[ mikikg @ 23.10.2011. 16:51 ] @
Ovaj tekst opisuje kako modifikovati originalnu shemu u svrhu dobijanja jos boljih karakteristika upotrebom TDA7294.

http://mikikg.wordpress.com/20...fi-audio-amplifier-5hz-200khz/

73 de YU3MA
[ 1OXB @ 23.10.2011. 17:23 ] @
Miki, ako si hteo da ovo bude kompletna pomoc mladjima da poboljsaju taj dizajn, trebalo je da okacis i modifikovanu semu i crtez specificnosti ozicenja o kome govoris u tekstu.
Savetujem da malo korigujes i sam tekst u recenici: "ukljanjanjem ovog kondezatora smo postigli za nekoliko decimala bolju totalnu harmonicku distorziju (THD) pri maloj snazi". Bilo bi predivno kad bi to tako lako islo! Prilican je poduhvat pomeriti i za jednu decimalu, a ovde ste bili vrlo izdasni. Takve stvari se rade vec decenijama ali niko nije naveo tako frapantne rezultate.
[ 44250 @ 23.10.2011. 17:36 ] @
Ima još par štamparskih popravki...

"Obzirom da elektrolitski kondezatori sami po..." koNdenzatori

"memoriskog" memoriJskog

"postoji opasnost da se na izlazu pojavi jednosmetni napon "

"po principu “zveze” (inace stara “caka” kod audio pojacivaca)." zvezDe

"svega neoliko mili volti." neKoliko

"ali se zato moze mnogo bolje hladi" verovatno ste mislili reći na se može mnogo lakše ohladiti,pretpostavljam.

U svakom slučaju veliki pozdrav za trud,a ove "kozmetičke" popravke pisanja najmanji su problem!
[ nikko @ 23.10.2011. 17:43 ] @
Elem samo da se nadovezem,ovo kolo je fantasticno,i to ovdje navedeno"HIGH-EFFICIENCY".Naravno sa manjim izlaznom snagom,uostalom kao i vec navedeno dobrih 50W8R ili 75W4R.U pitanju je odvesti toliku dispaciju na tako malom polju.Neko je poredio dispaciju procesora ali to nema blage veze sa ovim stvarima.....
Taj sam radio i nije problem opet to nacrtati,ponoviti plocicu,par ljudi ga je culo u mom sistemu i zamolilo me da odradim i njima,nesto kao "drugi sistem",cest slucaj je bio da je sada glavni sistem cime je istisnuo neke bolje pojacivace.
Ovu semicu je radio i cuveni "Ilmzin"covjek kojem se ja klanjam do poda,njegovo znanje je ogromno i bilo mi je malo cudno da se on bakce sa ovim kolima.Ipak to je mali projekat koji daje odlicne rezultate,svako ima svoje ali otom-potom.
Pozzz
P.S. Aco hebiga popravljaj moje ja imam disleksija,hehehe,zato mrzim kucanje:)))))))
[ 44250 @ 23.10.2011. 17:54 ] @
He he he ma kakvi i samom mi se to redovno dešava,počeo sam žešće griješiti prilikom kucanja jer previše žurim a na kraju se toliko vraćam da bi mi bilo pametnije da u startu pišem "sporije" !

Nije bitno kako pišeš već šta pišeš drug,kod tebe tu nema greške!
[ 1OXB @ 23.10.2011. 18:01 ] @
Pa jel ti stvarno mislis da on zna sta pise...
[ mikikg @ 23.10.2011. 18:11 ] @
@1OXB Dodao sam i originalnu Macolinu shemu. Nazalost ne znam kako da je bukvalno ovako nacrtam u npr Eagle pa je dostavljam as-it-is.

@44250 Hvala na lekturi ;)
[ mikikg @ 23.10.2011. 18:15 ] @
Citat:
1OXB: Pa jel ti stvarno mislis da on zna sta pise... :D

Ne znam na koga se ovo odnosilo i u kom kontekstu??
[ 1OXB @ 23.10.2011. 18:25 ] @
Citat:
mikikg: Ne znam na koga se ovo odnosilo i u kom kontekstu??

Da si pazljivije citao bilo bi jasno da sam se nadovezao na Aleksandrovo: "Nije bitno kako pišeš već šta pišeš drug,kod tebe tu nema greške! "
[ 44250 @ 23.10.2011. 18:27 ] @
Citat:
mikikg: Ne znam na koga se ovo odnosilo i u kom kontekstu??

Interna šala između mene,1OXB i nikko-a,u kojoj se 1OXB obraćao meni a govorio o nikko-u.

Citat:
mikikg:Nazalost ne znam kako da je bukvalno ovako nacrtam u npr Eagle pa je dostavljam as-it-is.

Uvijek kažem,svaka čast na trudu,a i iskrenosti!

Citat:
mikikg:@44250 Hvala na lekturi

Ma samo dok to ne shvataš kao popovanje,iskreno imao sam vremena a bilo mi dosadno...

Samo opušteno,samo lagano i hvala ti na šemi i sugestjama,siguran sam da će se naći neko ko će poželjeti da isproba prepravke koje si naveo.

[ 1OXB @ 23.10.2011. 18:27 ] @
Sad sam video semu.... boze lepote....
[ 44250 @ 23.10.2011. 18:30 ] @
Opet Boro brži...
[ 1OXB @ 23.10.2011. 18:39 ] @
Sve mi je jasno samo me ove strelice zbunjuju... ako tu dodje do sudara cestica, dzaba im Hadronski kolajder... ima da bude pičvajz samo tako!!!
[ 44250 @ 23.10.2011. 18:56 ] @
Jooj,ovo nisam vidjeo nije bilo postavljeno kad sam ja čitao. Drug mikikg,hajde ovo precrtaj lijepo rukom i lenjirom na papir,uslikaj pa postavi...ako ti se ne da reci,ja ću pa ću ti poslati! Inače same pločice pojačala ti skroz dobro izgledaju iako su na p-p pločicama.
[ mikikg @ 23.10.2011. 19:40 ] @
@1OXB He he ...

Te strelice su nacrtane dok mi je covek objasnjavao tu problematiku.

Evo da pokusam da objasnim u cemu je tu fora. Svi znamo kako izgleda neizmenicni napon nakon grecovog ispravljaca. Dobijaju se (recimo pozitivne) poluperiode. Kada se na takav napon/signal prikljuci kondenzator, kroz sam kondenzator pocinje da tece neka struja (gledano osciloskopom to bi bio neki testerasti signal). Kolika struja ce da tece kroz sam kondenzator zavisi od potrosaca sa druge strane koji imaju tendeciju da prazne te kondenzatore kao i zbog ne-savrsenosti kondenzatora (prakticno je potrebno vise energije uloziti u punjenje kondenzatora nego sto mozemo iz njega da izvucemo). Kada bi imali idelni elektroliticki kondenzator tu nebi postojala struja. Znaci, potrosaci prave struju u jednom smeru kada ih prazne a kada ih ispravljac/grec puni, struja tece u drugom smeru. Zato su nacrtane te dve strelice u suprotnim smerovima!

Posto vidimo da tu ipak prolazi neka struja (iako recimo nemamo jos ulazni audio signal - kada imamo signal to se drasticno povecava) i posto jos uvek ne koristimo super provodnike ili nano-tubes za povezivanje nego obicnu bakarnu zicu koja ipak ima "neki" otpor, tu se stvara pad napona! E sad (ovo je cesta pocetnicka greska), ako bi masu od ulaznog signala prikljucili samo par centimetra van zvezde (npr desno od crveno markiranog kruzica na prilozenoj slici) na ulazni signal bi se sabirao i taj pad napona (ma koliki on bio). Posto pricamo o pojacivacu i same smetnje se pojacavaju i ovo se manifestuje kao brum u zvucnicima. Zato je jako bitno razvoditi masu po principu zvezde tj izbeci bilo kakvu struju da prolazi kroz provodnike koji su u trasi signala.
[ nikko @ 23.10.2011. 19:59 ] @
Evo ga 300$ vec te prestigli:)))))
http://www.tnt-audio.com/ampli/norhleamp_e.html
Naravno u mojim igrarijama sa ovim kolom nije bilo niti suma niti bruma,Tacnije na punoj snazi,nista se nije culo iz zvucnika.
Apsolutno nista,kod sirokopojasnog zvucnika tesko izvodljivo.
Pozzz
[ 44250 @ 23.10.2011. 20:44 ] @
Citat:
mikikg: @1OXB He he ...

Te strelice su nacrtane dok mi je covek objasnjavao tu problematiku.

Evo da pokusam da objasnim u cemu je tu fora. Svi znamo kako izgleda neizmenicni napon nakon grecovog ispravljaca. Dobijaju se (recimo pozitivne) poluperiode. Kada se na takav napon/signal prikljuci kondenzator, kroz sam kondenzator pocinje da tece neka struja (gledano osciloskopom to bi bio neki testerasti signal). Kolika struja ce da tece kroz sam kondenzator zavisi od potrosaca sa druge strane koji imaju tendeciju da prazne te kondenzatore kao i zbog ne-savrsenosti kondenzatora (prakticno je potrebno vise energije uloziti u punjenje kondenzatora nego sto mozemo iz njega da izvucemo). Kada bi imali idelni elektroliticki kondenzator tu nebi postojala struja. Znaci, potrosaci prave struju u jednom smeru kada ih prazne a kada ih ispravljac/grec puni, struja tece u drugom smeru. Zato su nacrtane te dve strelice u suprotnim smerovima!

Posto vidimo da tu ipak prolazi neka struja (iako recimo nemamo jos ulazni audio signal - kada imamo signal to se drasticno povecava) i posto jos uvek ne koristimo super provodnike ili nano-tubes za povezivanje nego obicnu bakarnu zicu koja ipak ima "neki" otpor, tu se stvara pad napona! E sad (ovo je cesta pocetnicka greska), ako bi masu od ulaznog signala prikljucili samo par centimetra van zvezde (npr desno od crveno markiranog kruzica na prilozenoj slici) na ulazni signal bi se sabirao i taj pad napona (ma koliki on bio). Posto pricamo o pojacivacu i same smetnje se pojacavaju i ovo se manifestuje kao brum u zvucnicima. Zato je jako bitno razvoditi masu po principu zvezde tj izbeci bilo kakvu struju da prolazi kroz provodnike koji su u trasi signala.

E ovo je dobrodošlo osvježenje za mene ali baš a 1OXB to doooobro zna! Nisi zaboravio Boro?

Citat:
nikko: Evo ga 300$ vec te prestigli))))
http://www.tnt-audio.com/ampli/norhleamp_e.html
Naravno u mojim igrarijama sa ovim kolom nije bilo niti suma niti bruma,Tacnije na punoj snazi,nista se nije culo iz zvucnika.
Apsolutno nista,
kod sirokopojasnog zvucnika tesko izvodljivo.

Pozzz

Drug,a šta je onda pojačavao taj pojačivač kad na punoj snazi nije bilo nikakvog šuma,bruma niti bilo kakvog zvuka pa čak iako je bio u pitanju širokopojasni zvučnik?
[ 1OXB @ 23.10.2011. 20:50 ] @
Citat:
44250: E ovo je dobrodošlo osvježenje za mene ali baš a 1OXB to doooobro zna! Nisi zaboravio Boro?

Nemam pojma o cemu se radi... ja nisam iz ovog kraja!
[ nikko @ 23.10.2011. 21:03 ] @
Sum niti brum,ili bilo sta.Ako se to cuje (bez ulaznog signala,ovdje ne mislim na kratkospojnik na ulazu)onda pricati o THD je uzalud.Mislim da nisam spominjao zvuk.Govorilo se o brumu koji se javlja usljed petljancije sa masama,samoj topografiji iste,ili sa bilo cime.E sada napajanje je....
Pozzz
[ 44250 @ 23.10.2011. 21:25 ] @
Sad znam šta si mislio da kažeš samo mi je tad tako zazvučalo. PORED MUZIKE na zvučnicima nije bilo ni bruma ni zujanja niti bilo čega drugog iako je pojačalo radilo pri punom opterećenju-pravo da ti kažem tek sad sam shvatio u potpunosti. Jbg nisam te odmah shvatio... -što bi meni moj sin rekao: "Šta bi ja kad si gup...!"

[Ovu poruku je menjao 44250 dana 23.10.2011. u 22:35 GMT+1]
[ Pioneer cdj 200 @ 24.10.2011. 21:49 ] @
Taman naletio na ovu šemicu :) Ono moje pojačalo i dalje stoji, zapelo u fazi premotavanja trasformatora radi stalnog pucanja TDA kola :)

G. Bora... Vi ste meni bili dali neke naputke kako modificirati shemu iz datasheeta za ovo kolo i sljedeći vaše upute dobio sam puno bolji zvuk, dublji bas i čišće visoke. Jel ova shema još bolja od toga? Ako se ne sječate, recite pa ću probat iskopat negdje u temi tu modifikaciju.

Ako da, ako završim ovaj semestar, za vrijeme praznika bi mogao mališana dovršiti barem elektroniku a za kutiju u kranjem slučaju od pleksija napravim :P

Kad bi našao dva jednaka malo veća ravna hladnjaka, napravio bi kutiju "na hladnjacima" (hladnjaci kao bočnice kao što je 44250 napravio svoj Dogc).
[ mikikg @ 02.11.2011. 07:57 ] @
Prenosim deo teksta sa druge teme posto je direktno vezan za ovu.

Citat:
boro62promaja: Mikikg, pogledao sam modifikovanu shemu pojacala sa TDA7294 i primijetio sam da elektrolit koji se spaja izmedju 6. i 14. nozice IC-a kod tvoje modifikacije ima vrijednost 100uF a na originalnoj shemi on iznosi 22uF. Posto ga se ne spominje u tekstu, molim te reci mi da li je ta vrijednost 22uF ili 100uF (mozda to i nije toliko kriticno) i kakva je mogucnost spajanja ovih pojacala u "bridge" ?

Citat:
nikko: Imas sve u samom datasheet-u:
BOOTSTRAPPING
Za vezivanje u most imas zgodnu plocicu od Apex-a,sve je unutra i pcb,raspored elemenata.Vrlo zgodno mogucnost izbora stereo ili bridge.
Grec i napajanje sve na istoj plocici.
Pozdrav

Citat:
mikikg: Da objasnim prvo sta je BOOTSTRAP. Posto ovaj IC TDA7294 ima FET tranzistore u izlaznom stepenu, samim FET-ovima je potrebno nekoliko volti veci napon od samog napajanja na GATE-u kako bi mogli da potpuno provedu tj da izlazni napon ide do maksimuma napona napajanja (voltage swing). Odakle nam sad veci napon? :) Za tu svrhu upravo sluzi spomenuti kondenzator. Naime, kada imamo signal na izlazu i kada je on vec podosta pojacan, preko ovog kondenzatora se uzimalo malo od tog izlaznog (ne-jednosmernog) napona, zatim se u samom IC ispravlja i tako dobijeni napon se "dodaje" na napajanje u driverskom delu FET-ova kako bi postigli zeljeni efekat. Vecim kondenzatorom se ceo evekat jos vise pojacava i samim tim osigurali da izlazni napon stvarno ide do +/- napajanja. Pojacivaci sa ovakvom osobinom (vazi i za operacione) se zovu RAIL-TO-RAIL. Po pravilu, kondenzator za ovu svrhu bi morao da bude deklarisan za napon veci od ukupnog napona napajanja a posto ovaj IC moze da se napaja sa max +/- 40V, 100V-ni elektrolit ce vrsiti posao.

Sto se tice BRIDGE moda, iskreno nisam probao tu varijantu ali ne vidim ni jednu smetnju zasto se to tako nebi moglo i realizovati.

[ d.veljko83 @ 02.11.2011. 08:10 ] @
Citat:
mikikg: Prenosim deo teksta sa druge teme posto je direktno vezan za ovu.

Miki zalaganje ti je za svaku pohvalu i samo nastavi istim tempom. Poucno je citati.
[ mikikg @ 02.11.2011. 12:35 ] @
ZAS011 me je malo ispravio u objasnjenu, ali ko radi taj i gresi ... ;)

Citat:
ZAS011: @mikikg: Grešiš sinko, grešiš. FET-ovima nije potreban viši napon gejta od napona napajanja. Da bi se FET/MOSFET otvorio potreban ne određeni napon između Gejta i Sorsa (Vgs). E, sad u puš-pul stepenima, prvenstveno kod jednostranog napajanja, signal koji se dovodi na gornji tranzistor je sam po sebi OK, ali pošto je sors na dosta visokom potencijalu (teoretski na polovini napona napajanja) potreban je BOOTSTRAP-ing da bi se taj doticni uopste otvorio.
[ d.veljko83 @ 02.11.2011. 21:28 ] @
Citat:
mikikg: ZAS011 me je malo ispravio u objasnjenu, ali ko radi taj i gresi ... ;)

Normalno.
[ boro62promaja @ 03.11.2011. 12:39 ] @
Mikikg, reci gdje mogu vidjeti tu izvedbu od cijenjenog Apex-a ?
[ 44250 @ 03.11.2011. 14:18 ] @
Na njegovoj "APEX Audio" facebook stranici,i na diyaudio.com .
[ 44250 @ 03.11.2011. 17:01 ] @
Potrudio sam se i našao umjesto tebe boropromajo,evo ti sve što ti treba u slici i riječi:
PCB size 115x62,5mm
C El 22u 10 x
C El 2u2 2 x
C El 2200u 4 x
C Cer 330p 2 x
R 100k 2 x
R 22k 7 x (or 6 x if not using bridge aplication)
R 10k 4 x
R 4k7 2 x
R 470R 2 x
D 1N4148 2 x
IC TDA7294 2 x
Fuse 5A 2 x

mikikg,jesi li ti ovo pisao na stranici diy,post 43,44,45?
http://www.diyaudio.com/forums...a7294-stereo-bridge-psu-5.html

[Ovu poruku je menjao 44250 dana 03.11.2011. u 18:15 GMT+1]

[ mikikg @ 03.11.2011. 20:18 ] @
Citat:
44250mikikg,jesi li ti ovo pisao na stranici diy,post 43,44,45?
http://www.diyaudio.com/forums...a7294-stereo-bridge-psu-5.html
Ne, nisam ja to pisao ...

Uzgred, prilozena dokumentacija za "APEX audio" pojacivac verovatno da radi OK (nisam probao), ALI to nije to sto sam ja pokusao da objasnim u ovoj temi! Ne zato sto je bridge, nego zato sto je PCB jako lose uradjena. Kao sto sam vec pisao, voditi masu od ulaznog signalo kroz isti provodnik kroz koji tece struja za elektrolite i zvucnik je jako lose! Pogledajte pazljivo PCB ...

Eventualno da se iskoristi ova plocica kakva jeste ali da se ispravljac sa grez/elko izmeste sa plocice i da se ozici kao sto sam skicirao na ovoj slici:

[ mikikg @ 03.11.2011. 22:37 ] @
PS: Samo kratko sto se tice izrade PCB ;) ...
Citat:
mikikg: ... da se ukljucim u temu i opisem kako sam brzo dosao do fine PCB metodom LASER PRINTER + LAMINATOR. Kupio sam klasican laminator za papir u Metro koji je imao podesavanje temperature (debljine). Naravno, malo sam ga "razbucao" i odsrafio temperaturu ... Film sam stampao na 100g-skom belom papiru (finiji papir za kolor stampace / kopir) tako sto sam pustio "blanko prvi prolaz" kroz printer kako bi se sam papir termicki pripremio i onda vratio u printer i ostampao 3 ili 4 puta isti film jedan preko drugog (nije bas prosto da se pogodi ali moze)! Zatim papir i plocica u laminator jedno 10-ak prolaza. Rastvaranje papira je islo malo sporije (voda + tecnost za pranje sudova) uz pomoc fine cetkice. Nagrizanje u kiselini je takodje islo regularno. Razvijena plocica je ispala skroz korektno sa kvalitetom recimo dovoljnim za standardan SMD (0.8mm pitch).
[ boro62promaja @ 04.11.2011. 11:01 ] @
Hvala Aco, Bog da te vidi, ako mogu nesto zauzvrat samo reci (letecemo kao metci),
postao sam malo lijen (sto rece ZeoN jednom prilikom, cekam da padne snijeg pa onda u elektronsku idilu).
Pozdrav,BP
[ boro62promaja @ 04.11.2011. 11:04 ] @
Okacio sam ti dokumentaciju od Apex-a H900 na temi "pojacalo jako velike snage".
[ 44250 @ 04.11.2011. 15:47 ] @
Hvala boropromajo hvala,vidjeo i kopirao!
[ APEXaudio @ 05.11.2011. 09:58 ] @
Evo PCB za stereo TDA7294 malo izmenjen sa 'zvezdom mase', na postojecoj plocici se lako mogu odvojiti ulazne mase i vezati u zvezdu ako ima potrebe zbog bruma. Jos je bolje ako se masa sa 'zvezde' vodi do ulaznih terminala pa od njih na potenciomer i onda na ulaz pojacala, a ujedno na ulazu spoji na metalno kuciste (uzemljenje).
Pozdrav
[ 44250 @ 05.11.2011. 11:02 ] @
Dobro se ti nama vratio!
[ boro62promaja @ 05.11.2011. 11:02 ] @
Mile, Milence da te nema trebalo bi te izmisliti. Svaka cast za odgovornost.
Pozdrav, BP
[ d.veljko83 @ 05.11.2011. 12:18 ] @
Ima i 'vako nesto

http://www.ebay.nl/itm/TDA7294...main_0&hash=item335601d595
[ mikikg @ 05.11.2011. 15:05 ] @
Povhale autoru APEXaudio sto je poslusao nase savete i prepravio PCB ... ;)
[ mikikg @ 14.11.2011. 23:59 ] @
Citat:
1OXB: Savetujem da malo korigujes i sam tekst u recenici: "ukljanjanjem ovog kondezatora smo postigli za nekoliko decimala bolju totalnu harmonicku distorziju (THD) pri maloj snazi". Bilo bi predivno kad bi to tako lako islo! Prilican je poduhvat pomeriti i za jednu decimalu, a ovde ste bili vrlo izdasni. Takve stvari se rade vec decenijama ali niko nije naveo tako frapantne rezultate.

Da ne ispadne da pricam napamet, pogledajte ovaj dokument i objasnjenje na stranici 14:
http://e2e.ti.com/cfs-file.ash...audio_2B00_EMC_2D00_100818.pdf
[ Pioneer cdj 200 @ 12.02.2012. 14:49 ] @
Da li, osim napona napajanja i nekih dodatnih stvari, ima razlike između 7294 i 7293, prvenstveno što se zvuka tiće? Ja sam spalio eksperimentirajući već nekoliko tih TDA i ostao mi je još jedan 7294 ispravan i jedan 7293. Pravio bi po shemi koju je mikikg dao.

I ako je mikikg jos uvijek prisutan: kako rijesis povezivanje pinova od chipa, budući da nisi postavio sliku ploče ispod, kad radiš na ovakvoj bušenoj? Ja sam sve ove TDA spalio upravo radi toga što ima hrpu žica ispod za povezat one stražnje pinove pa mi se uvijek uspije otkačiti minus od napajanja.
[ 44250 @ 12.02.2012. 17:49 ] @
A da to nije bilo zbog nešto višeg napona nego što je preporučen za taj TDA?
[ 1OXB @ 12.02.2012. 18:09 ] @
Citat:
mikikg: Da ne ispadne da pricam napamet, pogledajte ovaj dokument i objasnjenje na stranici 14:
http://e2e.ti.com/cfs-file.ash...audio_2B00_EMC_2D00_100818.pdf

Sad sam tek video ovaj link i pogledao o cemu se radi. Miki, covek prica o keramickim blokovima koji se u ozbiljnijem audiu i ne koriste a posebno ne na putu signala. Uz to, radi se i o izrazenijim problemima tek ispod nekih 50Hz a tu je ljudsko uho daleko manje osetljivo na izoblicenja.
[ aleksandara 93 @ 12.02.2012. 20:04 ] @
Neznam koji je radni napon 7293 ali mislim da je najbolje rešenje da tvoje trafoe odmotaš, bar to nije teško...

Ja sam namotao bif. trafo(44250 hvala) na 2X21V i dobio +/-27V, stavio na mali hladnjak i sve to spakovao u pc napajanje, naravno sa temp kontrolom ventilator.

Pregazilo je mnoge uređaje od 50-tak wati a pored njih izgledalo kao igračka jer ipak znaš kolika je kutija od napajanja...

Razmotaj ti na 25-26VAC max i uživaj moj predlog

Pozdrav!
[ nikko @ 12.02.2012. 21:50 ] @
Aco prjedlog ti je odlican,lakse mu je da odmota koji namotaj na trafou,nego da przi kola:))
Tdaxx93 ti je mnogo bolji a ne pozvuku nego ima malo veci napon nisam isprobavao,do +/- 50V,ali to nije njegova najbolja vrlina nego se moze koristiti kao "master-slave"pararelno spajanje vise kola,oce reci mozes koristiti vise kola u ovome spoju zbog vece snage.
Tdaxx94 moze samo u mosni spoj,dva kola,dok ovaj gore ide koliko te volja sa time da je omaza i napajanje isto kao da koristis jedno kolo.
Malo baci pogleda po netu imas inter. sema.
Pozdrav.
[ Pioneer cdj 200 @ 13.02.2012. 10:04 ] @
Nisu spaljeni radi napajanja (osim ako djelovi nisu postali nekvalitetni). Prije nekoliko godina sam prvi puta sastavio ovo pojačalo sa 7294 u stereo varijanti ali na maloj ploči, jako stisnuto i neuredno. Gore sam stavio mali hladnjak i napajao ga sa tim trafoima koji su na izlazu dali i do +/46V neopterećeno (što je previše za ovo kolo) no ta "ploča" je dugo vremena svirala, a da ne govorim kakve sam mu sve testove izvodio da vidim izdržljivost. Spojio bi na svaki kanal po dvije 2-sistemske kutije od 6 oma paralelno (znaći na 3 oma da radi) i sa tim malim hladnjakom bi odvrnuo techno muziku i pustio ga da kuha da vidim do koje temp će ići. Nakon pola sata sviranja, nije se moglo dirati hladnjak, no pojačalo nije popuštalo :) Kasnije sam mu samo nadodao mali ventilator i tako ga "masakrirao" velikim naponima, po dva zvučnika na kanalu i 3 oma mjesecima u sobi. Naravno, uvijek slušam techno/house (koji je dosta zahtjevan za pojačalo i kutije jer stalno tjera taj bas) i to na glasnoćama od kojih je boljela glava sve u ulici, a kamo li ukućane :) Nikad mu ništa nije bilo, nije se čak ni grijao zbog ventilatora koji je radio negdje na 6V, možda i niže (taman da se stigne pokrenuti, bez da zuji, no kad bi ga prstom zaustavio više nije imao snage krenut pa sam ga morao rukom zavrtit). Sve u svemu, mislio sam da je ovo jedno od najčvrščih pojačala kad mi je sve to izdržao.

Jednom sam spojio plus na minus napajanja (greškom) i to uštekao u struju. Zadimio sam cijelu garažu no nakon što sam žicu prelemio, pojačalo je opet sviralo. Dok jednog dana nisam odlučio sve poskidati dolje i napravit novu ploču, malo veću i uredniju. Od tada samo problemi. TDA uopće ne puknu ili dime ili nešto. Jednostavno bi ga uključio i on nebi davao zvuk već brujanje na zvučnik. I onda sam zamjenio TDA i proradio je. Tada sam složio drugi kanal i opet ista stvar. I uvijek bi primjetio da mi je otkačen minus od napajanja ispod s jedne nožice (postoje dva pina i za plus i za minus i meni bi se otkačio samo jedan, i negdje na jednom stranom forumu sam čitao da je to kobno za ovaj TDA jer se jedan čovjek žalio da je kupovao neke gotove module s tim pojačalom i svi bi pukli odmah pri uključenju i ispostavilo se da je ostao taj pin od minusa u zraku, greška pri projektiranju ploče). A razlika je što sam na staroj ploči koja je radila žicama pravio mostove s gornje strane, ispod su bili samo lemovi i to je bilo čvrsto i nije se mogla žica nikako iščupati, tim više što sam ih tako zategnuo da su stojale na ploči čvrsto. Ovoga puta sam zbog estetike mostove pravio ispod i to se lako iščupa.

Sada planiram po kiselinu i marker pa lijepo složit ploče, opet kako ja hoću (umjesto da printam PCB gotovi) ali samo da imam lijepo spojeve na ploči a ne da radim gluposti sa žicama. Zaključak je da nije napon kriv. Slažem se da je bio pretjerani napon za ovo kolo, i pitanje je dokle bi izdržao (jer ga je to vjerojatno pomalo oštečivalo) no sigurno je da može raditi i to dosta dugo, uz adekvatno hlađenje. E sada, dali su ona kola bila kvalitetnija koja sam kupio prije mnogo godina od ovih danas (neko je spomenuo da i Chipoteka i Kronos kod nas nabavljaju jako loše komponente) to je već drugo pitanje.

Znam da 7293 ima tih nekih boljih opcija i bio bi sigurniji sa većim naponima, dali mogu sa 7293 raditi po ovoj shemi koju je priložio mikikg? Jer onda bi kupio još jedan 7293 i to složio. Jedan trafo sam već raskupusao i premotao, sad nakon ispravljača daje +/-36V istosmerne (ili tako nešto) no poslije sam to zapustio i sva ona traka kojom je bio zamotan se zgužvala i pokidala i ne znam čime da ga sad zatvorim, nešto ću probat smislit ili nabavit a da drži velike temperature.

Drugi još moram raskupusati i premotati pa zakupusati natrag. Problem je bio što kad sam kupovao trafoe nisam znao da se nakon ispravljanja poveća napon, a tim više ni trafoi po defaultu nisu bili precizni. Nikad mi nije palo na pamet ih pregledati, imaju dva izlaza po 30V, no svaki taj izlaz je davao 33V što je rezultiralo i većim naponom nakon ispravljača.
[ nikko @ 13.02.2012. 10:57 ] @
Vidi drug djaba mi tebi pisemo,moze ali crkne,pa nije djaba u data s.napisano +/- 40Vmax(na 8 OMA)???
Jos si ga opteretio 3R,tebi izgleda neke stvari nisu jasne,jasno je po data s. da pri toj omazi koristis +/- 24V,tacnije na 4R.
Ona "traka" u najgorem slucaju namotaj izolir traku,u najgorem.
Ovo sa zicama,radi lm1875,lm3875,vec je bilo price na forumima i Pedja Rogic je slozio jednog lm3875 na zicama i radilo je bolesno.Ajde da covjeka ne maltretiram,nesto je prestao pisati o audio opremi,kondezatori su direktno lemlenji na nozicama kola,udvojeni grecovi,kojima se mase spajaju direktno na kondez. od napajanja,ulazni bufer itd a ne ove nebuloze...Opet koliko-toliko ovdje se radi o kolima koja su predvidjena za druge aplikacije o Hi-End-u nemoj ni razmisljati.Ono sta je uradio Lab47 je prica za sebe. I Linn radi i sa tda 1514A,lm3875-6......Ovo o cemu se ovdje prica eeee.
Samo kolo je Bogom dano za Diy,mozes ti njemu raditi sta god hoces,sta god da ko prica radi,odlicno za kolo.
Zakljucak ti nevalja,pa sam kazes da si spajao 3 oma zvucnike?????+/-40V JE PREVELIK NAPON!!!!!!
Usput i ne citas postove taj tda7293 je predvidjen za napone do 50V opet max(ovo je za 8R nikako manje),e sada sto ljudi napravise taj modul koji je isti kao i Tda7294, ako nije greska u tvojim naponima???
Bice da mi grjesimo.
Tih modula sam napravio more za kafice,manji razglasi koji rade kao zasebne jedinice,aktivni zvucnik do sada ni jedan nije crkao.Moduli rade uglavnom 16 sati,u jednom restoranu rade vec 10 godina.
Pozdrav.
P.S.
Bilo bi ljepo da cujemo obrazlozenje za ovo:
Citat:
1OXB: Sad sam tek video ovaj link i pogledao o cemu se radi. Miki, covek prica o keramickim blokovima koji se u ozbiljnijem audiu i ne koriste a posebno ne na putu signala. Uz to, radi se i o izrazenijim problemima tek ispod nekih 50Hz a tu je ljudsko uho daleko manje osetljivo na izoblicenja.

Nesto mi se cini G.Bora da cemo ostati kratkih rukava za isto:)
Evo toplo preporucujem da se procita:
http://www.douglas-self.com/ampins/ampins.htm
Meni je dosta pomogla,pa vise negnjavim G.Boru sa glupim pitanjima.

[Ovu poruku je menjao nikko dana 13.02.2012. u 12:07 GMT+1]
[ Pioneer cdj 200 @ 13.02.2012. 11:25 ] @
Ispričavam se na mojoj tvrdoglavosti i nemojte da ispada da ja govorim da ste vi u krivu. Niste pažljivo čitali (što je i očekivano s obzirom na moje eseje za koje treba pola dana da se pročitaju :) ). Rekoh, bio sam neiskusan kad sam kupovao transformatore, uskoro sam saznao da je to preveliki napon (čim sam se na forumu "pohvalio" da sam uradio pojačalo) no transformatore mjenjat nisam ni u šali pomislio (nisu to baš jeftine naprave) a tada nisam imao petlje premotavat transformatore. I reko, dok radi radi a kad odu u vječna lovišta, onda razmišljat što dalje. A one muke što sam im radio, sam napisao, da sam testirao izdržljivost, što znači da sam ga namjerno gazio, svjestan da radi na naponu koji daleko prelazi granice dozvoljenog. Nakon što je sve te testove izdržao, i nakon što sam s njime bio na natjecanju iz elektrotehnike, smjestio sam ga u sobu i tamo je radio svoj posao dok ga ja nisam odlučio raskopati i pravit nanovo.

I sad imam jedno pitanje: dali kolo pusti bijeli dim, pukne ili što god, svaki puta kada se prekorači njegov napon? Prvi TDA mi je baš puknuo (zeleni bljesak, BUM pa onda bijeli dim, frend koji je bio samnom u garaži je poletio sa stolice u zrak :D) no svi ostali otišli su u tišini. Pri uključenju on se normalno uključio no nije reagirao na ulaz već samo puštao tiho brujanje (nije puštao napon na zvučnik, samo tiho brujanje i lagani šum) i nije se nešto jako grijao kad sam ga pustio duže uključenog, već bi samo zagrijao hladnjak na nekih 20-25 stupnjeva po mojoj procjeni i tu bi stao.

A ako se ne varam, nakon što sam jednog spalio, za prvo testiranje sam nadalje koristio napajanje +/-16V i mislim da je sljedeći vrisnuo (u tišini) baš na tom napajanju. Treća opcija je da sam ja pregrijao kolo sa lemilicom (s obzirom na moje lemne vještine, ovo je vrlo moguće :) ).

Što se kvalitete kola tiće, jako mi odgovara njegov zvuk, zato bi i opet da ga pravim, ima taman onaj malo tanji zvuk (jak udarac basa i čiste visoke) kakav meni odgovara za elektro muziku. Naravno svidio mi se nakon preinaka koje mi je g. Bora savjetovao, po shemi iz datasheeta svira osjetno lošije. Sad ću probat po mikikg-ovoj shemi praviti da vidim kako će to da radi.
[ aleksandara 93 @ 14.02.2012. 19:52 ] @
@Pioneer cdj 200

Evo kako radi moj tda7294...

http://www.youtube.com/watch?v...ature=mfu_in_order&list=UL

http://www.youtube.com/watch?v=eFcAonw5qzA&feature=youtu.be

Snimano je sa mobilnim pa su zbog toga slika i zvuk loši.

Treba da stavim i predpojačalo pa će se čuti jače sigurno za 30%, hladnjaci verovatno neće da budu dovoljni ali ni ja ga toliko ne pojačavam...

Javi šta si uradio...

Pozdrav i nemoj da odustaješ!
[ Pioneer cdj 200 @ 14.02.2012. 21:27 ] @
Odlično. Pretpojačalo će ti sigurno pojačat nešto zvuk. Po kojoj si shemi pravio?

Mene zanima, za nastavak, dali mogu koristiti 7293 umjesto 7294 za raditi po ovoj shemi koju je mikikg dao?

I za pretpojačalo, što mislite, TDA1524 vs. ovaj u privitku? Kojeg ti planiraš koristiti? Ja sam sastavio sa TDA1524 i radi solidno no problem je što trebam koristit dva volume potenciometra; jedan njegov (koji nije dobar) i jedan između njega i samog pojačala. Jer ako se direktno pusti 1524 u pojačalo, ima šumova i malo brujanja. A ako se ignorira njegov potenciometar i kratko spoji (da stalno pojačava do kraja, jel), stalno ulazi u distorziju, treba na izvoru stišavati. Ovo sa distorzijom se da riješiti sa attenuatorom na ulazu, a i negdje sam čitao da se još nešto nadoda na napajanje da se umanje šumovi.

No imam doma RIZ Turandot 40 Hi-Fi i ima ovo pretpojačalo iz privitka (doduše nije isti model no mislim da je shema ista) i isto prilično dobro radi. Nema nikakvih šumova i brujanja. Naručio sam sve djelove osim potenciometra misleći da je neispravan u tom pojačalu no na kraju ispada da je problem bio u izlaznom stepenu pa mi sad djelovi zjape neiskorišteni.

Koji bi bio bolji?

EDIT ništa od privitka, trebalo bi adminu reći da digne ovaj limit barem na 5MB jer NIŠTA što sam dosad postavljao na forum nema ispod 1MB :(

Ova je shema: http://i.imgur.com/BACRr.jpg
[ 1OXB @ 14.02.2012. 21:48 ] @
JPG fajlovi se vrlo lepo daju obraditi da ne zauzimaju tako mnogo.
[ aleksandara 93 @ 14.02.2012. 22:04 ] @
Citat:
Pioneer cdj 200: Po kojoj si shemi pravio?

Šema je iz datasheta, nema one prepravke koje je Bora naveo...

Citat:
Pioneer cdj 200: Kojeg ti planiraš koristiti?

Koristiću Borin Standard kojeg bih predložio i tebi jer nema teorije da ti ima šumove, brujanja i slično...

Veoma dobro pojačalo, lako za izradu i jeftino.

Imam negde i sa 1524, napravljeno je bilo i nikad zatrebalo pa sam 1 po 1 skidao potenciometre dok su imali, ja mislim da sam ga probao na nekom integralcu za u auto i da je radilo a kako ne sećam se uostalom kako može da rade čipovi za u auto....

Pozdrav!
[ Pioneer cdj 200 @ 14.02.2012. 22:23 ] @
Citat:
1OXB: JPG fajlovi se vrlo lepo daju obraditi da ne zauzimaju tako mnogo.

Neću se ni opravdavati jer moja ljenost nema opravdanja :) Zato imam instaliran dodatak od imgur i jednim klikom dobijem sliku na webu i link odmah u clipboardu.

Citat:
aleksandara 93: Koristiću Borin Standard kojeg bih predložio i tebi jer nema teorije da ti ima šumove, brujanja i slično...

Veoma dobro pojačalo, lako za izradu i jeftino.

Imam negde i sa 1524, napravljeno je bilo i nikad zatrebalo pa sam 1 po 1 skidao potenciometre dok su imali, ja mislim da sam ga probao na nekom integralcu za u auto i da je radilo a kako ne sećam se uostalom kako može da rade čipovi za u auto....

Pozdrav!

Ja ću probat sad mikikg-evu varijantu, a ako ne bude dobro, vraćam se na onu iz datasheeta uz Borine preinake. Definitivno mi se poslije nešto bolje čuo (malo glasniji, nešto više baseva).

Što se pretpojačala tiće razmišljam si i ja da bi uradio standard. Malo me muči napajanje budući da mi je za 1524 trebalo 12V nesimetričnih tako da je taj trafo bio u planu no mislim da ću naći nešto i ovih napona. A jedino što je skupo su potenciometri.

Nešto me zanima: zašto su tuner i cd kao ulazi različiti? Tuner ide direktno a cd ima ovaj dodatak.
[ 44250 @ 15.02.2012. 10:36 ] @
Logično bi bilo da ako ima ateunator da je cd-ulaz višeg nivoa,i da ga zato treba utišati - da bi se izjednačio sa tuner-ulazom. Kondenzator u paraleli sa kondenzatorom preusmjerava više frekvencije na masu što bi značilo i da mi je spektar boje tona nešto viši od tuner-izlaza. Ne govorim nešto što sam pročitao i što sto posto znam,već tako nešto razmišljam.
[ 1OXB @ 15.02.2012. 11:01 ] @
Sve je tačno.... opasan ovaj "šifrant"!
[ 44250 @ 15.02.2012. 12:50 ] @
E Boro što imaš memoriju... ja mislio da ću samo ja to zapamtiti!

Nego,gdje mi je "kum" nadimka,nema ga ovih mjeseci ni slova da napiše!

A imao je najviše postova,bio No;1 ...

...kleli se u njega-govorili "zeoN-a mi"... mora da je neko slagao!

[Ovu poruku je menjao 44250 dana 15.02.2012. u 14:24 GMT+1]
[ nikko @ 15.02.2012. 22:20 ] @
Uh Pionner po ko zna koji put mozes koristiti to kolo.
http://320volt.com/en/tda7293-stereo-100w-anfi/
http://www.loetstelle.net/projekte/tda7293/tda7293.php
http://320volt.com/en/tda7293-...lel-baglantili-anfi-devreleri/
Eto ti i plocice i pcb sve ti je tu,uzivaj.
I bilo bi fino da mikikg zavrsio jednu od pocetih tema.
Pozdrav svima.
[ Pioneer cdj 200 @ 23.02.2012. 10:35 ] @
Evo odlučio sam da pravim po Apexu, no uz dosta modifikacija. Meni trebaju da su kanali razdvojeni (jer imam dva hladnjaka) i bez ispravljača. No našao sam jednu ploču drugu na internetu koja mi ful odgovara samo me nešto zanima. Kad sam ja sam pravio ovo pojačalo na bušenoj ploči, odvajao sam sve mase koje su i na shemi odvojene i slao ih na zvjezdište. Na ovoj PCB su sve mase povezane zajedno na ploči, iako ima tri različita GND izvoda na ploči, no u suštini svi su u spoju.

Koliko je važno da se sve to odvoji? Jer bi trebao dosta preinaka raditi, no ukoliko nije toliko važno ne bi to radio.

EDIT: napravio sad ovako, ako bude zujalo ili nešto ću skalpelom odvojit mase i vuć žicama u zvjezdište.

http://imgur.com/Dayqx
http://imgur.com/aWYse

[Ovu poruku je menjao Pioneer cdj 200 dana 23.02.2012. u 22:09 GMT+1]
[ mikikg @ 06.05.2012. 21:29 ] @
Ah, ne znam sto mi ova tema nije bila na pracenju ...

Elem, tu sam na raspolaganju ako neko ima pitanja u vezi ove konstrukcije ...

BTW: Ova konstrukcija radi odlicno, pojacalo je zavrsilo u tonskom studiju u Domu Omladine u Krgujevcu pa koga interesuje da vidi i cuje kako to radi moze tamo da svrati ...
[ macolakg @ 07.05.2012. 20:02 ] @
Posto je moja malenkost izvrsila modifikaciju pojacavaca sa pocetka teme, prosto osecam duznost da napisem nesto.

Zvrljotina od sheme je tvorevina mojih ruku jer je sklepana za oko 30 sekundi :-)).
Izvinjavam se potencijalnim korisnicima iste, jer mikikg i ja smo razmenili informacije u ekstremnoj zurbi zbog nekog mog terenskog posla.
Veoma sam opterecen nedostatkom vremena, pa sam bio prinudjen da sklepam ovakve zvrljotine.
Ni sanjao nisam da ce zvrljotina zavrsiti na forumu, inace bih je crtao bar 5 minuta :-))
Mikikg je iskusan elektronicar, pa sam mu sustinu stvari preneo u par recenica.

Takodje cu i ubuduce sve nacrtati na papiru, fotografisati i postaviti (oduzima mi manje od deset minuta, sto se u nekom od shematic programa tesko izvodi za to vreme, to radim samo kada moram da napravim dokumentaciju nekoj firmi, to me vec hlebom hrani).
Za forum ce biti malo urednije od prilozene zvrljotine...

Evo, naslo se malo vremena, pa cu biti opsirniji oko TDA7294:

Radi se o odlicnom IC koje sjajno radi za svoju cenu. Boost C sam povecao na 100uF radi prosirenja frekventnog opsega prema nizim ucestanostima. Taj C nema neogranicenu zalihu energije i kod bas niskog basa se (kada je 22uF) prilicno potprazni, sto dovede do amplitudne, i sto je najvaznije do FAZNE greske u odnosu na izvorni signal. Inace volim konkretan, cvrst i u prostoru definisan bas (licni ukus), sto ovo IC sa lakocom ostvaruje.

Preporucujem da se paralelno ovom boost C od 100uF doda folijski od 100nF MKP, sto ce biti vazno kod visokih tonova
(ovo vazi u slucaju da ne posedujete ELKO sa vrhunskim osobinama, ultra low ESR).

U praksi, ovakvi i slicni IC imaju ,kada se koriste bez spreznih kondenzatora, veoma mali THD(obicno su u ovakvim uslovima testirani za data-sh., ili sa Elko koje tesko sebi mozemo da priustimo :-).
Najveci deo nelinearnih izoblicenja potice upravo od spreznih kondenzatora, zbog remanentnog naboja,loseg ESR,ESL....

Sustina problema je u tome sto zaostala naelektrisanja stizu KASNIJE na izvode kondenzatora i superponiraju se signalu
koji trenutno tuda protice. Nego, da ne razglabam previse o tome, ukratko remanentni naboj zavisi od: velicine kapaciteta, konstrukcije, oblika, broja prikljucnih tacaka unutar kondenzatora, vrste dielektrika...... i jos puno toga...

Da skratim pricu, najbolje je izbeci ih na putanjama signala i povratne veze.

Kod pojacavaca sa zvrljotine je na putanji signala samo jedan kondenzator, i to na ulazu, gde zbog povelike impendanse on ne mora biti velikog kapaciteta, i gde se moze priustiti C bolje klase kao MKP, MKP10, FKP1(ovaj je apsolutno najbolji ali i papreno skup, reda 10 eura). Na ovaj nacin je izbegnuta DC sprega, koja moze biti veoma opasna ako ne znamo detalje o napravi iz koje dolazi signal, i (ili) ako nemamo veoma pouzdanu DC zastitu na pojacavacu. Takodje njim se odredjuje donja granicna ucestanost (koja je, po secanju, u ovom slucaju oko 5 Hz -3dB). Tako niska donja granicna ucestanost obecava tacan FAZNI stav u slusnom opsegu (>20Hz). Fazna greska u donjem opsegu se odlikuje komleksnim promenama u odnosu na dolazni signal, i sve je drugo samo nije verno prenet. Cuje se kao bas koga u zargonu zovu "mlitav bas", dolazi niotkuda, menja polozaj u prostoru, itd... Iskusni graditelji zvucnih kutija odlicno znaju koliko truda je potrebno (za pravljenje raznih tunela i komora) da bi se ispravila FAZNA greska niskotonaca. Pa, ako se oni vec puno muce oko toga sto im mi ne bismo malo pomogli :-). Za dobar audio sistem je neophodno da sve, od pocetka do kraja, bude sto je moguce bolje.

Za neverne Tome, koji sumnjaju u remanentni naboj, je dovoljan jednostavan eksperiment: napunite neki Elko na par desetina V, ispraznite ga tvrdim kratkim spojem u trajanju od par sekundi (da eliminisemo uticaj serijske otpornosti), izmerite POSLE PAR MINUTA napon na njegovim krajevima! Iznenadice vas rezultat. Videcete da je to prilicno znacajan napon u odnosu na onaj kojim je bio pocetno napunjen doticni C ! Ako pocnete da merite odmah posle uklonjenog kratkog spoja, primeticete da napon na C RASTE ! Necu se upustati u objasnjavanje mehanizama remanentnog naboja (preobimno je za ovu temu). Ko zeli pronaci ce literaturu o tome.
Posto nasi pojacavaci snage imaju pojacanje reda A>20, onda ce i remanentni naboj biti pojacan toliko puta.

Sledeca stvar od kljucnog znacaja je dobar decoupling napajanja: nece vam pomoci ni stotine hiljada uF ako nemate, tesno do nozica IC-a 100nF, pa sto je moguce blize 100uF, pa 1000uF. Posle toga vec mozete i racunati na "dejstvo" onih stotina hiljada uF koje imate u "udaljenijem komsiluku" :-).

I na kraju, od vitalnog znacaja za dobar rad je KONTROLISANJE PUTANJA VECIH STRUJA u pojacavacu!!!
Struje punjenja Elko (relacija graetz-elko), struje zvucnika, struje decouplinga, se ni na koji nacin ne trebaju preslikavati u ulazni signal ili putanju povratne veze !!! To nije jednostavno postici. Jedno od resenja koje pomaze je pravljenje pravog zvezdista za neutralnu tacku. Kod nizih ucestanosti opasnost predstavljaju struje punjenja Elko koje su 6-7 puta vece od struje potrosnje (pogotovo kod torusnog transformatora koji je "tvrd" izvor),jer diode u graetzu provode jedva 1/6 polutalasa, a za to vreme moraju da nadoknade sve ono sto ste potrosili za ceo polutalas (primeticete da se neobicno jako zagrevaju oni lepi cetvrtasti graetz-ovi, deklarisani za 25A ili vise, a vi trosite "bednih" 2-3A :-) ), a kod visih ucestanosti nas ceka bezbroj zamki poput proximity efekta, skin efekta, transformatorskih efekata susednih vodova, kapacitativnih prenosa, induktivnosti vodova,efekata nelinearnosti magnecenja gvozdenih elemenata u blizini visokostrujnih vodova (npr. mesto gde prikljuci za zvucnik izlaze kroz kutiju van),fukoovih struja, itd., itd.... Sto je niza impendansa zvucnika i veca snaga ovi efekti se nezgodnije manifestuju.

Znam o cemu govorim jer cesto radim sa vise desetina KW na znatno vecim ucestanostima od audio opsega. Tu su svi ti efekti veoma vidljivi. Kod audio opsega se teze zapazaju, ali postoje i uticu na rad sklopa. Stvar nacrtana na shemi i dobro napravljena u praksi, prostorno potpuno drugacije izgledaju.

Opet za neverne Tome eksperiment: pretpostavimo da vam od graetza ide poprilicno debela zica, duzine 5cm do + pola glavnog Elko. Reklo bi se da joj mozemo zanemariti otpornost :-). Simulirajte npr. polovinu moguce potrosnje pojacavaca, nekakvim sijalicama ili otpornicima vece snage, pa na krajeve te "zanemarljive" zice prikljucite najobicnije slusalice (kroz bipolarni Elko reda nekoliko stotina uF, da ih ne biste sprzili) ! Cucete koliko je parce zice od 5cm 2,5mm^2 "zanemarljivo", a sta mislite tek o stampanoj vezi debeloj 0,025mm * 5mm ?

Zakljucak svega ovoga:

TDA7293(94) su izvrsni IC pojacavaci sa sjajnom kontrolom niskih tonova, jos bolje rade u mostnom spoju, pogotovo kada ih je vise (master-slave veza).

Sto ste blizi metodi konstruisanja HF pojacavaca velike snage, to ce vam naprava bolje svirati !!!

Jedan moj prijatelj, koji je vrhunski majstor svog zanata, nekom prilikom rece: "Ne dobija se vrhunski rezultat jednom krupnom intervencijom, vec sa mnogo perfektno odradjenih sitnica".

Potpuno je u pravu.

Pozdrav svima
[ macolakg @ 07.05.2012. 20:21 ] @
Mala sala :-)))

Evo slike jednog ultra,ultra,ultra low ESR kondenzatora, sa vodenim hladjenjem...

Super je za dzepne aplikacije:walkman, mp3 plejer... :-))

Macola, SigmaLab Kragujevac
[ mikikg @ 07.05.2012. 21:10 ] @
@macolakg Da da, zato sam ja ostavio autenticnu shemu jer je uz nju trebao da ide ovaj tekst koji si sad napisao. Sve je ok samo je vreme/prostor malo izmenjeno :) A kondenzator je mrak :) ...
[ mikikg @ 07.05.2012. 21:35 ] @
Inace sto se tice plocica, u mojoj izvedbi je to uradjeno sa proto plocicom sa napomenonm da sam sve potrebne mase razdvajao sa posebnim provodnikom. Naravno moze i klasicna PCB stampa da se izradi ali opet da se ostave izvodi za sve potrebne mase (oko desetak po kanalu).

U konstrukciji koju sam video kod @macolakg za mostni spoj nije ni ta PCB bila vec nekoliko bakarnih shinica i svi elementi zaletovani izmedju njih (u vazduhu) :) + ispravljac tako uradjen ... kako to fino svira sa TDA7294 ne mogu da vam objasnim :)

Dakle konstrukcija je bitna a PCB moze, a i ne mora ako se zna tacno sta treba uraditi kako bi to ispalo valjano. Zato je TDA7294 zgodan (naravno ima jos slicnih IC) koji uz valjanu konstrukciju sa malo dodatnih komponenti mogu da daju odlicne rezultate.

[Ovu poruku je menjao mikikg dana 07.05.2012. u 22:45 GMT+1]
[ Pioneer cdj 200 @ 08.05.2012. 21:53 ] @
Svaka čast za tekst i modifikacije!

Sad mi je žao što nisam ovu konstrukciju isprobao... Ali biti će prilike, za početak moram pretpojačalo mjenjati jer uzalud da poboljšavam izlazni stepen kad mi je pretpojačalo namjenjeno za kola

Što se tiće ovog "u zraku", dižem kapu onima koje IC pojačala tako rade. Ja ne bi mogao, jer je raster među pinovima ipak mali i to bi se naposlijetku sve diralo.
[ macolakg @ 09.05.2012. 00:25 ] @
@Pioneer cdj 200

Nema problema oko nozica, ako se na svaku drugu navuce malo izolacije poput termobuzira ili sl....

Evo fotkice kako to moze sa 8 komada LM3886. Vec je bilo sastavljeno, pa rastavljeno, radi jos optimalnijeg rutovanja veza.
Monoblok, mostni spoj, 200W@8ohm.
Bele mrlje po ELKO poticu od duplofan lepljive trake, koja mi je posluzila kao pomocni alat za pakovanje.
Ceka malo slobodnog vremena, a prototip je radio iznad ocekivanja, tj. zapanjujuce dobro! No, nikad ne mogu biti potpuno zadovoljan, jer cim napravim nesto, odmah dobijem ideju kako bi to moglo jos bolje :-)

Pozdrav
[ 44250 @ 09.05.2012. 06:03 ] @
Ako se iz jednog lm3886 moze izvuci na jedvite jade 100w pitam se kako to tek zvuci u mostu na 200w...oprosticete mi ako grijesim. Inace dopada mi se kako su spregnuta kola,ozbiljni hladnjaci i bas bogato napajanje. Kakav trafo ce to napajati?
[ Pioneer cdj 200 @ 09.05.2012. 08:30 ] @
Izgleda cool

Ali potpisujem 44250. Ne bi da sumnjam u vaše znanje, ali koliko je meni poznato taj LM može da isporuči 68W na 4 oma odnosno 38W na 8 oma sa 0.1% THD.
[ ogylab @ 09.05.2012. 09:10 ] @
Reče čovjek: monoblok 200w/8R, 8 komada LM3886. Vjerovatno po 4 paralelno, pa u most, onda bi trebalo biti snage napretek. pozdrav!
[ d.veljko83 @ 09.05.2012. 09:49 ] @
lm3886 kosta 7.15E, za te novce ima MJL21195/96 par. Amp sa 4 para ovih tranzistora bi mogao da bljuje vatru ;)
Manje nozica za lemljenje i na poklon 4 para za drugi kanal.

[ Pioneer cdj 200 @ 09.05.2012. 09:58 ] @
Citat:
ogylab: Reče čovjek: monoblok 200w/8R, 8 komada LM3886. Vjerovatno po 4 paralelno, pa u most, onda bi trebalo biti snage napretek. pozdrav!

Pardon, promakla meni i 44250 informacija da je 8 komada u pitanju. Mi vidjesmo most i odmah 2

Nadam se da nam macolakg neće zamjeriti
[ mikikg @ 09.05.2012. 10:30 ] @
@d.veljko83 tacno, toliko kosta ... ali ovde nije tema koliko pojedine komponente kostaju vec kako sa relativno prostim IC napraviti veoma dobro pojacalo. I druga stvar, ova experimentalna konstrukcija sto macolakg pravi, eh da je vise takvih ljudi sa tim znanjem i iskustvom pa da vidimo jos neke experimente ... npr pojacalo sa IC za drajvovanjem step motara i sl :)
[ macolakg @ 09.05.2012. 11:38 ] @
Da, u pitanju je monoblok sa po 4 komada u paralelu, pa u most. Moze i 300W, ali volim kada mi komponente ne prelaze 2/3 od punog opterecenja. Napajalo se sa 65VDC.

To je vec sviralo (dva takva), i radi raspamecujuce dobro !!!

Kazem, rasklopio sam ga radi jos boljeg rutovanja veza. Gornja granicna frekvencija tog kola za -3dB je 1.3MHZ !!!

Planiram da dobijem nemerljivu (tj. tesko merljivu) FAZNU gresku od 10Hz pa do bar 100KHz, jer to kolo to moze.
LM3886, kada radi 20-tak % manje od pune snage ima jako mali THD, takodje ne pati od crossover izoblicenja jer je upotrebljena posebna gradja sa NPN tranzistorima i za top i bottom.

Sve u svemu izuzetan pojacavac !!!

Dragi moji, BILO KAKVOM tranzistorskom konstrukcijom ne mozete ostvariti tako kratke, niskoinduktivne i nisko otporne putanje kao sto mozete sa IC !!! Njegova silicijumska peleta je nekoliko kvadratnih milimetara povrsine, i prava je steta sto mora da ima nozice, pa se te putanje produzuju.

Gustina pakovanja omogucava da se sve veoma dobro drzi pod kontrolom, u smislu otklanjanja onih nezeljenih efekata koje sam ranije opisao.

Da se radi o vrhunskom IC mozete videti na: http://www.google.rs/search?q=...4QsAQ&biw=1024&bih=636

Koristi ga Jeff Rowland u modelu 10....

O kakvoj "igracki" se radi mozete videti po njegovoj ceni : http://www.audioasylum.com/forums/amp/messages/7578.html

Nije mi poznata Jeff Rowland konstrukcija, ali postavicu (kada dobijem vremena ) sopstvenu, koja je "bacila na kolena" nekoliko naprava od > 4000 eura :-)

Naravno, samo fizicko razvodjenje veza vam tesko mogu objasniti, pokusacu da to sto bolje opisem.

Pozdrav svima
[ macolakg @ 09.05.2012. 11:40 ] @
Nemojte biti smesni sa cenom IC-a ! Pa daleko skuplji su Elko odlicnog kvaliteta nego jedan IC. Necu ni pominjati hladnjake, trafo, kutiju i sl....
[ d.veljko83 @ 09.05.2012. 11:45 ] @
Citat:
mikikg: @d.veljko83 tacno, toliko kosta ... ali ovde nije tema koliko pojedine komponente kostaju vec kako sa relativno prostim IC napraviti veoma dobro pojacalo. I druga stvar, ova experimentalna konstrukcija sto macolakg pravi, eh da je vise takvih ljudi sa tim znanjem i iskustvom pa da vidimo jos neke experimente ... npr pojacalo sa IC za drajvovanjem step motara i sl :)

Napravih malo poredjenje izmedju snage i materijala, nije mi za cilj skretanje teme isl. Ako sam dobro shvatio ti pojacavaci mogu lepo da rade, sa jednim kolom eventualno 2 u bridge modu, stavljanje 8 komada mi se ucinilo em skupo em komplikovano za kranji ishod pa sam tako i prokomentarisao.

Inace svaki napor i trud treba ceniti tu nema sta.
Necemo dalje razvlaciti.

Citat:
macolakg: Nemojte biti smesni sa cenom IC-a ! Pa daleko skuplji su Elko odlicnog kvaliteta nego jedan IC. Necu ni pominjati hladnjake, trafo, kutiju i sl....

http://www.shine7.com/audio/jeff.htm
Ne ulazim u raspravu al vidim i trafo i kutiju i hladnjak i sve sto kosta pa ne razumem poentu posta.
Nisam ovo cuo do sada a voleo bi, ne sumnjam da je to kvalitetno.
Mozda je greska i do mene, razumeo sam da je imperativ za toliko LMova postizanje snage a postici to sa tranzistorima meni licno je nekako jednostavnije a reko bi i pouzdanije.

[Ovu poruku je menjao d.veljko83 dana 09.05.2012. u 13:20 GMT+1]
[ macolakg @ 09.05.2012. 13:10 ] @
@d.veljko83

Ne znam gde si video transformatore i kutiju? To nisam postavio. Postavicu sada.

Ma nema nikakvih problema, slazem se da se pojacavac moze jevtinije napraviti, samo zavisi koji kvalitet zelimo....

U jednoj od prethodnih poruka sam detaljno opisao sta se ne moze postici tranzistorima, a moze sa IC.

Moja konstrukcija i kutija ovako izgledaju:
[ 44250 @ 09.05.2012. 17:07 ] @
Nisam nikakav specijalista niti moja rijec ima specijalne tezine narocito oko integralnih kola pa moje rijeci nemaju neke vaznosti ni tezine. Nemojte moje rijeci shvatati kao neku ozbiljnu kritiku niti zamjerku vec prosto kao razmisljanje nekoga ko je negdje procitao nesto.
.
.
O tom integralnom kolu (lm3886) naslusao sam se samo rijeci hvale i to mi je motiv da ga jednog dana sastavim,cujem i imam za sebe ali u najprostijoj stereo-varijanti. Za velike snage nekako ipak jos uvijek vjerujem tranzistorima makar sto se pouzdanosti i izdrzljivosti tice. Vi i miki ste veliki zagovornici integralnih kola,pravo da vam kazem i najveci cije sam do sad postove citao a mogu vam reci i da mi se vizuelno dopada kako radite i mehanicki dio a i to sto ne stedite na napajanjima niti hladjenjima a to i jesu(pored samog pojacala) em najbitnije em najskuplje stavke. Da je ista sretnije vrijeme,kilometri i kilometri bi se prelazili a sve radi slusanja dobrog zvuka. :) Hvala Bogu pa ga ima!
[ mikikg @ 09.05.2012. 18:05 ] @
Ni ja sebe ne smatram nekim specialistom za NF pojacivace. Na ovom audio forumu ima ljudi koji su verovatno dosta vise pojacivaca napravili i imaju vece iskustvo. Trenutno sam malo vise zaokupiran VF tehnikom i SDR primopredajnicima gde se silom prilika spajaju digitalna i NF tehnika u svom najboljem izdanju a i VF tehnika mi je nekako veci izazov od NF pojacivaca jer je prilicno komplikovanija a za koju sam nabavio i specialne merne uredjaje (spektrum analizator, sweep generator itd).
Na ovoj temi se tako zalomilo :) Probao shemu, napravio i ispalo sjajno :)
Ja licno nisam jurio neke kilovate ili sta ja znam neke budzevine, interesovalo me je mala fina konstrukcija koji mi je macolakg preporucio.
Inace svog velikog prijatelja i kolegu macolakg sam ubedjivao mesecima da se uclani na ES kako bi nam svima preneo deo svog neverovatnog znanja a kao sto vidite u njegovim odgovorima to ce svima koristiti nevezano dal su za "ova" ili "ona" pojacala, SMPS ili vec nesto trece iz analogne tehnike zasto ga ja licno smatram genijalcem ;)
[ 44250 @ 09.05.2012. 20:27 ] @
Heh,čovjek je napisao već 72 posta a niko mu nije poželio dobrodošlicu...

macola-kg D O B R O D O Š A O nam ti sa svim svojim iskustvom,umijećem i nadam se željom da podijeliš sve to sa nama!
[ Pioneer cdj 200 @ 09.05.2012. 20:51 ] @
Također želim dobrodošlicu
[ macolakg @ 10.05.2012. 13:51 ] @
Bolje vas nasao!

Naravno da nikada nisam cuvao za sebe ono sto sam stekao od znanja i iskustva.
Kada covek to cuva za sebe, sam sebi postavi limit napretka, i tu je kraj njegovom napredovanju.
Prenoseci znanje drugom, onaj ko to radi, mora u svakom trenutku da se preispituje.
Pri tom otkriva i sopstvene propuste pa se nadogradjuje.

Jedino sto me muci je hronican nedostatak vremena...

Kada budem mogao ja cu se javljati.

Pozdrav svima
[ macolakg @ 10.05.2012. 13:54 ] @
@mikikg

Hvala ti Miki na lepim recima o meni.

Ne smatram sebe nikakvim genijalcem, vec zaljubljenikom koji je potrosio najveci deo (dosadasnjeg) zivota na razvoj u
elektronici. Samo dozivotno ucim...
[ macolakg @ 11.05.2012. 01:07 ] @
Pozdrav iz prelepe Bajine Baste.

Zavrsih danasnji posao na terenu, pa da pred spavanje napisem joj koju rec o IC pojacavacima...

Sustinske razlike;

Pojacavaci sa diskretnim komponentama:

Prednosti:

-ostvarljive veoma velike izlazne snage
-lako je predimenzionisati komponente radi robustnosti u upotrebi
-zbog razudjene montaze, lako se distribuira toplota (relativno lako hladjenje)
-izvrstan izbor tranzistora, jer se razvijaju vise od pola veka

Nedostaci:

-veliko rasipanje karakteristika, za dobar kvalitet rada je neophodno uparivanje tranzistora u vise stepena pojacavaca
-za vrhunske performanse, potrebno je svaki pojedinacni stepen "trimovati"
-velika razudjenost konstrukcije
-veliki inicijalni offset, zahteva podesavanje
-relativno nizak slew-rate bez posebnih mera za ubrzavanje (nezeljena frekventno zavisna povratna veza)
-zbog razudjenosti, neostvarive niskoinduktivne i niskootporne putanje (nezeljena frekventno zavisna povratna veza)
-dugacki visokostrujni vodovi, sklonost preslusavanju na ulazne vodove (nezeljena frekventno zavisna povratna veza)
-veliki parazitni kapaciteti i nedefinisani, takodje sklonost preslusavanju (nezeljena frekventno zavisna povratna veza)
-problematicno postici veoma ravnu frekventnu krivu u celom opsegu
-malo open-loop pojacanje, povratna veza radi sa znacajnom greskom
-znacajna fazna greska
-potrebne posebne mere za visok damping faktor
-teska ponovljivost vrhunskih performansi, svakom pojacavacu treba zavrsno "trimovanje"
-potrebni dodatni sklopovi za mute, standby, anti-boomp
-tesko izvodljiva optimalna PCB
-tesko izvodljiv dobar decoupling

Pojacavaci sa audio IC kao npr. TDA7294 i LM3886:

Prednosti:

-TDA7293(4) i LM3886 su pravi op-amp sa pripadajucim osobinama
-visok PSR, visok CMMR
-izuzetno visoka gustina gradnje
-kratke niskoinduktivne i niskootporne putanje velikih struja
-veoma malo rasipanje karakteristika
-izuzetna ponovljivost kod serijske izrade
-zbog kratkih putanja, gornja granicna frekvencija >300KHz (kod LM3886 1,3MHZ), lako je smanjiti je ako je potrebno
-visok slew-rate
-veliko open-loop pojacanje, posledica je precizna povratna veza
-lako kaskadiranje komponenti za vece snage, zbog preciznih karakteristika
-mali inicijalni offset
-lako ostvarljiva ravna frekventna kriva
-potrebna samo globalna povratna veza (jednostavna, malo komponenata)
-mute i (ili) standby funkcija
-nepotrebni dodatni sklopovi za anti-boomp koji narusavaju Ri pojacavaca i dodatno produzavaju putanje (releji)
-lako izvodljiva remote-sense povratna veza
-izuzetno dobra fazna karakteristika
-lako izvodliv dobar decoupling
-lako izvodljiv visok damping faktor

Nedostaci:

-otezano hladjenje, visoka koncentracija snage na malom prostoru
-pozeljna viseslojna PCB da bi bila optimalna
-izbor se svodi na smo nekoliko IC sa osobinama pravog op-amp
-potrebno vise kaskadiranih pojacavaca za velike izlazne struje
-otezana mehanicka montaza za vece snage zbog potrebe za brzim odvodjenjem toplote sa malih povrsina
-ogranicena konacna maksimalna snaga na oko 300-400W, bez obzira na broj kaskadiranih komponenti

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Toliko za veceras. U narednom postu cu pisati o vaznim stvarima kod kaskadiranja (uslovno paralelovanja IC pojacavaca)

Pozdrav

[ mikikg @ 11.05.2012. 01:28 ] @
Bravo za ovaj tekst! Ovo treba staviti u top audio teme :)
[ 44250 @ 11.05.2012. 05:57 ] @
Bravo,samo napred! Nadam se da ce se naci jos neko pa da ovo postane jedan jos kvalitetniji dijalog-svakako odlican tekst! Jedno pitanje:kako proizvodjaci uspijevaju da naprave tolike serije integrisanih kola gotovo identicnih karakteristika a ne mogu da isto tako ujednacene urade mnogo jednostavnije tranzistore? Pitanje nije provokacija nego me bas iskreno interesuje. Uvijek je u slast procitati dobar kvalitetan svima jasan i citljiv tekst. Veliki pozdrav!
[ macolakg @ 11.05.2012. 23:28 ] @
U IC kolu je zanemarljiva razlika staviti 100 ili 1000 tranzistora (stavljaju radije strujni izvor gradjen od nekoliko tranzistora, nego jedan otpornik ). Tu se ne stedi na: strujnim izvorima, referentnim izvorima i termickim kompenzacijama. Takodje zato sto su svi tranzistori na jednom IC proizvedeni na istom substratu, u istim uslovima i u istom trenutku, garantuje odlicnu uparenost svih tranzistora koji trebaju biti upareni.
Dodatna korist je sto se sve nalazi na nekoliko kvadratnih milimetara, i ima izuzetno brzu i dobru termicku spregu komponenti. Da ne pominjem lasersko trimovanje otpornika pri testu cipa...

Potpuno je drugacija filozofija gradnje nego sa diskretnim komponentama gde se stedi na broju poluprovodnika, spojnih mesta i sl.. Kod IC se time razbacuju. Vecina elektronicara, kada vidi unutrasnju semu nekog IC misli da je stvarno takva :-). Nazalost nije. Ono sto je nacrtano je predstavljanje nacina rada u obliku najslicnije diskretne gradje. Prosla su vremena 741 cija je unutrasnja sema bila stvarna :-). Kada vidite otpornik, to je ili nekoliko tranzistora ili par FET-ova.

Dobra pojacala od diskretnih komponenti su obicno solidna imitacija diskretne predstave nekog op-amp. Uporedite malo seme pa cete videti...

Kod IC struktura, jedini problem je pravljenje kondenzatora unutra, pa zato najcesce koriste kapacitet nekog PN spoja, koji nema bas neku inicijalnu tacnost.
Zato je npr. poveliko rasipanje slew-rate kod takvih kola, o cemu treba voditi racuna kod paralelovanja istih.
Srecom sto je inace slew-rate jako veliki kod takvih kola, reda 8-20V/uS, tako da kada brza kola svedemo na brzinu najsporijih u grupi, dobijemo jos uvek izuzetan slew-rate.

To je ono sto je vazno kod IC pojacavaca snage kada se paraleluju, a o cemu sam hteo pisati.

Jedini sto treba upariti je slew-rate, a to se lako radi malim eksternim kondenzatorom.

Jos jedna vazna stvar: ni jedan od od ova dva-tri IC koje smo razmatrali NE MOZE RADITI STABILNO sa A<13.

Pozdrav
[ mikikg @ 12.05.2012. 00:18 ] @
Citat:
U IC kolu je zanemarljiva razlika staviti 100 ili 1000 tranzistora (stavljaju radije strujni izvor gradjen od nekoliko tranzistora, nego jedan otpornik ). Tu se ne stedi na: strujnim izvorima, referentnim izvorima i termickim kompenzacijama. Takodje zato sto su svi tranzistori na jednom IC proizvedeni na istom substratu, u istim uslovima i u istom trenutku, garantuje odlicnu uparenost svih tranzistora koji trebaju biti upareni.

Ovo je sve tacno i jedan od razloga zasto taj ceo pristup baca u vodu vecinu diskretnih konstrukcija. B. Ninkovic mi je bas jednom prilikom rekao da je to otislo mnogo daleko i da je recimo Hypex napravio Class D AMP sa DSP kontrolisanom povratnom vezom gde su uzimali sve moguce faktore i parametre recimo od zvucnika i njegova zavisnost impedance od ucestanosti + fazni stavovi pri razlicitim snagama na razlicitim kablovima i duzinama itd kako bi na kraju na samom zvucniku (ne na izlazu pojacivaca :) reprodukovali pojacan audio signal doveden do savrsenstva! Mrak ... koriste vektorsku analizu kao u radio tehnici, kablovi od zvucnika im "transmission lines" samo na mnooogo vecim talasnim duzinama :)

Citat:
Jos jedna vazna stvar: ni jedan od od ova dva-tri IC koje smo razmatrali NE MOZE RADITI STABILNO sa A<13.

Hoces reci da nece biti problema sa konstrukcijom dok je pojacanje vece od 13?

BTW @macolakg: A TAS5630 (verzija B je aktuelna) nismo jos stigli da probamo ... onaj LLC ZVS malo da razradimo sa nekom konkretnom shemom i onda da probamo ovaj IC. Koliko ce tek ovde biti novih veoma interesantnih detalja sa ovim IC AMP :)
[ d.veljko83 @ 12.05.2012. 01:00 ] @
Hoce li moci to da se proba, hoce li biti dokumentacije potrebne za diyere na forumu? Plasim se pomalo da pitam, vec je najavljeno da od pcb-a tesko da ce da bude nesto al opet sta znam... Kako to da nisamo culli za ovo do sada? Mislim u ovim razmerama... Ta kola su u proizvodnji i upotrebi vec neko vreme ako se ne varam?

8-20V/uS... Bob Cordel daje smernice da izradu ne tako slozenog pojacavaca sa 30-50V/uS pa pitam bez ironije u cemu je ta superiornost kod IC-a sa 20V/uS?
Dalje bas Jef R pise da se na svakom kolu mora izjednaciti offset trimovanem, predpostavljam da bas i zatro sluze oni trimeri pored... Dakle ima podesavanja i ne radi laser sav posao u tom kontekstu... kao sto ima i kod tranzistorskih pojacavaca. I moze li malo vise da se cuje o tim testovima koji su radjeni, pod kojim uslovima? Dal uopste neko ko se ovim ne bavi profesionalno i nema proizvodnju niti kontrolu kvaliteta ima uslova da izvede nekakav relevantan test?
Sad cu biti opet upozoren o naslovu ove teme, i nema problema oko toga, sam se prvi prijavljujem da probam ukoliko ce biti dostupno za javnost, al mi smeta sto se neke stvari velicaju pljuvanjem drugih.
Malo mi bodu oci izjave tipa "smesan", "bacanje u vodu", "bacanje na kolena"... Pa ako je pronadjen taj equilibrium da majkom prirodom daj da pobacamo sve ovo sto imamo pa da pravimo to cudo. Nece biti problem ni jedno ni drugo, kanal mi je odma iza zgrade dobacicu i sa balkona...
[ mikikg @ 12.05.2012. 02:19 ] @
d.veljko83 tenutno sve sto imamo od dokumentacije je ona prakticna zvrljotina koju evo mogu da precrtam u nekom programu pa da postavim. Stvarno se trudim da celu ideju pretocim u DIY projekat ali nas slobodno vreme sprecava. Sama shema nije toliko binta koliko i sam pristup ovoj tematici. PCB za sad nemamo i vec smo komentarisali sto. PCB ekvivalent ove konstrukcije koju je macolakg napravio u "vazduhu" verovatno bi zahtevala neku viseslojnu (4+) pozlacenu stampu sa podebljim slojevima bakra kako bi dobili mili ohme, sto manje nanoH i pikoF za provodnike a sto je kljuc kod ovog pristupa.

Sto se tice slew rate-a, ove vrednosti koje spominjes su vise nego dobre karakteristike za pojacivace koji rade na megahercima ucestanosti tako da je taj parametar manje vise nebitan u ovoj prici. Macola mi je bas pokazivao lampe (mislim da je bila 2C39A ili neka slicna njoj) koje je hteo da iskoristi za audio amp kako bi dobio hiljade volti po mikro sekundi slew rate-a ali sam u rekao da ne treba bas preterivati :)

U vezi testiranja, naravno da nemamo profi laboratoriju za vrsenje audio merenja i ovi rezultati su "as-it-is" i mozes samo da nam verujes na rec. Kolega je napravio jako puno pojacivaca i sigurno ovo prica iz svog iskustva koje ima ne samo u audio tehnici vec i u drugim mnogo "gorim" (prvenstveno mislim na dosta vece ucestanosti) tehnikama gde se neke stvari poklapaju.

A equilibrium sa majkom prirodom sto se tice audio pojacivaca je jako blizu :) ... sigurno nije ova konstrukcija ali neke iz recimo Class D su na korak od toga ...
[ macolakg @ 12.05.2012. 04:42 ] @
@mikikg

Citat:
mikikg: Hoces reci da nece biti problema sa konstrukcijom dok je pojacanje vece od 13?

BTW @macolakg: A TAS5630 (verzija B je aktuelna) nismo jos stigli da probamo ... onaj LLC ZVS malo da razradimo sa nekom konkretnom shemom i onda da probamo ovaj IC. Koliko ce tek ovde biti novih veoma interesantnih detalja sa ovim IC AMP :)

Bas tako, sto se tice pojacanja, cak je i definisana naveca dozvoljena vrednost otpora sa invertujuceg ulaza ka masi (cijom se velicinom inace moze "namestiti" interna frekventna kompenzacija).

Sto se tice LLC ZVS, vec ih dugo pravim :-), samo sto nisu bas za audio vec za inukciona zagrevanja (prilicno KW).

Miki, nabavi uzorke UCC25600 pa cemo "sklepati" jedan ZVS LLC pogodan za opterecenja kao sto je audio pojacavac.
[ macolakg @ 12.05.2012. 06:13 ] @
Beskrajno se izvinjavam zbog: "smesan" i "bacanje na kolena". Poneo sam se slicnim bombasticnim izrazima, kojih su inace prepuni casopisi koji se bave audio napravama (leprsavo-barsunasti i sl..). Ubuduce ih necu koristiti.

Sa "smesan" nisam mislio nista licno, vec sam uopsteno hteo da hiperbolizujem beznacajnost u razlici cena samih poluprovonickih komponenti u odnosu na Elko, kutiju, hladnjake itd...
Sam sam inace koristio kod prvog testa 8xLM3886 otpornike 0,1% 25ppm, C Wima FKP1 i sl., cija se zbirna cena priblizava ceni poluprovodnika.

To "bacanje na kolena" sam inace cuo iz usta nesrecnog vlasnika Krell-300i, koji je umesto njega prikacio 2 monobloka sa 8 LM3886.

Jos jednom se svima izvinjavam.

------------------------------------------------------------------

U vezi primene DSP u povratnoj vezi kod Hypex modula... Moze to i jednostavnije. Ponovicu detalj iz jednog od prethodnih postova: " -lako izvodljiva remote-sense povratna veza ".
Detaljnije o tome cu kada budem pokrenuo temu o zvucnickim kablovima...

Test svakog pojacavaca vrsim pravougaonim impulsima sa ekstremno strmim tranzicijama (100nS) i izbazdarenom zaravni (imitacija Dirak-impulsa), tako mogu mnogo saznati o bilo kom pojacavacu, bez obzira da li je namenjen za audio ii mozda kao ulazni pojacavac za osciloskop sa GBW reda 100MHz.
Takodje se istom metodom mnogo sazna o kablovima...

Inace, u analognim osciloskopima se u svakom pojacavackom stepenu preduzimaju sve moguce mere (veoma slozene) da bi se ostvarila vrhunska linearnost, frekventni i fazni odziv. U starijim napravama je to radjeno diskretnom tehnologijom, a sada sa IC.

Nemam nista protiv diskretnih audio pojacavaca, naravno da ih ima vrhunskih, ali mislim da se u oblasti srednjih snaga reda 100-200W za kucnu upotrebu, to moze lakse uraditi sa IC uz sjajne performanse. Takodje sa visokom gustinom gradnje male su sanse da se izgresi u rutovanju veza, problemima nezeljenih (onih koje se ne vide na semi) povratnih veza, decouplingom itd...

Nezeljenih povratnih veza ima svuda i tesko ih je kontrolisati. Jednom prilikom sam otkrio (bas pomocu pravougaononog, uslovno tezi-Diraku impulsa :-) koliko stete po zvuk moze da napravi polozaj zvucnickog kabla u odnosu na ulazni koaksijalni kabl, van pojacavaca. Kod balansne veze su takve pojave svedene na minimum.

Diskretni pojacavaci imaju dugacke putanje velikih struja, sto cini otezanim kontrolu nezeljenih povratnih veza.
Mislim da IC nude veci procenat uspeha manje iskusnim samograditeljima, uz nekoliko dobrih saveta.

Kada sklopite diskretni pojacavac cije ste odlicne dijagrame izmerene vrhunskom opremom videli u nekom dokumetu, cim ga budete ubacili u kutiju, promenice se puno toga, u zavisnosti da li ste plocicu stavili na 5 ili 10 mm visine od donjeg poklopca, takodje od toga da li je kutija aluminijumska ili od celicnog (popularno gvozdenog) lima, pa ako je od celicnog lima koji je celik u pitanju, gde su vam ulazi a gde izlazi, kako ste polozili ozicenje (ako ga ima).... i jos puno toga.

Naravno, vazi ovo i za IC pojacavace kada imaju PCB u nesto manjoj meri zbog kracih veza.
Kod prostorne (3D) gradnje, gde se rute vode direktno i sa pazlijivim biranjem medjusobnih prostornih odnosa provodnika, uglova medju njima i sl., moze se izbeci vecina nezeljenih pojava i dobiti bolje performanse.
Upotrebom IC, izvodljivija je 3D gradnja nego kod diskretne tehnologije.

O tome cu vec sledeci put pisati...

[ macolakg @ 12.05.2012. 06:24 ] @
Zaboravih:

Jeff Rowland se bavi trimovanjem offseta svakog pojacavaca zbog toga sto ih koristi 6 kom. za 275W snage i sto su prilicno blizu krajnih granica mogucnosti IC-a.

Sa 8 kom. za manju snagu (200W), uz zrtvovanje dela snage na vecim otpornostima za simetriju i preklapanjem napajanja na nizi napon kada se koristi 4 ohm zvucnik, nema potrebe za tom merom.
[ 44250 @ 12.05.2012. 06:25 ] @
He he po ovom do sad pisanju svih nas koji nismo iz Kragujevca moze se steci pogresan utisak da su kragujevcani pod opsadom i pod stalnim napadima,tako i jeste samo ste napadnuti pitanjima sto opet i nije tako strasno a dobra je stvar sto se pojavljuju neke nove pretpostavke,sumnje i cinjenice za koje do sad nismo znali niti na njih i pomisljali. Sve u svemu mislim da je ovo jedno kvalitetno pisanje bilo da su u pitanju znatizelje nas "tranzistoraca" bilo da su odgovori vas "integralaca" :) zato cu nastaviti dalje sa pitanjima. Kazete da su isti uslovi tokom izrade jednog integralnog kola sto je ok,mada opet sto se tice uslova ujednacenosti tokom proizvodnje oni se jednako lako-tesko postizu i kod proizvodnje tranzistora pa time dolazim do zakljucka da ce biti jednaka ili makar slicna odstupanja kod recimo prvog i poslednjeg danasnjeg proizvedenog primjerka bez obzira da li se radi o tranzistoru ili ic-kolu. Dalje,ne znam da li je do pokvarene ekonomije ili je do mene,ali jedan snazni tranzistor srednje klase kosta u prodaji oko 2e a ovi vise klase 7 8 pa i preko 10e a integralna kola takodje po klasama od 2 pa do i preko 10e. Pitanje cijene nije toliko vezano za materijal koliko za vrijeme trajanja proizvodnje a ne mogu da povjerujem da izlazi da je komplikovanost izrade i slicna a kamoli ista:da zakljucim,neka prednost tranzistora morala bi da udje u cijenu. Opet dalje,koliko sam uspio da vidim do sad najcijenjenija audiofilska pojacala su ipak jos uvijek tranzistorska. Jeste da medju audiofilima CAST IZUZETCIMA ima mnogo vise onih koji misle da cuju nego onih sto stvarno cuju,ali opet nekako ne vjerujem da su navedena pojacala stigla na neka TOP mjesta tek tako i da su ih tamo postavili neki Aleksandri Mikulici i njemu slicni. Sto se tice integralnih kola tu cete se sloziti vi i masa drugih po svim forumima da postoje 3-4 integralna kola vrijedna paznje i prijatnog zvuka,pitam se zasto toga nema vise? Ne ocekuje se sad integralno kolo u A-klasi ali makar siri izbor ovih u AB-klasi,moglo bi ih biti. Kad vec uporedjujemo,koliki je damping faktor kod ic?
[ 44250 @ 12.05.2012. 06:41 ] @
Pisali smo istovremeno i jedan dio odgovora sam vec dobio. Potpuno se slazem da je za pocetnicki uradi-sam projekat integralno kolo logicniji i jednostavniji odabir,ali treba biti poprilicno probirljiv pri izboru koji je opet poprilicno uzak. Ljudi se povedu time da je ic i jefinija opcija a ne mora biti tako,prvenstveno jer kvalitetnan ic nikako ne spada medju najjeftinije a mnogo je losih u istom cijenovnom rangu pa tu tek treba biti probirljiv.
[ 1OXB @ 12.05.2012. 09:08 ] @
Koliko vidim, dobro se zabavljate i lepo vam tece tema. Kao moderator ja samo imam duznost da posavetujem da ostanete hladne glave i sa kritickim pristupom prema svemu. Dakle ne kriticizam vec kriticki pristup jer on vodi jasnijem sagledavanju i izbegavanju iskljucivosti.
[ mikikg @ 12.05.2012. 10:46 ] @
Samo malkice da pojasnim remote sensing, to je pristup da se povratna veza za pojacivac (ili upste kod uredjaja, posebno kod ozbiljnije merne tehnike) uzima bukvalno sa krajnje tacke gde je potrosac, a u ovom slucaju direktno sa usica zvucnika (ne sa prikljucka zvucne kutije) pomocu par nezavisnih provodnika. Na ovaj nacin je moguce kompezirati sve gubitke i nus pojave koje se pojavljuju na samim klemama za prikljucivanje i kablovima od zvucnika. Ovo nije nista novo i uveliko se koristi kod profi studiskih aktivnih monitora/zvucnika.
[ macolakg @ 13.05.2012. 03:20 ] @
@44250

LM3886 kosta u "Vita-Elko" 4,2 eura, sto je u rangu solidnog izlaznog tranzistora, a nudi mnogo vise.
Sjajno radi za taj novac.
Ima naravno i daleko skupljih i mocnih IC, poput OPA512 i drugih OPAxxxx, proizvodnje bivse veoma visoko kotirane firme Burr Brown, koju je kupio Texas Instruments.
Ima i hibridnih sklopova koji dobro rade poput nekih STKxxx i sl.

Na ovoj temi foruma sam se fokusirao na TDA7293(4) i LM3886, zbog visokih performansi u odnosu na cenu i pristojnu snagu koju nude, pogotovo zato sto se grupisanjem istih moze dostici par stotina W.
Kome treba manje od 10W, moze na primer upotrebiti izvrsno, jevtino i jednostavno TDA2006 ili sa malo losijim performansama nesto snaznije TDA2030, 2040....

Sto se damping faktora tice, slozena tema je u pitanju. Naime. radi se o odnosu unutrasnjeg otpora pojacavaca (Ri) prema otporu zvucnika.

Zavisnosti su ovakve:

Damping faktor raste sa:

- povecanjem otpora zvucnika
- open loop pojacanjem celog sklopa
- smanjenjem ucestanosti pri kojoj ga merimo
- smanjenjem struja pri kojim ga merimo
- sa povecanjem kvaliteta decouplinga
- sa povecanjem bulk Elko, pri nizim ucestanostima
- sa skracivanjem putanja velikih struja (smanjenjem otpora istih)
- sa smanjenjem induktiviteta na putanjama vecih struja
- sa uzimanjem povratne veze sto blize tackama na koje je vezan potrosac (zvucnik)

Dakle, moze se i jednom i drugom topologijom (IC ili diskretnom) napraviti i mali i veliki damping faktor.

Takodje sa obe topologije se moze napraviti dobar ili los pojacavac.

Neiskusan graditelj, kada pokusa da napravi pojacavac obicno napravi oscilator, ili obrnuto :-)
Svima se to desava na pocetku konstruktorske karijere :-)

Podaci o damping faktoru, koji se uobicajeno navode, su za 1KHz merne ucestanosti i najcesce sa zvucnikom od 8 ohma, retko se navodi i struja pri kojoj je meren.
Idealan (teoretski) pojacavac bi trebalo da ima beskonacan damping faktor, tj. u odsustvu signala na ulazu njegov se izlaz treba ponasati kao kratak spoj. U praksi na zalost nije bas tako, jer nema idealnih komponenti.

Podatak o damping faktoru kao cist broj, bez podataka o otporu potrosaca, mernoj ucestanosti i mernoj struji je potpuno beskoristan!

Takodje damping faktor nije iskljucivi "krivac" za nesto nepovoljno u zvuku, jer ima pojacavaca posebno u A klasi i pogotovo cevnih, koji imaju damping faktor jedva 10, pri 1KHz, a bas "slatko" sviraju.
Neki slusaoci vole raspevan i topao zvuk i nije im vazan damping faktor, dok drugi vole cvrst i kontrolisan zvuk gde je vec damping faktor vazan. Sve je to stvar licnog ukusa.

Pravi podatak o damping faktoru je citav spektar dijagrama sa zavisnostima od frekvencije, struje i otpornosti pri kojima je meren.

Sa cisto tehnickog aspekta, bolji je onaj pojacavac koji ima veci damping faktor (posebno na vecim frekvencijama), jer ce vernije pojacati ono sto mu je dovedeno na ulaz, a pretpostavljamo da je to cilj jednog pojacavaca...
Pretpostavimo da neki pojacavac ima damping faktor 10 i pojacanje npr. 10. Njegova je "duznost" da neki signal koji mu dovedemo na ulaz pojaca tacno 10 puta, sa neizmenjenim talasnim oblikom. Recimo da je impendansa zvucnika deklarisana kao 8 ohma. Sa damping faktorom 10 unutrasnji otpor pojacavaca je 0,8 ohma.
Na nesrecu, impendansa zvucnika zavisi od frekvencije i neverovatno je tesko napraviti zvucnik kome je ona nepromenljiva u celom audio spektru. Kriva koja opisuje tu promenu impendanse se zove modul impendanse. Kod puno, veoma kvalitetnih i veoma skupih, zvucnih kutija (iznad 10K eura) se impendansa neretko menja u rasponu vecem od 1:3 ,
sto znaci da zvucna kutija deklarisana kao 8 ohma, pri nekim ucestanostima moze imati i manje od 3 ohma!
Tu se vec javlja problem. Prakticno, na tim ucestanostima se izgubi znacajan deo snage na unutrasnjem otporu pojacavaca, a zvucnik dobije za toliko manju snagu, sto znaci da ce se zvuci na tim ucestanostima cuti tise, a to vec nije verna reprodukcija...

U vezi pitanja za A klasu sa IC kolima: Jednostavno je napraviti pojacavac u A klasi sa bilo kojim od oba IC koje smo razmatrali u ovoj temi. Treba nam 2 IC. jedan se postavi kao strujni izvor, a drugi kao strujni ponor (source-sink), izlazi im se spoje, a za tu tacku veze zvucnik. Nasteluje se zeljena mirna struja i eto pojacavaca u pravoj A klasi, jer kod source IC kola radi samo top tranzistor, dok kod sink IC radi samo bottom izlazni tranzistor, posto oba uvek rade nema straha od crossover izoblicenja od kojih strahuju ljubitelji A klase. I sve se to divno greje, a moguca ostvarena snaga je manja od polovine koju uobicajenom metodom dostize jedan od uporebljenih IC.

U nekom od narednih postova cu nacrtati kako se sa IC pravi A klasa. Vec sam previse umoran.

Pozdrav svima
[ mikikg @ 13.05.2012. 04:35 ] @
Jos jedan odlican tekst!!! Svaka cast ... Macola, ja bih ti preporucio da napises jednu knjigu u vezi audio tehnike, bez sale! Ako te bas mrzi da pises knjigu, evo ja cu ti organizovati neki web portal da sve te tekstove i sheme postavis na jedno mesto ... neko ce pomisliti da "navijam" za tebe ali kako drugacije kad pises ovakve tekstove :)
[ 44250 @ 13.05.2012. 07:20 ] @
Ne ne pretjerujete mikikg,i u pravu ste i drugacije se ne moze ni opisati volja.iskustvo i vrijeme da se ovako i ovoliko pise. Nema sta,kulturno,citko,jasno i britko pisan licni stav potkovan ocigledno znanjem i iskustvom. B R A V O ! mikikg trebali ste covjeka i ranije nagovoriti na pojavljivanje ovde,vjerujem da ce ovo biti veoma citani i citirani postovi! Tranzistorska pojacala su i dalje moje pecanje i uvijek ce biti,mada to ni malo manjim ne cini zadovoljstvo citanjem ovakvih tekstova-SAMO NAPRED!
[ acavplana @ 13.05.2012. 10:42 ] @
Prosto je nekulturno da upadam u rec,ali ne mogu da odolim a da ne pozdravim Macolu (macolakg) coveka koji me je jednom prilikom tako lepo "izbombardovao" znanjem kad sam ga jednom pitao nesto o IGBT tranzistorima,koje do tada nisam koristio i nisam bas bio upucen u princip njihovog rada. A da ne spominjem kako me je glava bolela kad mi je jednom prilikom objasnjavao programiranje u assembler-u,C-u,PIC-basic-u.Taj covek je pun znanja i rado ga deli sa svima.Ovom prilikom pozdravljam Macolu,svaka cast Maki!

Gogic Aleksandar
Velika Plana
[ macolakg @ 13.05.2012. 11:11 ] @
Napravio sam, kada sam bio puno mladji, nekoloko desetina cevnih i tranzistorskih pojacavaca, od losih do odlicnih.

Pomenuo sam da se taj pravac razvija vise od pola veka, i da postoje milioni varijacija u konstrukciji sirom sveta.
Na slici koju sam prikacio se vidi shema vetikalnog izlaznog pojacavaca jednog od dobrih analognih osciloskopa.
Stavio sam je kao primer vrhunske gradnje u kombinovanoj tehnologiji. Taj mora da radi "flat" +- 0,1dB od 0-100MHz.

Svakako da se diskretnom tehnologijom mogu napraviti apsolutno vrhunski pojacavaci. Takodje su oblast u kojoj se moze beskrajno eksperimentisati i priustiti pri tom puno zadovoljstva u radu :-). I dalje su vodeca grupacija pojacavaca (u smislu
kvaliteta), posebno u rangu snage 100W-1KW, iznad tih snaga vodjstvo preuzima D klasa zbog ekonomicnosti, a ispod tih snaga su potpuno konkurentni IC pojacavaci.

Ranije su IC vecih snaga imali relativno siromasne karakteristike, pa su izbegavani u ovoj oblasti jer je bilo uspesnih komada u klasi od jedva 10-20W.
U nesto visoj klasi snaga su masovno korisceni hibridni pojacavaci tipa STK i sl., koji su prakticno kombinacija slabijeg IC i nekoliko snaznih tranzistora na istom rashladnom substratu.

U novije vreme se pojavilo nekoliko desetina monolitnih IC koji u klasi srednjih snaga koji imaju sjajne performanse.

Posto je to najmladja oblast od prethodno nabrojanih, ima mesta za eksperimente i zadovoljstvo :-). Tome jos doprinosi i niska cena, pa potencijalna steta ne mora biti velika :-).

Zato kod mog pisanja dominiraju rasprave o IC pojacavacima.
Mislim da tu jos uvek ima puno mesta za razvoj, iako se pojavila nova "pretnja" starim dobrim analognim napravama :-), D klasa u kombinaciji sa analognom i DSP tehnologijom, koja se vec polako pozicionira na sam vrh audio oblasti. Napredak D klase u poslednjih nekoliko godina je tako nagao i imponzantan da pretpostavljam da ce se analognom tehnologijom u buducnosti baviti samo retki entuzijasti :-). Za sada je samograditeljima (kod nas) prepreka za pravljenje ozbiljnih pojacavaca D klase uglavno potreba za veoma zahtevnom, viseslojnom PCB, i potreba za skupom mernom opremom.

Pozdrav

P.S. Iz nekog razloga nisam mogao prikaciti sliku. Sledeci put cu.

[Ovu poruku je menjao macolakg dana 13.05.2012. u 12:23 GMT+1]
[ macolakg @ 13.05.2012. 11:29 ] @
@acavp

Veliki pozdrav Aco
[ 44250 @ 13.05.2012. 11:34 ] @
Može biti da nije podržan format ili da je slika prešla 1MB.
[ macolakg @ 13.05.2012. 23:29 ] @
@44250

Ni jedno ni drugo (500-600K *.bmp), vec los i spor internet u motelu u B.Basti :-(
[ mikikg @ 13.05.2012. 23:43 ] @
Hmm, mislim da .bmp ne moze da ide na web :( ... samo JPG, PNG i GIF ... eventualno mozes to da zipujes pa tako da uplodujes ili konvertuje sliku u neki od ovih formata (ACDSee ili neki slican program, mozda moze i Paint) ... ja sam se resio Windosa pa sam malo pozoboravljao kako to tamo ide :)
[ macolakg @ 14.05.2012. 01:20 ] @
Nastavicu jos malo o audio pojacavacima, posto vidim da postoji prilican broj zaintereesovanih...

Vraticu teziste teme na audio pojacavace uopsteno, jer sam u prethodnim postovima razjasnio zasto sam akcenat stavio na IC pojacavace.

Smestanje pojacavaca u kutiju;

Dilema: celik ili aluminijum?

Ako upotrebite celik (popularno gvozdeni lim ili C0146/0147 tj. niskougljenicni celik negarantovanog sastava, koji inace koriste sve limarske radionice kod kojih izradjujete kutije), mozete ocekivati sledece efekte:
- odlicno magnetno i elektrostaticko oklapanje uredjaja, odnosno odlicnu imunost na magnetne i elektrostaticke smetnje koje dolaze iz okolnog prostora. Takodje i izolovanje unutrasnjih magnetnih polja koja poticu iz transformatora u uredjaju, odnosno smanjenje njihovog uticaja na druge uredjaje i kablove u blizini. Neki proizvodjaci merne opreme i phono pojacavaca cak praktikuju da napravu stave u dvostruku celicnu kutiju, cim dobijaju vrhunsku magnetnu izolaciju. Ide se cak i do tih granica da se umesto obicnog celicnog lima koriste specijalne visokopermeabilne legure od kojih se inace prave transformatorski limovi, kao sto su permaloy, hypersil i sl... Kod sklopova gde kroz vodove teku male struje celik je odlican izbor, uz nesto vecu tezinu kutije....

- Kod izlaznih pojacavaca, odnosno pojacavaca snage, mogu se pojaviti razni problemi. Svi feromagnetni limovi imaju nelinearnu krivu magnecenja koja jako zavisi od jacine magnetnog polja, u indirektnom smislu od jacine struje kroz provodnike u njihovoj blizini. Lim u blizini visokostrujnih provodnika se ponasa kao jezgro lose spregnutog i nekvalitetnog transformatora, ali ipak grade kakav-takav nezeljen transformator sa ostalim provodnicima u blizini. Efekti ovog nezeljenog transformatora su sve izrazeniji sa vecim strujama ili sa smanjenjem impendanse zvucnika. Posebno osetljive zone su EMITERSKI vodovi tranzistora snage. Lim u blizini im povecava induktivitet, i dovodi do nezeljene frekventno i strujno zavisne negativne povratne veze, tj. doticni vodovi se ponasaju kao dodatna reaktivna otpornost koja je serijski vezana sa diskretnim otpornikom u emitoru tranzistora. Posto permeabilnost lima nelineano zavisi iod frekvencije i struje, dodatno uneta reaktansa je jako kompleksne prirode i globalna povratna veza na pojacavacu je ne moze u potpunosti iskorigovati.

Prvo pravilo kod pojacavaca snage je da se PCB dovoljno udalji od gvozdenog lima kutije, tu ne treba stedeti na visini montaznih stubica.

Drugo pravilo je da se ispod PCB, na MALOM rastojanju (nekoliko mm) postavi aluminijumska ploca debljine par mm. Pitacete se cemu svrha aluminijumske ploce ispod PCB kada vec imamo dovoljno udaljen gvozdeni "pod" na kutiji pojacavaca. Aluminijumska ploca ima istu onu svrhu koju ima onaj stari dobri otpornik od 10-tak oma, preko koga je namotano nekoliko navoja zice a koji se postavlja na samom izlazu pojacavaca, a serijski je vezan sa zvucnikom. Svrha je da pomocu fukoovih struja, koje se razvijaju u ploci, svakom vodu u blizini doda paralelnu prigusnu otpornost, preciznije da mu smanji dobrotu odnosno Q faktor. Takva dodatna ploca smanjuje nezeljene reaktanse visokostrujnih provodnika, i posto je reaktansa tih provodnika sve stetnija sa prirastom frekvencije, a u ploci takodje fukoove struje prirastaju sa porastom frekvencije, dobije se prilicno linearizovan uticaj doticnih reaktansi, sa cim se vec globalna negativna povratna veza moze "izboriti". Al ploca ne mora pokrivati celu povrsinu PCB, ali trebalo bi bar za trecinu vise od povrsine na kojoj se nalaze visokostrujni vodovi (oblast u blizini driver i izlaznih tranzistora). Ploca takodje sprecava transformatorsko dejstvo visokostrujnih na niskostrujne provodnike, ne u potpunosti ali u velikoj meri.

Trece pravilo je da se na mestu gde izlazne kleme za zvucnike prolaze kroz gvozdeni lim kutije, prosece lim izmedju klema, a najbolje ga je ukloniti i nadomestiti komadom nekog nemetalnog materijala. Kleme za zvucnike na mestu prolaska kroz lim kutije formiraju zavojnicu sa jednim navojem oko gvozdenog jezgra. Reci cete: jedan navoj, pa to je beznacajno.
Nije tako. Taj jedan navoj moze imati induktivitet od 2-10uH, zavisno od struje i to nelinearno zavisno, a to mu dodje pri na primer 3KHz reaktivna otpornost od 0,0376 oma pa do 0,188 oma, sto je ekvivalentno povecanju duzine zvucnickog kabla od 2-10 metara priblizno, a pak ta dimenzija sve vreme zavisi od izlazne struje i to nelinearno. Kod dobrih pojacavaca se globalna povratna veza uzima upravo sa tih klema, ali UNUTAR kutije, to pak znaci da, ma koliko bio dobar pojacavac, povratna veza ne "vidi" promene reaktanse VAN kutije !!! To vec povezite sa mojom prethodnom pricom o damping faktoru...

Cetvrto pravilo je da SVE visokostrujne vodove (od napajanja do zvucnickih) ako je ikako to moguce izvedete kao predenu paricu, cak je to pozeljno pomocu nekoliko "jumpera" uraditi i na PCB ako prostor dozvoljava. Predena parica minimizuje induktivitet veze i istovremeno otklanja magnetni uticaj na niskostrujne provodnike u blizini.

Toliko o kutijama.

Pozdrav svima

[Ovu poruku je menjao macolakg dana 14.05.2012. u 02:50 GMT+1]
[ mikikg @ 14.05.2012. 02:11 ] @
Hmm, veoma poucno ... Ja iskreno gomilu ovih detalja nisam znao! ... Tako je to kad covek barata sa aparatima koji rade na stotinama kiloherca, desetinama kilo amperskim strujama i stotinama kilovata, audio pojacivaci mu dodju za****ija :)
[ 44250 @ 14.05.2012. 10:53 ] @
Pratim i iscekujem nove tekstove,narocito jer pretpostavljam da ce sledeci tekst biti o al-kutijama kojih najvise i imam.
.
.
Odlicna je stvar sto covjek ima velika iskustva sa vf i radio-tehnikom,tu sve utice na sve i dijelovi cine jako medjuzavisnu cjelinu. Samo napred!
[ macolakg @ 15.05.2012. 13:56 ] @
@44250

I u NF tehnici sve utice na sve, samo u manje zapazenoj meri :-)

Definitivno je najzahtevnija oblast merna tehnika, jer pomocu nje sve ostalo proveravamo...

I onda kada neko u casopisima napise osobine koaksijalnog interkonekcionog kabla koji kosta 5-6K evra, a meren je kablovima koji kostaju reda 500-1K evra, dodje mi da povracam! To je isto kao kada bi sublerom (kljunasto pomicno merilo) pokusali da izbazdare mikrometar :-).

Eto, nekako, koliko mogu da budem glasan, se borim protiv mnogo strahovitih zabluda u audio oblasti, koje se plasiraju iskljucivo radi ostvarenja dobrog profita...

Svestan sam ja da POSTOJI gravitacioni uticaj Plutona na mene, ali je zato stotinu puta snazniji gravitacioni uticaj komsijinog frizidera na moju individuu, a komsinicu i da ne pominjem :-)...

Malo odstupih od teme, ali moze biti poucno. Vazno je probleme razdvojiti po tezinskom prioritetu, i tim redom ih resavati.

Pisacu uglavno o realnim i realno resivim problemima u audio oblasti, bez zalazenja u prednosti monokristalnog, brzo hladjenog bakra i slicnih stvari u audio oblasti. Obicno primenjivaci kablova od nekoliko K evra imaju mnogo teze neresene probleme u svom audio sistemu, pocev od sobe za slusanje pa na dalje, tako da im ne moze pomoci ni kabl za aerokosmicke svrhe :-)

Metoda i pristup su bitni.

Veliki pozdrav
[ Pioneer cdj 200 @ 15.05.2012. 14:34 ] @
Puno ovoga sa kutijama nisam znao počevši od udaljavanja od kutije, do motanja kablova u pletenice. Ja sam sasvim slučajno PCB pozicionirao po visini taman na sredinu kutije, relativno daleko od ivica kutije i još između aluminijski hladnjaci.

Hvala macolakg na ovim tekstovima, definitivno sam dosta toga naučio iz njih :)
[ 44250 @ 15.05.2012. 14:39 ] @
Citat:
macolakg: @44250

I u NF tehnici sve utice na sve, samo u manje zapazenoj meri

Definitivno je najzahtevnija oblast merna tehnika, jer pomocu nje sve ostalo proveravamo...

I onda kada neko u casopisima napise osobine koaksijalnog interkonekcionog kabla koji kosta 5-6K evra, a meren je kablovima koji kostaju reda 500-1K evra, dodje mi da povracam! To je isto kao kada bi sublerom (kljunasto pomicno merilo) pokusali da izbazdare mikrometar .

....................................................................................................................................................................

Pisacu uglavno o realnim i realno resivim problemima u audio oblasti, bez zalazenja u prednosti monokristalnog, brzo hladjenog bakra i slicnih stvari u audio oblasti. Obicno primenjivaci kablova od nekoliko K evra imaju mnogo teze neresene probleme u svom audio sistemu, pocev od sobe za slusanje pa na dalje, tako da im ne moze pomoci ni kabl za aerokosmicke svrhe

Metoda i pristup su bitni.

Veliki pozdrav

Sa svim citiranim a ponajviše ovim podebljanim složiće se barem dvojica koji su mi i sami iznijeli te i njima slične zaključke. Dosta ljudi obraća više pažnje na boljitak u zvuku dobijenim izdvajanjem što veće količine novčanica u recimo zvučnički kablić dok bi više dobili recimo prostim boljim razmještajem zvučnika u prostoru.

Neću više da vam pišem zahvalnice jer izlazi da se uvlačim - odsad ću samo da "lupam" zelene pluseve,ova tema treba da ih ima što više da bi privukla pažnju na već napisano kao i na ono što slijedi.
[ mikikg @ 15.05.2012. 22:38 ] @
Evo napokon i shema za ovu HQ modifikaciju.

BTW: Konstrukcija je zvucno testirana sa 192 kHz HD audio interfejsom TC Electronic Impact Twin i to radi odlicno. Kad uhvatim vremena, planiram odraditi analizu odziva pojacivaca pomocu ovog ADDA sa karakteristikama THD+N < -100 dB (0.001 %) @ 1 kHz, -1 dBFS., SNR >111 dB(A).

[Ovu poruku je menjao mikikg dana 16.05.2012. u 02:25 GMT+1]
[ macolakg @ 16.05.2012. 00:08 ] @
Kratak nastavak na temu kutija;

Aluminijumske kutije takodje imaju svojih prednosti a i nedostataka. Osim manje mehanicke cvrstoce i losije prijemcivosti za boju, imaju lose magnetno oklapanje. Dobre su za pojacavace snage, ali nisu preporucljive za osetljive pojacavace poput phono ili mikrofonskog pojacavaca.

Kod Al kutija, PCB pojacavaca snage se smesta sto blize Al limu, radi onog prigusnog efekta na parazitne induktivnosti koji sam pominjao u prethodnoj prici o kutijama.

Ako vam je u blizini neki osetljiv uredjaj poput gramofona (koji mozete smestiti jedino iznad power-amp), ispod gramofona stavite gvozdeni lim debljine par mm, zbog dejstva magnetnih polja transformatora iz power-amp-a.

To bi bilo sve o kutijama.
[ macolakg @ 16.05.2012. 00:18 ] @
Zahvaljujem mikikg sto je moju zvrljotinu ucinio urednom.

Sasvim zahvalna naprava za ne previse zahtevne korisnike (po pitanju snage). Do nekih 30-takW na 8 ohma mozete ocekivati perfektan zvuk.

[ mikikg @ 16.05.2012. 00:29 ] @
@macolakg nema problema ... da li treba na ovoj shemi mozda jos nesto da se doda ili oduzme? :) Ah da, da li mozes da nam docrtas / objasnis kako napraviti bridge?
[ macolakg @ 16.05.2012. 09:13 ] @
@mikikg

Preduhitrio si me! Spremam se da postavm temu bridge sa 8 kom. LM3886 :-)
[ mikikg @ 16.05.2012. 09:40 ] @
He he, ja bih voleo sa 2 TDA7294 u bridge a verujem da ce i ostalim clanovima to biti zanimljiva opcija ... A moze i sa 8 LM3886 nije problem :)
[ macolakg @ 16.05.2012. 10:06 ] @
Ovde cu postaviti obican bridge sa 2 komada TDA7294, a 8 LM3886 cu staviti u novu temu. Princip spajanja vise komada u bridge je u sustini isti pa se moze primeniti na oba kola, ali zbog moguce konfuzije sa imenima kola i lakseg pracenja teme,
ipak cu LM3886 staviti u posebnu temu.

Pri tom cu postaviti pricu o prednostima balansnih pojacavaca, i to u obe teme....
[ macolakg @ 16.05.2012. 11:01 ] @
@mikikg

Poslao bih ti na pp rucno izradjene seme, pa ako bi opet mogao da ih u nekom shematicu nacrtas, bio bih ti zahvalan a verovatno i ostali zainteresovani clanovi foruma....
[ mikikg @ 16.05.2012. 11:11 ] @
@macolakg, nikakav problem, zadovoljstvo mi je da precrtavam tvoje sheme :) ... video si ovde na predhodnoj shemi sam menjao lib da bi "fazonski" napravio OP kao sa tvoje slike :)
Uzgred, ne moze na pp da se salju attachmenti, posalji na moj email.
[ macolakg @ 16.05.2012. 23:19 ] @
Citat:
mikikg: @macolakg, nikakav problem, zadovoljstvo mi je da precrtavam tvoje sheme :) ... video si ovde na predhodnoj shemi sam menjao lib da bi "fazonski" napravio OP kao sa tvoje slike :)
Uzgred, ne moze na pp da se salju attachmenti, posalji na moj email.

Da naravno. Znas mene izgubljenog :-). Na mail sam i mislio :-)
[ acavplana @ 19.05.2012. 01:46 ] @
Evo i plocica uradjenih u Eagle-u,za monoblok TDA,uradjene su na brzinu tako da je moguce da su potrebne neke izmene,svaka sugestija je dobrodosla.
Prebacio sam ih u pdf format da bi ih svi mogli videti.Pozdrav!

Zaboravih,predvideo sam da se sa samog ic-a "otkinu" pinovi 5,11,12 radi lakse montaze komponenti.
[ mikikg @ 19.05.2012. 02:24 ] @
@acavp Hvala na trudu! Ovo je da kazemo prva verzija i trebace sigurno jos neke prepravke.
Za pocetak, valjalo bi rascistiti nekako prostor iznad IC (u liniji hladnjaka) jer nece moci ovako sa se montira, udarace plocica u hladnjak. Dalje, povecaj sve rupice za komponente, premale su. Sledece, pokusaj da izbegnes "rupice u rupici", razdvoji to malo slobodno. Pokusaj da linije koje napajaju IC i izlaz za zvucnik podebljas koliko je moguce, nemoj na tome da stedis a i ostale vodove podebljaj, prakticno da plocica ima jako mali slobodne povrsine i ostavi malkice vise prostora oko prikljucaka, mozda nebi bilo lose da se tu postave kleme/konektori za PCB. Takodje, ispravljacke diode trebaju biti nesto vece, bar 3A kao npr 1N5007 kao i same rupice za njih.
To bi bilo ovako na brzinu, elektricno nisam kontrolisao ...
[ acavplana @ 19.05.2012. 02:50 ] @
Samo ic sam malo "udaljio" od ivice plocice zbog toga sto sam na desetak ugradjenih plocica postavljao izmedju ic-a i hladnjaka bakarnu plocicu debljine 5-10 mm tako da komponente ispod (i pored) ic-a nisu smetale.A sto se prosirenja vodova (strujnih) tice tacno je da je potrebno da budu sire,ali kao sto rekosmo neka ovo bude pocetni izgled plocice pa cemo vremenom usavrsavati raspored,oblik,skracivati sto je vise moguce vodove i slicno. Posto sam to uradio za otprilike pola sata rada sigurno da je jos daleko od savrsenstva,ali bice bar blizu kad bude gotova naravno uz sugestije ljudi koji prate ovu temu. Za sada toliko...
[ mikikg @ 19.05.2012. 11:04 ] @
Citat:
acavp: Samo ic sam malo "udaljio" od ivice plocice zbog toga sto sam na desetak ugradjenih plocica postavljao izmedju ic-a i hladnjaka bakarnu plocicu debljine 5-10 mm tako da komponente ispod (i pored) ic-a nisu smetale ...

Jeste zgodno stavljati bakrne plocice ali mislim da za ovaj slucaj nisu kriticne, eventualno za neke varijante sa bridge mode mogu imati smisla. Za moju izradu ja sam koristio hladnjake od CPU koje imaju finu distribuciju i odvod toplote a imaju i varijante takvih hladnjaka koji po sredini imaju vec ubacen bakarni profil/valjak upravo zbog bolje distribucije toplote. Inace ovi CPU hladnjaci su mi se pokazali skroz OK, recimo kod stanja mirovanja pojacivaca, taj hladnjak je onako prijatno mlak (~40c) dok kod max opterecenja ne verujem da prelazi 70c i to bez ventilatora. Naravno ove temperature zavise i od ostalih parametara, poput velicine napona napjanja i protoka vazduha u kutiji ali je zgodno sto za rezervu imate opciju sa ventilatorom koji ce drasticno oboriti temperaturu ali uneti i buku pa je potrebno ubaciti i nekakv termo-regulacioni sklop koji ce da pali (ili linearno regulise) brzinu motora zavisno od temperature.
[ Pioneer cdj 200 @ 19.05.2012. 12:43 ] @
40c u mirovanju s onim hladnjacima?? Ja imam neke hladnjake od auto pojačala, mislim da je bio iste snage ali sa MOSFET-ima koji se manje griju. U stanju mirovanja mislim da hladnjak dosegne sobnu temperaturu a kad je svirao nekoliko sati na 12 oma malo glasnije od normalnog je postao jedva mlak na dodir). Nisam ga još probao raspaliti na 4 oma malo glasnije da vidim. I još je problem što je to pojačalo bilo namjenjeno da stoji vertikalno a ja sam ih postavio horizontalno pa nema protoka zraka:

[ mikikg @ 19.05.2012. 12:57 ] @
Temperaturu koju spominjem, sam odokativno rekao, nisam merio. Moguce je da je i nesto niza, onako prijatno toplo, nesto toplije od sobne temperature, u svakom slucaju nije velika u stanju mirovanja.
[ Pioneer cdj 200 @ 19.05.2012. 13:46 ] @
Bit će da je tu negdje. 70 ti je potegnuo kad si ga odpanjio? Morat ću ja moga kad odem nazad u Rv odpanjit na 3 oma da vidim da li će biti potreban ventilator ili ne. Nastojim ga izbjeći, ali budem postavio senzore temperature na oba kanala pa da mi na LCD ispisuje i eventualno pošalje pojačalo na stdby ako prijeđe neku temperaturu.

Da li bi za mute/stdby pinove bilo dovoljo ako se dovede 5V na njih, odnosno bi li bilo dosta da "zavergla" pojačalo? Planiram ga kontrolirati sa mikroprocesorom.
[ mikikg @ 19.05.2012. 13:56 ] @
Da, moze se mute i stand-by upravljati sa logickih 5V. Vidis u trenutnoj shemi da su sad na 5V (dobijeni sa zener diodom) kako bi radio a spustanjem na 0V ulaze u mute/stand-by.
[ Pioneer cdj 200 @ 19.05.2012. 14:13 ] @
Vidiš, nisam ni bacio oko kako je na toj shemi urađeno. Na mojoj ploči je spojeno na + napajanja.
[ mikikg @ 19.05.2012. 14:41 ] @
Ja u trenutku kada sam to pravio nisam bio siguran za maksimalni napon tih pinova pa nisam hteo da rizikujem pa sam postavio da budu na 5V ali eto ispostavilo se da moze ici direktno na +VS. Ako bi hteo te pinove MUTE/STBY da koristis sa nekim MCU, mozes ih direktno spojiti na izlaze MCU preko nekog otpornika recimo 1K i eventualno mozda neka zastitna diodica na njegovih 5V cisto da zastitis MCU od potencialno visokog napona. Treba samo proveriti da li mogu ti pinovi detektovati i logicku jedinicu od 3.3V sto moze biti slucaj kod nekih MCU.
[ Pioneer cdj 200 @ 19.05.2012. 15:40 ] @
Ja sam bio preko otpornika spajao kad sam radio na proto-ploci no ovaj PCB sam skinuo sa interneta i bilo je direktno na +VS i radi tako da nema frke. No super onda ako ce reagirati i na 5V. Koristim PIC, i on ima 5V izlaz tako da onda ne bude problema. Samo ovaj PCB nije imao predviden "izvadak" za te pinove vec je direktno spojeno pa cu morati presjeci vod i izvuci zicu.

Jos me zanima nesto odnosno trebam savjet. Buduci da su dosta veliki elektroliti pojacalo ostane raditi jos neko vrijeme nakon sto se iskljuci. Ja bi ga sa MCU iskljucio cim se iskljuci napajanje no onda ce elektroliti ostat nabijeni. U principu tu nema problema dok se ne otvara pojacalo. No jednom mi se desilo da sam ga iskljucio iz struje no kondenzatori su ostali nabijeni i kad sam odsarafio plocu, pala je na metalno kuciste i BOOM. Pa mi je ostao trag na ploci i na kucistu.

Da li bi bilo pametno tu neke otpornike postaviti u paralelu s elektrolitima da se prazne po iskljucenju pojacala?
[ mikikg @ 19.05.2012. 18:47 ] @
Mozes postaviti neke otpornine u paralelu sa ispravljackim elektrolitima. To se inace radi kod high-voltage aplikacija. Otpornik treba preracunati tako da discipira 1-2W toplote, preko toga bi bilo mozda previse jer ce stalno "podgrevati" i komponente u okolini. Dodatno gledaj da taj otpornik ne bude blizu tog elektrolita jer svojom discipacijom (toplotom) moze uticati na radni vek kondenzatora.

Inace za funkciju da aktiviras STBY pojacivaca kada se iskljuci glavno napajanje, morao bi imati detektor prikljucen na sekundar velikog trafoa + pomocno (stalno ukljuceno) napajanje za taj PIC kako bi to sve moglo da radi.
[ 44250 @ 19.05.2012. 18:48 ] @
Mozes da postavis po le-diodu preko otpornika u obe grane:dobro ce izgledati,znaces da ti grane imaju napona (kao i da je sve sa PSU ok i da radi) a i praznice ti elektrolite.
[ Pioneer cdj 200 @ 19.05.2012. 19:28 ] @
Citat:
mikikg
Inace za funkciju da aktiviras STBY pojacivaca kada se iskljuci glavno napajanje, morao bi imati detektor prikljucen na sekundar velikog trafoa + pomocno (stalno ukljuceno) napajanje za taj PIC kako bi to sve moglo da radi.

MCU nema toliki kapacitet u elektrolitima i praktički se gasi odmah. Pojačalo ostane do 12 sekunda svirati ako nije odvrnuto. No sada kad sam dodao pretpojačalo, ne izdrži više toliko jer pretpojačalo rikne nakon 2-3 sekunde.

Citat:
44250: Mozes da postavis po le-diodu preko otpornika u obe grane:dobro ce izgledati,znaces da ti grane imaju napona (kao i da je sve sa PSU ok i da radi) a i praznice ti elektrolite.

To sam napravio na 12V da bude fora za vidjet, nije mi palo na pamet da stavim na ove Hvala na idejama.
[ mikikg @ 19.05.2012. 19:41 ] @
@Pioneer cdj 200 He he pa cemu onda MCU za tako prostu funkciju? :) Ja sam mislio da ces stavljati tu neke termo regulatore, display, eventualno neki remote control ... :)
Ako hoces da se pojacalo odmah ugaci (da udje u STBY) mozes dosta prostije to da resis, kao sto spomenuh, jedan mali detektor sa glavnog sekundara (dioda, otpornik i relativno mali elektrolit ili obican cap) i to teras na ulaz ovih kontrolnih pinova. Dakle taj napon ce se drasticno pre spustiti nego napon sa glavnog napajanja tako da prakticno dobijas tu funkciju koju si hteo.
[ Pioneer cdj 200 @ 19.05.2012. 20:26 ] @
MCU je tu za jos drugih stvari. Prvotna ideja je bila prezahtjevna pa sam to smanjio jer PIC vjerojatno nebi izdrzao No u principu u IDLE modu ce LCD raditi kao vumetar, kod promjene ulaza to ce javiti na LCD-u, ako zadrzim TDA1524 mogu ovaj napon sa potenciometra odvest u PIC pa dobiti koliko je pojacan volume, bas i ostalo... Ako napravim standard to otpada jer bi mi trebali trostruki potenciometri a skupi su. Eventualno ovaj za volume bi bilo idealno kad bi nasao neki jeftini trostruki a da je usto i motorizirani i onda baciti remote control Nema vece fore od toga da mehanicki okreces potenciometar pomocu daljinskog Takoder planiram taj PIC da mjeri temperaturu na hladnjacima pa pritiskom na jednu tipku ispise na display. U tom slucaju bi ubacio i opciju da izbaci upozorenje i posalje pojacalo u stdby ako prede odredenu temperaturu a ako budu vec morali ventilatori da ulete, PIC bi ih kontrolirao ovisno o temperaturi. Itd.

Uglavnom zvući kao pretjerivanje i nepotreban posao no bio sam navalio jedno vrijeme na to i pokupovao sve. Čak je i spremna ploča sa PIC-om, ulazima i izlazima itd. Samo trenutno ispisuje Hello World na LCD LCD je onaj sa dva reda, sa fensi-plavim osvjetljenjem.

Vidim da se razumijes u MCU-e i to pa ako imas vremena priupitao bi te neke stvari na PM.
[ mikikg @ 19.05.2012. 21:01 ] @
@Pioneer cdj 200 Digitalna kontrola i upravljanje pojacalom je za posebnu temu. Mozes startovati takvu temu pa da svi po malo ucestvujemo u njoj ... bolje tako nego da se prepisujemo na PM ... Imam iskustva sa PIC pa ti mogu tu pomoci ...
[ Pioneer cdj 200 @ 19.05.2012. 21:05 ] @
Znam da, ispričavam se, kao što vidiš jako sam brbljav a tvoja rečenica "što će ti MCU" je bila okidač za početak mog eseja Neznam dali da otvorim takvu temu ovdje ili pod mikrokontrolere.
[ mikikg @ 19.05.2012. 21:14 ] @
Sta znam, vezano je za obe stvari. Mozda bi bilo zgodnije da to bude pod Audio forumom jer ce osim MCU tu verovatno biti reci i o specificnim IC za kontrolu jacine ili boje tona i sl ... A i malo da uvedemo digitalije u audio ;) Neka jos neko iznese misljenje pa tako i uradi ...
[ macolakg @ 19.05.2012. 21:14 ] @
@Pioneer cdj 200

Pa naravno ovde :-) Nesto kao "primena MCU kod audiopojacavaca..." ili slicno, pa cemo svi pomalo da punimo zgodnu temicu :-)

U oblasti o mikrokontrolerima, o njima vec ima previse toga :-)

Veliki pozdrav
[ macolakg @ 19.05.2012. 21:15 ] @
@mikikg

Pretekao si me za 17 sekundi :-))
[ 44250 @ 20.05.2012. 04:22 ] @
Otvarajte temu,sta cekate! :) Hajde dok vas koncentracija i volja za ovako dobrim pisanjem drze! Citao sam ono o kondenzatorima i moram vam reci da cu ja prvi da vam ukradem sva ova vasa pisanja i da spakujem kod sebe u racunar kao citljiv i razumljiv txt. fajl,ali i na par drugih javnih strana (ovaj FB profil sa linkova ispod kao i FB stranica) s tim sto cu da navedem link ka originalnom pisanju,kao i vase ime. Mikikg hvala sto ga nagovoriste da "navrati" ovamo! :)
[ mikikg @ 22.05.2012. 00:06 ] @
Jaoooo paz' te ovo :)

http://forum.cxem.net/index.php?showtopic=108779

Nekako su nabasali na shemu ove HQ modifikacije na mom blogu (navatao sam ih preko referera :)

Koliko mogu preko Google Translate da skontam nesto sa nevericom pricaju o ovoj shemi ali ok, to je njihovo misljenje :)

U svakom slucaju mi je veoma interasantno & drago da to jos neko komentarise ;)

GREATS TO cxem.net GUYS!
[ mikikg @ 22.05.2012. 23:12 ] @
Evo nova modifikovana shema (v1.2) prema savetima @macolakg sa ove teme.
Modifikacija je vezana za ispravljacki stepen.

[ macolakg @ 23.05.2012. 16:41 ] @
Par korisnih tekstova, upotrebljivih za HQ pojacavace:
[ macolakg @ 24.05.2012. 20:53 ] @
Pitanje za sve koji su napravili i isprobali HQ modifikaciju sa TDA 7294 :

Jeste li zadovoljni zvukom :-) ? Kod mene je najbolje radilo do 30W na 8 ohma.
[ mikikg @ 24.05.2012. 21:17 ] @
Ja cu pokusati da pozajmim nazad ovu moju konstrukciju od drugara iz studija kojima sam to dao pa da uradim neka merenja sa ARTA programom ... Mislim da je malo relevantnije da o tome komentarisemo kada imamo neke grafike ... Na uvo meni ovo zvuci odlicno a i ovi drugari iz studija su isto prezadovoljni ... Takodje onom mom drugaru sto si ti licno prepravio izlaz u nekom matorom receiveru samo reci hvale o tome govori!
[ macolakg @ 24.05.2012. 21:37 ] @
Znam za tvoje utiske mikikg, ali zanimaju me utisci ostalih, jer mi se cini da ih je vec nekoliko napravljenih.

[Ovu poruku je menjao macolakg dana 25.05.2012. u 03:16 GMT+1]
[ boro62promaja @ 31.05.2012. 08:11 ] @
Ako je neko uradio PCB za ovo modifikovano pojacalo valjda ce je okaciti na temu ?!
[ mikikg @ 31.05.2012. 09:30 ] @
@boro62promaja ne znam sta da ti kazem za plocicu ... ova konstrukcija je specificna bas zbog toga ... video sam par plocica ali iskreno ni jedna mi se ne svidja ...
AMP deo mozes za par sati sklopiti na proto plocici ili u "vazduhu" kao Macola sto je uradio a razlika ce biti drasticna. Revizija 1.2 sheme koju sam postavio je nesto unapredjena ali se sve desava oko ispravljaca koji mozes praviti vec na parcetu pertinaksa i vodove raseci sa skalperom. Bitno je samo da se isprate saveti koji su postavljeni u temi i kada ti to bude jasno konstrukcija i sa/bez plocice ce ti bi jasna.
[ boro62promaja @ 31.05.2012. 19:16 ] @
Sve znam al' nemogu nanoge !
[ ElektronicarPG @ 07.06.2012. 07:48 ] @
Probaste li ovu plocicu? kako radi?
[ boro62promaja @ 07.06.2012. 22:40 ] @
Koju PCB?
[ ElektronicarPG @ 08.06.2012. 06:28 ] @
Pa ovu HQ modifikaciju
[ macolakg @ 08.06.2012. 14:13 ] @
To se najlakse pravi tako sto se na pcb naprave krupnije tacke na Elko, i vodovi ka zvezdistu mase i ka tackama napajanja na Elko razvedu zicama sa sto kracom putanjom.

Zice se razvuku sa donje strane pcb. Ne izgleda lepo, ali radi sjajno...

Autor modifikacije
[ lazyman @ 07.01.2013. 22:38 ] @
Jel sigurno u redu mute/stby kolo na ovoj šemi? Bez onih kondenzatora za vremensku bazu? Hoću da uradim pločicu u eagle.
[ 44250 @ 08.01.2013. 09:47 ] @
negdje sam procitao da se stand by/mute opcija ne koristi ako se hoce izvuci zvucni maksimum iz ovog integralnog kola. ako bas hoces da imas i tu opciju uz maksimalno zvucno iskoristenje na pamet mi pada koristenje vremenskog releja u te svrhe,mada najbolje da se u vezi toga javi drug Aleksijevic - macola-kg.covjek je ovo osmislio i zna zasto je tako kako je. sa druge strane ako pojacalo nema "tump" pri ukljucenju opcija mute je nepotrebna. ipak macola da se javi... Pozdrav!
[ lazyman @ 08.01.2013. 14:53 ] @
Zanima me samo zbog tog udara pri uključenju ili isključenju.. Ako njega nema sa ovakom izvedbom, onda je ok.
[ 44250 @ 08.01.2013. 15:08 ] @
na to sam i mislio kad rekoh "tump". ostaje nam samo sacekati macola-kg i miki-kg,ili nekog ko je probao ga da nam kaze.
[ zeoN_Rider @ 08.01.2013. 15:13 ] @
Bolje radi bez te dve opcije.

[ macolakg @ 08.01.2013. 19:00 ] @
Videh da se tema "povampirila".

Mute i standby funkcije nemaju nikakvog uticaja na kvalitet rada.

Mute funkcija se ponasa tako sto, kada je aktivna, izlaz cvrsto (aktivno) drzi nulti napon na izlazu.
Standbu se ponasa tako sto, kada je aktivna, izlaz je otkacen, tj. u stanju visoke impendanse.

Obe funkcije postaju aktivne kada napon na njihovim pinovima padne ispod 1,5V, a deaktiviraju se kada je napon na njihovim pinovima veci od 3,5V u odnosu na pin 1 koji je masa za obe funkcije.

Pin 1 mora biti vezan na masu.

Pinovi mute i standbu su tolerantni na pun napon pozitivnog napajanja (i ako to nigde ne pise, sto je ozbiljan propust fabrike).

Svakako da mora biti doveden napon veci od 3,5V na oba ta pina da bi IC uopste radio.

Ne postoji nacin da se izbegne koriscenje ova dva pina.
Takodje ne postoji nikakav smisao u tvrdnji da ca pokvariti zvuk izbegavanje akcija mute i standbu.

Ne mozemo ih izbeci, mozemo samo izabrati da se deaktiviraju trenutno ili odlozeno, po ukljucenju napajanja.

Stoji i to da ovaj IC ima UV zastitu i da ce kod opadanja napona napajanja ispod +-10V automatski aktivirati standby,
no daleko elegantnije zvuci kada se mute i standby koriste.

Obe funkcije su aktivirane kada je pasivno stanje ta dva pina (bez napona, samo je invertovano stanje jer tako i treba), pa kako mogu pokvariti zvuk kada se tada ionako nista ne cuje, a kako uopste mozemo cuti nesto ako ih ne upotrebimo (dovedemo napon na njih)?
-------------------------------------------------------------------------------------

Nisam pazljivo pogledao postavljenu shemu.

Propustio sam to jer (na zalost) desi mi se da ne obratim paznju na ono sto se podrazumeva...

Svakako da je daleko ugodnije KORISTITI mute, standby ili oba

Jednostavno i potpuno efikasno resenje cu postaviti u prilogu (vidi .pdf).

Ne svidja mi se da ova dva pina izlazemo punom pozitivnom naponu (i ako oni to mogu), pa bih radije izabrao bezbednost.

Upotrebicemo fabricku preporuku sa nijansom izmene.

Kada primenimo ovo, nece biti nikakvih neestetskih prelaznih pojava prilikom ukljucenja i iskljucenja.

Pozdrav!

[ mikikg @ 08.01.2013. 19:11 ] @
Po shemi koju sam ja postavio ja nisam primetio nikakve "thump-ove" prilikom ukljucenja :) To pojacalo je zavrsilo kod ortaka u studiju pa ne mogu sad prakticno da proverim i da vam kazem.

Samo ako moze neko da objasni kako to mute/standby moze da utice na "kvalitet" zvuka?? Ja ne mogu da skontam kako bi to bilo u relaciji kod ovog integralca. Ta dva pina na TDA7294 su prakticno logicki ulazi i ne kontam kako to moze na bilo koji nacin da smeta (osim nesto u prvih nekoliko mili sekundi kod trenutka ukljucenja).

Hehe, macolakg me je preteko sa odgovorom ... ali eto i on prakticno isto prica :)
[ macolakg @ 08.01.2013. 19:28 ] @
Mute i standbu funkcija kod TDA7294 mogu biti veoma zanimljivo iskoriscene kada ga upotrebimo kao obican power op-amp, a za neke druge svrhe koje nisu audio-amp.

Taj IC je inace pravi op-amp u svakom smislu, samo sto je snazan.

Njegova povelika izlazna struja, veliki raspon napona napajanja, solidna termicka sposobnost, veliko open-loop pojacanje, dobar power frekventni raspon, dobar PSSR, pristojan ofsset, razne zastite i te dve dodatne funkcije (mute, standby), omogucavaju sirok spektar njegove primene za razne aplikacije:

-stabilizatori napona (dvokvadrantni, cetvorokvadrantni).
-driveri manjih DC motora.
-raznorazna vestacka opterecenja.

I slicno tome... Masti na volju.

Mute moze omoguciti ukidanje izlazne velicine, pri cemu izlaz aktivno "drzi" nultu vrednost napona, sto se ponasa kao priblizno kratak spoj izlaza ka masi (izlazni tranzistori odrzavaju to stanje pomocu interne povratne veze).
To se moze iskoristiti kao kocenje DC motora, kao oslonac nekog lebdeceg napajanja i slicno...

Standbu funkcija iskljucuje (zatvara) oba izlazna mosfeta, pa ka napajanju samo ostaju interne klamp diode (sto je itekako korisno), pa se moze iskoristiti za slobodno zaustavljanje DC motora, ili pak iskljucenje jednog kraja nekog lebdeceg napajanja i slicno tome...

Obe dodatne funkcije veoma prosiruju mogucu oblast primene ovog IC.

Pozdrav!

[ macolakg @ 08.01.2013. 19:31 ] @
@mikikg

Nema "tup" zato sto standby funkciju automatski aktivira UV (podnaponska zastita), ali je sve to jos "mekse" i ugodnije kada se upotrebe obe funkcije.

Pojacalo krene u rad, i takodje prestane sa radom na jedan veoma prijatan nacin, mekano i postepeno.

Pozz
[ zeoN_Rider @ 08.01.2013. 20:23 ] @
Ja sam imao problema sa vodovoma do prekidača za standby, jednostavno žice su skupljale sve i svašta. Imam utisak da su se ponašale kao antena.

Od tada više tu funkciju i ne koristim. Jednostavno 22K na napajanje i to je to. U svakom slučaju radi.
[ macolakg @ 08.01.2013. 20:37 ] @
@zeoN_Rider

Sto se toga tice potpuno si u pravu.

Oba ulaza su prilicno visokoimpendansni, pa kada nemaju kondenzatore ka masi onda mogu pokupiti sve i svasta.

Kada se napravi spoj koji ima na oba pina po kondenzator >1uF onda nece biti takvih problema.

Pozz

P.S.

Zaboravih: Kada se ove dve funkcije koriste sa prekidacem, onda treba staviti pulldown otpornike od bar 100K posle prekidaca. Dosta su osetljivi ovi ulazi pa ne treba da "vise".

Kada se koriste objedinjeno, kao sto sam nacrtao, to je reseno kroz napajanje.

Najlakse za koriscenje, jednostavno ga ukljucis i iskljucis, ne razmisljas.

A ako ti treba mute sa posebnim prekidacem onda uradis ovo (vidi pdf), a isto moze i za standbu ili oba.

Tako imas sve tri moguce opcije, pa upotrebis potrebnu, a u svakom slucaju ti ostane automatska funkcija kod ukljucenja i iskljucenja.

Pozdrav!

[Ovu poruku je menjao macolakg dana 08.01.2013. u 21:50 GMT+1]
[ zeoN_Rider @ 08.01.2013. 20:53 ] @
Eksperimentisao sam sa svim što mi je palo na pamet i na kraju odustao, a i smanjio sam broj žica.
[ macolakg @ 08.01.2013. 23:39 ] @
Citat:
zeoN_Rider: Eksperimentisao sam sa svim što mi je palo na pamet i na kraju odustao, a i smanjio sam broj žica.

Proverio sam ovu fabricku aplikaciju vise puta u praksi.

Radi, i to sasvim dobro.

Moguce je da nisi dobro povukao vodove, pa se tu nesto zakomplikovalo.

Zato volim da ga izrutujem kao predajnik. Onda nema brige.

Cim se vodi racuna o svakoj putanji struja, potencijalni problemi ostaju iza...

Pozz
[ zeoN_Rider @ 08.01.2013. 23:57 ] @
Citat:
macolakg

Moguce je da nisi dobro povukao vodove, pa se tu nesto zakomplikovalo.

Provukao sam sigurno dobro nego su izgleda spoljni uticaji u pitanju. Rešavao sam to sa oklopljenim kablom.
[ uki12 @ 15.03.2013. 22:44 ] @
Pre nedelju dana sam sklopio stereo sa dva tda 7294 radi na +-30v i 8100uF po grani a trafo je 130w.

Mogu vam reci da se mnogo dobro cuje cisto i precizno,odusevio sam se.

Nije mi potrebana veca snaga od 2x30w zato sam i stavio trafo od 130w.

[ mikikg @ 15.03.2013. 23:15 ] @
Odlicno! Milo nam & drago ;)

Samo slusajte Macolu sta tacno prica i pise, nikad se nisam zez*** kada sam njega poslusao, sta god da je bilo u pitanju vezano za struju :)
[ macolakg @ 16.03.2013. 15:03 ] @
Citat:
uki12:
Pre nedelju dana sam sklopio stereo sa dva tda 7294 radi na +-30v i 8100uF po grani a trafo je 130w.

Mogu vam reci da se mnogo dobro cuje cisto i precizno,odusevio sam se.

Nije mi potrebana veca snaga od 2x30w zato sam i stavio trafo od 130w.

Drago mi je.

Sledeca faza bi bio mostni spoj sa dva komada IC po kanalu.

Most uvek (ako se samo ispravno napravi) radi jos bolje od polumosta.

U mostnom spoju se eliminisu unutrasnje razlike izmedju donje i gornje polovine samog IC.

U svakom polutalasu uvek istovremeno rade gornja polovina jednog IC i donja polovina drugog, pa je (posebno ako su IC iz iste proizvodne serije) ostvarena potpuna simetrija sistema, sto olaksava globalnoj povratnoj vezi linearizaciju sklopa.

Osim toga, sa relativno niskim naponom napajanja je moguce ostvariti vecu snagu, ustedi se puno na elko, i vec je prirodno dobijen simetricni (balansni) ulaz kao i izlaz. Simetricne (diferencijalne) promene na izlaznim kablovima/vodovima ce imati drasticno manji uticaj na ulazne kablove/vodove, sto pak sistem cini jos preciznijim.

Pozdrav!
[ macolakg @ 16.03.2013. 15:05 ] @
Citat:
mikikg:
Odlicno! Milo nam & drago ;)

Samo slusajte Macolu sta tacno prica i pise, nikad se nisam zez*** kada sam njega poslusao, sta god da je bilo u pitanju vezano za struju :)

Hvala lepo!
[ uki12 @ 16.03.2013. 22:45 ] @
Uskoro treba bratu da radim stereo sa po dva ic po kanalu,voleo bih da uradim neku modifikovanu semu.

Imam dva dobra hladnjaka 12x21cm,10 kondenzatora 4700uf siemens sikorel 40v i trafo 150va 2x26,6v neoptereceno daje +-35v.

Pa sam u dilemi da li da radim sa tda7294 ili sa lm3886 sta se bolje cuje?

Video sam da lm3886 moze da radi na +-35v i imam dokumentaciju za njega.

[Ovu poruku je menjao uki12 dana 16.03.2013. u 23:56 GMT+1]
[ macolakg @ 16.03.2013. 23:10 ] @
Citat:
uki12: Uskoro treba bratu da radim stereo sa po dva ic po kanalu,voleo bih da uradim neku modifikovanu semu.

Imam dva dobra hladnjaka 12x21cm,10 kondenzatora 4700uf siemens sikorel 40v i trafo 150va 2x26,6v neoptereceno daje +-35v.

Pa sam u dilemi da li da radim sa tda7294 ili sa lm3886 sta se bolje cuje?

Video sam da lm3886 moze da radi na +-35v i imam dokumentaciju za njega.

[Ovu poruku je menjao uki12 dana 16.03.2013. u 23:56 GMT+1]

LM3886 je generalno preciznije kolo od TDA7294, ali nesto manje snage.

Po meni, LM3886 bolje zvuci, ali lakse se bori sa zvucnicima od 8 ohm. (licni utisak)

TDA7294 moze razviti vise struje i zato lakse savladjuje zvucnike od 4 ohm sa komplikovanim modulom impendanse.

To mu ispadne kao veoma cvrst mocan i precizan bas (TDA).

Kao ekstra dobra dobitna kombinacija mogla bi se napraviti aktivna skretnica, gde bi TDA7294 radilo mocan bas, a LM3886 sve ostalo.

Pozz

P.S.

Ako mislis koristiti dva IC po kanalu u mostu, onda je previse +-35V za 4ohm (vazi za oba IC), na 8 ohm moze...
[ mikikg @ 16.03.2013. 23:37 ] @
@uki12 Evo ovde stara tema za jedno fenomenalno pojacalo (pre bih reko referetno pojacalo bar na ovom forumu) sa 2 x LM3886 po kanalu u mostnom spoju:

http://www.elitesecurity.org/t...y-Dragoljub-Aleksijevic-Macola
[ uki12 @ 17.03.2013. 00:13 ] @
lose sam napisao pa me niste razumeli radicu jedno pojacalo sa dva kanala sa po dva ic po kanalu sa tda7294.

A sa ovim hladnjacima i napajanjem sto imam radicu drugo pojacalo za sebe u obicnij stereo varijanti.

Razmislicu o tom predlogu sa aktivnom skretnicom sa tda za bas a lm za ostalo zanimljivo mi zvuci.
[ mikikg @ 17.03.2013. 00:34 ] @
Citat:
uki12: radicu jedno pojacalo sa dva kanala sa po dva ic po kanalu sa tda7294.

Ja sam te upravo tako razumeo, zato sam i postavio link ka toj konstrukciji, samo su u pitanju LM3886, na isto mu dodje.

Verujem da su razlike izmedju ta dva IC toliko male da ja sumljam da bi mogao da ocenim razliku na "slepo slusanje" .... Snagu ne racunam kao "razliku" ...
[ bg.stefan90 @ 19.03.2013. 00:01 ] @
Zravo ljudi da ne otvaram novu temu posto je ova jos uvek ziva a vezano je za TDA7294.
Iscitao sam dosta toga o ovom pojacalu i u ovoj temi i jos nekoliko na ovom forumu a i na raznim drugim sajtovima.

Posto u sustini jako puno stvari pokusavam da uradim diy, sve me zivo zanima ali nemam nekog prevelikog znaja:) pokusao sam u 2 navrata da napravim ovo pojacalo pre par godina, prvi put samo uradio plocicu polemio elemente i sve to , i onda skapirao da nemama napajanje npr +30 0 -30, vec samo +30 0, kako god da se zove, razumecete nasta mislim...
Onda sam posle par meseci nasao dobro napajanje +40/0/-40 (neka sanyo muzicka linija stara boga pitaj koliko izgorelo je sve zivo unutra ali je napajanje ostalo citavo i ispostavilo se da mi odgovara za ovaj projekat) , onda sam ustanovio da je plocica uradjena lose , kada sam prvi put radio pokusao sam sa seme da skinem plocicu sam i to je ispalo katastrofa, em veliko em lose, onda sam nasao na netu neku zanimljivu isprintao laserom ... pegla/uv lampa ne secam se vise ima 3godine i vise od kad sam to radio...itd uglavnom napravio sam plocicu polemio elemente nove, kupio sam ponovo sve bio... i to je radilo skroz fino na nekom 8ohm zvucniku, takodje od tog sanyo stuba, ne znam za snagu zvucnika, pojacalo je radilo sasvim ok, nije bilo nekih shumova ali nije imalo ni neku preteranu snagu predpostavljam da je potrebno i pred pojacalo muziku sam pustao sa nekog starog vokmena cini mi se da ne bih sprzio neki drugi uredjaj:) .... e sad posto sam ja sve to pravio sa namerom da to spakujem u kola (koji sam glupan tek kad sam zavrsio skontao sam da imam pojacalo koje radi na 220v ac) kao woofer.
I za moje tadasnje iskustvo SMPS je bilo WTF is this.
Nisam nasao svrhu mono pojacala pa je skupljao prasinu u garazi..

Nakon ovoga sam napravio neku semu sa TDA1554 za 4x11w sa napajanjem iz izgorelog 5.1 sistema i njegova 4 zvucnika, drugi deo projekta je trebao da bude TDA1554 sa 2x22w za woofer i centralni, i sve sam napravio da se kaci na 3 banane na kom (2 posto drugi deo woofer/cenralni nije uradjen) , u toku testiranja nagazio sam na kabl od napajanja posto je bila test faza i zanja 2 kanala nisu bila zavrsena sve je stalano na podu raspakovano, i doslo je do kratkog spoja i pregorevanja ulaza na zvucnoj, posto takodje korisitm tv umesto monitora hdmi kabl prenosi zvuk sa kompa na tv, tako da je zvucna ziva ali je nesto drugo izgorelo na ulazima da ne zamaram dalje i taj projekat je stopiran.

Pre neki dan u garazi nadjem pioneer tsw 303 f woofer koji mi je brat poklonio pre godinu ipo dana kada sam hteo da ubacujem muziku u kola posto je on odustao a kasnije i ja zbog finansija i sad mi palo na pamet da ozivim ovog 7294 i da ga prepravim u pojacalo za subwoofer, za kola.

Ja prvo moram da se izvinim na referatu od pola metra :) znam da davim od kulina bana:) ali reko da sve ispricam posto hocu da predstavim pravo stanje sebe, jesam noob, ali ne ono totalni hocu da napravim pojacalo sta sad:) znaci radio sam nesto ali nista posebno.

Sad da izlozim pitanja...

Da li je ovo pojacalo dovoljno za taj woofer? nije mi bitno da ga gura max snagu ,vec da radi solidno? posto u autu imam 2 chinca za woofer low out da li da poskidam sve sa ove seme i pravim briged? ili moze jedno pojacalo da gura woofer, lako mi je kad vidim da sve radi da raspakujem i pravi briged posle:) da se ne bacam u veliki posao iz prve ako ja to ne mogu odraditi kako treba.

Nasao sam neku semu na netu za komplet pojacalo sa predpojacalom hi-pass filterom i smps, ali se ne vidi sve lepo ili ja bar ne znam da procitam semu lepo i ne dostaju informacije o nekim komponentama...
Ali mi se svidja zamisao da sve bude u kompletu, a i to sto je Smps napravljen od trafoa 12v/5v iz atx napajanja imam 2mrtva atx napajanja i 1 citavo koje mogu da rasklopim jedno mrtvo je dosta kvalitetno chiftek 500w predpostavljam da je i trafo ok, napajanje zapravo i radi ali nesto mnogo zuji pa sam ga skinuo sakompa i zamenio novim da ne bi sprzio slucajno celu masinu, tako da sto se komponenti tice za smps trebalo bi da je ok.

E sad sama sema svega toga kao sto sam rekao nije dovoljno jasna bar za mene kao laika, pa ako bi neko mogao da je pogleda i posavetuje me dali to uopste valja ili ne, pa da pokusam da razjasnim sta mi nije jasno u semi i da pocnem da radim.

Hvala puno i izvinjavam se na dosadjivanju, a mozda je i malo offtopic ali mi je bilo glupo da otvaram jos jednu temu za isti IC ima ih vise a ova je dosta ziva pa reko najbolje ovde da se obratim ako je greska ja se izvinjavam. A kad krenem u rad mislim da bi bilo fino da otvorim novu temu i stavim slike rada i sve ostalo pa mozda nekom zatreba posle:)

evo i nekih linkova
http://www.electronica.mk/all_...ifer_+_SMPS/Car_Amplifier.html
http://mdiy.pl/samochodowy-wzmacniacz-subwoofera-100w/?lang=en ovde bas pisu o koriscenju transformatora iz atx napajanja
http://www.diysmps.com/forums/...Car-Subwoofer-Amp-TDA7294-100W a evo i neki nas covek je radio ovaj projekat, ali tamo imaju samo 2 poruke , mozda covek pravti ovaj forum pa se javi da pomogne:)

[Ovu poruku je menjao bg.stefan90 dana 19.03.2013. u 01:16 GMT+1]

jos jedno usputno pitanje ako je neko imao prilike da isproba tda7560 ? deluje dosta zanimljivo , a radi na 14v znaci moze direktno na kolima da se korisit bez pretvaraca, ako mi ovo sa 7294 ispadne kako treba, pada mi na pamet jos nesto :)

[Ovu poruku je menjao bg.stefan90 dana 19.03.2013. u 02:33 GMT+1]

filove koje sam postavio su pogresni pomesao sam izgleda kada sam uploadovao ov oje nesto bezveze i nista se ne vidi, evo menjam ih.

[Ovu poruku je menjao bg.stefan90 dana 20.03.2013. u 02:19 GMT+1]
[ bg.stefan90 @ 20.03.2013. 01:20 ] @
Evo novih filova ne mogu edit proslo vise od 1 dan.

Hmm jako cudno sad kad sam ih uploadovao opet su isti kao ovi filovi gore, na shemi se vide samo komponente i na plocici samo rupe, a shema i pcb se ne vise, a kad otvorim filove sa mog kompa sve se vidi lepo i normalno? jel ih vi vidite ok ili je ubagovano? da uploadujem ceo zip?

Gornja sema je sema napajanja, nju nisam u potupunosti skontao, ova dole desno je pojacalo sa predpojacalom ili hi pass filterom? ali ne kapiram sta je ovo malo dole levo? sto prikazuje +/-12 na jednom kraju i +/-40 na drugom?

na gornjoj semi na ovo sto ide sa pin 8/11/12 bi trebalo da dovedem remote od radija, da bi se napajanje upalilo, ali im nikako nije jasno gde je ulaz napajanja? prikazano je kao da se + sa akumulatora kazi na sredinu trafoa?? ili ovo +UB predstavlja nesto drugo. i nisam jos skapirao na semi sta znace ovi X na krajevima? GND bi trebalo da bude - sa akumulatora, a ovo 0v je posle sekundara i na semi pojacala je GND2? Kapiram ovaj drugi deo posle sekundara i celo pojacalo vec sam ga pravio, ali mi nije jasan uopste ovaj deo oko napajanja?

[Ovu poruku je menjao bg.stefan90 dana 20.03.2013. u 02:39 GMT+1]
[ uki12 @ 20.03.2013. 19:53 ] @
I ja sam hteo da radim to pojacalo ali sam odustao zato sto je slabo da drma.

Bezbolnije je da kupis fabricko i mirna ti glava zato sto je sigurno jace i pouzdanije.

Ako bas hoces da pravis nesto napravi ovaj dobar dc-dc smps sa Borinog sajta i izaberi neko dobro pojacalo a ima ih dosta.

Taj smps je testiran do 600w,ides na audio pa pomocni uredjaji.

Mozes da napravis pojacalo 7294 u bridge-u a da ga napajas sa ovim smps-om to bi vec bilo nesto.

http://bas.elitesecurity.org/indexV.html
[ mikikg @ 20.03.2013. 20:06 ] @
Pa ok, moze i tako da se gleda ali ne moze se ocenjivati pojacalo samo zato sto je jace.

Ova shema sa pocetka teme je za neko malo kucno pojacalo ali sa veoma veoma finim karakteristikama. Takodje je ultra prosto za izradu.

Kao pojacalo za automobil verovatno i nije najbolji izbor jer u automobili i ne mozes da izvuces te njegove "fine" karakteristike, buka motora/tockova smanjuje SNR i dinamiku :).
[ aleksandara 93 @ 20.03.2013. 21:38 ] @
Citat:
uki12: I ja sam hteo da radim to pojacalo ali sam odustao zato sto je slabo da drma.

Zavisi od mnogo razloga a i nekome je dovoljno 10W a nekome i 100W malo tako da...

Uostalom u bridge ili neki jaci amp.

Citat:
uki12: Bezbolnije je da kupis fabricko i mirna ti glava zato sto je sigurno jace i *pouzdanije*.

Najlakse je naravno kupiti za jacinu sam vec rekao a pouzdanije uopste ne treba komentarisati.

Kada "strucnjaci" proracunaju trafo, hladnjak, provodnike... to je tako fino da mozes bez problema skuvati kafu na uredjaju-dvostruka korist!

Svaka cast izuzecima ali danas je sve vise ovakvih...

Pozdrav!
[ uki12 @ 23.03.2013. 20:34 ] @
Evo jedne slike kutije,

prvo cu da probam sa tda 7294 a kad mi stignu lm3886 probacu s njima pa cu da odaberem sta mi se vise svidja.

Nece da mi radi aparat lepo pa nisam mogao da uradim jos koju sliku.
[ audiofreek @ 23.03.2013. 20:40 ] @
dobro ti to izgleda,koje su dimenzije kutije?
[ uki12 @ 24.03.2013. 16:47 ] @
Dimenzije su 12 visina 24 sirina i 23 duzina.

Gornju stranicu cu da napravim od stakla
[ mikikg @ 24.03.2013. 17:15 ] @
Mnogo elektrolita si stavio :) Steta ako tu ne ugradis most sa dva neka IC po kanalu.
[ audiofreek @ 24.03.2013. 17:28 ] @
huh i hladnjaka ima skoro za a klasu! dva ab modula u most i pevaj,samo biraj šta ćeš. kojeg je napona i snage napajanje?
[ uki12 @ 24.03.2013. 21:46 ] @
Ne mogu da stavljam dva ic po kanalu slab mi trafo za tako nesto 150va,jedino da kupim jos jedan ali necu da menjam plan dosta mi je po jedan ic .

A i drugacije mi se cuje bridge od ove hq modifikacije mnogo mi se bolje cuje hq modifikacija zato cu to da radim.

Imam vec uradjeno pojacalo tda7294 u bridge dva kanala sa po 250w trafoima dual mono svakog vikenda se seca na zurke.

Sto se elektrolita tice oni su 4700uf 40v siemens sikorel naso sam ih za smesne pare.

Stavio sam sve sto sam imao,hteo sam da stavim 8 komada al gde idu 8 nek idu i ona dva nista mi ne znace.

Napon napajanja je +-35,8 neoptereceno.

Trafo sam naso na kupujem prodajem za 1800 dinara 24 0 24 ac ima jos ako nekom treba,u trafco isti takav kosta 3500.

Ima i zastitu od pregrevanja na 110 C.

[ audiofreek @ 25.03.2013. 05:59 ] @
za 3500 moze da se kupi nov.
[ uki12 @ 25.03.2013. 10:07 ] @
Da to sam reko,oko 3500 nov.

[Ovu poruku je menjao uki12 dana 25.03.2013. u 12:32 GMT+1]
[ macolakg @ 25.03.2013. 17:16 ] @
Citat:
uki12:

A i drugacije mi se cuje bridge od ove hq modifikacije mnogo mi se bolje cuje hq modifikacija zato cu to da radim.

Imam vec uradjeno pojacalo tda7294 u bridge dva kanala sa po 250w trafoima dual mono svakog vikenda se seca na zurke.

To samo znaci da je most losije rutovan od potrebnog.

Ako se po istim pravilima napravi (poput ove modifikacije) mora raditi bolje od polumosta.

Pozz
[ DJURICGORAN2 @ 27.03.2013. 09:45 ] @
Pozdrav,
Čitam danas temu i razmišljam da li valja sema sa Borinog sajta-pojačalo HF-2006 ili da pravim ovu varijantu. Borino pojacalo sam sklopio i čekam samo trafo da bi probao kako radi.
[ audiofreek @ 27.03.2013. 09:58 ] @
kad budeš imao napajanje neće ti biti preskupo da napraviš i ovo pa uporediš,ipak su tvoje uši krajnji sudija.
[ uki12 @ 27.03.2013. 11:16 ] @
Moze neka slika ?
[ Miodrag-ba @ 27.03.2013. 11:32 ] @

"da li valja sema sa Borinog sajta-pojačalo HF-2006"

Gorane. Taj uređaj kod mene svira svaki dan po 2-3 sata. Ne da valja nego je odličan. Tako je
besprekoran, onako u paketu sa predpojačalom (Vivaće). Drugo je pitanje dali taj uređaj
sa 2x50W može zadovoliti tvoje potrebe.
[ uki12 @ 31.03.2013. 10:37 ] @
Sinoc nisam imao sta da radim pa mi je palo na pamet da imam 1mm kablove i da je 4 komada lakse zalemiti na plocice nego 3-4mm jedan.
Umotao sam po 4 zice za + i - granu i zalemio sam po jedan kraj na klemice koje idu na kondenzatore a drugi kraj ide na plocice.
A za centralnu tacku mase sam stavio po jedan kabal od 2,5mm, a od greca do kondenzatora sam stavio 4mm po jedan.
Izgleda mocno,hteo sam da poslusam macolu i da stavim sto veci presek.

Za plocice nikako da prikupim pare nadam se sledece nedelje da narucim delove pa da sklapam.

i uradio sam plocice za lm 3886 :D
[ mikikg @ 31.03.2013. 11:01 ] @
Daj da vidimo bar PCB i raspored delova :)
[ uki12 @ 31.03.2013. 12:49 ] @
Plocicu ne mogu da slikam nemam kameru a raspored i pcb evo
[ mikikg @ 31.03.2013. 13:31 ] @
Ovo je u sustini OK, samo ima par veoma sitnih greskica ;)
Posto pricamo oko HQ varijante, nebi bilo lose da ispostujes i sledece cake (spominjali smo to bas na pocetku teme).

Dakle ona rupica za GND, samo treba da se malo pomeri udesno, bukvalno gde sad stoji deo texta "1.1G".
Razlog: izbegavanje proticanja struje napajanja kroz trasu ulaznog signala (princip zvezde). Mada ni to nije idelano resenje, tehnicki je trebalo da kondenzatori sa strane koji idu ka masi idu posebnim vodovima iz zvezde. Tehnicki gledano sam integralac kroz svoju GND masu jako malu struju vuce, ona mu vise dodje samo za ulazni signal dok se ona velika struja za zvucnik vuce iskljucivo groz + / - grane. Sam integralac ne vuce (malo samo za biasing izlaznih tranzistora) ali kondenzatori za decoupling vuku!

Takodje elko i block kondenzator za negativnu granu je trebo da bude "elektricno" blize nozicama integralca. Ajd elko moze da ostane i gde jeste ali block kondeznator onda zaletuj za druge strane plocice bukvalno na nozice integralca.
Razlog: bolji decoupling.

Izgleda prosto napraviti PCB ali nije bas naivno :) Zato smo Macola i ja to radili sto pozebnim zicama sto "lebdeca" konstrukcija tj delovi u vazduhu direkt na nozice :)

Hmm, sad pogledah i shemu, pa ovo nije HQ verzija :) Da bi bio HQ, "muci" ga C10 a i R1/C2 je malo poveca vremenska konstanta tako da to nece moci da ide do 200Khz tj ima ce dosta vecu atenuaciju a ne -3dB kako je Macola u onoj izvornoj shemi osmislio. Mogao si da uzmes bukvalno istu shemu koju smo postavili za TDA7294 samo ignorisi deo koji se tice stand-by jer ovaj IC to nema naravno vodeci racuna o brojevima nozica (nisam gledao da li se poklapaju).

[Ovu poruku je menjao mikikg dana 31.03.2013. u 23:13 GMT+1]
[ macolakg @ 31.03.2013. 21:58 ] @
@uki12

Ovo na shemi koju si postavio ne iskoriscava ni priblizno mogucnosti kola LM3886.

Samo zbog postojanja C10, postavljeni su i elementi C3, C4, R6, C5, L1 i R6.

LM3886 je jedan od najbrzih audio power op-ampova. Cut-off mu je na 1,3MHz

Offset mu je tipicno par mV, pa se komotno C10 moze zameniti kratkim spojem.

Ako se ispostuje veoma malo rastojanje R1, R2, R3 i R4, do njima pripadajucih pinova (bukvalno lemljenje na samu nozicu IC), nestaje potrebe za elementima iz gornjeg spiska.
Takodje, R2 i R4 moraju biti potpuno jednaki, kao i R1 i R3. Ti otpornici treba da su metalfilm 1% tolerancije.
Za C2 je dovoljno 150pF.

Umesto L1 i R6 treba staviti 0.22R/2W, a povratnu vezu premestiti sa izlaznog pina na sam prikljucni terminal za zvucnik.

Jedino sto moze eventualno zatrebati, i to samo u slucaju da IC ima los decoupling ili razudjene i lose rutovane veze, je prigusni clan 2R7 i 100nF, koji se u ovom novom slucaju postavlja na same zvucnicke terminale.

Neposredno do IC (sto je moguce blize, a najbolje odozdo na same nozice) treba postaviti 100nF (keramicki ili MKP), a odmah do njih bar po 470uF, pa kao sledece po rastojanju glavne bulk elko.

Svakako da treba izvesti sve mase u zvezdu, poput ovog sa TDA7294.

Prisustvo 0,22R/2W ce "ukrasti" par W snage, ali ce se dobiti inzvaredna frekventna karakteristika i solidna imunost na kapacitativna opterecenja.

Tako se iz doticnog IC moze "izvuci" puno vise toga (osim snage).

Pozdrav!

P.S.

Svakako da ce gradja o kojoj sam pricao stabilno raditi jedino ako se ispostuje pravilno razvodjenje veza.

[Ovu poruku je menjao macolakg dana 31.03.2013. u 23:35 GMT+1]
[ macolakg @ 01.04.2013. 16:47 ] @
Ono sto sam zapazio kao razliku izmadju TDA7294 i LM3886 (moj licni utisak) je da TDA7294 kada se napravi sa dobrim rutovanjem veza ima veoma mocan i kontrolisan bas, dok mi LM3886 bolje zvuci kod visih tonova.

Definitivno, kada se dobro spakuju, oba ova kola sjajno rade, tek blagu prednost (zbog preciznijih visokih tonova i preciznije zvucne slike) dajem kolu LM3886.

Medjutim, ko voli mocan i veoma cvrst bas onda TDA.

Svi ovi utisci su vezani za najosnovniju verziju pojacavaca sa oba IC, tj. bez ikakvih dopunskih "operacija" nad njima, inicijalna fabricka postavka.

Kada se primene dodatne mere poput remote-sense povratne veze ili slico, onda LM3886 ima prednost (opet po mom licnom utisku) zbog toga sto je znacajno brza naprava.

E sad, ukusi su veoma razliciti.

Nekom se ne svidja cvrst bas, a nekom se pak ne svidja obilje detalja u visokotonskom opsegu (gde se vec ne moze sakriti nista sto je lose na samom snimku zvuka).

Moj licni stav je da dobar pojacavac mora biti duzan da (sto je moguce bolje) verno prenese snimak, dakle ono sto audiofili kazu "neutralan" zvuk.
Sa mog aspekta svaka primesa koja nosi "karakter" pojacala je nedovoljno dobro pojacalo (sto ni malo ne znaci da ne mora biti prijatno za uvo).

Da bi pojacavac imao karakter, on mora promeniti nesto u zvuku makar neznatno, a to vec nije veran prenos vec izmena sadrzaja.
I opet napominjem da ima pojacavaca koji osetno menjaju sadrzaj, a izuzetno su prijatni za slusanje.

Ali, neko voli crnke neko plavuse, a neko pak i jedne i druge.
Svako ima pravo na licni ukus, i da uziva u tome sto se bas njemu svidja...

Kada mi se slusa nesto sa perfektnom prostornom slikom i izuzetnom kolicinom detalja, ukljucim pojacavac sa IC kolima (ko nema takav, onda sa tranzistorima) uzivajuci u onome sto je onaj ko je napravio snimak hteo reci tim snimkom, a kada me uhvati nostalgija, onda ukljucim cevasa, pa je osecaj kao kada se uvucem ispod toplog jorgana kod drage osobe koja je vec unutra...

Svaki nacin nosi svojstvenu lepotu...

Pozz
[ uki12 @ 01.04.2013. 18:16 ] @
Ja sam prezadovoljn sa tda7294 hq a hocu da probam i sa lm3886 posto ga svi hvale.

Ubacicu u kutiju i lm i tda , jedno vreme cu da slusam lm i tda pa cu oceniti.

A kasnije planiram da uradim aktivnu skretnicu sa bas, samo ne znam kako da

napravim zvucne kutije razmisljam tda da ide na bas a lm na mid bas i na viske.

Moracu da potrazim neki dobar projekat za kutije .

Juce sam naucio da secem staklo,mislio sam da je to mnogo tesko.
i napravio sam gornju plocu od stakla.

Ako nabavim kameru izbacicu slike veceras.
[ macolakg @ 01.04.2013. 19:46 ] @
@uki12

Oba IC su i vise neko zgodni za aktivnu kutiju zbog malih gabarita.

Verujem da bi to bila bas dobra kombinacija (TDA za bas, a LM za ostalo).

Imalo bi tu i prilicno snage osim ekstra kvaliteta...
[ yt1nvs @ 02.04.2013. 00:04 ] @
Posto cu ovih dana raditi neke PCB interesuje me koja verzija za ovo pojacalo (mislim na TDA 7294) je ostala kao korektno rutovana i ok?
[ mikikg @ 02.04.2013. 00:10 ] @
Hehe, pa posteno jos niko nije postavio PCB za to a da je Macola 100% "aminovao" :)

Mozes pokusati i ti izprojektovati PCB prateci savete koji su ovde izneti ili ici na varijantu sa proto-board i posebnim zicicama koju sam ja radio ili ako hoces to sve zaletovati u vazduhu kao sto Macola radi :)
[ uki12 @ 02.04.2013. 15:22 ] @
Evo malo slika

[ macolakg @ 02.04.2013. 16:12 ] @
@uki12

Lepo.
[ uki12 @ 02.04.2013. 17:57 ] @
Mogu umesto 5,6uf c6 da stavim 6,8uf?
[ mikikg @ 02.04.2013. 19:33 ] @
Moze ako je to onaj na samom ulazu (nisam za pc da pogledam shemu). Taj kondenzator sluzi samo da nas oslobodi eventualnog DC napona u signalu a isto tako odreduje donju granicnu ucestanost pojacivaca.
[ uki12 @ 02.04.2013. 21:19 ] @
@mikikg hvala na odgovoru,pa jel bolje veca vrednost?
Sutra narucujem delove i bice ubrzo gotovo pojacalo :D

@macolakg da li ste radili neko pojacalo u paraleli sa tda7293 i da li znate neku semu?

Imam trafo 400va +-36 optereceno i radio bih pojcalo s tim za subwufer?

Ja sam naso par sema ali ne smem da se upustim u gradnju da se ne zadimi nesto ili explodira,

traumiram se kad ukljucujem nesto od kako sam pravio one d klase svaka mi je explodirala.

Evo sta sam ja naso...

[ mikikg @ 02.04.2013. 21:47 ] @
@uki12 Pitao si da li moze, moze ali mislim da je to krajnja najveca vrednost jer se onda spusta donja granicna ucestanot do par herca sto moze u nekim slucajevima da bude problematicno za zvucnike.

Pazi ovako, ti ces uvek da prikljucis ulaze ovog amp na neki izlaz koji je u 95% slucajeva vec AC-coupled nekim internim kondenzatorom (retko kad vecim od 1-2uF blok, ako je kojim slucajem elco znaj da je tezak krsh u pitanju!) i u tom smislu prakticno bi mogao spomenuti kondenzator u pojacivacu da izbacis tj prespojis. Medjutim, ako se iz bilo kog razloga na izlazu plejera/mixete/sta-god zbor kvara pojavi DC napon na izlazu a nemas spomenuti kondenzator, taj DC napon bi se isto tako pojacao i na izlazu za zvucnike ces dobiti snazan DC napon koji ce sigurno dovesti do pregorevanja bass zvucnika!

Dakle taj kondenzator je tu vise za zastitu da ne razmisljas da li je tamo neki kineski low-cost u predhodnom stepenu "malo prozuko" i propusta DC komponentu. Apropo toga ovaj veliki kondenzator treba biti dobrog kvaliteta da se upravo ne desi to da pocne i DC komponentu da propusta. Izgleda suludo ali desava se da popuste kondenzatori i propustaju jako malo DC napona ali kada se to pojaca X puta to vise nije bezazleno.

Ceo koncept sa ovim zvezdama i specificno rutiranje se upravo vrte oko tog problema sa DC naponom tj offset.

U vezi bridge verzije, pa Macola je vec postavio temu sa svojom konstrukcijom. To je fenomenalno resenje, ima i remote sensing koji ne moras da koristis ali je jako dobro reseno jer ima izmedju ostalog i DC-servo kontrolu opet vezano za ovo gore sto sam pisao.
http://www.elitesecurity.org/t...y-Dragoljub-Aleksijevic-Macola

Vidim da tebe i ostale korisnike buni dal' napraviti sa LM3886 ili TDA7294 pojacivac. U sustini oba IC rade jako dobro, Macola je naveo neke razlike ali iskreno mislim da su to toliko sitne razlike da bez nekih jako ozbiljnih (citaj skupih) zvucnika i izvor sa nekog zestokog "plocofona" ili high-end HD DAC-a (naravno i HD snimak, MP3 zaboravi) tesko mozes da primetis razliku. Po mojem misljenju LM3886 je samo prakticniji za primenu jer ima izolovano telo pa ne moras da se bavis problemima oko izolacije hladnjaka i slicno a uz to je nesto "brzi" od TDA.

[Ovu poruku je menjao mikikg dana 03.04.2013. u 00:04 GMT+1]
[ macolakg @ 03.04.2013. 00:04 ] @
Sto se tice paralelovanja, na nacine kako je nacrtano nikada to nisam uradio.
Veoma sam skeptican ka takvom resenju (svakako, ne mogu znati dok ne probam).

Sumnjam u takav vid paralelovanja zato sto IC nemaju jednak slew-rate, i kod visih tonova ce doci do "presipanja" iz jedan IC u drugi, sto neminovno vodi ka prekoracenju discipacije jednog od cipova.

To ja radim sasvim drugacijom metodom, naponski master i strujni slejvovi, pa nemam takvih problema.

Pozz
[ mikikg @ 03.04.2013. 04:01 ] @
@macolakg Pitanje/potvrda, dali ova HQ modifikacija koju si naparvio za TDA7294 moze da se 1:1 realizuje za LM3886, naravno vodeci racna o naponima napajanja, brojevima nozica i mute/stand-by koji se jedino razlikuju?
I obrnuto, da li onaj High-end bridge sa LM3886 moze da se realizuje 1:1 sa TDA7294?

Ja mislim da moze ali bih voleo da cujem i tvoje misljenje.
[ macolakg @ 03.04.2013. 13:07 ] @
Citat:
mikikg: @macolakg Pitanje/potvrda, dali ova HQ modifikacija koju si naparvio za TDA7294 moze da se 1:1 realizuje za LM3886, naravno vodeci racna o naponima napajanja, brojevima nozica i mute/stand-by koji se jedino razlikuju?
I obrnuto, da li onaj High-end bridge sa LM3886 moze da se realizuje 1:1 sa TDA7294?

Ja mislim da moze ali bih voleo da cujem i tvoje misljenje.

Ne bas jedan na jedan, ali uz ista pravila razvodjenja vodova poput onog sto sam opisao ovde: http://www.elitesecurity.org/p3274742

Onaj most sa integratorima se vec ne moze napraviti potpuno isto. Posto su TDA sporiji, verovatno ce im biti potrebna neka dodatna kompenzacija, no ti se elementi tesko daju odrediti dok se ne proba sklop. Prakticno mu treba utrimovati propusni opseg i definisati stabilnost rada, osim toga sve je isto.

Oba IC su pravi pravcati power operacioni pojacavaci, sa dodatnim funkcijama za mute/standby.

Zbog svoje namene, oba ce biti sklona osilacijama sa A<13.
To je normalno zbog tipa interne frekventne kompenzacije, na koju pak jako utice velicina otpornosti na invertujucem ulazu.

Eto pravog recepta za one koji su dublje u ovom poslu.

Evo nekog malenog poredjenja nekih osobina ovih power op-amp:

Vcc max. (ukupno) TDA7294 80V , LM3886 84V

Iout(pk) TDA7294 10A , LM3886 ~7,5A

Power TDA7294 70W@4R@+-27V , LM3886 68W@4R@+-28V

THD TDA7294 THD=0,1%@50W@full_range@4R, LM3886 THD+N=0,03@30W@full_range@8R

Slew rate TDA7294 10V/uS, LM3886 19V/uS

Open Loop Voltage Gain TDA7294 80dB, LM3886 115dB

Total Input Noise TDA7294 2uV, LM3886 2uV

Input Offset Voltage TDA7294 +-10mV, LM3886 1mV

Input Offset Current TDA7294 +-100nA, LM3886 10nA

PSRR TDA7294 75dB, LM3886 120/105dB

----------------------------------------------------------------------------------
Oba IC su odlicna, a recimo da kod TDA postoje izvesne predispozicije za 4R zvucnika, dok kod LM za 8R.

TDA ima bolji output swing, pa je dobar izbor za bas, gde treba iskoristiti svaki volt napajanja,
dok je LM brzi pa je optimalniji za visoke gde output swing nije toliko bitan.

Oba imaju svoje dobre osobine i oba odlicno sviraju, s' tim sto izvesne prednosti ima novija konstrukcija LM-a, osim snage, pik struje, i nesto losijeg stepena iskoriscenja.

Pozz

P.S.
Nesto je se tekst sam aranzirao pa sam ga morao drugacije poredjati.
[ mikikg @ 03.04.2013. 13:41 ] @
Vro korisne informacije. Hvala!

BTW: Evo malo preglednije formatiranje (postavi se u okviru "code" formatiranje)

Code:
                                       TDA7294                                    LM3886

Vcc max. (ukupno)                       80V                                          84V

Iout(pk)                                10A                                         ~7,5A

Power                                70W@4R@+-27V                          68W@4R@+-28V

THD                       THD=0,1%@50W@full_range@4R                 THD+N=0,03@30W@full_range@8R

Slew rate                               10V/uS                                  19V/uS

Open Loop Voltage Gain                 80dB                                       115dB

Total Input Noise                        2uV                                       2uV

Input Offset Voltage                  +-10mV                                        1mV

Input Offset Current                  +-100nA                                       10nA

PSRR                                     75dB                                     120/105dB
[ macolakg @ 03.04.2013. 13:45 ] @
Citat:
mikikg: Vro korisne informacije. Hvala!

Nema na cemu Mikac, samo sam povadio one osobine koje mogu biti ponekad znacajne.

Pozz
[ macolakg @ 03.04.2013. 15:27 ] @
Citat:
mikikg:
Vro korisne informacije. Hvala!

BTW: Evo malo preglednije formatiranje (postavi se u okviru "code" formatiranje)

Code:
                                       TDA7294                                    LM3886

Vcc max. (ukupno)                       80V                                          84V

Iout(pk)                                10A                                         ~7,5A

Power                                70W@4R@+-27V                          68W@4R@+-28V

THD                       THD=0,1%@50W@full_range@4R                 THD+N=0,03@30W@full_range@8R

Slew rate                               10V/uS                                  19V/uS

Open Loop Voltage Gain                 80dB                                       115dB

Total Input Noise                        2uV                                       2uV

Input Offset Voltage                  +-10mV                                        1mV

Input Offset Current                  +-100nA                                       10nA

PSRR                                     75dB                                     120/105dB

Jbg. Nisam se setio :-)

Hvala!
[ uki12 @ 03.04.2013. 20:55 ] @
@macolakg kazete da kod visih frekvencija bi bio problem,a da li bi to lepo radilo na frekvencijma do 125hz?

I niste mi odgovorili da li imate neku semu tda 7293 paralel i ako nemate da li mozete da nacrtate? Mislim da to vama ne predstavlja problem valjda .
[ mikikg @ 03.04.2013. 21:20 ] @
@uki12 Ne znam sto ti je paralelni spoj toliko zanimljiv? Sa paralenim spojem vise ovh IC, mozes izgurati neku vecu snagu ALI SAMO PRI NISKIM IMPEDANCAMA zvucnika, reda 1-2ohm jer napon ne smes dizati preko dovoljenih granica samog IC a koji je neophodan za dobijanje vece snage na standardnim 4 i 8ohm zvucnicima! U tom smislu je mostni spoj daleko efikasniji (prakticno duplo) jer sa relativno malim naponom mozes dobiti finu snagu.
[ macolakg @ 03.04.2013. 21:41 ] @
Citat:
uki12:
@macolakg kazete da kod visih frekvencija bi bio problem,a da li bi to lepo radilo na frekvencijma do 125hz?

I niste mi odgovorili da li imate neku semu tda 7293 paralel i ako nemate da li mozete da nacrtate? Mislim da to vama ne predstavlja problem valjda .

Nemam nista gotovo jer se ne bavim tim poslom osim za probrane prijatelje i odredjen krug klijenata.

Potrazi na netu: National Semiconductors, BPA100, BPA200....

Istom metodom mozes paralelovati TDA, uz naravno stavljanje boostrap C.

Metodu naponski master strujni slejv definitivno necu javno postaviti.

Pozz
[ uki12 @ 06.04.2013. 11:00 ] @
Zavrsio sam pojacalo sinoc cini mi se da bolje svira nego predhodno,mozda zbog kondenzatora.

evo malo slika,nisu nesto ne moze bolje.

[ uki12 @ 06.04.2013. 23:16 ] @
Da li neko ima semu za bridge tda7293 ja ne mogu da nadjem nema ni u datasheet-u?
[ zeoN_Rider @ 06.04.2013. 23:30 ] @
Citat:
uki12: Da li neko ima semu za bridge tda7293 ja ne mogu da nadjem nema ni u datasheet-u?

Možda ovo pasuje.

[ mikikg @ 07.04.2013. 03:49 ] @
@uki12 Pogledaj prilozeni PDF i detaljno procitaj sta tu pise (nemaoj samo sheme da gledas). Mnoge stvari oko te problematike bi trebalo da ti budu jasnije.

[ mikikg @ 07.04.2013. 19:37 ] @
Evo jedan zanimljiv i svez clanak koji je indirektno vezan za ovu temu, radi se o paralelovanju operacionih pojacivaca (jelte, i ovi LM / TDA koje spominjemo su "pravi" operacioni pojacivaci), doduse onih malih ali cisto objasnjenje kako to raditi i nasta obratiti paznju.

http://e2e.ti.com/blogs_/b/the...xODYS1&sp_mid_pod3=4968551
[ yt1nvs @ 14.04.2013. 01:38 ] @
Nisam mogao a da ne probam!
Radi super cak i na nekoj kanti od zvucnika daje precizan i tacan bas.
PCB je uradjen ovako kao u prilogu i radi.
[ yt1nvs @ 14.04.2013. 02:06 ] @
Ovo sam zaboravio:
na centralnom GND probusiti rupu na PCB Fi 6-7mm i tu provuci zice od svih GND sa gornje strane PCB.
Obavezno pre nego sto zakacimo zvucnik izmeriti DC napon na izlazu,u mom slucaju je bio 17.3mV
[ macolakg @ 14.04.2013. 02:26 ] @
Citat:
yt1nvs: Nisam mogao a da ne probam!
Radi super cak i na nekoj kanti od zvucnika daje precizan i tacan bas.
PCB je uradjen ovako kao u prilogu i radi.

Taman sam krenuo na spavanje pa videh post...

Super to radi za tako jednostavnu napravicu.

Najvaznija je njegova edukativna uloga oko razvodjenja veza po pojacavacu.

Naravno, ni zadovoljstvo nece izostati.

Drago mi je da ti se svidja njegov zvuk.

Pozz
[ uki12 @ 24.04.2013. 18:22 ] @
Doneo mi jedan drug pojacalo sps ei otislo je nesto i cuje se lose kao da probija zvucnik napajanje je +-45 i hocu da mu ubacim tda7293.
Mogu li da uradim zvezdu za centralnu tacku mase i da stavim blok kondenzator od 4,7uf na ulaz a sve ostalo da uradim po semi za 7293?
[ master90 @ 08.08.2013. 17:14 ] @
Evo i ja da predstavim svoju izvedbu Macoline seme za tda7294.
Za napajanje sam koristi transformator snage 200W sa sekundarnim naponima 2x21V i 2x16V.
U ispravljacu grec 35A bajpasovan sa 100nF mica kondenzatorima i 3x4700uF 35V Fujicon po grani, bajpasovani sa 470nF mica blokovima, osiguraci 5A.
Sa PCB-a od pojacala izbacio sam induktivitet, kondenzator C7 100nF i otpornik R6 2.2Ohm jer mi se prilikom testiranja pojacala sa otvorenim ulazom
javljala struja od 0.8A u obe grane i DC napon na izlazu od 200mV. Proverio sam PCB i sve je bilo ok pa sam skinuo ove komponente i sve je bilo ok, pa ih nisam ni vracao. Pretpojacalo je Apex active ton contol.
Kuciste je od starog siemens pojacala, modifikovano tako sto je kao prednja ploca stavljen aluminijum debljine 2.5mm. Dugmad za potove su alu sa plasticnom osnovom.
Zvukom sam porilicno zadovoljan, pogotovo kada se ne koristi predpojacalo. Stekao sam uisak da sam sa stavljanjem predpojacala izgubio na cistoci basa...postao je nekako tup i distorzovan. Pogotovo na vecim glasnocama(iako se pot za bas nalazi na 2/3 od maksimuma). U planu je stavljane prekidaca za direct input i novo pretpojacalo koje je skoro gotovo, u pitanju je pretpojacalo iz HF2006 ili Vivace, ostalo je samo da nadjem pot od 4k7 za treable.
Zvucnici su qudral allsonic sm120-2.
Sve u svemu moze se reci da sam zadovoljan.
[ mikikg @ 08.08.2013. 17:58 ] @
Odlicno, lepo ti je ispala ova kutija ...

Malo si mase istumbao, nije bas 100% onako kako je bilo zamisljeno u startu da sve zice zavrse u jednoj tacki ali OK, moze da prodje i tako.

Bitno da si zadovoljan kako to radi ;)
[ uki12 @ 08.08.2013. 20:32 ] @
Evo kako sam ja uradio plocicu :)
[ 44250 @ 09.08.2013. 16:56 ] @
master90,zasto nisi taj gornji dio hladnjaka vezao direktno na ovaj donji vec preko tankog L profila? usput,ti hladnjaci su za forsirano hladjenje i ventilator,tako montirani vise ce raditi kao akumulator nego radijator. za dekapling psu kondenzatora i greca koristio si dragulje od kondenzatora,gledam sa mobilnog pa ne vidim same komponente ali se nadam da si krstene komponente koristio i na putu signala. na samom psu nije bogohuljenje koristiti keramiku,i stvarno nema potrebe davati velik novac na mice u te svrhe. zicenje,dosta zbrkano,nadam se da si koristio sirmovane kablove ili da si ih makar upleo. spolja izgleda respektabilno,nema sta.
[ master90 @ 09.08.2013. 18:23 ] @
Sto se tice mase jeste malo zbrkano, mogla se izbaciti po koja zica al radi i ovako dobro.
Prvobitno je bio planiran samo donji hladnjak, al se mnogo grejao pa sam naknadno morao dodati i ova dva gore. Oni su izvadjeni iz auto radija.
I sad se poprilicno ugreje kad je na maksimumu 4-5h al i kutija odvuce dosta toplote.
Izvinjavam se na pogresnim informacijama nisu "mice" vec "wime" , ne znam sta mi bi da napisem mica.
Mogu reci da se zvucni utisak popravio. Verovatno su ulogu imali zvucnici postavljeni onako za testiranje a ne kako bog zapoveda.
Kutijom sam mnogo zadovoljan. Hteo sam da uradim eloksazu prednje stranice al nisam uspeo da nadjem kiselinu za akumulator(da budem iskren nisam se nesto mnogo ni trudio ) i da ispisem slova za volume, balance, bass i treable al tu bas nesto nemam ideju. Probao sam da prenesem sa papira postupkom kao za pravljenje plocica al nije uspelo.
[ 44250 @ 11.08.2013. 16:31 ] @
potrudio se jesi ali ima još dosta mjesta za popravke.
[ Miodrag-ba @ 11.08.2013. 17:50 ] @

To ispod poklopca, odnosno u kutiji možeš kako hoćeš, ali da dobro radi. To se i ne vidi.

Ali kutiju vidiš i gledaš svaki dan. Ona mora da bude malo ljepša. Prednja ploča ti je malo velika
koliko sam uspio da zapazim sa fotografija. Sa bočnih strana neka bude maksimalno veća od
ostatka kutije po 5mm sa obe strane. Sa gornje i dinje strane dovoljno je da bude veća po 3mm.
Ispis oko potenciometara ili slično, na prednjoj ploči, pored sitoštampe možeš je uraditi uspješno i
sa letraset slovima. Prethodno moraš pripremiti ploču. Najbolje za početk je obojiti sprej bojom u boji
aluminijuma (sprej mora biti sa prajmerom), zatim ispisati slova i na kraju sve to treba zaštititi recimo
sa Plastik 70 sprejem. Evo kako to izgleda na mom upravo završenom projektu (dio projekta).

[ mikikg @ 12.08.2013. 11:31 ] @
Prelepo je ispala ova kutija!

Istina je da ce kutija da se gleda svaki dan, ali ce (verovatno) i da se pojacalo slusa svaki dan :)
U tom smislu treba "skockati" i to unutra da bude po PS ;)
[ Miodrag-ba @ 13.08.2013. 16:56 ] @

Potpuno se slažem.

[ kajtaz98 @ 19.02.2014. 21:59 ] @
Pozdrav svima zeleo bih da saznam dali ovo pojacalo iz prve uspeva sa ovom semom imam 2 plocice radjene po toj semi i ako moze da mi objasnite sta znaci to ( CLIP - ) LED naravno led dioda i za pocetak bih ga probao na trafo 2X12V ako radi onda budzim neki na 2x30V

molim vas odg te mi Poz sa Kosova
[ zeoN_Rider @ 19.02.2014. 22:11 ] @
Citat:
kajtaz98 ako moze da mi objasnite sta znaci to(CLIP) LED naravno led dioda.

Vršna vrednost izlaznog napona, ne bitna za uživanje u muzici.
[ ackopk @ 20.02.2014. 13:46 ] @
Pravi slobodno. Dosta stabilno i lepo radi. Ispostuj specifikaciju, ne zali za trafo i kondezatore i UZIVAJ !

Pozdrav!