Ali, ti imaš
premeštene sektore, a ne samo loše sektore.
Svaki harddisk u poslednjih mnogo godina ima, pored osnovnog kapaciteta - i omanji deo površine rezervisan; tu se nalaze sektori koji se normalno ne koriste, nego kada se desi loš sektor negde u osnovnoj tabeli, taj loš sektor se označava kao loš, a umesto njega počinje da se koristi jedan sektor iz rezervisane tabele - tako ne dolazi do pada kapaciteta diska, i sve nastavlja da radi najnormalnije, osim što pristup realociranom sektoru traje malo više.
Da se razumemo - diskovi se proizvode sa pločama dosta većeg kapaciteta, a onda se u fabrici radi skeniranje, i od potpuno ispravnih sektora se pravi osnovna tabela i rezervisana tabela; potpuno je normalno da disk iz fabrike izađe prepun loših sektora, samo što se ti loši sektori nikada neće koristiti, jer nikada nisu ni ušli u tabelu ispravnih; oni koji vremenom popuste, bilo u čitanju, ili u upisu, se putem CIRC-a (cross-interleaved Red-Solomon code način detekcije grešaka u čitanju) protumače kao loši, ti sektori budu izbrisani iz tabele ispravnih, a na njihovo mesto se upišu ovi iz rezervne tabele.
Recimo, ovaj sa koga pišem sve ovo ima beše 1581 realociran sektor: budući da je, koliko sam uspeo da nađem, rezervna tabela ovog diska velika oko 1024 sektora, njemu se i smanjio kapacitet - sektori su ovde veličine pola kiloobajta, dakle harddisk mi je sada manji za oko 250k ((1581-1024)*512=557*512=285184 bita) - ali taj disk radi već godinu i po sa nepromenjenim brojem realociranih sektora... mislim, više i nema šta da realocira, kad je ispraznio tabelu, ali se ne pojavljuju novi, a to je bitno.
Razlozi za pojavu loših sektora su, između ostalog, povišena temperatura, (mada moji u raidz lancu na bekap serveru rade na 44°C, i to sada kad su dobili ventilator - pre su bili 47-49 :), ali kod makstora mislim da je napajanje presudno: svaki put kada mu trzne 5V (ili možda 12V?), on nema dovoljno struje da pravilno namagnetiše ploču, i onda u čitanju provali da je sektor slabije namagnetisan, tojest - spreman za penziju; najčešći krivac za to je loš moleks konektor (beli sa 4 žice, napajanje), do sada sam ih uglavnom bez problema rešavao sa starijim hajrens diskom i HDD regeneratorom - traje po pola dana, ali svaki sektor koji je proglašen lošim zato što je trzalo napajanje vraća u ispravnu tabelu. Ovaj sa 1581 još nisam prošao sa regeneratorom, jer je sistemski u ovoj mašini koja s ne gasi :)
Inače, lanac od 4 makstora 6Y080LO, jednim 4R080LO, od kojih samo jedan nema realocirane sektore (ovaj4R), već pola godine se ponaša ovako: (keš je na kingston flešu ;)
Code:
power# zpool status
pool: storage
state: ONLINE
scrub: scrub completed after 1h10m with 0 errors on Sun Oct 9 12:59:03 2011
config:
NAME STATE READ WRITE CKSUM
storage ONLINE 0 0 0
raidz1 ONLINE 0 0 0
ad1 ONLINE 0 0 0
ad4 ONLINE 0 0 0
ad5 ONLINE 0 0 0
ad6 ONLINE 0 0 0
ad7 ONLINE 0 0 0
cache
da0 ONLINE 0 0 0
errors: No known data errors
U prevodu, prođi jednom HDD regenerator, onda prođi jedan low level format - full iz maxtor Powermax-a - koji će ponovo da preskenira sektore posle regeneracije, i nemaš problem.
I naravno redovan bekap.