[ Miloš Stošić @ 22.10.2011. 19:20 ] @
Pronašao sam jedan vrlo zanimljiv .rs domen. Radi se o engleskoj reči koja predstavlja jednu sferu delatnosti. Npr. kao što bi za gejmerski sajt najadekvatnije ime u okviru nacionalnog domena bilo "game" .rs. Naravno, pomenuti domen je odavno zauzet, a u konkretnom slučaju se radi o manje popularnoj oblasti. Zbog malverzacija listama pretrage, dostupnost sam proverio samo preko RNIDS-a. 15-ak dana kasnije sam se konačno odlučio za kupovinu, ali sam otkrio da je domen zauzet!

Znam da ga je slučajno već sutradan neko mogao registrovati, ali kolika je verovatnoća za to?! Naš ccTLD je dostupan još od 2008, nekoliko godina je ova reč ostala slobodna. A onda, nakon samo nedelju dana od moje provere, neko me preduhitri. Sumnjam da ipak nisam uspeo izbeći zloupotrebu liste pretrage. Tome doprinosi činjenica da je vlasnik strani domainer. Domen je odmah parkiran i ponuđen na prodaju na Sedo marketu.

Razočaran sam jer je ovo prvi domen koji sam želeo registrovati. Ali, upravo zbog toga, ne bih želeo da iznosim preuranjene zaključke i okrivljujem bilo koga. Jedna lasta ne čini proleće. Zanimaju me vaša iskustva. Ne morate se ograničiti samo na RNIDS, domaće provajdere i nacionalni domen. Da li je neko bio u sličnoj situaciji?

Šta god da je uzrok, preporuka svima - proverite dostupnost domena tek kada ga rešite kupiti.
[ Predrag Supurovic @ 22.10.2011. 20:45 ] @
Nie prvi put da kažem da je RNIDS zlo koje treba da ukinemo što pre.
[ view @ 22.10.2011. 22:05 ] @
evo moje iskustvo http://www.elitesecurity.org/t...jom-domena-www-powercthost-net
Tada se whois upit na tom sajtu radio tako sto upises zeljeni domen u mail formular i to posaljes administratoru koji proveri da li je domen slobodan ili ne i on ti odgovori na mail.
[ ivanbj @ 26.10.2011. 00:02 ] @
Nije isključeno da je neko zloupotrebio, ali ako je kvalitetna reč ne bi bilo čudno i da je slučajno.

Da se razumemo - domene ovog tipa koji su ti interesantni treba registrovati što pre ako je u pitanju nešto ovog tipa. Ne samo zbog krađe već zato što je to da je nešto slobodno više izuzetak nego pravilo.
[ Miloš Stošić @ 26.10.2011. 10:07 ] @
Vremenski period me je naveo na razmišljanje. Shvatam sve to i ne tvrdim da sam definitivno siguran da je na osnovu moje ideje neko zauzeo domen. Zato i pitam šta ostali misle, kako bi potvrdio ili demantovao svoju sumnju. Čak i da grešim, rečenica na kraju može pomoći novajlijama poput mene da ne dođu u sličnu situaciju. Izgleda da je oni iskusniji odavno primenjuju i nemaju ovakvih problema.