[ Ekonomist30 @ 17.10.2011. 22:18 ] @
Pozdrav svima Imam jedan problem, hmmm, koji sam pokusavao rjesiti, ali ne ide:) pa kontam, ima strucnjaka ovdje, njima je to lako. Naime, problem je sljedeci: Imam u Excelu tabelu sa podacima o nekim mjerenjima koja radim, znaci dimenzije, sirina, visina, zapremina itd. E sada, imam tabelu u Accessu kod koje su nazivi polja isti kao i kod tabele u MS Excelu, s tima da u Accessu imam i primary key (autonumber), dok tog polja u Excelu nema. Znaci raspored je: Tabela Excel Opis Duzina Sirina Povrsina Visina Zapremina Tabela Access ID Opis Duzina Sirina Povrsina Visina Zapremina Da li je moguce napraviti macro naredbu i "priljepiti" je na dugme u excelu, koja kada bi se izvrsila, podaci iz excela bi se "zaljepili" u access tabelu? Pretpostavljam uz pomoc ADO/DAO ali kako-ideje nemam. Pokusavao sam na ovaj nacin: Code: Sub Export_mjerenja() Dim cnt As ADODB.Connection Dim rst As ADODB.Recordset Dim stDB As String Dim stCon As String Set cnt = New ADODB.Connection Set rst = New ADODB.Recordset stDB = "C:\mjerenja.mdb" stCon = "Provider=Microsoft.Ace.OLEDB.12.0; Persist Security Info = False;" & _ "Data Source=" & stDB & ";" cnt.Open stCon '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' With rst .Index = "PrimaryKey" .CursorLocation = adUseServer .Open "tbl_mjerenje", cnt, 1, 3, adCmdTableDirect .Seek Range("CaseNum").Value If Not rst.EOF Then .Fields("opis") = Sheets("mjerenja").Range("b9").Value .Fields("duzina") = Sheets("mjerenja").Range("b11").Value If Sheets("mjerenja").Range("k2") = "p" Then .Fields("sirina") = Sheets("mjerenja").Range("b12").Value End If .Fields("povrsina") = Sheets("mjerenja").Range("b13").Value .Fields("visina") = Sheets("mjerenja").Range("b14").Value .Fields("zapremina") = Sheets("mjerenja").Range("b15").Value .Update Else MsgBox "Nije uspjelo" End If End With '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' rst.Close cnt.Close Set cnt = Nothing Set rst = Nothing End Sub NEmam pojma sta cu i kud cu :))... Ne radi Neka ideja! Hvala svima unaprijed |