[ grabber @ 08.10.2011. 23:34 ] @
| Imam laptop Toshiba L300, 2.0 intelov core 2 duo processor i 3 GB rama. U zadnje vrijeme mi se desava da se ponekad iz cistog mira sam od sebe ugasi. Bas kao da nestane struje. Upalim ga i radi opet normalno. Nekada ne mogu 5 minuta raditi da se ne ugasi, a nekada mi se to desi samo jedanput dnevno - nakon 4-5 sati konstantnog rada. Ista stvar i na bateriji i na punjacu. Temperatura procesora je dobra - max ide do mozda 55 stepeni. Baterija je relativno dobra, drži više od sat vremena, ali svejedno nekada se desi na punjaču samom da se gasi, nekada na samoj bateriji, a nekada na bateriji sa punjačem uključenim. Ima li neko ideju šta prvo da pogledam? pokušao sam formatirati HDD i reinstalirati windows - ista stvar.
EDIT: ili sam se možda ipak prevario: sada sam radio samo na bateriji, pokazivao je otprilike da ima 50% baterije, ugasio se, pokušao sam ga upaliti, nije mogao, kao da je baterija isključena skroz. Spojio sam punjač, upalio se, ali nakon par minuta ugasio opet tako sa punjačem spojenim. Opet sam ga upalio i evo pišem ovdje čekajući da se ugasi opet. Pokazuje da sada ima 90% baterije i da puni, a adapter od punjača je još uvijek hladan (prije je znao biti i vreo). |
[ Binary Mind @ 08.10.2011. 23:46 ] @
To su, na prvi pogled, simptomi pregrevanja. U ovom slucaju nebih verovao preterano programima za iscitavanje temperature. Laptop treba da se otvori i ocisti. Ciscenje obuhvata ciscenje ventilatora i hladnjaka. Takodje treba promeniti termalnu pastu. Naravno bilo bi uputno da odneses lap u neki servis...
[ grabber @ 08.10.2011. 23:51 ] @
očišćeno sve, nema prašine na hladnjaku, temperatura procesora bez oprećenja 40-45 stepeni, pod opterećenjem oko 55. A kako znam ovaj se gasi na 100 stepeni.
[ Miroslav Strugarevic @ 08.10.2011. 23:55 ] @
Ukljuci racunar, udji u BIOS i izmeri koliko mu vremena treba da se ugasi. Nakon toga sacekaj par min da se ohladi pa ponovo uradi isto. Ako se opet ugasi za neko slicno vreme (par min gore dole) onda je vrlo verovatno pregrevanje.
p.s. Koliko je star racunar i da li si ga cistio nekad?
[ grabber @ 09.10.2011. 00:04 ] @
uzeo sam ga polovnog prošle godine, i čim sam ga uzeo očistio ga, zamijenio pastu na procesoru (arctic silver), isto to napravio i prije 20ak dana, radio besprijekorno do prije par dana. sada pokušavam vaditi neku pločicu rama pa da vidim kako se ponaša, a probat ću i ovo sa mjerenjem vremena čim prije.
[ grabber @ 09.10.2011. 00:29 ] @
evo sada sam mjerio vrijeme dva puta: prvi puta se u pokrenutom BIOSu ugasio nakon 6 minuta i 5 sekundi, drugi put (nakon što se ohladio) nakon otprilike 3 minuta. Tako se i u radu dešava, nema nekog pravila kada će se ugasiti.
[ Miroslav Cvejić @ 09.10.2011. 00:31 ] @
Koji je čipset i grafička u laptopu?
[ grabber @ 09.10.2011. 00:38 ] @
Mobile Intel 45 Express Chipset Family, Intel GMA 4500M
[ gilopile @ 09.10.2011. 02:11 ] @
Citat: grabber: evo sada sam mjerio vrijeme dva puta: prvi puta se u pokrenutom BIOSu ugasio nakon 6 minuta i 5 sekundi, drugi put (nakon što se ohladio) nakon otprilike 3 minuta. Tako se i u radu dešava, nema nekog pravila kada će se ugasiti.
Ne sluti na dobro, ali ne bi bilo lose da jos jednom zamenis pastu na chipset-u i procesoru i da jos jednom prekontrolises da li je dobro hladnjak nalegao na iste. U Bios-u postoji odredjeni proces koji opterecuje procesor kako bi se ispitala temperatura i bez OS-a - mislim da je opterecenje nekih 50%, tako da nije nemoguce da se zbog pregrevanja gasi i u Bios-u. Kako bi bio siguran da razlog nasumicnog gasenja nije uzrok `pregrejavanje`, pokusaj da posle Bios post-a druknes `F12` ili koje vec `F` dugme da udjes u Quick boot manager i ostavi ga tu da radi odredjeno vreme, gde ce raditi na IDLE-u i vidi da li ce se ugasiti. Ako se tu ugasi, onda je vrlo moguce da sama baterija/punjac prave neki problem.
[Ovu poruku je menjao gilopile dana 09.10.2011. u 03:22 GMT+1]
[ grabber @ 09.10.2011. 11:23 ] @
ista stvar, i tu se ugasio nakon par minuta. Kako mogu istestirati da li je do baterije/punjača (pokazuje da baterije ima 80-90%) i kad spojim punjač pokazuje da se puni. Izvadim bateriju, radi na samom punjaču. Gašenja se jednostavno bez ikakve logike i iznenadno događaju.
da li je možda moguće da je izazvano lošom CMOS baterijom? čitam po netu ona zna izazvati da se laptop ponekad gasi, ili izaziva "mouse malfunctions", a kod mene se ponekad desi da touch ne radi, nego moram restartovati laptop da proradi. ili nekada počne sam lutat miš po ekranu.
[Ovu poruku je menjao grabber dana 09.10.2011. u 12:52 GMT+1]
[ Binary Mind @ 09.10.2011. 12:42 ] @
Prva stvar koju treba da probas je da dunes u supljinu iz koje se izbacuje topao vazduh. Duni jako. Ako ispadne prasina onda znaci da se unutar kucista ventilatora nakupila prasina, pa cak i ako ne ispadne nista ventilator treba rasklopiti i detaljno ocistiti. U tom slucaju treba razmontirati sklop ventilatora i detaljno ga ocistiti od prasine cetkicom ili kompresorom, ali dok je ventilator rasklopljen. Ako koristis kompresor obavezno zakoci ventilator nekim sitnim shrafcigerom ili slicnim da se ne okrece dok izduvavas prasinu. Naravno ovo je pod pretpostavkom da to nisi vec uradio. Kompresori mogu da izvuku sitnu prasinu iz kucista ventilatora ali guzvice iste i stvrdnutu prljavstinu malo teze. Naravno ako je potrebno skinuti ceo hladnjak ponovo naneti novu termalnu pastu.
Drugo sto mozes da probas je da izvadis bateriju iz laptopa i probas kako ce se ponasati samo sa punjacom ili sa drugim provereno ispravnim kompatibilnim punjacom. Ako se laptop ponasa isto sa drugim provereno ispravnim punjacom onda je problem najverovatnije maticna ploca. Inace Satellite 300 serija (bez obzira na slovo ispred) spada u serije Toshibinih laptopova koji su imali dosta problema. Kolega lancija je svojevremeno to dobro obradio u ovoj temi...
[ grabber @ 09.10.2011. 13:17 ] @
Prašine nema, to je sve detaljno očišćeno. Nije mi jasno da može biti do baterije/punjača, kada fino radi na samoj bateriji, a isto tako fino radi i na samom punjaču. Kada radi, sve super radi i nekada se odjednom samo ugasi - nebitno je li samo baterija, punjač ili šta već, sve kombinacije sam isprobao, ista stvar. Kada je računar u sleep modu, nikada se neće ugasiti, tj nikada ne prekine to napajanje. I primijetio sam da kada preko noći bude ugašen laptop (isključen sa punjača itd) i ujutro ga spojim na punjač, upalim, tada najduže radi u kontinuitetu. Zna raditi i po 4-5 sati bez gašenja, i onda uglavnom naveče počne gašenje svakih 5-6 minuta, kao da se "umori" preko dana, pa naveče zeza.
[ Binary Mind @ 09.10.2011. 13:52 ] @
Hajde izvadi hard disk iz racunara, udji u BIOS i sacekaj da li ce da se ugasi. Posle optiku i tako redom dok laptop ne ostane samo sa osnovnim komponentama (maticna, CPU i RAM)... Dok je laptop tako otvoren povremeno pipaj hladnjak prstom. Ako ne mozes da drzis prst na istom definitivno se nesto pregreva... to je Intelov GM45 chipset a takvi laptopovi se ne pregrevaju lako.
[ grabber @ 09.10.2011. 14:19 ] @
OK, pokušat ću to čim se ugasi. Evo danas od 11-12 sati radi još se nije ugasio. A sinoć je bilo svakih 5-6 minuta.
[ JOJO847 @ 09.10.2011. 15:03 ] @
Iskreno mislim da tebe zeza nesto na ploci. Ima tu vise stvari da se provjeri na toj toshibi, maxim cipic, NEC/tokin kondovi (npr neispravan 0E907 kod CPU-a koji uzrokuje ripple na cpu napajanju)... nazalost sve je na ploci i jako je sitno pa je popravak moguc samo u specijaliziranim servisima.
naravno, probaj sve sto su momci naveli.
[ Binary Mind @ 09.10.2011. 15:17 ] @
I ja mislim da je problem najverovatnije ploca, ali treba pokusati sistemom eliminacije.
[ ChanMaster @ 09.10.2011. 16:15 ] @
Tu moze da bude pregrevanje, lose napajanje ili sama baterija u igri... Ciscenje kulera i zamena termalne paste od pre 20-tak dana je mozda uzrok svemu tome (ako nisi dobro ocistio povrsinu pre nego si stavio novu pastu) ...
Jel se cuje ventilator uopste?
Gde ti stoji Laptop? (Ovo pitanje je posto neki znaju da ga drze na krevetu)
Jel si pri ciscenju Ventilatora ocistio i Mainboard? (Zna da se nahvata nekakva vlazna prasina zavisno od okoline u kojoj se koristi)
Bateriju mozemo da otpisemo posto si rekao da se i samo na punjacu isto ponasa...
Ja bih na tvom mestu jos jednom rasklopio mashinu i potrazio gde sam pogresio ...
Poz...
[ grabber @ 09.10.2011. 16:58 ] @
provjerit ću opet večeras, mada gotovo sam siguran da je sve dobro očišćeno i pasta korektno stavljena, speedfan i core temp pokazuju da je temp procesora max 55 stepeni, ventilator se uključuje čim pređe 55 i ohladi ispod 55, tada se smiri. danas se još nijednom nije ugasio.
[ Miroslav Strugarevic @ 09.10.2011. 17:24 ] @
Ja mozda idem malo off topic!
Uvek me interesovalo kako vi (svi vi koji se profesionalno bavite servisiranjem racunara i znate sta radite) otkrivate uzrok problema na nekom laptop-u?
Postoje razni serviseri koji veze sa mozgom nemaju i onda otvore laptop nesto gledaju, mere, sviraju k ali na kraju ne urade nista.
Da li postoji neka specializovana oprema za dijagnostiku ili neki SW koji je vendor laptop-a napravio za testiranje komponenti?
Hvala.
[ ChanMaster @ 09.10.2011. 17:54 ] @
Citat: Miroslav Strugarevic: Ja mozda idem malo off topic!
Uvek me interesovalo kako vi (svi vi koji se profesionalno bavite servisiranjem racunara i znate sta radite) otkrivate uzrok problema na nekom laptop-u?
Postoje razni serviseri koji veze sa mozgom nemaju i onda otvore laptop nesto gledaju, mere, sviraju k ali na kraju ne urade nista.
Da li postoji neka specializovana oprema za dijagnostiku ili neki SW koji je vendor laptop-a napravio za testiranje komponenti?
Hvala.
DA, glava i iskustvo ... (bar u mom slucaju i mogu reci da od 10 mrtvih laptopova 8 se srede, bio to Bios Chip, Powerjack, Inverter, neki pregoreli smd deo, ili najpoznatiji problem sa grafickim chipovima)...
Sto se spezijalizovane opreme tice, imam par lupa, Rework KADA 862D++ (nije bas najbolji za rad ali kad se ustimas ide), Lemilicu sa 20-tak razlicitih spiceva, i ostrim se zesce da kupim malu mikroskop kameru jer mi oci polako odlaze u penziju...
Citat: Miroslav Strugarevic:
Hvala.
Ima ali je ne koristim (zato sto djaba mi oprema ako je laptop mrtav - a takve najcesce dobijam) , a SW imas kolko hoces za testiranje zavisno od kvara...
[ Binary Mind @ 09.10.2011. 18:26 ] @
Kao sto rece ChanMaster iskustvo je najvaznije jer je popravka laptopova zanat koji se uci u hodu na osnovu iskustva koje podrazumeva da se na pocetku i unisti neka komponenta ili laptop. Nema tog genija koji nije, tokom svoje karijere popravke laptopova, dodatno shebao bar lep dvocifren broj popravljivih laptopova. Vrlo tesko (tj. nikako) se ne dolazi do elektronskih shema za laptopove jer ih jednostavno nema. Najcesce se resavaju razni tipski kvarovi dok se laptopovi sa nepoznatim kvarovima najcesce prograsavju nepopravljivim ako se kvar ne ustanovi brzo. Vrlo je vazan i feedback od samih proizvodjaca kao i od iskusnijih kolega servisera, sto se tice specificnih tipskih kvarova kod nekih laptopova. Od opreme se koriste razne sprave od merne opreme kao sto su unimeri, rucni senzori za temperaturu, osciloskopi (uglavnom se ne koriste ali u nekim servisima se nadje po koji osciloskop.) do lupa, mikroskopa, raznih pomagala za vadjenje, stavljanje i pridrzavanje stampe i elektronskih komponenti, lemilica, duvaljki, lemnih stanica, BGA rework stanica, sablona za BGA chipove, ultrazvucne kade, razne vrste hemikalija (razni fluksevi, izopropil alkohol itd)...
[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 09.10.2011. u 19:47 GMT+1]
[ comkm @ 09.10.2011. 21:48 ] @
Citat: Binary Mind: Kao sto rece ChanMaster iskustvo je najvaznije jer je popravka laptopova zanat koji se uci u hodu na osnovu iskustva koje podrazumeva da se na pocetku i unisti neka komponenta ili laptop. Nema tog genija koji nije, tokom svoje karijere popravke laptopova, dodatno shebao bar lep dvocifren broj popravljivih laptopova.
[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 09.10.2011. u 19:47 GMT+1]
Binary Mind
Nikako se ne mogu sloziti sa ovom tvojom konstatacijom. Elektronikom, u stvari RTV mehanikom sam se bavio prof. od 1987-1993god., a od 1993god. se prof. bavim racunarima i servisiranjem istih. Odgovorno tvrdim da nikad nisam uspio da unistim ni jedan, a kamoli dvocifren broj laptopova, kao ni racunar iliti TV, video rekorder, liniju, auto kas., itd... Da je bilo crkavanja nekih od sitnik komponentica, jeste, ali uglavnom uzrokovano prirodom posla kada se ne moze probati uredjaj bez pustanja napona, ali i to u ona stara stara vremena TV popravki, a uvijek na sopstvenu stetu i svjesno. Sve to mogu da zahvalim svom "gazdi" u servisu gdje sam segrtovao, koji me je naucio odgovornom ponasanju prema uredjajima koji se poprvljaju. Za iskustvo se u potpunosti slazem, a sada ti zamisli sve one posjetioce foruma koji su dosli da potraze neku pomoc, neki savjet, a ne razumiju se u elektroniku (medicinar, poljoprivrednik, ekonomista, gradjevinar itd.) sta pomisle da li se mogao popraviti njihov laptop koji su morali da bace, jer im je dobar majstor rekao da je ploca ostecena bespovratno. Naravno da je njihov uredjaj jedan od onih (dvocifrenih) koji su bili potrebni da "majstor" postane "majstor".
[ Binary Mind @ 09.10.2011. 22:03 ] @
Hm. Kakvim si se vrstama popravki bavio sto se tice racunara (podrazumeva se i laptopova) konkretno?
[ comkm @ 09.10.2011. 22:38 ] @
U poslednje vrijeme uglavnom servis laptopova (Zahvati na maticnoj ploci vrlo cesto). Ne zelim reci da su od mene svi izasli kao novi. Bilo je i onih koji se nisu mogli rijesiti, ali ne zato sto je nesto stradalo u toku mog rada. I ponavljam - sto posto se slazem sa tvojom - ISKUSTVO, ISKUSTVO, ISKUSTVO.
Mislim da smo se malo udaljili od teme.
[ grabber @ 09.10.2011. 23:26 ] @
odoste vi majstori u offtopic totalno
[ Binary Mind @ 09.10.2011. 23:44 ] @
Kako god. Posto se comkm ne slaze samnom osecam se slobodan da malo pojasnim svoj stav. Kao prvo gde si ti video da sam pomenuo "unistiti" u poruci kojiu si citirao mada i toga ima? "Zahvati na maticnoj ploci" je vrlo, vrlo sirok pojam. Jedno je zamena SMD komponenti ili lemljenje razlabavljenih konektora na ploci a drugo je kuglanje velikih BGA chipova (Ne grejane. Grejanje/reflow je "drzi vodu dok majtori odu.") uz pomoc BGA rework stanica za velike BGA chipove, kao sto su GPU ili chipsetovi na laptopovima pa i na desktop maticnim plocama i grafickim karticama.
@grabber
Javi kad ima nesto novo i ako ima 
[ Miroslav Strugarevic @ 10.10.2011. 00:20 ] @
Ja sam kriv. Ajde da stanemo ovde sa offtopikom :)
[ grabber @ 10.10.2011. 12:25 ] @
jučer se samo jedanput ugasio, i to navečer oko 11, i od tad opet nije više nijednom. Ne znam sada da li pokušati isključivati komponente, kada se ne gasi više onako često kako je to bilo prije dva dana.
[ Binary Mind @ 10.10.2011. 13:05 ] @
Ja sam svakako za to da skidas komponente jednu po jednu, dok ne ostanu samo ploca, CPU i RAM i da vidis da li ce da se gasi kad ides u BIOS kao sto si vec probao sa kompletnim laptopom. Postoji verovatnoca, mada ne velika, da nesto od tih komponenti pravi problem. Takodje ako ima vise od jednog SO-DIMM modula, probaj kako laptop funkcionise sa svakim modulom pojedinacno.
[ grabber @ 10.10.2011. 13:17 ] @
pokušavao sam onda kada se svakih 5-6 minuta gasio vaditi jedan po jedan modul, i ista stvar, ništa nije to napravilo. A sada da vadim HD i da uđem i bios i čekam, bojim se da mogu čekati cijeli dan i da se ne ugasi, jer evo jučer je cijeli dan radio bez gašenja, tek naveče nekad se ugasio prvi put. Ako se ne ugasi bez hard diska, mislim da ne mogu biti siguran da li je zbog njega ili se i onako ne bi ugasio, jer kako rekoh ne gasi se danas i juče onako često kao prekjuče što je bilo.
[ chief_kg @ 10.10.2011. 16:54 ] @
Mislim da treba da kupis nov laptop 
[ grabber @ 10.10.2011. 18:04 ] @
ja ne mislim
[ comkm @ 10.10.2011. 19:13 ] @
Citat: grabber: pokušavao sam onda kada se svakih 5-6 minuta gasio vaditi jedan po jedan modul, i ista stvar, ništa nije to napravilo. A sada da vadim HD i da uđem i bios i čekam, bojim se da mogu čekati cijeli dan i da se ne ugasi, jer evo jučer je cijeli dan radio bez gašenja, tek naveče nekad se ugasio prvi put. Ako se ne ugasi bez hard diska, mislim da ne mogu biti siguran da li je zbog njega ili se i onako ne bi ugasio, jer kako rekoh ne gasi se danas i juče onako često kao prekjuče što je bilo.
Ovde nisi dovoljno jasan da li si sve odradio sto ti je @binary mind u njegovom poslednjem postu rekao. Znaci da ostanu ploca, CPU i DDR potpuno sami. I to samo jedan mudul DDR-a. Problem ti, koliko vidim nije vrijeme, vec da pronadjes gresku. Prema tome testiraj to, ako treba i par dana.
[Ovu poruku je menjao comkm dana 10.10.2011. u 20:23 GMT+1]
[ Machiavelli... @ 10.10.2011. 22:26 ] @
Izvadi tu bateriju i upali laptop, vidi da li se gasi.
[ grabber @ 10.10.2011. 23:14 ] @
Gasi se i bez baterije - na samom punjaču priključenom, a i na samoj bateriji - bez punjača. Maloprije sam mu iskopčao sve uređaje (i DVD, hdd, touch, tastaturu itd), samo je matična sa procesorom spojena bila i tako sam ga upalio, kada sam upalio normalno napisao je da nije našao disk, da ubacim system disk i pritisnem any key, međutim tu sam ga ostavio tako da vidim hoće li se nekada ugasiti i ugasio se nakon 15-20 minuta.
eto i screenshot iz SpeedFan-a da vidite i vi temperature, meni je ovo sasvim uredu, znao je prije raditi i na 75 stepeni (prije prve zamjene termalne paste).
[Ovu poruku je menjao grabber dana 11.10.2011. u 00:49 GMT+1]
[ Blenton @ 11.10.2011. 01:11 ] @
Ja imam P300 i dešava se isto s vremena na vreme. Definitivno je pregrevanje i to je stari Toshibin problem. Šta činiti? Najbolje je da kupiš neki cooling pad, zaista nisu skupi. Možeš i improvizovati - podbaci mu neki predmet na zadnju stranu, otprilike da ti bude bar 5 cm izdignut hladnjak od površine na kojoj se nalazi i videćeš da će raditi bez problema.
[ Miroslav Strugarevic @ 11.10.2011. 01:13 ] @
To sto ti speedfan ispisuje mozes da okacis macku o rep.
[ grabber @ 11.10.2011. 08:12 ] @
:D haha morao sam se nasmijati kako si ovo napisao :D :D postoji li onda neki drugi programčić relevantan za ovu temperaturu? coretemp isto pokazuje, a i laptop nije nešto naročito vruć ni sa jedne strane... sad jedino možda je moguće da nije dobar spoj između hladnjaka i procesora pa se i ne prenosi temp na hladnjak uopšte? Mada opet nekada ne bi radio 5-6 sati bez problema :S
[ grabber @ 11.10.2011. 09:08 ] @
u event vieweru za svako gašenje stoji ova greška:
Kerner-Power
Event ID: 41
Task Category: 63
The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly.
[ Binary Mind @ 11.10.2011. 10:58 ] @
Ova greska ukazuje na restartovanje a ne na gasenje. Laptop se gasi i van Windows okruzenja tako da ova greska nije nesto preterano korisna. Posto se laptop gasio i kad si izvadio hard, optiku i sve ostale uredjaje koji se kace na plocu (nadam se) problem je verovatno vezan za maticnu plocu. Predlazem da nosis laptopu najblizi specijalizovan servis za laptopove koji je na dobrom glasu. Mislim da je tako najbolje. Na zalost nema vise neceg pametnog sto bi ovde mogli da napisemo da ti pomognemo. Laptop je zreo za servis.
[ grabber @ 11.10.2011. 14:33 ] @
toga sam se i bojao, a ploču sam mu već jedanput mijenjao. bio je L300D sa amd procesorom, međutim kada mu je neki čipset izgorio savjetovali su me da kupim drugu matičnu i našao sam na ebayu komplet ovu sa intel procesorom za 100tinjak eura i to sam kupio. nadam se da neće opet morati zamjena :\
[ Miroslav Strugarevic @ 11.10.2011. 15:26 ] @
Citat: grabber: toga sam se i bojao, a ploču sam mu već jedanput mijenjao. bio je L300D sa amd procesorom, međutim kada mu je neki čipset izgorio savjetovali su me da kupim drugu matičnu i našao sam na ebayu komplet ovu sa intel procesorom za 100tinjak eura i to sam kupio. nadam se da neće opet morati zamjena :\
Ta ploca koju si kupio na ebay-u je verovatno isto polovna tako da :( Laptopovi su veliko sr*nje za odrzavanje.
[ Binary Mind @ 11.10.2011. 17:49 ] @
Nosi u neki servis pa vidi sta ce ti reci. Inace i problemi vezani za velike BGA chipove na maticnim plocama, u koje spadaju chipsetovi i GPU-ovi se uglavnom uspesno resavaju uz odgovarajuci alat koji smo pomenuli u temi sto ce reci da je i maticna ploca pre te koju si uzeo na Ebay bila verovatno popravljiva.
[ Machiavelli... @ 11.10.2011. 20:28 ] @
Nesumnjivo da su laptopovi krsine teske sa rokom trajanja, po mom misljenju. oko 4 godine. Ubodi neki live Linux USB i podigni sistem, vidi da li ce se onda gasiti. Ako je ploca menjanje ti je veca dara nego mera.
Ne da se **rcim, ali ja menjam laptop svakih godinu do godinu ipo ili ti cim istekne tehnicka garancija. Prodam za nekih 60-75% orginalne cene i kupim novi.
[ peperi @ 12.10.2011. 08:09 ] @
Vjerojatno se na matičnoj gube kontakti, ili na grafičkom čipu, ili prije na nekom drugom mjestu negdje se gubi kontakt, imao sam takvih slučajeva, neki znaju stavit matičnu u pećnicu-rernu i 15 min grijati, onda se znaju kontakti opet spojiti, ali to nije preporučljivo jer možeš trajno uništiti ploču, ako je to u pitanju, onda je teško naći mjesto lošeg spoja, jer može biti bilo gdje na ploči, ili grijati, ili usb mikroskop pa tražiti eventualne hladne lemove i malo multimetrom mjeriti ili novu matičnu kupiti
[ vjamovic @ 12.10.2011. 08:48 ] @
Uzrok gašenja može da bude pregrevanje a po savetu sa Interneta ja sam na mom laptopu problem rešio produvavanjem sa kompresorem ( recimo na benzinskoj pumpi ) bez otvaranja uredjaja.
Ideja je da se izbaci prašina koja sprežava haldjenje unutrašnjosti
[ Binary Mind @ 12.10.2011. 10:15 ] @
"Kulinarstvo" koje preporucuje peperi nije dobra ideja. Tako se dodatno pogorsava stanje mnogih komponenti koje su inace popravljive.
Produvavanje kompresorom bez dodatnih mera pripreme je takodje ne tako dobra ideja, jer ako se ne zakoci ventilator u laptopu a kompresor duva direktno u njega moze doci do ostecenja ventilatora.
[ FoxVanis @ 12.10.2011. 12:01 ] @
Treba očistiti prašinu i 90% da ti problem prave elektrolitski kondenzatori. Najverovatnije se ugasi kada uključiš neku video sekvencu, film, jaču grafiku i povuče struju. Može još biti ilinijski prekidač, odnosno tranzistor koji reguliše napon na nekoj liniji od 5V. Uglavnom treba serviser pogledati, nemoj sam to raditi jer će biti većeg belaja.
[ grabber @ 12.10.2011. 12:55 ] @
ma i sam sam onako oko elektronike koliko-toliko dobar i studiram na ETF, pa gledajući onako okom nisam vidio nijedan kondenzator da je probio ili nešto slično, a što se tiče toga da se pod opterećenjem gasi, nisam uspio to primijetiti jer sam instalirao neki PC stress program koji forsira GPU i CPU, međutim nije se ugasio, dok se nekad ugasi kada ga samo ostavim upaljenog sa windowsom dignutim, ili čak u BIOSu se ugasi. Morat ću odnijeti nekom serviseru, ali tražim nekog pouzdanog, jer barem u mojoj okolini malo je onih koji stvarno znaju, uglavnom se svodi na to "kupi drugu ploču, 200-300 €" itd...
[ Binary Mind @ 12.10.2011. 14:07 ] @
Mozda, ali mozda bi problem bio resen update-om BIOS-a, ali sa tako nestabilnim laptopom nebih ni pokusavao bez programatora, sto znaci opet servis koji ima EEPROM programator.
[ chief_kg @ 12.10.2011. 18:17 ] @
Kazem ja nov i to je to resio si sve briga ti neces da me slusas 
[ Miroslav Cvejić @ 12.10.2011. 20:33 ] @
Ja sam noćas video kako eksperti rešavaju problem pregrevanja čipova. Jeftino rešenje. Košta 1 dinar.
Prilažem sliku šta sam zatekao u laptopu. Hladnjak se samo podignut i postavljen pored čipa radi slikanja.
Sledeći ko pomene pečenje hardvera u rerni dobija jaja sa šunkom pržena na IR lemilici.
[ Binary Mind @ 13.10.2011. 10:29 ] @
Heh! Pa da je barem ravno.
[ joojant200 @ 13.10.2011. 22:11 ] @
Nije to zbog pregrevanja, verovatno je uradio bga reflow pa da drzi.
Meni je jednom pala na pamet slicna ideja ali sam odustao posto nije mogao da mi lepo stane novcic :)
[ Binary Mind @ 13.10.2011. 22:58 ] @
Sta da drzi? Lepo je uraditi pogrevanje chipa, ali posle treba taj isti chip i hladiti. Sem toga reflow vecih BGA chipova traje u proseku par meseci i to ako se korektno uradi i onda chip opet mora da se pogreva. Ukratko receno reflow je spontano unistavanje chipa koji se greje, posto svaki novi termalni stres (novi reflow), sem sto krpi uredjaj koji je popravlja, polako unistava chip koji se podgreva te svaka sledeca popravka moze skuplje da kosta (novi chip + ruke za kuglanje istog). Ljudi koji rade sa BGA IR lemilicama valjda znaju o cemu pisem. 
[ joojant200 @ 14.10.2011. 06:34 ] @
Da drzi cip kad flexa ploca pri nosenju otvorenog laptopa, otvaranju i zatvaranju.
Slazem se ako imas para da nosis kod majstora i ako se isplati popravljati i ako znas da ocenis ko je majstor a ko dunster.
Meni je radio preko godinu dana sa reflow-om (koji sam sam sebi uradio), onda mi je crklo napajanje od access pointa pa sam stavio taj laptop da mi bude wifi ap :D pa ga nisam skoro uopste gasio jos celu godinu - tek onda je crkao= ukupno 2 godine - i to je verovatno crkao jer nisam stavio dinar na cip ;).
[ Miroslav Cvejić @ 14.10.2011. 08:14 ] @
Kad se reflow uradi, tom čipu je bitnije da se bolje hladi nego da se bolje drži. Ima on x stotina kuglica da ga drže.
[ Binary Mind @ 14.10.2011. 12:16 ] @
Znaci tako. Srpska magija sa dinarom. Pitam se sto je kod kolege Miroslava stigao laptop sa dinarom na chipu i koji od BGA chipova je problem?
EDIT: BTW sad sam gledao na netu i nasao tzv. "penny fix" za BGA chipove za laptopove. Isto s*anje, sa oprostenjem, kao i bolt modovi kod X-BOX 360 igrackih konzola. Vise stete nego koristi.
[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 14.10.2011. u 14:07 GMT+1]
[ Machiavelli... @ 14.10.2011. 13:34 ] @
E ljudi ja imam neki Gateway NV50 - nema ni godinu dana, pre neki dan mi se ugasio! Nesto sam radio i samo, doowwwn, bio je zatvoren i povezan na TV, otvorio sam ga i bio je preterano vruc, sacekah desetak sekundi, upalih ga i radi... Ova kombinacija laptop, TV/monitor mi je od pocetka i nisam imao nikakvih problema. To se desilo pre neki dan od tad nije vise.
[ joojant200 @ 14.10.2011. 15:20 ] @
@machiavelli
1.Uvek treba da je otklopljen laptop kad radi - prebacis sliku na tv a iskljucis lcd na laptopu da ti ne smeta, ali ga uvek otklopi.
2. Proveri da mu donje rupe za ventilaciju nisu zapusene sa necim (meni se cesto desi kad lezim u krevetu)
3.Takodje mozes proveriti sa everestom da li radi dobro ventilator - nemoj se uplasiti ako u pocetku pise da ne radi :) Obicno ga programijaju da se ukljucuje kada cpu predje neku temperaturu tipa 50C ili vise.
[ Machiavelli... @ 14.10.2011. 15:48 ] @
"1.Uvek treba da je otklopljen laptop kad radi - prebacis sliku na tv a iskljucis lcd na laptopu da ti ne smeta, ali ga uvek otklopi."
Ko se jednom na mleko opece taj u jogurt duva. To i radim od sad, sa proslim laptop-om sam drzao radio isto (vise od godinu dana) i nisam imao problema, premda ovaj Gateway je poprilicno loseg kvaliteta.
E kad ti kazem gde drzim laptop od kad sam ga kupio (u slucaju kad je povezan na TV, sto je oko 80% vremena) - ispod kreveta.
Sada je otvoren i nema problema, medjutim ne moze da stane ispod kreveta otvoren :-)
Proverio sam da li ima prasine, u principou je cist, nista vidljivo. Provericu i sa everestom, mada nije se vise gasio od onda - jednom za 8-9 meseci koliko ga imam.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|