[ pionirka @ 11.10.2011. 09:57 ] @
Imam prevodilacku agenciju (pausalac) i nemam fiskalnu kasu jer sam do sada radila samo sa pravnim licima. Izbegavala sam rad sa fizickim licima jer mi je zezanje sa fiskalnom bilo preterano. Sad vidim da su menjali neke zakone, pa me interesuje sledece:

Da li mi je potrebna fiskalna kasa ako se ceo posao vrsi putem interneta i ako fizicko lice plati prevod direktno na moj racun?

Koliko sam sad iscitavala blogove, izgleda da usluge koje pruzas fizickim licima, kad nemas kontakt sa kesom/njima, nije potrebna fiskalna kasa.

Da li neko moze ovo da mi potvrdi? Ima li neko licnog iskustva sa ovim i da li znate linkove ka zakonima koji ovo jasno definisu? Ne bih volela da inspekcija sutra kuca na vrata i naplacuje mi bilo kakve kazne.

Hvala unapred na odgovorima.
[ twiddle @ 11.10.2011. 10:40 ] @
Ovo je poslednja verzija Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase ("Službeni glasnik RS", br. 61/10 i 101/10) http://www.mpt.gov.rs/postavljen/160/uredba_fiskalnekase_10.pdf

Tu se prva na spisku nalazi delatnost "47.91 Trgovina na malo posredstvom pošte ili interneta", koju moraš da imaš upisanu u osnivačkom aktu pre otpočinjanja pružanja usluga u okviru te delatnosti.

Što se tiče pojma "trgovina" on je Zakonom o trgovini definisan (član 3) kao "skup poslovnih aktivnosti prometa robe, odnosno usluga (u daljem tekstu: roba/usluge) sa ciljem ostvarivanja dobiti, kao i drugog društveno-ekonomskog cilja."

Dakle, pod delatnost 47.91 definitivno spada i pružanje usluga, a ne samo promet robe.

Jedina nedoumica koju imam vezana je za način naplate prilikom pružanja usluga. U principu, sve dok nemaš nikakav kontakt sa krajnjim kupcem i fizičkim novcem, trebalo bi da je sve OK.

...možda ne bi bilo loše da tražimo eksplicitno izjašnjenje od Ministarstva trgovine za ovu konkretnu situaciju sa pružanjem usluga online (do sada su već davali nekoliko mišljenja o primeni ove uredbe i delatnosti 47.91, pa verujem da će razjasniti situaciju i kada su usluge u pitanju)?

Pozdrav,
Sloba[Ovu poruku je menjao twiddle dana 11.10.2011. u 11:52 GMT+1]
[ pionirka @ 11.10.2011. 19:24 ] @
@sloba Odavde sam krenula http://www.naissus.info/strucnjaci.asp?page=118&oblast=3

"Pitanje: Postovana imam 3 pitanja: 1.Otvorio bih firmu za web dizajn i ostale oblike prpagande kao dodatnu delatnost.Iz Smedereva sam ali ovde niko (nece) ne moze da mi kaze koliki su mi mesecni troskovi (porez,doprinos) ako se firma otvara kao dodatna delatnost. 2.Takodje me interesuje da li moram da imam fiskalnu kasu za ovu delatnost? 3.Kako da znam koliki je godisnji porez ako sam pausalac? Hvala unapred.Super ste sa ovim pitanjima i odgovorima :) Nemanja
Odgovor: Pausalno oporezovana pravna lica porez i doprinose placaju po resenju Poreske uprave. Kolike ce obaveze biti zavisi od skale po kojoj poreska uprava obracunava vase obaveze(zavisi kojoj zoni pripadate-prigradske zone i seoska podrucja placaju manje od centralnih zona)ali u principu porez i doprinosi vas kostaju oko 10.000 din. mesecno. Sto se tice fiskalne kase ako je vasa sifra na spisku delatnosti koja je oslobodjena evidentiranja prometa preko fiskalne kase onda vam nije potrebna, a pretpostavljam da je vasa sifra delatnosti 7220 ili 7240 onda ste u obavezi da imate fisklanu kasu i da promet obavljen iskljucivo fizickim licima evidentirate preko fiskalne kase. U slucaju da usluge pruzate elektronskim putem a naplata usluga se vrsi na racun izvrsioca usluga ili kreditnom karticom bez direktnog kontakta sa fizickim licima ili usluge pruzate samo pravnim licima niste u obavezi da imate fiskalnu kasu.".

Moja logika: Iako je mojoj delatnosti potrebna fiskalna kasa, opste je pravilo da ti nije potrebna fiskalna u radu sa pravnim licima. Isto tako mi je onda logicno ako ne dolazis u direktan kontakt sa fizickim licem, vec usluge obavljas preko interneta (za razliku od frizera gde to nije moguce), da ti ni tad nije potrebna fiskalna kasa.


[ Predrag Supurovic @ 11.10.2011. 21:42 ] @
Slobo, nije problem kad neko ima tu delatnost registrovanu. Problem je kad nema, jer mu nije trgovina preko Interneta pretezna delatnost vec se bavi nekom drugom delatnoscu (proizvodnjom ili nekim uslugama) i zeli da ih prodaje i putem Interneta, preko svog sajta.
[ pionirka @ 11.10.2011. 21:50 ] @
@predrag Upravo to. Citala sam bas i na tvom blogu postove o tome od pre godinu-dve. Dao si mi neke orijentire. Hvala za to.
[ twiddle @ 11.10.2011. 22:29 ] @
Pa nije neophodno da delatnost 47.91 bude registrovana kao pretežna, samo treba da bude upisana u osnivački akt pre nego što se otpočne sa prodajom online. Ako se recimo neko bavi prodajom auto delova i to radi putem Interneta (delatnost 47.91), nema obavezu evidentiranja tog prometa preko fiskalne kase. Sa druge strane, ako istovremeno ima i maloprodaju u nekom fizičkom prostoru, taj promet mora da evidentira preko fiskalne kase.

Pozdrav,
Sloba

[ Predrag Supurovic @ 11.10.2011. 22:37 ] @
U propisima stoji da delatnost mora bitri registrovan kao pretezna. E sad, kod firmi je to jos nekako i moguce ali kod preduzetnika ne postoji mogucnost registracije za vise delatnosti vec samo za jednu. Pored osnovne oni ne mogu da registruju i trgovinu na Internetu. E sad, da li mogu da se pozovu na onu da firma moze da se bavi i delatnostima za koje nije registrovana, to ne znam.
[ twiddle @ 11.10.2011. 22:58 ] @
U gornjem propisu nigde ne piše da delatnost mora biti registrovana kao pretežna.
[ pionirka @ 11.10.2011. 23:08 ] @
Pedja, ja sam preduzetnik i imam prijavljene dve delatnosti (prevodjenje kao primarnu). Koliko znam, pre nekoliko godina stvarno nije moglo vise od jedne, ali sada moze.

Tacnije: Ti se vodis pod jednom sifrom, ali mozes da obavljas vise (uglavnom srodnih) delatnostii to stoji u opisu firme.