[ owim @ 10.10.2011. 22:28 ] @
U okrobru bi trebalo da izađe novi Ubuntu, a mesec dana kasnije novi Mint. Da sačekam novi Mint ili instaliram stari pa samo "uograde"? Glavna stvar je sto ne znam koliko je taj "upgrade" na novu verziju jednostavan i pouzdan i koliko će mi izmeniti sistem i da li će proći brzbolno. Linux sam počenik. Hvala!

[Ovu poruku je menjao owim dana 11.10.2011. u 00:44 GMT+1]
[ maksvel @ 10.10.2011. 22:49 ] @
I sami Mintovci se ograđuju od apgrejda korišćenjem repozitorijuma (samo se unesu novi repoi i on odradi prelazak, ume da potraje), već predlažu clean instalaciju.
Za clean instalaciju na raspolaganju je backup alat koji ubeleži instalirane pakete i može da arhivira zadate direktorijume sa tekuće, stare verzije. Kad posle instaliraš novu verziju, on povuče zabeležene pakete iz (mahom novijih) repoa, odnosno bekapovane podatke.
Bottom line: ako nemaš u planu da instaliraš neke custom-programe i sl, a nestrpljiv si, instaliraj Katyu, pa posle možeš lako da instaliraš novu verziju.
[ owim @ 10.10.2011. 23:43 ] @
Hvala! Nisam toliko nestrpljiv, koliko sam početnik. Ako će već za mesec i par dana da izađe novi Mint, bolje da ga sačekam, nego da radim sve što si naveo (a to nikad nisam radio = šansa da nešto zeznem, sem ako backup nije baš "click & go").
[ maksvel @ 11.10.2011. 07:45 ] @
I kad instaliraš taj novi, lako ćeš iskoristiti bekap za kasnije. Samo mu zadaš gde su ti dokumenti i koje programe bi da ponovo imaš i gde te podatke da sačuva. Na novom distrou imaš isti takav program i samo odradiš Restore.
Problem može izbiti kada ne može da u aktuelnim repoima pronađe neki od programa zabeleženih u "bekapu".
[ tdjokic @ 11.10.2011. 08:29 ] @
Citat:
owimDa sačekam novi Mint ili instaliram stari pa samo "uograde"?
Ja vec poduze koristim iskljucivo Linux na racunaru. Recimo oko 6 godina, nisam siguran.

U toku tog perioda sam stalno nailazio na neke probleme koji kod jedne distribucije jesu problem a kod druge nisu. Cak i razlicite verzije iste distribucije budu razlicite - u staroj verziji neki hardver radi, u novoj ne, ili obrnuto. Jedan Linux je javljao da su mi svi RWDVD puni i da ne moze nista da pise, sto nije bilo istina, i u drugom sam napisao to sto sam hteo. Cesto je otklanjanje nekog takvog problema Sizifov posao, pa je mnogo lakse uraditi to nesto u drugoj verziji / distribuciji.

Iz tog razloga uvek savetujem ljudima da imaju bar dve razlicite distribucije na racunaru ili dve verzije iste distribucije, sto malo ko koristi, ali svako ima pravo na svoje misljenje i stav.

Ja bih ti savetovao da odes ovde http://www.linuxmint.com/oldreleases.php i za pocetak instaliras Mint 9, ovu verziju kod koje stoji "Long term support release (LTS), supported until April 2013." Kao sto vidis, ona je podrzana jos vise od godinu dana, prilicno je stabilna i sredjena. Posle toga instaliraj na drugoj particiji noviju, tek za probu i osecaj sta je novo i kakvo je, a ovaj LTS koristi za zbiljnije stvari.

Ovo savetujem narocito zbog toga sto je Ubunutu, kao osnovni tvorac, krenuo nekim relativno novim putevima, pa je i u Mintu kolebanje - sta dalje, da li se drzati Ubunuta ili ici nekim svojim putem. Zato su valjda i poceli onaj projekt sa Debianom, http://www.linuxmint.com/download_lmde.php, koji opet ima svoje mane i prednosti, ali ti ne bih savetovao da se sa njim petljas na pocetku.
[ calexx @ 11.10.2011. 09:37 ] @
Mislim da ovde nema nikakvih problema. ;) Instaliraj trenutni Mint pored ostalih operativnih sistema a pošto si početnik, sigurno nećeš za tih mesec dana da napraviš ne znam kakvo okruženje i imaš ne znam kakva podešavanja. Iskoristi to vreme da nađeš gde se šta podešava, kako se pravi backup ... pa kada izađe nova verzija, odradi ponovo instalaciju kako ti odgovara. Ja uvek imam jedan Mint (koji mi radi kao boot manager) i povremeno ga koristim ali mi uopšte nije problem da preinstaliram sledeći preko jer imam samo nekoliko sitnica koje koristim. Nije mi problem ni da podesim, za firefox i thunderbird koristim Windows podešavanja ... a ostalo baš i nisam toliko koristio da je teško da opet podesim. Ionako uvek imaš avanturu tipa pronalaženja šta se novo pojavilo a šta od starog više ne radi ili je izostavljeno. ;)
[ owim @ 11.10.2011. 12:30 ] @
Hvala na savetima. Kad kažeš "na drugoj particiji" da li to znači da prostor pod ext4 fajl sistemom podelim na dva dela pa da imam dve particije (kako bi to bilo kod Win-a), ili...? Jer znam da se pojam particije kod Win-a i Linux-a razlikuje.

Ako je ovo moj HDD:- G particija je Win NTFS system drive
- H particija je NTFS data
- treća particija je ext4 na koju bih stavio Linux i iz njega napravio particije (Linux system 1, savetovani Linux system 2, Linux data i swap particiju).

Koliko Linux particija da napravim? Kao što sam napisao u zagradi?

Ovo je mali HDD, svega 120GB, ali na njegovom primeru mogu i na drugom računaru. Hvala!
[ calexx @ 11.10.2011. 13:50 ] @
Pojam particije se ne razlikuje kod njih, jedino je BSD tu malo drugačiji, pa moraš da vodiš računa o nekim detaljima. Na hardu mogu da budu do 4 primarne particije, imaš dve i onda ostaju ili još dve ili da tu bude jedna extended koju posle možeš da deliš po želji. Ja sam za Linux napravio tri, jedna je /, druga /home i swap ali nisam baš merodavan za to, vidim da se opet pteporučuje samo jedna za Linux i jedna swap ... tu ćeš morati da pitaš one koji se bolje razumeju. Ako praviš još dve, onda ostavi tu treću praznu i pri instalaciji napravi potrebne particije. Ako hoćeš više, onda na toj slobodnoj napravi extended (čime god hoćeš) i posle deli na logičke kako ti odgovara.
[ tdjokic @ 11.10.2011. 13:50 ] @
Ja sam sada prilicno kratak sa znanjem o Windows-u i ne znam da kazem one pocetne stvari kad treba stavljati i Linux pored Windowsa, ali ovo o dve particije mislim bas tako kao sto si ti rekao.

Onaj deo diska koji si odvojio za Linux sredjujes nezavisno od Windowsa, nadam se da to glatko moze tako. Ja licno pravim samo jednu swap particiju za sve Linuxe koje imama i posle kad instaliram neki Linux ja samo napravim opet jednu za njega, onu "/" i nista dodatno ne pravim, jednostavno i nema sta da zamesas. Svaki Linux samostalno na svoju particiju. Imaj u vidu da onaj poslednji koji instaliras postane onaj koji pokazuje pocetni meni, sa izborom sta da startuje, koji OS.