[ srkisd @ 15.10.2011. 19:34 ] @
Postovani

Na jednom svom racunaru pojavio se problem koji nikako da resim iako dosta poznajem materiju. Naime kada startujem racunar, pri dizanju sistema , racunar sam ulazi u BIOS, ne dize odmah sistem, i stalno tako.
Naravno u BIOSu setujem na SAVE/EXIT, sistem se ponovo restartuje i opet otvori prvo BIOS. Isto tako i kad podesavanja snimim sa F10. Jedino iz BIOSa kada izlazim sa EXIT/WITHOUT SAVING racunar podigne normalno sistem. Ali opet kada ga iskljucim i ponovo startujem, opet otvara prvo BIOS podesavanja.

Ono sto sam ja uradio da to otklonim je sledece:

- resetovao CMOS podesavanja
- stavio novu bateriju na ploci
- uradio ponovo reinstalaciju OS

i nista.

konfiguracija je : MS 6788 Neo V2, Intel 2.6, 1 Gb RAM, Hitachi HDD 240 Gb.

Molim Vas za savet sta bi jos mogao da uradim da otklonim taj problem.

Inace kada se sistem podigne, radi sve besprekorno.

srdacan pozdrav i hvala.
[ madcama @ 15.10.2011. 20:10 ] @
Meni se ovo jednom desilo kada sam iznerviran lupio rukom o tastaturu i zaglavilo mi se delete dugme (pomocu njega ulazim u bios). Probaj da zamenis tastaturu.
Pomaze li?
[ srkisd @ 15.10.2011. 20:19 ] @
Stavio sam novu tastaturu i nema promena, nije do tastature nazalost :(, hvala na pokusaju, to su mi vec rekli ranije, da zamenim tastaturu i da pogledam podesavanja u BIOSu vezana za periferije.Sve sam to pogledao i nista. :(
[ ChanMaster @ 15.10.2011. 21:39 ] @
Rekao bih da ti ostaje jos flashovanje Biosa...

MS zna da izbacuje non stop nove verzije Biosa, koliko zbog vecih mogucnosti (podska novijih CPU-a itd itd) toliko zbog gresaka u starim Bios-ima

Poz
[ vaske71 @ 15.10.2011. 21:42 ] @
Koja je prikljucak tastature u pitanju ps2 ili usb ?
[ srkisd @ 15.10.2011. 22:58 ] @
Nije problem da skinem poslednji BIOS, ali nisam nesto siguran u flesh, a tastatura je USB...probao sam i PS2, isto.Mislis da ima nekakve veze?
[ ChanMaster @ 16.10.2011. 12:45 ] @
Imas verziju Live Update, sa njom mozes flashovati iz windows-a...
[ srkisd @ 16.10.2011. 14:04 ] @
Skinuo sam vec poslednju verziju LiveUpdate 5. Instalirao je i pokusao da odradim update BIOSa.LiveUpdate nadje koji driver nije najnoviji i isti zanovi, medjutim kad dodjem na opciju gde treba da odradi update BIOSa, LiveUpdate jednostavno prestane sa radom....ne znam na koji nacin onda da izvrsim update BIOSa.
Probao sam i sa USB flesh diska, formatirao ga u FAT32, disk je 2 Gb, napravio da je bootabilan, skinuo poslednju verziju BIOSa, medjutim sistem nece da dize sa USB-a iako sam u BIOSu postavio da je 1-st device USB flesh.
Jednostavno problem od pocetka, BIOS nece da snimi niti jedno podesavanje i da postupi po onome sto mu dam da bi nesto uradio kako treba. Sta je moguce drugo uraditi, molim za pomoc.

Hvala
[ mkaras @ 16.10.2011. 15:04 ] @
Da li si probao da resetuješ ploču u toku podizanja? Pokušaj i da malo
zadržiš dugme za reset.
[ ChanMaster @ 16.10.2011. 18:52 ] @
Citat:
srkisd
Probao sam i sa USB flesh diska, formatirao ga u FAT32, disk je 2 Gb, napravio da je bootabilan, skinuo poslednju verziju BIOSa, medjutim sistem nece da dize sa USB-a iako sam u BIOSu postavio da je 1-st device USB flesh.

Otkaci fizicki Hard disk i DVD-ove, i probaj onda sa USB-om
[ srkisd @ 17.10.2011. 09:13 ] @
Raskacio HDD i DVD ROM, nikakve promene se ne desavaju, opet je isto. Jos mi vecu glavobolju zadaje to sto prilikom dizanja sistema nemogu da mu odredim putanju odakle ce da se butuje sistem. Probam i sa F8 i sa TAB kada izbaci pocetni screen ali nista, uvek ode u BIOS. Bilo sta da pritisnem , prvo sto se otvori je BIOS i opet tako posle restarta ili ponovnog pokretanja.Nerazumem gde moze da bude problem?
[ valjan @ 17.10.2011. 20:10 ] @
A nemaš u samom BIOS-u opciju da ga flashuješ odatle? Znam za tu MSI-jevu foru da se kreira bootabilni flash, ali neki BIOS-i imaju i ovu varijantu flashovanja iz samog BIOS-a...
[ srkisd @ 17.10.2011. 20:57 ] @
Nazalost ova verzija BIOSa nema opciju flesha , direktno iz BIOSa, kao recimo ASUS ploce koja ima onu varijantu EZ flesh, da ima to bih prvo uradio, ovako nemam resenje za ovaj problem. Neznam ni servis sta bi uradio u ovom slucaju, cini mi se da smo iscrpili skoro sve mogucnosti, ne znam sta je jos ostalo, ispravite me ako gresim.

Nerazumem zasto sistem nece iz BIOSa nikako i uvek prvo otvara BIOS?
[ valjan @ 17.10.2011. 21:19 ] @
Neko te već pitao da li si resetovao BIOS? Podesiš džamper u odgovarajući položaj na ploči (za ovo ti treba uputstvo od ploče sa šemom), upališ računar, vratiš džamper i to je to... Ili iščupaš bateriju na duže od 30sekundi (prva metoda je bezbednija i preporučuje se ista)...
[ srkisd @ 17.10.2011. 21:56 ] @
Sve sam to vec odradio, vadio sam bateriju na sat vremena, naravno PC je bio iskljucen sa napona, kupio sam i novu bateriju, a restartovao sam CMOS i putem dzampera, upravo ovo sto si pomenuo. I nije urodilo plodom nista. posle tih restarta, podesim vreme u BIOSu i probam da snimim sva podesavanja. Ponovo isti problem, nece da snimi podesavanja i uvek pri dizanju sistema otvara BIOS, da posizis :(
[ vaske71 @ 17.10.2011. 22:36 ] @
Ploca vidi neku sitnu gresku oko tastature ili oko baterije - zato te i vraca non stop u bios -svejedno -- Iskljuci u biosu izvestaj o greskama i problem ce biti resen
Pozdrav
[ srkisd @ 17.10.2011. 22:50 ] @
Citat:
vaske71: Ploca vidi neku sitnu gresku oko tastature ili oko baterije - zato te i vraca non stop u bios -svejedno -- Iskljuci u biosu izvestaj o greskama i problem ce biti resen
Pozdrav

Hvala vaske71, moguce, kako bi na engleskom recimo glasilo to podesavanje?sve sam pregledao i nisam nasao tako nesto, disable sam ono SMART HDD....

Hvala ti
[ vaske71 @ 17.10.2011. 22:58 ] @
Gledao sam da ti iz manuela izvucem sliku biosa ali ne postoji - uglavnom trebalo bi dge pise Halt on: All errors promeniti u Halt on: All but keyboard ili no errors tako nesto koliko se secam to je neki hotfih na malo starijim plocama Probaj pa javi

[ srkisd @ 17.10.2011. 23:02 ] @
Sad sam to detaljno pogledao, nema takve ili slicne komande kod mene u BIOSu, nista sto bi iole asociralo na prijavljivanje gresaka ili tako nesto :(
[ vaske71 @ 17.10.2011. 23:08 ] @
Nemoz da nema - mora da ima samo je verovatno drugacije obelezena Mene muci to sto ja nemam slike tvog biosa (u manuelu za tvoju plocu ga nema -gledao sam) pa ne mogu da kazem odakle da iskljucis .Obicno se ova opcija nalazi na pocetku biosa
Imas li bilo kakakv aparat kraj sebe da uslikas ?
[ srkisd @ 17.10.2011. 23:11 ] @
Nije problem da slikam, samo kazi sta i kako da ti postavim sliku?
[ vaske71 @ 17.10.2011. 23:18 ] @
Udi u bios gde ti pise Standard CMOS Features tu treba da su opcije o iskljucivanju gresaka za tastaturu to je opcija na kojoj pise HALT ON ili mi slikaj sta imas u standard cmos features
[ vaske71 @ 17.10.2011. 23:24 ] @
ovako

evo nekih slika sa neta trazi ovo

Dal ti je bios phoenih dali izgleda ovako kao na slikama ili da trazim izgled AMI biosa ?
[ srkisd @ 17.10.2011. 23:28 ] @
Sve ima sto i na ovoj slici prvoj, sem onog dole Hallt on, te stavke kod mene nema.Slikao sam kako da ubacim ovde? BIOS je AMI
[ srkisd @ 17.10.2011. 23:41 ] @
Evo slika mog BIOSa

[ vaske71 @ 17.10.2011. 23:42 ] @
fuh ubih se trazeci :-( nigde slike - vidi imas li ovo u bios opcijama ADVANCED CMOS SETUP - Wait for If Any Error pa probaj disabled ako ti je na enabled
[ srkisd @ 17.10.2011. 23:51 ] @
Nema prijatelju ADVANCED CMOS SETUP niti nesto slicno :(, niti Halt on, niti nesto kao All errors.....strasno, postavio sam ti slike od BIOSa
[ vaske71 @ 18.10.2011. 00:00 ] @
Sta imas u boot device select daj sliku
[ srkisd @ 18.10.2011. 00:07 ] @
Evo slike :

[ vaske71 @ 18.10.2011. 00:13 ] @
Pazi ajde da se ne bakcemo sad dan je pametniji a ja sam umoran .Ovu opciju moramo naci jer bi trebalo da je ima na svakom biosu unazad do 2000 godine ...
pozdrav
[ srkisd @ 18.10.2011. 00:16 ] @
Vazi, u svakom slucaju puno ti hvala na razumevanju :), cujemo se. Valjda cemo ga naci

Srdacan pozdrav iz Smedereva
[ Aleksandar Đokić @ 18.10.2011. 03:48 ] @
Citat:
imas li ovo u bios opcijama ADVANCED CMOS SETUP - Wait for If Any Error

otkad je to u advaced, wait on error/halt je standard opcijama...

ploca ulazi sama u bios jer neko njegovo podesavanje ne odgovara, posto svi vratio na default podesavanja raskaci sve sto moze raskaciti, hdd, optiku...

licno mislis da je ta ploca pocela da riknjava
[ citizenx @ 18.10.2011. 06:57 ] @
Mislim da niko nije primetio jednu bitnu stavku u celoj prici, a to je System BIOS caechable, sto bi u prevodu znacilo da bios zapamti podesavanja, ne znam kako to niko nije primetio...
ajde da probamo ovako:
1.u ADVANCED BIOS FEATURES, ukljuci opciju "System BIOS caechable"
2.u "Boot Device Select" iskljuci 3rd, jer pretpostavljam da nemas potrebe da butujes sa mreze OS, a "Try other boot device" iskljuci, dovoljni su ti hard disk i cd rom.

javi sta si uradio, bas me zanima.
[ srkisd @ 18.10.2011. 07:30 ] @
Sve sam podesio kako ste naveli u postu, znaci

1. System BIOS caechable DISABLE

2. Boot Device Select - 3rsd DISABLE

3. Try other boot device - DISABLE

I posle ovoga nema promena, ponovo se vraca u BIOS na pocetku, nece da dize sistem, opet na pocetku otvara samo BIOS.

Vrlo je zanimljivo da ako ne snimam podesavanja, izlazeci iz BIOSa onda se sistem dize i radi normalno bez problema. Znaci problem je sto se pri svakom dizanju otvara BIOS.
[ citizenx @ 18.10.2011. 07:41 ] @
1. System BIOS caechable ENABLE !
[ srkisd @ 18.10.2011. 07:45 ] @
Postavio sam

System BIOS caechable na ENABLE, restartovao sistem, ponovo otvara BIOS :(, znaci bez promena.
[ citizenx @ 18.10.2011. 07:47 ] @
jesi li nakon sto si postavio na ENABLE, isao na SAVE AND EXIT i odabrao Yes?
[ srkisd @ 18.10.2011. 08:19 ] @
Jesam isao na SAVE@EXIT i nista , probao sam i sa F10, on mi uvek da ono CONTINUE i snimi promene ali me opet vrati u BIOS nakon restarta, iako sam promenio navedene opcije.

Kod mene nema ono Y or N prilikom snimanja podesavanja u BIOSu, vec samo CONTINUE ili ESC, u prvom slucaju nastavljas sa radom nakon snimanja, u ESC slucaju, vracas se u podesavanja.
[ citizenx @ 18.10.2011. 08:53 ] @
Kazi mi sada kad si to uradio, i kad ponovo udjes u bios, jel stoji ENABLE ili DISABLE? To te pitam da bih znao dal uopste bios moze da sacuva podesavanja koja mu zadas. Ono sto meni jos bode oci ovde je da je hdd slave. Mozes li da otkacis cd rom i hard disk, da izvadis jumper iz cd-roma, a da ga stavis na master poziciju na hard disku. Takodje pogledaj kondenzatore na maticnoj ploci, ako su naduvani, onda je to signal da su dotrajali i mozda zbog toga ti brljavi komp. Ako su kondenzatori problem, to moze neki elektronicar da ti prelemi, ne bi trebalo mnogo da kosta...

Takodje probaj da u podesavanjima stavis ovako:
1. S.M.A.R.T. - ENABLE
2. Boot to OS / 2 - YES

prvo stisni SAVE, a tek onda SAVE AND EXIT.
[ srkisd @ 18.10.2011. 09:01 ] @
Sve sam to pokusao prijatelju, postavio ta podesavanja kako si rekao i opet isto, HDD je SLAVE zato sto ploca automatski podesava ko je sta, nema dzampovanja, HDD i Romovi su SATA kablovima prikaceni na plocu.
Pregledom ploce nisam ustanovio da je neki kondenzator naduvan. Sve izgleda normalno na ploci.
[ mikronac @ 18.10.2011. 09:28 ] @
Kako ploča sama podešava master/slave? :/ Onda ti je jumper na HDD-u na postavljen na CS (cable select).
Što se tiče same ploče, vreme je da je promeniš. Ona je počela da riknjava. 2006. sam zamenio ploču na jednom od kompova baš zbog tog problema, a odradio sam sve što si odradio i ti.
Tebi bi bilo najpametnije da negde nadješ Floppy ako ga nemaš, i lepo flešuješ BIOS pomoću njega i diskete, to je jedina opcija koju nisi odradio (koliko sam shvatio iz prethodnih postova). Traje 2-3 min i ne boli nimalo...
[ srkisd @ 18.10.2011. 09:48 ] @
HDD je S-ATA i nema mogucnosti za jump, nisam pokusao flesh sa flopija, ali me cudi kako sa konfiguracijom koja nema flopy, mogucnost flesha bi onda bila ravna nuli, zar ne?

razmisljam da neka periferija nije uzrok problema, mada sam menjao tastaturu i isto se desava.
[ mikronac @ 18.10.2011. 09:57 ] @
Pa onda taj hard disk nisi ubo u dobar konektor na ploči...

Ostatak nisam baš razumeo šta si hteo da kažeš... Ne vidim zašto ne bi kupio (u krajnjem slučaju) FDD (300-400 dinara) i jednu disketu (da li se to prodaje uopšte? ) ako već nemaš da uzmeš od nekoga sa nekim starijim računarom?
Prikopčaš na ploču, skineš ROM, staviš na disk i odradiš update... Mogućnost da flešuješ uspešno je sasvim velika i ne znam uopšte zašto sumnjaš da bi flešovanje uspelo ili neuspelo?
Mogu da se pohvalim da sam odradio bezbroj flešova sa diskete, i da je uspeo svaki...
[ citizenx @ 18.10.2011. 09:59 ] @
dobro ti kaze za kablove, zameni na maticnoj ploci, ta 2 sata kabla. tamo gde je bio kabl od cd-roma, ubaci kabl od hdd-a, a od hdd-a u cd rom, pa vidi sta se desava.
[ srkisd @ 18.10.2011. 10:06 ] @
Probao sam zamenu kablova na ploci, sa SATA 1 na SATA 2, posto ima dva ulaza, zamenio sam mesta HDD-u i ROMu, nista, bez promena....jedino ostaje flopy, ali ako ste citali ranije postove, on nece da butuje ni sa flesha, kako ce onda sa flopija? Podesio sam da butuje sa flesha, raskacio sve ostalo i nije islo....
[ Blentostamin @ 18.10.2011. 10:27 ] @
Poskidaj sve sa ploče osim kablova za napajanje, procesora, jedne pločice RAM-a i graficke (sve ostale pci ili pciexpres kartice izvadi kao i kablove od hdd, cd/dvd, floppy šta već ima).
Spoji USB tastaturu, učitaj default vrijednosti za bios i restartuj računar. Ukoliko se ponovo vrati u bios pokušaj da ga flešuješ.
Ukoliko ni to ne pomogne ili se pomiri sa sudbinom (dodatnih par klikova pri svakom paljenju računara) ili nabavi novu ploču.

p.s. Pitanje je vrijedi li rizikovati možda i neki veći problem sa flešovanjem od ovog trenutnog (koji, koliko vidim, više
nervira nego što je stvarno neki problem) - ne bih to radio ukoliko nisam spreman za kupovinu nove ploče.

[Ovu poruku je menjao Blentostamin dana 18.10.2011. u 11:47 GMT+1]
[ newtesla @ 18.10.2011. 13:37 ] @
Dobro pogledaj da li, kada stisneš Save and exit - da li zaisfa i zapamti podešavanja, ili vraća uvek stara??

Ako uvek vraća stara podešavanja: nedovoljan napon za programiranje EEPROM-a, ili tako nešto: ako može da se isčupa BIOS čip, probaj da ga isčupaš iz podnožja, i vratiš nazad, možda su mu samo prljavi kontakti... a možda je i ploči crkao tranzistor koji otvara veći napon za upis u eeprom.

To bi objasnilo i zašto zabada flešovanje iz windoze.

No, naravno, možda i grešim...
[ vaske71 @ 18.10.2011. 17:18 ] @
Po svemu sudeci - ploca je pocela da neopozivo ide u vecna lovista. Verovatno je stradao neki kontroler ili je riknuo neki Elektrolit (ne mora da se uvek izduje mozda je sasusen)
Sta ces novu plocu neces kupovati (ako nisi pri parama) dok ti ne rikne ova pa sad kako bude , placaces malu cemu ulaska u bios pa sta dokle radi neka radi ...
Pozdrav
[ srkisd @ 18.10.2011. 19:17 ] @
Citat:
newtesla: Dobro pogledaj da li, kada stisneš Save and exit - da li zaisfa i zapamti podešavanja, ili vraća uvek stara??

Ako uvek vraća stara podešavanja: nedovoljan napon za programiranje EEPROM-a, ili tako nešto: ako može da se isčupa BIOS čip, probaj da ga isčupaš iz podnožja, i vratiš nazad, možda su mu samo prljavi kontakti... a možda je i ploči crkao tranzistor koji otvara veći napon za upis u eeprom.

To bi objasnilo i zašto zabada flešovanje iz windoze.

No, naravno, možda i grešim...

Snimi on podesavanja koja unesem. Takodje uvek mi pokazuje tacno vreme, problem je samo kad radim restart ili pokretanje uvek otvori BIOS i tu stoji.

Hvala vam na pomoci, nadao sam se da nije kraj ploci, mada i ona sama ima oko 6-7 godina. Problem je novac koji mi svakodnevni obicni :) malo teze izdvajamo za novu konfiguraciju, jer uvek ima precih stvari nekako.

Hvala drugari i pozdrav za sve ES forumase
[ srkisd @ 18.10.2011. 21:24 ] @
Napokon posle puno peripetija problem je resen. Iako je vec neko ranije to naveo kao jedan od mogucih problema, nisam na pravi nacin pristupio problemu i eto. Naime, problem je bio u periferiji , odnosno tastaturi JETION, PS2 prikljucak.

Sta sam uradio...po savetu kolega sa foruma, raskacio sam apsolutno sve, HDD,optiku, ostavio samo jedan slot RAM-a, (nemam flopy....) resetovao sam BIOS, vadjenjem baterije na 5 minuta ( napajanje bilo otkaceno za to vreme), znaci uklonio sve na PCI i PCI expres slotovima, otkacio mouse i tastaturu. Ponovnim startovanjem sistema odmah sam video promenu, odnosno sistem se nije zadrzavao na BIOSu kao ranije, nego je isao dalje i obavestavao me o gresci u smislu SETINGS WRONG...

Onda sam kacio redom na plocu, prvo HDD, pa pokrenem racunar, pa optiku i tako redom, sve dok nisam dosao do periferije koja pravi problem a to je tastatura.
Neko ce reci banalna stvar, sto nisam to ranije, ono -iskljucnom metodom, jesam....raskacio sam ja i ranije tastaturu ali mislim da je BIOS zapamtio neke stvari i opet mi dao problem.

ZAKLJUCAK :

Ako vam se desi ovakav problem kao kod mene, a poslusao sam savete kolega ovde voljnih za pomoc :), raskacite sve sa ploce sem napajanja, jednog slota RAM-a i grafike. RESETUJTE BIOS, onda restartujte ponovo racunar bez kacenja bilo cega i videcete u cemu je problem.Onda kacite jedno po jedno i problem se sam reflektuje.

Hvala na savetima i pomoci, nadam se da ce ovo moje iskustvo nekome takodje pomoci da neide ovoliko peske :).

Srdacan pozdrav
[ vaske71 @ 18.10.2011. 22:49 ] @

Citat:
srkisd: Napokon posle puno peripetija problem je resen. Iako je vec neko ranije to naveo kao jedan od mogucih problema, nisam na pravi nacin pristupio problemu i eto. Naime, problem je bio u periferiji , odnosno tastaturi JETION, PS2 prikljucak.

Citat:
vaske71:Koja je prikljucak tastature u pitanju ps2 ili usb ?

Dakle ipak sam odmah ubo u srz problema ... :-)

Nebitno bitno je da si resio problem ,jer sam mislio da si zaista sve pokusao , pa je ploca vec otisla u penziju ...

Neka ti radi bar jos pola od toga koliko je stara

Pozdrav