[ stefan__94 @ 18.10.2011. 10:57 ] @
Daklem imam 2 kompa zakaceni na ruter kablom i sad kad idem na showmyip.com on prikazuje dve iste IP adrese sto je logicno.E sad meni to neodgovara i hocu da budu razlice pa sam mislio da ako kupim wirless karticu i kacim se bezicno sa jednim kompom da cu da resim problem ali IP adresu su ostale iste.Sad ja vas pitam kada bi kupio Acess-Point i sa njim okacio se na ruter 1 komp da ide preko ap a drugi preko rutera da li bi dobio dve IP adrese?Ako je odgovor negativan da li postoji neka druga sansa da se to uradi, sto se pice programa mislim da nijedan nije pouzdan kao kad bi se to odradilo hardwerski.Molim ze pomoc.Hvala !
[ Predrag Supurovic @ 18.10.2011. 11:17 ] @
To je IP adresa rutera i bice ista koliko god da imas racunara iza njega. Jedini nacin je da napravis jos jenu konekciju ka provajderu drugim ruterom ili da ti provajder dodeli vise IP adresa, ako tvoj ruter to uopste podrzava.
[ milosbeo @ 18.10.2011. 11:19 ] @
Odgovor je negativan. Ako se ne razumes u mreze, mani se corava posla.
Ako se razumes, treba ti odredjen tip NAT-a i pool javnih adresa.

Moze i opcija da od provajdera kupis opseg javnih adresa i adresiras masine sa javnim adresama, bez NAT-a.
[ yolja624 @ 18.10.2011. 11:35 ] @
ili stap i kanap rjesenje, da na jedan od tih PC stavis neki javni proxy server, pa ce njegova javna IP da bude drugacija.
[ daksi990 @ 18.10.2011. 14:13 ] @
Pa verovatno mu treba zbog download-a ako je tako bolje neka kupi premium account.
[ stefan__94 @ 18.10.2011. 18:22 ] @
Ne netreba mi za download.
Znaci nije moguce da zakacim ap za ruter i tako dobijem drugu ip adresu?
I da zasto se ta adresa menja tj ip adresa od rutera nije uvek ista ?
[ daksi990 @ 18.10.2011. 20:31 ] @
Pa vanjska adresa (adresa tvog provajdera ne rutera)Ako je dinamicka menja se svakih 24 sata.Pa zasto ti onda treba druga vanjska ip adresa ne hakujes valjda :)
[ Aleksandar Đokić @ 18.10.2011. 22:05 ] @
prvo nam kazi da li je to adsl i koji,

postoji resenje
[ nkrgovic @ 19.10.2011. 09:03 ] @
Ajde da cujemo resenje da dva racunara iza kucnog ADSL-a, pa rutera koji nat-uje / radi maskaradu imaju razlicit IP, a pri tome je javni IP na ruteru samo jedan. Molim te? ZIVO me interesuje.
[ cisco89 @ 19.10.2011. 09:33 ] @
Moguce je sa IPv6 tunnel brokerom

tunnel-broker.net

Imace jednu IPv6 adresu, i jednu IPv4 adresu... Vecina sajtova je jos na IPv4 tako da je to beskorisno. :D
[ Zoran_KS @ 19.10.2011. 10:35 ] @
Citat:
daksi990: Ako je dinamicka menja se svakih 24 sata.

Ne mora da znaci da se menja na 24h.Meni se nekad ne promeni po 20-tak dana.Nije pravilo.
[ fanfon @ 19.10.2011. 10:52 ] @
Ako restartujes ruter mozes je menjati svaka 2 minuta
[ Aleksandar Đokić @ 19.10.2011. 17:00 ] @
Citat:
dva racunara iza kucnog ADSL-a, pa rutera koji nat-uje / radi maskaradu imaju razlicit IP

nisam siguran da li moze da oba racunara budu iza rutera, ali ako je jedan racunar direktno na adsl modem sigurno moze, tako koristim 2 godine,

nakacis racunar direktno na adsl modem, i napravis pppoe konekciju u windows-u, i konektujes se,

dok je ruter i dalje konektovan i ima isti ip,

mozda je moguce i na jednim ruterom, na primer ako u mikrotiku napravimo dva pppoe-out interfejsa, ali nisam probao, moguce da mora mac da bude razlicit
[ newtesla @ 19.10.2011. 19:36 ] @
ADSL ruter prebaciš u bridge mod, (u padajućem meniju imaš Routing i Bridge, važi za huawei ruter - izabereš bridge), pa će ruter da prestane da rutira, i počeće da prenosi PADO pakete; na windozama, a i na ostalima - kreiraš PPPoE konekcije sa onim username-om i password-om koji su za telekonjove pppoe konekcije (hint: cela srbija koristi možda desetak kombinacija user:pass), i imaš na svakom kompu po jednu javnu adresu dodeljenu tom pppoe virtuelnom adapteru.

Loše strane:

-nemaš više ingress firewall - ruter više nije ruter
-ne radi wireless - osima ko i kompovi koji se nakače na wireless ne konektuješ sa pppoe: mobilni telefon nijedan nema pppoe klijent
-brzina ostaje ista - ako si plaćao 4, i dalje imaš samo 4, i to se neće podeliti na 2x2
-moraš malo da galamiš na win da bi i dalje radila lokalna mreža, deljenje fajlova...

Opcija 2:

-zakupiš neki VPN server u belome svetu - koštaju oko 5 evra mesečno.

@guslač: može koliko hoćeš, mac nemaš gde ni da menjaš za pppoe klijenta, ja probao 6-7 jednom, trenutno vozim dva...