od 400 EUR.

Sve u svemu, za sve koji umeju da citaju specifikacije i ne oslanjaju se na savete prodavca, prosumer-i bi trebalo da budu mrtvi. Zamena za DSLR je vec mogla da bude napravljena, ali za sada nema volje (Sony, Nikon) ili novca (Olympus, Samsung, Ricoh, Fuji ) da se nesto takvo napravi. Panasonic je blizu, nedostaje mu ozbiljinije telo u G3 cenovnom rangu i nekoliko objektiva. Znaci, za sada je najbolje kupiti neki entry level CSC, nesto objektiva i cekati da se proizvodjaci "uozbilje" :). Ipak, u odnosu na pre par godina, ovo su vrlo zanimljiva vremena za ljubitelje fotografije ( i narocito foto opreme :) ).
[ MirosIav @ 09.01.2012. 22:08 ] @
Posle letimično pregledanih noviteta sa CES-a, samo je jedan vredan pomena.

Ne Nikon D4, to je evolucija D3s, alatka za one koji znaju kako povratiti uložen novac u njega.

Ne Fuji X-Pro1, koji je zalutao u 21. vek.

To je ovo: http://www.dpreview.com/news/2012/01/09/CanonG1X_Preview .

Canon G1X, kompakt sa 14 Mpx senzorom veličine između 4/3 i APS-C, stabilizovanim 4x zum objektivom koji počinje sa 28mm F2.8, optičkim tražilom, pokretnim ekranom, Full HD videom, HDR i modom za noćno slikanje, dimenzija ne većih od prosečnog mirrorless-a sa kit objektivom, a sve za 800 USD. Nisam mislio da ću ovo reći, ali Canon je svima ostalima koji škrtare na funkcijama svojih novih aparata zadao domaći zadatak. Eto prvog kompakta koji bi mogao zameniti entry level DSLR.
[ miko.s @ 09.01.2012. 23:24 ] @
vidio :D