[ Golja @ 10.10.2011. 08:58 ] @
| Sad ne znam da li je ispravna lemilica, ali ja ne uspevam odlemiti nista sa lakiranih ploca, a lemilica mi deluje ok, kad je pipnem kalajem on se sam topi, i to na 250c temperaturi
a kad hocu da ploce nesto odlemiti, povecam cak na 400c ali jednostavno samo drzim lemilicu na ploci i nema sanse da se otopi lem
probao sam i druga 2-3 vrha, svi su cisti maltene novi, ali nema sanse |
[ ZAS011 @ 10.10.2011. 09:12 ] @
A koje su to lakirane ploce, odnosno kojie vrste uredjaja?
[ Slobodan čovek @ 10.10.2011. 09:18 ] @
Probaj da dodaš (zalemiš) još lema (tinola), pa onda probaj da odlemiš. Tako će se toplota lakše prenositi.
[ bogdan.kecman @ 10.10.2011. 11:43 ] @
zavisi sa ceka skidas komponente, ako je rohs/bezolovno onda ti je 400c minimalna temperatura + moras da mu dodas dosta kalaja da bi ga razlemio ... jos ako je ispod veliki pad pa ti odvodi toplotu a vrh tanan 480C ti je neophodno za normalan rad ... sto je najgore ima i neki high temp soldering koji obicnom lemilicom neces razlemiti (mada ne verujem da si naleteo na te ploce)
[ Proko @ 10.10.2011. 15:56 ] @
Prvo malo sa oštrim predmetom ostruži lak, pa tu probaj da lemiš.
[ Golja @ 10.10.2011. 21:49 ] @
sa nekih starih maticnih ploca za kompjutere
lemilica je "kao" deklarisana na 50W, jedna od onih kopija hakko uredjaja, quick/gordak i slicno
ma dodam ja svez tinol, i posle se maltene odlemljuje samo taj svez:)
znam da je velika povrsina ploce, i da se toplota odvodi, ali nisam ocekivao bas ovolike muke sa "novom" lemilicom:)
E da, duvaljka na 480c, i posle 20sekundi taj lem odpada! ali ja bih to lemilicom nekako probao da skidam, ako je bas toliko slaba onda jbg
[ bogdan.kecman @ 10.10.2011. 23:03 ] @
nema sanse to sa slabom lemilicom to je sve lead free kalaj ... ako opravljas - duvaljka, ako skidas da imas delove za rezervu - rerna ili heat gun za skidanje ffarbe
[ emiSAr @ 10.10.2011. 23:09 ] @
@Golja, nije ti lemilica slaba, vjerovatno imas samo konicni vrh koji je male mase i ne moze da zavrsi posao,
nadji malo masivniji vrh, teze se nalaze ali ih ima.-
[ Golja @ 11.10.2011. 12:25 ] @
ne bavim se servisiranjem, samo iz hobija, dobio sam neku punu kutiju starih maticnih, pa sam mislio da poskidam neke konektore i delove da iskoristim za druge stvari.
imam i onaj industrijski fen 1300w, elementi sami odpadaju, kao i sa duvaljkom, ali nekad ce mi biti potrebno da to odradim lemilicom, pa sam mislio da ima tu neki tips&tricks kako se to radi lemilicom, a da se ne izgori cela ploca:)
najdeblji vrh sto sam nasao je od 2mm, ako neko zna gde se moze naci u srbiji odgovarajuci onaj veliki ravni vrh neka napise
I da li bih dobio nesto recimo ako bih kupio novu skuplju rucku za lemilicu, recimo neki original, ili bi opet bilo isto?
[ bogdan.kecman @ 11.10.2011. 13:22 ] @
ja imam original hakko i debeli vrh i mogu da izvadim iz maticne komponentu posle mnogo smaranja na 450-480C ... to je mnogo-slojna ploca koja odlicno odvodi temperaturu (neke imaju debele bakarne slojeve koji sluze samo tome) a komponente su zalemljene lead free kalajem ... puhalica ili hot plate / rerna su najbolja resenja
[ Golja @ 11.10.2011. 13:55 ] @
hvala na odgovru, da znam da ne bacam pare za novu rucku ili da kunem lemilicu, tj to nije bacanje ali sto da uzimam kad mi ne treba trenutno:)
ako nije tajna gde se moze naruciti neki debeli vrh u srbiji, cisto da ga imam, ja nisam uspeo naci nista deblje od 2mm i svi su konusni
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|