[ dravenSt0rM @ 12.10.2011. 15:54 ] @
Povukao sam 150€ sa AlertPay na devizni racun u Banca Intesi. Posle 3 dana stigla mi je poruka:

Postovani, da bi Vas devizni priliv bio proknjizen, neophodno je da Izjavu o osnovu priliva sredstva potpisete u najblizoj ekspozituri.

Da li je neko nekad radio ovo, i kako je odradio?
[ bloodstone @ 12.10.2011. 17:03 ] @
Standardna procedura kod nasih banaka i radi se za fizicka lica kad primaju novac iz inostranstva.

Potpisujes izjavu u koju svrhu ti je uplacen novac - zaokruzujes ponudjene odgovore i stavljas potpis i takodje ti stoji pitanje da li i u buducnsti ocekujes uplate sa istog racuna. Posto je AP sistem gde privatna lica mogu slati jedni drugima novac napisao sam da je u pitanju "finansijska pomoc" i to je proslo bez problema. Posle par sati je stigao sms da je novac proknjizen i da je na mom racunu. Mozes napisati i da je autorski honorar ili konsalting usluge. Ako preko iste banke i racuna stize i sledeci novac ne potpisujes izjavu ponovo vec ti odmah knjize na osnovu prve izjave.

Nikako ne pisi "poklon" i "u svrhu lecenja" jer ono prvo tesko prolazi, a za ovo drugo traze dokumentaciju. Tako je u Intesi, ali imas i banke gde ti traze dokaz o srodstvu ako napises pomoc (Societe General) ili ugovor sa poslodavcem (ako napises honorar).

Najgore sto moze da ti se desi je da se novac vrati nazad i onda ti AP "oduzme" 40-50$ na ime neuspele transakcije.
[ tdjokic @ 12.10.2011. 17:16 ] @
Zar nisu "poklon" i "finansiska pomoc" isto? Autorski honorar ili konsalting usluge - e, ovo zvuci normalnije, samo je pitanje sta posle, da li traze jos nesto i eventualno placanje poreza?
[ bloodstone @ 12.10.2011. 17:42 ] @
Citat:
Zar nisu "poklon" i "finansiska pomoc" isto? Autorski honorar ili konsalting usluge - e, ovo zvuci normalnije, samo je pitanje sta posle, da li traze jos nesto i eventualno placanje poreza?


Trebalo bi da jesu, ali tamo na papiru su zasebne stavke! Otprilike, poklon je kada ti salje neko koga ne poznajes, kao donacija, a finansijska pomoc je kada ti salje neko ko ti je rodjak... Tako mi je bar "savetnik za klijente" pojasnila. Iz licnog, ali i iskustva prijatelja znam da "poklon" tesko prolazi, dok "finansijka pomoc" ide bez problema. E, sad, naidjes na nadrndanog sluzbenika koji nema pojma sta je AP ili PP ili slicni servisi gde privatna lica mogu slati novac jedni drugima i placati za usluge, nece proci ni ta varijanta jer ce uslediti pitanje "kako vam pomoc moze uplatiti pravno lice, jer, jel'te AP je ipak pravno lice?" Tu dolazi do izrazaja vasa moc ubedjivanja, osmeh, sarm itd...

Prema bankarskim objasnjenjima, ako predjete onih milion i kusur dinara koji se racunaju kao ekstra prihod ili sta vec - placate porez, ako je ispod toga, onda ne. Sve je ovo navodno i posle par transakcija sam prestao da se bakcem sa domacim bankama i nebulozama kroz koje moram da prolazim pa mi sve pare lezu na racun rodjaka u DE, a on mi posle salje busom ovamo.

Rekoh vec, znam sigurno da Societe General trazi ugovor o delu ako navedete da je honorar ili dokaz o srodstvu ako je u pitanju pomoc.
[ igorv @ 22.03.2012. 16:09 ] @
Ako neko ima novca na AlertPay a treba mu keš nek mi se javi
isplacujem bez provizije naravno.