[ Flo33 @ 25.10.2011. 07:48 ] @
Po vecini prognoza krah evra je neminovan.

Sta i kako dalje? Kako mi, mali ljudi da reagujemo, da se zastitimo bankrota?

Gde ulagati evre u ovom momentu?
[ mmix @ 25.10.2011. 08:09 ] @
Ne vidim zasto poistovecujes krah evra (potencijalni) sa lilcnim krahom. Nisi ti kupio grcke obveznice, ako evro propadne dobices ekvivalentnu kolicinu loklane valute (tolar?), cak iako tvoja banka mora da otpise neki evro based dug tvoj depozit je zasticen do nekog iznosa, ne znam koliki je za sloveniju. Krah evra je problematicniji iz nekih drugih razloga.
[ Java Beograd @ 25.10.2011. 08:34 ] @
@Flo33
To su prazne špekulacije. Mislim to oko "bankrota".

Iza svake valute stoji pre svega snaga industrije te države (ovde je skup država), tj. "snaga stvaranja nove vrednosti". Dok god Nemačka bude bila u stanju da od gvozdene rude napravi BMW i Mercedes, dotle će njena valuta da bude snažna. Činjenica je da države Zapadne Evrope spadaju u najrazvijenije države sveta.

Trenutni problem je što su se iza Evra "sakrile" jajare koje ne stvaraju novu vrednost, ili bar ne onoliko koliko su se "ispružile", tj. tvrdile da mogu.

Bilo kako bilo, kriza postoji. Ali rešiće se relativno brzo, za godinu dve. Kako ? Ili će da uvedu pravila ponašanja, da jajare više ne mogu da se "kešaju", ili će da se raziđu, pa će se opet uvesti nacionalne valute, u šta ja sumnjam.

U varijanti jedan, ti kuliraš i smeškaš se, a u varijanti dva ti kuliraš i smeškaš se, dok tvoja država ne omogući zamenu evra za valutu tvoje države. Jedino, ako imaš baš mnogo para u državnim obveznicama PIGS-a onda ti nije do smejanja.
[ vilil1 @ 25.10.2011. 08:48 ] @
Citat:
Nicolas Sarkozy tells David Cameron: shut up over the euro

Sarkozy bluntly told Cameron: "You have lost a good opportunity to shut up." He added: "We are sick of you criticising us and telling us what to do. You say you hate the euro and now you want to interfere in our meetings."

http://www.guardian.co.uk/poli...meron-sarkozy-euro-debt-crisis

He,he, mali se usku#cio, pa deli packe. ;)
[ Java Beograd @ 25.10.2011. 08:55 ] @
Citat:
vilil1: He,he, mali se usku#cio, pa deli packe. ;)
Mali je ekstra antipatičan, to stoji, ali je sa pravom obrusio Britancima, starim podlacima.
[ Miroslav Jeftić @ 25.10.2011. 10:26 ] @
Citat:
Java Beograd: Mali je ekstra antipatičan, to stoji, ali je sa pravom obrusio Britancima, starim podlacima.


Slažem se... kad im je srušena funta, drugačije su razmišljali, sad kao dele lekcije
[ gajo2 @ 25.10.2011. 10:37 ] @
Ja sam deo svoje ustedjevine prebacio u dolare, a mozda cu nesto promeniti i u svajcarske franke. Znaci ako imas ustedjevinu u vise valuta onda si sigurniji da neces sve izgubiti.

Osim toga, ne verujem da ce EU propasti, tako da veci deo svog novca i dalje cuvam u evrima.
[ Java Beograd @ 25.10.2011. 10:59 ] @
Citat:
gajo2: Ja sam deo svoje ustedjevine prebacio u dolare, a mozda cu nesto promeniti i u svajcarske franke.
Mislim da je ovo loše vreme za prebacivanje u CHF.
[ djoka_l @ 25.10.2011. 11:12 ] @
Ja se još uvek osećam dobro sa evrom, dokle god glavni deo crnih prognoza dolazi od Velike Britanije i Amerike. Najgori slučaj - grci će morati da se vrate na drahmu. Ako evro i "propadne", onda ćemo svi ponovo da se vratimo na nemačke marke
[ milivoje t @ 25.10.2011. 11:20 ] @
Meni u ovoj prici nikako nije jasno zasto svi grcku vide kao krivca, pa nisu specijalci grcke vojske upali u nemacke trezore i opljackali shvabe.

sve sto se desava je biznis. ko riskira taj profitira. e pa biznis plan je malo napukao. koliko su krivi grci, toliko su krivi nemci i drugari. nisu oni usli u posao sa grcima bez svoje koristi, koja je iskljuciv motiv. da budem otovren, na grckom mestu bi lagano bankrotirao i ko j banke. cela prica oko daljeg kreditiranja grcke nije tu da se pomogne grckoj, vec svom dupetu.

[ Java Beograd @ 25.10.2011. 11:37 ] @
Citat:
milivoje t: Meni u ovoj prici nikako nije jasno zasto svi grcku vide kao krivca, pa nisu specijalci grcke vojske upali u nemacke trezore i opljackali shvabe.
Krivi su zato što su lažirali državne budžetske izveštaje o budžetskom deficitu, BDP, zaduženosti zemlje i slično. Na osnovu tako lažiranih knjiga uspevali su da se iznova i iznova zadužuju.

Bankari su uglavnom znali, "koliko je sati", ali su se pravili ludim, jer, ako Evropska Komisija (ili kako se god zove to neko EU telo koje prihvata državne budžetske izveštaje) kaže da je Grčka OK, što bi se bankar bunio ?

Ovde u terminima "nemci", "grci" moraš da napraviš razliku
- državni funkcioneri tj. političari na vlasti
- državne budžetske pare
- privatni sektor, privatne banke
- privatne pare
- sitna raja (taksisti, radnici, medicinske sestre, pekari, moleri, penzioneri i ostali ) koji sada ni krivi ni dužni trpe najveći teret krize

Ko je dakle kriv ? Po meni to su grčki državni funkcioneri tj. političari na vlasti koji su lažirali finansijske izveštaje. Da ja odlučujem, bukvalno bi ih obesio na bandere na Sintagma skveru u Atini, ispred parlamenta. Za primer generacijama koje dolaze.
[ Ivan Dimkovic @ 25.10.2011. 11:39 ] @
Sto bi sve bilo kul i "business as usual" da Grci nisu temeljno lazirali svoje finansijske izvestaje i time dovodili u zabludu svoje EU partnere.

Naravno, uvek se moze reci da su Nemci trebali to da znaju i da se adaptiraju, ali to jeste foul-play i zbog toga su Grci prilicno neomiljeni ovih dana. Ne moze se reci da je to bez razloga.

Ja se nadam iskreno da ce zapadna EU ekipa uspeti jednog dana da sutne sve te "drugacije" ekonomije iz euro zone, i da formira jedinstvenu poresku politiku na teritorijama ekonomski >slicnih< drzava (Francuska, Nemacka, Holandija, Austrija, itd...) koje bi i mogle dugorocno da imaju jedinstvenu ekonomsku politiku.

Ovako kako je sad, totalno je smesno da jedna Grcka i Italija recimo dele istu valutu sa istom kamatnom stopom kao jedna Nemacka i Holandija, recimo - a da im je poreska i budzetska politika totalno drugacija. To je osudjeno na propast na duzi rok, posto te drzave sa slabijim ekonomijama jednostavno ne mogu da funkcionisu konkurentno pod takvim uslovima.

Dolar funkcionise u USA, iako razne drzave imaju vrlo razlicite ekonomije iz 2 prosta razloga:

- USA nema problem da se neki Idaho ili Dakota isprazne uz pomoc emigracija
- To je moguce zbog zajednickog jezika i lake mobilnosti radne snage

EU nema te mehanizme, i zele i jare i pare - i da nacionalne drzave uvek rastu ekonomski, da imaju istu valutu kao i super-razvijene drzave, a da nemaju instrumente kontrole bazne kamatne stope .... to jednostavno nece moci.

Samo je pitanje koliko ce ekipica lagati sami sebe i svoje glasacko telo.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 25.10.2011. u 12:49 GMT+1]
[ mmix @ 25.10.2011. 11:40 ] @
@milivoje, pa nije bas. drahma bi u trenutku konverzije devalvirala u odnosu ne evro jer bi drzava, sada bez izvora spljnih finansija, morala da pokrije domace dugove a jedini nacin na koji to moze je da nstampa para i kupovna moc drahmi koje dobijes bi u startu pala oko 50%. koliko evropljani pokusavaju da spasu dupe svojim bankama toliko i grci rade to isto zbog svoje buducnosti. Jos kad bi neko to uspeo da objasni samim grcima. Oni da lje gaje neke iluzije da nisu sje*ani.
[ Java Beograd @ 25.10.2011. 11:52 ] @
Tri slična odgovra u tri minuta.
Bankrotirati ? Može, ali onda si narednih 50 godina "osudio" da država živi bez ikakvih kredita. Dakle, plati pa klati.
[ gajo2 @ 25.10.2011. 12:09 ] @
Inače pojavila se i ova zanimljiva vest o grčkim štedišama:
http://en.mercopress.com/2011/...lion-euros-claims-german-press

200 milijardi je skoro dovoljno da otplate dug. Sad treba samo EU da "zapleni" te pare i Grci ponovo mogu da se vrate na staro.
[ maliradojca @ 25.10.2011. 12:10 ] @
Mogu da poverujem u pricu da su Grci lazirali izvestaje. Ali kako da brojni organi EU nisu mogli da na osnovu drugih parametara ustanove da postoje anomalije duzi niz godina, velike su to pare.
[ milivoje t @ 25.10.2011. 12:13 ] @
OK, hvala na detaljnijem pojasnjenju, nisam znao za to laziranje.
Samo mi laicki prica o falsifikovanju ne pije vodu. Ok grci flasifikovali, ali ovi kao nisu znali o cemu se radi i u kakvom je stanju grcka ekonomija :) ? banke imaju sektore koji se bave samo proverom takvih podataka, a da ne pricamo o obavestajnim sluzbama ciji je to opis posla.
mene za lizing kola otvore kao na autopsiji, a grckoj daju milijarde na lepe oci i lazne papire, na ovom svetu tesko.
Meni grcka u ovoj prici deluje kao onaj crnac u americi sto su mu davali nerealne stambene kredite, pa nije zbog crnaca sve otislo u vraga.

Mada ta prica zvuci kao odlican medijski magnet za privlacenje paznje, odnosno odvlacenje paznje sa pravog problema. A to je verovatno ovo o cemu Ivan prica, sto ni meni nikada nije bilo jasno, postojanje evro zone na teritoriji, na oko, ekonomski nekompatibilnih drzava... Kao i halapljivo kreditiranje od strane banke.

Ovaj deo oko drahme i proracuna 50% vrednosti nisam najbolje razumeo, ali ako je to cena ne vidim tragediju u tome.
Iz naseg licnog primera \, gde je valuta izbubila ne 50% vec, svu vrednost, pa smo preziveli i to pod sankcijama odseceni od planete...
[ Ivan Dimkovic @ 25.10.2011. 12:22 ] @
Citat:
maliradojca: Mogu da poverujem u pricu da su Grci lazirali izvestaje. Ali kako da brojni organi EU nisu mogli da na osnovu drugih parametara ustanove da postoje anomalije duzi niz godina, velike su to pare.


Sumnjam - Grci su unajmili top bankare da im odrade laziranje.

Kako je EU mogla pouzdano da zna koliko % poreza je naplaceno u Grckoj recimo... Danas znaju, zato sto su Grci morali da im otvore svoje knjige i da dopuste duboke inspekcije. A da bi znali tako nesto pre, morali bi bukvalno da se upustaju u tesko spijuniranje sto mozda pojedinacne clanice to i rade, ali svakako ne iz istih ciljeva - ako bi se EU temeljila na medjusobnom spijuniranju i koriscenju toga u odnosima izmedju drzava, ne bi dugo trajala.

U svakom slucaju, Grci su podebelo krivi za njesra u koje su se uvukli. Naravno, deo krivice snose i Nemci i Francuzi koji su se upustili u investicije visokog rizika, ali za to postoji mehanizam korekcije: bice otpisano bar pola (a verovatno i vise) grckog duga, sto znaci gubitak za mnoge koji su bili u toj igranci.
[ Java Beograd @ 25.10.2011. 12:26 ] @
Citat:
milivoje t: da ne pricamo o obavestajnim sluzbama ciji je to opis posla.
mene za lizing kola otvore kao na autopsiji, a grckoj daju milijarde na lepe oci i lazne papire, na ovom svetu tesko.

Ovde je poenta da jedni prihvataju te izveštaje, a sasvim drugi daju kredite.

Kao što sam već napisao, manje-više je svima jasno da su bankari znali šta se dešava. Ali, njima je bilo u interesu da plasiraju kapital. Nisu baš hteli da kalkulišu sa verovatnoćom bankrota države, i to još države u Evro zoni !
Sad je jasno da ti isti bankari, preko poluga moći, sprege politike i kapitala, uspešno (za sada) upravljaju politikom "spasa Grčke od bankrota".

Šta je dakle uspeo bogati Nemac, vlasnik kapitala ? Da plasira kredit Grčkoj državi, a kad ova nema da vrati, onda Nemačka država pokloni pare Grčkoj, da ova vrati bogatom Nemcu. I na kraju, bogati Nemac bude još bogatiji, zapravo tako što je uzeo pare od nemačkog obveznika poreza. Kapital ne zna za patriotizam.

Malo sam karikirao, razume se, ali poenta je bitna. Na kraju krajeva, ko se oćario od Američke kreditne krize ? Nezaposleni crnac koji je uzeo kredit, ili bogati bankar ?
[ Ivan Dimkovic @ 25.10.2011. 12:31 ] @
@Java,

Nece biti to bas tako jednostavno - neki (akcenat na NEKI) bogati Nemci ce proci dobro ali ce mnogi izgubiti lovu, iz prostog ralzoga sto nema teorije da Nemacka drzava pokloni bilo kakvu lovu bez otpisa bar pola dugova.

Naravno da su bankari tj. kapital iza pritisaka na drzavu, to je normalna reakcija zato sto je drzava ta koja ima svotu novca na kojoj sedi (porez), i logicno je da bankari, kao i svako drugi, uvek preferiraju da neko drugi plati racun.

Medjutim, tu racunicu komplikuje fakat da je nemacko glasacko telo prilicno politicki obavesteno oko ovih stvari, i da ce bilo kakva akcija koja povecava ucesce poreskih obveznika znaciti siguran kraj za CDU vlast na sledecim izborima (sto znaci godine i godine bez direktnog pristupa sisi i drzavnim pozicijama za mnoge u "ekipi") - zato Angela Merkel nije bas previse brza na donosenju odluka :)

Nezavidna situacija, ali politicari su se sami u nju uvukli.

Citat:

Malo sam karikirao, razume se, ali poenta je bitna. Na kraju krajeva, ko se oćario od Američke kreditne krize ? Nezaposleni crnac koji je uzeo kredit, ili bogati bankar ?


Opet, nije to tako jednostavno. Pre svega, nezaposleni crnac iz tvoje price je godinama ziveo u kuci od $500K uz pomoc subprime kredita - to je cista korist, i to korist daleko iznad njegovih realnih mogucnosti. Normalno je da je to doslo na naplatu.

Takodje, nisu ni svi bogati bankari dobro prosli u kreditnoj krizi - pre svega, neki su pusteni niz vodu (Lehman) i gro vrednosti raznih investicija je bukvalno nestalo, dok su drugi (Merryl Lynch) prodati u shotgun vencanju. Kao sto znas, shotgun svadbe obicno znace da jedna od strana ne dobija bas pun dil :)

Mozemo naravno pricati o tome da i pod tim uslovima mnogi od tih bankara jesu dobili daleko vise nego sto zasluzuju.. ali to je jednostavno neminovno u sistemu u kojem zivimo. Takodje, i neki gradjani su dobili vise, recimo kupujuci foreclosed kuce u pola cene.
[ Java Beograd @ 25.10.2011. 12:38 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Medjutim, tu racunicu komplikuje fakat da je nemacko glasacko telo prilicno politicki obavesteno oko ovih stvari, i da ce bilo kakva akcija koja povecava ucesce poreskih obveznika znaciti siguran kraj za CDU vlast na sledecim izborima (sto znaci godine i godine bez direktnog pristupa sisi i drzavnim pozicijama za mnoge u "ekipi") - zato Angela Merkel nije bas previse brza na donosenju odluka :)
Nezavidna situacija, ali politicari su se sami u nju uvukli.
Vidi, svugde na svetu, glasačko telo su "ovce". OK, možda su u nemačkoj malo manje ovce nego u Srbiji i Iraku, ali uz kvalitetnu predizbornu kampanju, i neokrnjen standard građana (najbitnije), nema zime. A i da izgubi CDU, ništa novo. Gubili su i ranije, pa se opet vraćali. Sjaše Kurta da uzjaše Murta, a posle nekoliko godina, obratno.
[ Ivan Dimkovic @ 25.10.2011. 18:25 ] @
To je tako u teoriji, u praksi medjutim - ako imas opasnost da 4-5 godina budes van vlasti, to znaci veliki gubitak za gomilu tvojih kadrova. I ne samo kadrova, vec i svih ostalih "eksternih partnera" iz tvoje ekipe koji profitiraju kada su "tvoji" na vlasti.

Onda je pitanje sta se vise isplati - i tu stvari nisu crno-bele. Da jesu, uvek bi politicari donosili odluke koje nisu popularne i koje ih kostaju izbora ako je to dugorocno isplativo partiji. To se naravno ne desava uvek, jer imas mnoge kojima se to ipak ne isplati pa nece da glasaju.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15483764,00.html

Citat:


Germany's political opposition has succeeded in ensuring plans to enhance Europe's bailout fund be brought to a vote in parliament on Wednesday.

The decision came after the Bundestag's plenary session rejected the opposition's demands for an open debate just Friday.


http://www.bbc.co.uk/news/business-15451328

Citat:

Eurozone rescue plan hits new hitch

There has been another hiccup in the eurozone's plans to announce a final rescue deal in Brussels to try to end the turmoil in the euro area.

The Polish presidency of the EU has confirmed to the BBC that key meetings have been postponed.

The EU's 27 finance ministers and the 17-nation Eurogroup will not now meet on Wednesday, although a full emergency heads-of-government summit will happen.


Doslo je do odlaganja EU planova, sto i te kako ukazuje da stvari ne idu bas tako glatko kako su bankari mozda zamisljali :)

Verovatno ce na kraju doci do sporazuma oko spasavanja Grcke i eurozone, ali da ce taj sporazum izgledati prilicno drugacije (po banke) nego originalni.

Verovatno ce se istopiti mozda i vise od 50% od grckog duga i banke ce biti prisiljene da ucestvuju vise u fimansiranju Grka iz g*vana.
[ Braksi @ 25.10.2011. 19:12 ] @
dabogda
puko
evro
jos
veceras
[ DrFill2Good @ 25.10.2011. 19:28 ] @
@Braksi
Ae molim te, sacekajte bar do Nove godine, samo da mi istekne orocena stednja, jbg ...
[ a1200 @ 25.10.2011. 20:51 ] @
Mozda ispadne i nesto dobro iz svega toga... tj. smanji im se budzet za vojna osvajanja/okupacije i ucene.
Mada, verujem da je to poslednje drvo s' kojeg ce grane da se seku :)
[ Ivan Dimkovic @ 25.10.2011. 21:05 ] @
Mozes misliti, od takvih "okupatora" se svima gace tresu...

Jedina ozbiljnija aktivna vojna sila u eurozoni je Francuska. Sve ostale su smesne, i njihove akcije se obicno svode ili na humanitarne ili na neke minimalne vojne gde posalju neku sacicu vojnika, koji helikopter/avion cisto da se vidi valjda da ispostuju NATO ugovore.

Zemlje ciji vojni budzet zaista ide bitno u medjunarodne vojne intervencije su primarno USA i UK (+ Francuska kada im se isplati kao recimo sada sa Libijom, ali samo tada - posto nekad znaju i da dignu nos i isqliraju frku, npr, Irak). A ni jedna ni druga nemaju nikakve veze sa trenutnom krizom u eurozoni, niti ce biti preterano ostecene ako Grcka pukne pa su tvoje nade neosnovane :)
[ a1200 @ 25.10.2011. 21:10 ] @
Pa generalno ako Evrozona bude u krizi, u krizi je celo evropsko trziste... sto posredno pogadja i USA i UK (kao i svetsku ekonomiju)... sto opet znaci da manje love stize u kasicu prasicu i tih "drugih" zemlja :). Opet to znaci da ce sredstva morati pametnije da se trose, i to prevashodno za saniranje ekonomije i socijalnog reda u svojim zemljama (naravno ako ne zele socijalne nemire - zbog pada standarda i otpustanja)... a to opet znaci da ce odredjeni sektori morati da ostanu kratki.

Al' opet, ja nekako cenim da ce potrosnja za vojsku ostati ista, jer "sta cemo" ako stane to silno oslobadjanje i uvodjene srece i slobode, pardon "demokratije", sirom sveta... :)
[ Ivan Dimkovic @ 25.10.2011. 22:32 ] @
Vidi, @a1200, zao mi je da ti kvarim taj romanticni san, ali i neka duboka ekonomska kriza zapada nece eliminisati intervencije - samo ce priliku ugrabiti nove sile na uzlaznoj putanji.

Kini ce trebati neko vreme da sredi situaciju u svom komsiluku (Tajvan & co...) ali to ce se desiti pre ili kasnije, a onda ce i oni da "stite svoje interese" van svog bliskog komsiluka - jerbo je to moranje, ako ne zelis da ti neki random diktatori pocepaju ugovore kad im se cefne, neke druge sile preuzmu naftna polja i sl...

Citat:

Al' opet, ja nekako cenim da ce potrosnja za vojsku ostati ista, jer "sta cemo" ako stane to silno oslobadjanje i uvodjene srece i slobode, pardon "demokratije", sirom sveta... :)


Zavisi sta mislis pod "sta cemo" - ako mislis na narod i privredu na "zapadnoj" hemisferi, bili bi u prilicnom problemu posto bi polako strateske mete (bogatstva) poceli da preuzimaju neki novi klinci.

To sto ti mozes da glumis neku neutralnost i pacifizam je samo zahvaljujuci faktu da se trenutno Srbija ne nalazi u nekoj opasnoj zoni i nije joj ugrozena dugorocna egzistencija i prosperitet (osim sopstvenim problemima)... A kako se Srbija ponasa kada misli da su joj ugrozeni interesi se jako dobro videlo pocetkom 90-tih kada su letele bombe i do Zagreba... pacifisti totalni, nema sta. Reko bi covek da su na Balkanu sve sami budisti... al' za malo.
[ jandrino jato @ 25.10.2011. 22:39 ] @
ko sisa evro dolar dinar itd itd kad ja imam tri krmace spremne za klanje 300l rakije i 20 metara kukuruza u cardaku! kakva kriza kakvi bakraci! seljak najmanje oseti krizu! ja se secam kad je bio rat u bosni da je na pijaci u petrovcu dzak od 50kg brasna kosta 100dm !!!! eeee samo kad se setim! moj cale vozio askonu staru 4 godine a to ne mozes jesti !!! a covek mleo svoje zito i 10 dzakova dnevno prodavao!!! hrana je jedina moc ostalo su sve papiri i gluposti! ulaganje u njive baste itd itd !
[ a1200 @ 26.10.2011. 00:13 ] @
Citat:
neka duboka ekonomska kriza zapada nece eliminisati intervencije

Naravno da nece, nego ce se, posto su pare deficitarne, sa skupocenih vojnih projekata preci na po profit procentualno "loshija reshenja", tj. reshenja/intervencije bez ratovanja.

Tipa, "pobunjenici" u Libiji (tj. divlja musilmanska plemena koja siluju i muce svoje protivnike guranjem stapova u anus, ciji vojni lideri su bivshi/sadasnji pripadnici Alkaide), su spremna da daju Francuskoj 35% proizvodnje nafte po izuzetno povoljnim cenama ako ih ovi vojno podrze da rascerece Gadafija i promene vlast u Libiji...

E sad, posto nece vishe biti para za rizicne vojne operacije, jer su pare potrebne za druge ozbiljnije stvari u lokalu, onda, i neka druga opcija nekako (zamisli) dobija smisao:

Slusaj brate Gadafi, a da se mi lepo dogovorimo, ti nama da obezbedis 25% umesto dosadasnjih 15%, na duzi rok, po nesto povoljnijim cenama... a mi cemo te podrzati, ucices u WTO, tu i tamo cemo olaksati tvojim firmama i porodici, da nesmetano peru novac - ovaj, necemo postavljati pitanja... i naj vaznije, necemo ni vojno ni ekonomski pomagati tvoju konkurenciju, niti reagovati kad/ako ti krenes da "diskutujes" sa njima (kao npr. sto radimo sa diktaturom u Saudijskoj Arabiji)... tj. jeftinije nam je da ih ostavimo, i u miru dilujemo sa tobom, ako naravno, prihvatis ovu nashu velikodusnu ponudicu prijateljstva i partnerstva.

E to je razlika, tj. vojne intervencije ce postati pre$kupe, i ici ce sa na ugovaranje poslova i iznalazenja reshenja bez upotrebe sile, umesto na osvajanja i podrivanja postojecih "nekooperativnih rezima" - pa makar to znacilo i nesto manji profit.

Rezultat: umesto 30+ K pobijenih Libijaca (negde cak kazu i 50+ K), ko zna koliko izbeglica (kazu oko 2+ miliona, od oko 6.5 miliona gradjana) i totalno unistene zemlje (infrakstruktura izbombardovana do iznemoglosti), zbog potpomognute "revolucije" - dobijmo max 1000 pobijenih "pobunjenika" - tj. radikalih muslimana ciji clanovi su direktno ucestvovali u operacijama Alkaide protiv Amera... zemlja Libija nastavlja normalno da funkcionishe, deca idu u skolu, nema razrusenih gradova... Libija ostaje broj 1 po standardu na Africkom kontinentu.

Ili, recimo, nesto blize... umesto da NATO sa shiptarima sprovede Oluju 2 nad preostalim Srbima... bude im draze da pricepe malo Albance, i ne diraju Srbe (jer sukob ko$ta), vec pokusaju da nadju resenje bez decidnih odluka i pretnji silom (podela, neutralni status, medjunarodni protektorat, sta god)...

...
Hocu da kazem, da ce "ugovori i partnerstva" postati unosniji i isplativiji nego osvajanja vojskom... i izigravanja John Wayne-a, Judge Dredda i Bruce Willis-a. Ergo, manje vojnih intervencija i kurcenja, dokazivanja ko ima najvecu batinu, jer se nema para za tu igru... a vishe diplomatije - tj. manje razrusenih zemalja i civilnih zrtava (jer ce na kraju krajeva, uvek "elita" da vlada nekom zemljom i skida kajmak... ziveli oni u "dzamahiriji" ili "demokratiji").

[Ovu poruku je menjao a1200 dana 26.10.2011. u 02:39 GMT+1]
[ MyWay @ 26.10.2011. 19:51 ] @
http://www.b92.net/biz/vesti/s...05&dd=23&nav_id=513771

EU je kao i SFRJ pravljena da funkcioniše samo za 'dobrih vremena'.
[ Ivan Dimkovic @ 26.10.2011. 20:36 ] @
Fora sa EU je prosta zapravo - ekipa koja je gradila "tesnu integraciju" jednostavno nije htela da se pomiri sa cinjenicom da je takva integracija , na adekvatan nacin, nemoguca u to vreme zato sto bi "nacionalne drzave" morale da se odreknu jedne od glavnih osobina suvereniteta - nezavisne budzetske politike. Nema ni najmanje teorijske sanse da 27 drzava prihvate da se Brisel stara o njihovim budzetima.

Pretpostavljam da su EU politikosi isli na varijantu "pod tepih, pa polako..." misleci da ce za N decenija uspeti da reformisu EU malo po malo, dok ne stignu do federacije posto su imali neke uspehe laganim sirenjem kooperacije u proteklih nekoliko decenija. Ta ideja se u inzenjeringu i programiranju zove "kludge", posto se zasniva na gomili opasnih pretpostavki i maskiranju problema.

Na zalost po politikose, bas kako su Englezi davno skuzili kada su odbili da udju u eurozonu, ekonomska unija u fazonu "da budem 50% trudna" ne moze da sljaka. To se upravo sada vidi kada razlike u ekonomskom menadzmentu drzava clanica pokazuju svoje ruzno lice.

Ovo bi bio jako dobar momenat da se te stvari izbace na cistinu, ali to se sigurno nece desiti - EU politikosi ce uciniti sve da produze ovu igranku koja ce se pre ili kasnije morati zavrsiti tako sto ce neko puci enormnu lovu a zaduzeni bankrotirati. Pitanje je samo koliko ce banke uspeti da outsource-uju gubitak na poreske obveznike ucenjivanjem politicara da im preti smak sveta (zapravo, politicarima bi se stvarno i desio smak sveta, u to ne sumnjam).
[ MyWay @ 26.10.2011. 21:53 ] @
Englezi nisu zadržali funtu na osnovu predviđanja problema zajedničke valute već prosto zbog svoje opčinjenosti tradicijom i 'britanskim'. Kao i za vožnju levom stranom, dve slavine, Foklandom i sl..
[ gajo2 @ 26.10.2011. 22:15 ] @
Dve slavine??
[ MyWay @ 26.10.2011. 22:24 ] @
jedna za toplu a druga za 'ladnu.. užasan izum
[att_img]
[ Ivan Dimkovic @ 27.10.2011. 07:50 ] @
Citat:
MyWay: Englezi nisu zadržali funtu na osnovu predviđanja problema zajedničke valute već prosto zbog svoje opčinjenosti tradicijom i 'britanskim'. Kao i za vožnju levom stranom, dve slavine, Foklandom i sl..


Ne bih da spekulisem sta je "pravi razlog" zasto briti nisu usli u eurozonu, ali zvanicni razlog je da je euro pao na njihovih 5 testova, izmedju ostalog i zbog razloga navedenih gore.

Englezi naravno jesu ostrvski nacionalisti, tako da sigurno ima i toga sto kazes, ali takodje nisu ni finansijske veverice i mogu da prepoznaju glupost. Plus, za razliku od Nemaca, nisu bas imali toliki interes od svega toga..

A evo najavljen je i 50% haircut... dakle bice neke love a Grci de-facto 50% bankrotiraju. Pitanje je samo, da li je to dovoljno i da li ce to uopste pomoci u vezi drugih PIIGS. Licno, sumnjam i nesto mi govori da cemo imati istu pricu za godinu dana.
[ mmix @ 27.10.2011. 12:19 ] @
Priceless, gde je sad Konislav da mu stegnem ruku, pored svih nas mudraca on je bio najpametniji, tacno je predvideo da ce Grci da zguze Nemce i da naprave od njih potpune budale i da ih nateraju da plate za njihovo senlucenje.

Nije mi samo jasno po kom osnovu oni misle da ove "ozivi" bond trziste nakon sto su nemci dalje za cef grka naguzili svoje poreske obveznike i kapitalna trzista? Da mene neko na silu natera da otpisem 50% svojih para koje sam invetirao ja ne bih tom trzistu prilazio ni izokola. 30 milijardi garancija ce se spiciti brzo, a i ko daje te garancije, iste zemlje koje su te topuzom naterale da se oprostis od svojih para, ko ti garantuje da kroz 5 godina kad pijavice posisu jos para te iste vlasti ne zamene svoje "garancije" novim topuzom. Postoji razlog zasto kenizijansko mesetarenje uvek na kraju use*e stvari.
[ Sale_123 @ 27.10.2011. 14:11 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ne bih da spekulisem sta je "pravi razlog" zasto briti nisu usli u eurozonu, ali zvanicni razlog je da je euro pao na njihovih 5 testova, izmedju ostalog i zbog razloga navedenih gore.
.

Koliko je meni poznato, Britanci su kao uslov za ulazak u eurozonu trazili da se uspostavi zajednicka kontrola nad budzetom u EU i eurom.
[ a1200 @ 27.10.2011. 17:07 ] @
Odustali Nemci od one ideje da Grcka prodaje ostrva... :)
[ Ivan Dimkovic @ 27.10.2011. 22:22 ] @
Citat:
Sale_123: Koliko je meni poznato, Britanci su kao uslov za ulazak u eurozonu trazili da se uspostavi zajednicka kontrola nad budzetom u EU i eurom.


Pa to je upravo ono sto pricam :) Bez toga je eurozona grupa muva bez glave.
[ MyWay @ 29.10.2011. 18:38 ] @
definitivna kriza, sad su i nemci našli zaturene milijarde:
Citat:
Berlin -- Nemačka je bogatija za 55,5 milijardi evra nego što je mislila zbog greške na računu banke za problematičnu imovinu "FMS Wertmanagement".
http://www.b92.net/biz/vesti/s...10&dd=29&nav_id=553438

izgleda će se ovi raspasti pre nego mi dobijemo status kandidata. Biće to, kockarskim rečnikom, iz 2 u 1 :-)
[ mmix @ 01.11.2011. 12:04 ] @
Kakav kralj ovaj Papandreu, raspisao referendom o evropskoj pomoci. Haha Nemci popizdeli, banke koje su trebale da otpisu 50% duga odose na berzi u proseku 6% dole Finci im porucili: "nemoj da se lozite da je ovo glasanje o pomoci, ovo vam je referendum o clanstvu u evro zoni"
[ Branko Santo @ 01.11.2011. 13:10 ] @
Cek cek, ne zele da im se pomogne?
[ Java Beograd @ 01.11.2011. 13:26 ] @
Citat:
Branko Santo: Cek cek, ne zele da im se pomogne?
Ma žele, ali pod njihovim uslovima ! Neverovatno ! Ciganija, najgora.

EU: Otpisaćemo vam 50% duga i u narednih 10 godina pomoći da vratite ostatak i da stabilizujete finansijsku situaciju. Ali morate malo da prištedite u narednim godinama. Ništa "bonus za dolazak na posao", penzija u 45. godini života, izbegavanje poreza i slično.
Grci: A neeeee ! Pa ne može to tako ! Pa valjda se i mi nešto pitamo ?!

Cela situacija me žešće uveseljava ! Kao da pratim neku latinoameričku ljubavnu komediju u nastavcima ! Doduše, moram malo da korigujem mmx-a, referendum je tek najavljen, ali ne i raspisan. Još se ne zna ni referendumsko pitanje.

Mada, ko zna, možda ni opcija bankrota nije toliko loša. Tako će sebi da otpišu 100% dugova. Jasno mi je šta se dešava kad bankrotira firma, ali ne kapiram baš najbolje finansijko-pravne mehanizme kad neka država proglasi bankrot. Mislim, njoj niko ništa neče da pleni, zar ne ?
[ mmix @ 01.11.2011. 14:45 ] @
Pa, nije bas, moze da se pleni, tu je imovina Grcke u inostranstvu, mada to je sve uvek neka sica u odnosu na iznose dugova. Grcka ima najvecu mirnodopsku flotu na svetu koja bi verovatno pokrila sve dugove ali ta flot je u vlasnistvu privatnih kompanija, ne Grcke drzave. Ceo problem sa bankrotom je sto onda vise nema nove kinte ni pod kojim uslovima, kreditori ce otpisati dugove, neki ce i sami bankrotirati, ali drzava koja je bankrotirala poduzi broj godina nece moci da porkiva svoj deficit na kapitalnim trzistima. Posto javni rashodi imaju neku svoju inerciju nije ih lako ukinuti i zavesti fiskalno odgovoran budzet uz zadrzavanje nekih normi zivota (da to mogu onda bi uradili sada dok su jos na evru) pa postoje dva scenarija: a) drzava stampa svoj novac i devalvira sopstvenu valutu cime raspodeljuje teret bankrota na sve i b) drzava drasticnim rezovima krese javne rashode sto udara na scoijalno ugrozene, na infrastrukturu, zdravstvo, itd. U oba slucaja Grcka dugo dugo ne bi bila prijtno mesto za zivot.

Plus sto bondovi nemaju expiration date. Posle sazrevanja nema potrazivanja kamata ali se mogu potrazivati i iznosi glavnica i iznosi nenaplacaneih kamata i to sa svojim kamatama. U slucaju licnom/poslovnog bankrota nadlezni sud "stiti" duznika od poverioca ali u svetu suverenih bondova takva institucija ne postoji, pre ili kasnije Grcku bi cekalo tzv restruktuiranje starih spoljnih dugova. Argentina je tek prosle godina zavrsila deo svoje price o tome, 8 godina posle bankrota.
[ Deep|Blue @ 01.11.2011. 14:50 ] @
Neće niko da pleni sem naroda


Bankrot države se definiše kao nemoć države da podmiruje svoje dugove.

Šta se dešava u toj situaciji? U biti pokreće se kaskadni sunovrat kompletnog društva
- Visoka inflacija
- Strani investitori povlače svoj novac
- Domaći sloj bogatijih osoba izvlači sredstava iz zemlje
- Država prestaje da plaća međunarodne dugove
- Uvoz i izvoz se zaustavljaju
- Država prestaje sa plaćanjem "manje važnih grana privrede" (uslužne delatnosti, školstvo, ...)
- Sve ovo prate masovni štrajkovi i protesti
- Pošto banke ne mogu da naplaćuju svoja potraživanja od države, privrede i stanovništva, prestaju sa izdavanjem kredita i obično i same bankoritraju.
- Gotovo kompletna privreda u državi se gasi, povlačeći za sobom povećanje nezaposlenosti i siromaštvo.
- Doduše jedna grana privrede doživljava procvat i veoma visoki procenat povećanja obrta - Kriminal
- Na kraju država prestaje da plaća vojsku i policiju, što dodvodi do situacije da se masovnim protestima, štrajkovima i opštem nasilju više nema ko suprotstaviti.
- Vlada postaje marioneta koja najčešće nema druge ideje sem da doštampava novac.
- Stvarnu vlast preuzimaju kriminalne grupe i preostali bogataši kojima je preostalo nešto novca da finansiraju svoje privatne vojske.

itd ...
simpatična projekcija, sve u svemu,
a braća grci sve sa biserom od Papandreua, galopiraju ka svemu tome.

Svaka im čast, mada ova konstatancija
Citat:
Ma žele, ali pod njihovim uslovima ! Neverovatno ! Ciganija, najgora.
može uveliko da se primeni i na nas. I mi bi hteli u EU, ali pod našim uslovima


Inače ....
Citat:
Java Beograd:... Mada, ko zna, možda ni opcija bankrota nije toliko loša. Tako će sebi da otpišu 100% dugova. ...

Ovo naravno nije nikakav garant, jer se pokazalo da je MMF prosto sačekao Argentinu da se izvuče iz bankrota, da bi naplatili svoja potraživanja. Slično je bilo i kod Rusije, ali njima nije bio toliki problem da se otresu krize.

Tako da bankrot i nema nekih pozitivnih strana ... sem ako si neki moćniji mafijaš
[ žutokljunac @ 01.11.2011. 15:49 ] @
Citat:
Java Beograd: Ma žele, ali pod njihovim uslovima ! :) Neverovatno ! Ciganija, najgora.Da li je ikako moguce da se ovim cigansturama nista ne otpise i da se nogiraju iz evro zone? Ovaj bezobrazluk prelazi sve granice.
Da li je moguce to uraditi a ne uzdrmati evo.
[ MyWay @ 01.11.2011. 16:47 ] @
Citat:
žutokljunac: Da li je ikako moguce da se ovim cigansturama nista ne otpise i da se nogiraju iz evro zone? Ovaj bezobrazluk prelazi sve granice.
Koji bezobrazluk? Taj što je forsiran sistem nerealno visokih plata da bi mogli da dižu nerealne kredite kod banaka za život 'na nivou'? Gurani su sistemski i sistematski od strane svojh vlasti, EU i najpre banaka u tu i takvu priču, političari u i van Grčke peru ruke, EU se trudi da spasi banke i njihov kapital a narod? Na ulicu. A kad su već na ulici onda su rešili da blokiraju i pale..
[ Braksi @ 01.11.2011. 16:54 ] @
Papandreu je u pravu.

Grcka jeste dobila veliku pomoc i to je sve ok, sve to je i isposlovao Papandreu. Ali ova pomoc naravno ima i svoje uslove koje Grci tj sindikalna masinerija i javni sektor tvrdoglavo odbijaju i prete strajkovima i destrukcijom. Zato je Papandreu primoran na ovaj korak jer sta mu vredi sva pomoc, ako narod blokira drzavu i proizvede jos vecu katastrofu.
[ Isak666 @ 01.11.2011. 16:54 ] @
Kako ih je EU forsirala na to?
[ mmix @ 01.11.2011. 17:00 ] @
Ma kupovali njihove bondove, pokvarenjaci.

Papandreu je hteo da uradi referendum da bi izbegao prevremene izbore, to je ono sto je hteo da uradi. Ali mu se obija o glavu, sad mu poslanici aktivno beze u druge partije.
[ Braksi @ 01.11.2011. 17:06 ] @
ne samo radi izbora, radi se o mnogo krupnoj stvari i on ne zeli da sam preuzme odgovornost. Yeah, on jeste lider ali danas je to drugacije. Nije ovo vreme Churchilla, Staljina Trumana koji su imali guts da preuzmu breme narodne sudbine na sebe. Danasnji politicari su administratori, koji zele malo slave i potonji zivot u komforu.
[ MyWay @ 01.11.2011. 18:07 ] @
Citat:
Isak666: Kako ih je EU forsirala na to?
napisao sam već. stimulisanje nerelane politike zarada zarad nerealne potrošnje i kreditnog zaduživanja. Uostalom, priče da EU partneri blage veze nisu imali da će Grčka i ekipe toliko da zaglave su smešne, brojke govore sve:
[att_img]
Zanimljivo je kakav je trend pojedinih parametara od ulaska u evro zonu. :-)
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2011. 18:27 ] @
U ovo je odlican scenario :)

Grci ce konacno imati priliku da dobiju ono sto traze decenijama - komunizam.

Bankari ce izgubiti 100% love ulozene u grcke obveznice, sto je onako kako bas treba da bude - ako rizikujes, mora da postoji i mogucnost da izgubis.

I, najbolje od svega, Euro-federalisti tj. tehnokratska Brisel ekipa ce imati prilicno veliki problem. Mukice, a taman su mislili da im sve lepo ide (san o mega-Briselu :-) posle onog prisiljavanja Irske da ponovi referendum o lisabonskom sporazumu :-))))

Ko gubi? Bankari (kako i treba da bude) i briselska birokratija koja je operisana od realnosti (isto, kako treba da bude).

Ko dobija? Grci - anarhija ili komunizam, nebitno... to je ono sto njihova rulja hoce, to treba i da dobiju.

Citat:
MyWay
napisao sam već. stimulisanje nerelane politike zarada zarad nerealne potrošnje i kreditnog zaduživanja.


Vidi, meni skoro svaki dan stizu pisma od kojekakvih banaka gde mi nude neke nenormalne potrosacke kredite (totalno sumanute sume - ne, sokantne, gde se covek zapita a na sta to koji djavo da potrosi) sa "povoljnim kamatama"... bukvalno 3-4 ponude svake nedelje stizu. Ako saberem vrednosti nekoliko tih ponuda, vrlo lako dolazim do suma koje predstavljaju moj rad na duzi rok.

Realno, bez problema bih mogao sebe u roku od par nedelja da uvucem u prilicno gadno zaduzenje prihvatajuci nekoliko tih ponuda, gde bih morao da sledecih N godina da otplacujem sve to, a mozda bih dosao i u situaciju da mi zivotni standard padne zesce, ili jos gore - da u nekom momentu jednostavno ne budem u stanju da otplacujem takve kredite.

Mozes reci "banke stimulisu nerealnu politiku trosenja i kreditnog zaduzivanja" - to je tacno, banke su tu pre svega da profitiraju.

Medjutim ako udjem u tu pricu, odgovornost je 100%, iskljucivo, nesumnjivo i bez ikakvih "ali" samo MOJA. Nisu oni dosli sa puskom kod mene da me prisile na to, i iskljucivo ja licno mogu da prihvatim takve dubiozne (ekonomski, za mene licno) ponude.

Tako isto i Grci - sve sto su radili su radili svojom inicijativom, svojom zeljom da brzo premoste jaz i postanu "bogati" na turbo-moderni nacin. O njihovom lokalnom nepotizmu i bolesno visokoj korupciji na apsolutno svim nivoima i da ne pricamo.

Sto kaze izreka, nije se moglo desiti boljim ljudima...
[ Isak666 @ 01.11.2011. 18:54 ] @
Da, ali kako je EU stimulisala visoku zaradu u javnom sektoru i prekomerno zaduzivanje, kad je upravo suprotna situacija?
EU je imala pojma sta se desava, jos pre pet sest godina se pocelo pricati o ovome, ali sta moze da uradi EU kad ne postoji ni jedan mehanizam kojim bi se mogao izvrsiti neki zahvat nad drzavnom ekonomskom politikom jedne od clanica, te je upravo to sad totalno jasno vidljivo.

I ne da samo nema EU mogucnosti za to, nego ni drzave nad kojima bi se to trebalo raditi zele da im se radi jer je to mesanje u suverenitet i slicni bullsh*t.
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2011. 19:03 ] @
Upravo.

Zbog toga su argumenti koji sugerisu da postoji nekakva "EU odgovornost" za grcki haos prilicno netacni.

EU (tj. Brisel) >nije u stanju< da bude odgovorna, pod #1 iz razloga koje je Isak666 naveo (ne postoje mehanizmi pritiska na clanice tj. sada rade na njima - ali do ovog haosa nije postojalo nista sto je prakticno efektivno, i bas zbog toga svako radi sta hoce u eurozoni sto se jako dobro vidi) i, zbog jos jednog, vrrrrlo bitnog:

- Pre ove lakrdije, gro zaduzivanja je isklo kroz privatne banke (koje upravo danas padaju na berzi samo tako :-)

Brisel ne moze nista da uradi po pitanju toga - to je izmedju privatnih banaka i Grcke, iliti "suverene i teritorijalno integralne drzave". Stavise, pre ce biti da te banke mogu da imaju daleko veci pritisak na sam Brisel nego obrnuto.

Sta su u Briselu mislili o svemu tome, to je irelevantno - sve i da su bili "izricito proitiv" grcke monetarne politike, mogli su samo da im pljunu pod prozor onog momenta kada su Grci usli u eurozonu.

A svi znamo kako su Grci usli u istu...

Tako da...

PS - iako bi bilo jako lepo da Grci odluce da izadju iz eurozone i da bankrotiraju i uvedu neki socijalizam, bojim se da je daleko verovatniji scenario da ce Nemacka i Francuska da se ispruze za jos mnogo vise love, kako bi spasili svoje banke i briselske guzice :(
[ Braksi @ 01.11.2011. 19:08 ] @
2 Isak,

zavrsila bi se muka Bruxelles-a sama po sebi da su samo Grci muljali, ali istina je da su samo Grci tako mnogo muljali. Dogovorenu politiko 60/3 (60% GDP dug, 3% max deficit) je malo zemlja postovalo, a jedni od znacajnijih prekrsioca su i gle cuda: Nemacka i Francuska. Zato sad ne mogu da moralisu Grcima vec ih spasavaju.
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2011. 19:13 ] @
Limite zaduzivanja ocigledno mnogi nisu postovali.

Samo postoji prilicna razlika izmedju nivoa krsenja tih limita koji su u slucaju jedne Nemacke krajnje benigni, dok su u slucaju nekih mediteranskih drzava katastrofalno visoki.

Ali sve to govori bas u prilog kolika anarhija vlada u eurozoni zbog prostog fakta da je eurozona zapravo bogalj, u smislu da joj nedostaju instrumenti budzetske kontrole bez kojih je totalno suludo ocekivati dugorocnu stabilnost.

Cela ova prica oko spasavanja izgleda kao ocajnicki pokusaj nekoga na vrhu naftne platforme da kofama vode privremeno uspori totalni pozar, nadajuci se da ce doci do neke velike kise koja ce ugasiti ostali deo pozara. I tako do sledeceg puta.

Zapravo, vrlo verovatno je u pitanju jos ozbiljniji scenario: pozar se svakako ocekivao, a kurs je ostajao isti u nadi da ce uz pomoc tog pozara i gasenja istog (kisom) uspeti da obezbede pristanak gazde da se naftna platforma ojaca (tesnija integracija).

[ Braksi @ 01.11.2011. 19:24 ] @
Nemacki dug je sam po sebi manje opasan i iz razloga sto kao i u Italiji struktura duga je sa velikim domacim ucescem tj duguju sami sebi. Grcki dug je uglavnom inostrani jer su oni normalno hteli da drze korak sa jakim ekonomijama za sta nemaju ekonomske snage.

Medjutim tu u pricu ulaze politicari koji kazu svi ste muljali pa i Nemacka...

Evro ko evro je nevidjen monetarni eksperiment. Monetarna unija bez fiskalne unije. Evro je monetarni kentaur koji je metastazirao. U slucaju kraha evra niko ne zna ni kako bi se on konvertovao nazad u valute.
[ Isak666 @ 01.11.2011. 20:57 ] @
Citat:
Braksi:
Evro ko evro je nevidjen monetarni eksperiment. Monetarna unija bez fiskalne unije.


Pa da, EU je trenutno u à la "i Kosovo i EU" situaciji, pa placa cenu.
Nesto ce se svakako desiti, a sta - videcemo.

Ni kratkorocno, a ni dugorocno ovako nece ici.

[ MyWay @ 01.11.2011. 21:13 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Mozes reci "banke stimulisu nerealnu politiku trosenja i kreditnog zaduzivanja" - to je tacno, banke su tu pre svega da profitiraju.

Medjutim ako udjem u tu pricu, odgovornost je 100%, iskljucivo, nesumnjivo i bez ikakvih "ali" samo MOJA. Nisu oni dosli sa puskom kod mene da me prisile na to, i iskljucivo ja licno mogu da prihvatim takve dubiozne (ekonomski, za mene licno) ponude.

Tako isto i Grci - sve sto su radili su radili svojom inicijativom, svojom zeljom da brzo premoste jaz i postanu "bogati" na turbo-moderni nacin. O njihovom lokalnom nepotizmu i bolesno visokoj korupciji na apsolutno svim nivoima i da ne pricamo.
Jeste to istina, ali u jednom modernom društvu moraju biti razvijeni mehanizmi koji štite većinu budala od sebe samih kao i od perfidnih, nazovimo to, prevara. Primera (zaista dobrih) za to ima i kod nas, npr:
- NBS kada je propisala da se kod kredita pored NKS obavezno ističe i EKS
- ministarstvo poljoprivrede i trgovine kada je pravilnikom o označavanju upakovanih namirnica zabranilo da se na bućkuriše stavlja slika voća
- guverner Jelašić kada je uporno trubio protiv uzimanja dugoročnih kredita indeksiranih u CHF..
E kod ovog trećeg, bez obzira šta i koliko on mudro zborio, gomila (ne samo u Srbiji) se polakomila i uzela CHF kredite, pa smo bili svedoci kako je to od njihovog ličnog problema preraslo u nacionalni problem.
Logika kaže da treba svako stariji od 18 godina da bude odgovoran za svoje postupke, uključujući i kreditna zaduživanja. Ali nije tako, zbog odgovornosti društva prema pojedincu, ma kako on glup i lakom bio, kao i zbog političara koji svaku grupicu koja se oseti prevarenom, targetiraju kao potencijalno izborno telo i vežbaju socijalnu demagogiju...
[ Ivan Dimkovic @ 02.11.2011. 11:50 ] @
Pa vidis, MyWay, problem je sto vise od toga sto si napisao nije moguce izvesti.

Pod jedan, eurozona nije bila u stanju (niti ce verovatno ikad i biti) da natera pojedine clanice da se bolje ponasaju.

Jednostavno, ne postoje >instrumenti< pritiska koji bi efektivno mogli nekog da kazne zbog neodgovorne budzetske politike. Sada posle svih ovih sr*nja su Svabe htele da se uvedu ti instrumenti, nesto se kao cak kao i dogovorilo - ali sve ce to pasti u vodu zbog prostog razloga da ne postoji zajednicki jezik dvocifrenog broja drzava - prosto, mediteranci su oduvek fiskalno neodgovorni i nikad nece prihvatiti da im tamo neki severnjaci proveravaju knjige i odredjuju koliko smeju da trose. Ista stvar vazi i obrnuto - kada severnjaci krse pravila, sigurno nece hteti da im mediteranci to osporavaju. To je pust san.

OK - ideja o zajednickoj budzetskoj uniji nije izvodljiva (bar ne danas).

Sta se moze uraditi bez instrumenata pritiska na nivou eurozone?

Paaa.. neko ce reci, "sto nemacki ili francuski politicari nisu pritisnuli svoje banke da ne zaduzuju Grcku?"

Hajde da malo razmislimo o tome - sve i da je postojala zelja za to, kako bi se to izvelo? Primeti da je u vreme integracije Grcke u eurozonu taman poceo ponovni post-dotcom ekonomski bum, dakle na papiru je sve islo super, nikad bolje.

Zamisli sad nekog politicara koji ce u vremenu ekonomskog rasta da zabrani bankama da investiraju? Pa taj bi bio politicki sahranjen ukoliko sutra, prozvan komunistom, preprekom za rast... taj ne bi vise mogao da se pojavi nigde.

To je totalni fail cele te kejnezijanske doktrine koja kaze da drzave treba da stede kada je dobro, a trose kada je lose. To je nemoguce, jer drzave NIKAD nece stedeti kada je dobro - posto postoje enormni pritisci da se u vremenu rasta trosi jos vise.

To su neki elementarni trendovi, koje nije moguce saseci - cak ni da imas niz ostro resenih drzavnika, a nemas - to je pusti san na nivou Evrope.

Posto nemas nekakve drzavnike, vec vrecu birokrata - zamisli tek koliko je u tom slucaju nemoguce da se nesto toliko tesko odradi.

Jedino dugorocno resenje za sve ovo je da se neodgovorni puste da puknu, i da hazarderi puknu pare. Jedino uz strah od gubitka love se moze postici kakva takva investitorska odgovornost + krah omogucava kaznjavanje onih koji su krahirali, pa ako imaju gram mozga, sledeci put ce malo vise da razmisle.

Bez toga se sve svodi na pomaganje budali da se jos jednom igra na auto putu.
[ mmix @ 24.11.2011. 11:45 ] @
Poceo fallout da pada i po nemackoj, propala licitacija nemackih sovereing bondova, toliko o investor confidence. Sad ce i Nemacka moraiti da pocne da podize yield.

Euro on ‘Death Watch’ After Investors Spurn German Bonds
Is Germany in Trouble?
Bond Vigilantes Make Their Votes Known in Europe

Ako ceo ovaj bailout sistem ne pomaze da Nemacka sacuva svoje spoljno trziste i poslovne partnere onda je i realno pitanje u kom trenutku ce Nemacka da ih pusti sve niz slivnik.[ plus_minus @ 24.11.2011. 12:22 ] @
Lepota. Ima i prevoda za one koji ne vole strane jezike. :)

[ Odin D. @ 24.11.2011. 12:49 ] @
^ Ovo je izgleda neki klovn laprdijas bez mogucnosti da shvati ista sto prevazilazi vremenske okvira od par dana unazad i par dana unapred.
[ Isak666 @ 24.11.2011. 13:21 ] @
Pazi, tip je u pravu kad kaze da EU u ovoj formi ne moze da funkcionise.
Ne postoji zajednicka fiksalna politika, a nema volje na nacionalnom nivou da se ona uskladi.

[ plus_minus @ 24.11.2011. 13:31 ] @
Citat:
Odin D.: ^ Ovo je izgleda neki klovn laprdijas bez mogucnosti da shvati ista sto prevazilazi vremenske okvira od par dana unazad i par dana unapred.


Ako si na glavnog glumca mislio, ma jok, to je tek neki "Leader of the UK Independence Party" ili vođa nezavisne partije ujedinjenog kraljevstva, grubo prevedeno.
[ mmix @ 24.11.2011. 13:40 ] @
ta pozicija i dalje ne negira odinovu tvrdnju , sta vise...
[ plus_minus @ 24.11.2011. 13:49 ] @
Ta pozicija (po meni) nije ništa posebno već samo jedno najobičnije političarsko mesto.
Međutim, ono što govori i na koji način, deluje baš simpatično. :) Na stranu što nekako njegove reči i nisu baš daleko od istine.
[ Odin D. @ 24.11.2011. 14:17 ] @
Evropa se ne ujedinjuje zato sto se nekom digla neka stvar nego zato sto evropske drzavice zasebno nemaju nikakve sanse spram ogromnih ekonomija koje se formiraju i na istoku i na zapadu.
A tranzicija ko tranzicija - ima gorak ukus i moze potrajati...
[ Braksi @ 24.11.2011. 20:45 ] @
Nemacka+Francuska+Italija

organizovani su po principu trojki, a trojke su Djuro sta ?
[ Ivan Dimkovic @ 24.11.2011. 21:05 ] @
Citat:
Odin D.: Evropa se ne ujedinjuje zato sto se nekom digla neka stvar nego zato sto evropske drzavice zasebno nemaju nikakve sanse spram ogromnih ekonomija koje se formiraju i na istoku i na zapadu.
A tranzicija ko tranzicija - ima gorak ukus i moze potrajati...


To su sve jasne stvari, ali realnost je da se Evropa trenutno ne ujedinjuje vec da postoje prilicno velike poteskoce. Vizija jedne Nemacke, Francuske, UK, Italije, Grcke i sl... se u ovom momentu >drasticno< razlikuju.

Jasno je da je Brisel isao na varijantu smanjivanja bilo kakve konfrontacije i bilo cega sto je smetalo ustolicavanju cele te briselske birokratske strukture izmedju 1992 i 2010 ciji clanovi danas primaju i preko 200K EUR godisnje bez poreza godisnje za svu muku koja ukljucuje teske poslove kao npr. smrkanje kokaina u WC-u valjda kako ne bi zaspali dok se raspravlja o definiciji tartar bifteka na 20 strana ili slicnih propisa koji ucestvuju u trosku prevodjenja na koje se trosi preko milijardu EUR godisnje i da je zbog svih tih "muka" (citaj: permanentnog socijalnog programa) bilo prihvaceno jako lose resenje o monetarnoj uniji bez fiskalne unije koje je ekonomski frankenstajn koji jednostavno nije odrziv na duze staze...

Kontam da su u Briselu racunali da ce uspeti da ostvare i fiskalnu uniju pre nego sto dodje do nekog veceg s*anja, po starom sistemu kuvanja zabe... ali je voda postala prevruca kako stvari stoje. To je bio ogroman rizik.

Niko ne spori da je za Evropu jedini put na duze staze unija - ali praviti uniju na ovaj nacin je bila greska, zato sto je dopusteno nesto sto je veliki ekonomski propust. Ta greska ce kostati hiljade milijardi EUR da se ispravi, i vrlo ozbiljno moze da uspori celu EU integraciju na vise decenija ako dodje do pucanja eurozone sto uopste nije iskljuceno, posto zbog visine uloga uopste nije garantovano da ce EU interesi preovladati u kljucnim zemljama u poredjenju sa sopstvenim.

Jednostavno, previse je kompromisa dopusteno od strane briselske klike. Kao i sve u zivotu, sto ne platis na mostu - placas na cupriji. Sto se sada i desava.
[ Braksi @ 24.11.2011. 23:38 ] @
svi su muljali. I Nemacka je probila obe kvote 60/3 i nije nikakav izgovor sto je to jaka ekonomija. Jaka jeste ali ako se ne ponasa u skladu sa dogovorom krsi ga i malo po malo rusi.

Problem sa Evropom su upravo njene najvece zemlje koje su ujedno i svetske sile ili su bar to bile kroz istoriju. Francuzi su isuvise gordi da bi dozvolili da im se komanduje sa bilo kog mesta osim Pariza. Oni samo nisu otvoreno pakosni kao Englezi koji se namerno rugaju Evropi, ali kad dodje stani-pani nisu ni oni nista manji nacionalisti. Nije ni cudo, dominirali su kroz istoriju i starija su drzava i od Amerike i Rusije. Sad im je krivo i pokusavaju da nadoknade to praveci svoju koloniju od Evrope....
[ Odin D. @ 24.11.2011. 23:51 ] @
Narodu ocigledno nije dogorilo do nokata pa baljezgaju.
Oni pamte ona vremena prije Kine kada su svijetom vladale sasvim druge prilike i izgovaraju one cuvene recenice: "Bilo je bolje dok su bile marke", "Bilo je bolje dok su bili silinzi" i tako to, i zamisljaju u svojim glavama da bi se sve to vratilo na te pozicije ako vrate stare valute i stari poredak na starom kontinentu.
Ili ce se desiti da neko uspije da im objasni da to ne ide tako, ili ce ih pustiti da se sami u to uvjere u praksi, nakon cega ce potprasiti pete i trkom udarajuci nogama u dupe otrcati natrag u EU i prihvatiti se srpa i cekica.
Proslo je vreme lelemudanja svuda u svijetu, i nikad se nigdje nece vratiti.
Neki ce to nauciti prije, neki kasnije, a neki nikad.
[ Ivan Dimkovic @ 24.11.2011. 23:53 ] @
Ma ne radi se tu samo o Francuzima ili o velikim silama.

Ni male zemlje u EU nisu nista bolje - svako zeli da se pita o svemu i da se nikako ne rusi njegov "nacionalni identitet".

E pa to je kao u onoj srpskoj poslovici o sexanju i ne ulazenju :) Hoce svi uniju, bar deklarativno, ali svako zeli da ta unija bude na njegov nacin...

Do onog lisabonskog sporazuma je svako bukvalno mogao da vetom koci bilo sta, sto je bukvalno pravljenje bilo kakvog pomaka negde cinilo enormno teskim procesom, gde se od neke dobre ideje za zakon stizalo do kombinacije svega najgoreg, posto moras da zadovoljis svakoga.

Sa takvom strategijom, nije bas iznenadjenje da su se ukucali u zid sad.
[ DrFill2Good @ 25.11.2011. 08:07 ] @
Citat:
Odin D.: Evropa se ne ujedinjuje zato sto se nekom digla neka stvar nego zato sto evropske drzavice zasebno nemaju nikakve sanse spram ogromnih ekonomija koje se formiraju i na istoku i na zapadu.

Ujedinjenje Evrope pocelo je pre ekonomskog budjenja Kine tako da onda ipak ostaje ono prvo.
[ Tyler Durden @ 25.11.2011. 08:32 ] @
A osim Kine nikad nista nije postojalo?

Sto toliko mrzite tu Europu nikako mi nije jasno. Kakvi su to kompleksi u pitanju...
[ Isak666 @ 25.11.2011. 08:41 ] @
Citat:
DrFill2Good: Ujedinjenje Evrope pocelo je pre ekonomskog budjenja Kine tako da onda ipak ostaje ono prvo.


Imas odlicne predispozicije za politicara u Srbiji - reaguje, ne inicira ;)
[ plus_minus @ 25.11.2011. 09:08 ] @
Citat:
Tyler Durden:
....
Sto toliko mrzite tu Europu nikako mi nije jasno. ...


Evropu ili evropsku uniju?
[ DrFill2Good @ 25.11.2011. 09:18 ] @
@Tyler

Ne radi se o tome da neko mrzi Evropu vec o cinjenici da nam ona nece doneti nista dobro, bar ne takva kakva je danas. Osnova na kojoj je stvarana EU je ekonomski interes najkrupnijih clanica, pre svega Nemacke i donekle Francuske. Administracija u Briselu je jedan glomazni kvazi-nacionalni aparat birokrata koji su masinerija za donosenje propisa po diktatu novog "EU plemstva", ljudi koji upravljaju Evropom a niti ih je ko od clanica birao niti moze da ih skloni sa funkcija na kojima se nalaze. Cela ova kriza oko prezaduzenosti Grcke i ostalih, koliko god lose zavrsila po te zemlje, novom "EU plemstvu" je dobrodosla jer ce, pod izgovorom spasavanja Euro zone, sebi prigrabiti ogromnu moc. Prosto da se covek zapita da li je to stvarno ispalo slucajno ili se radi o vesto iskoriscenoj slabosti neodgovornih a pohlepnih politickih garnitura u tim zemljama?

I u celoj toj prici, sa vlascu i situacijom kakva je u Srbiji (a koja se temeljno stvarala zadnjih 10 godina) da li smo mi bas toliko blesavi da po cenu zivota posto-poto moramo da udjemo u EU? Sta cemo, precizno i tacno, time da dobijemo? Veca ljudska prava, bolje puteve?

Nisu to nikakvi kompleksi vec elementarna zdrava logika.

[ Branko Santo @ 25.11.2011. 09:41 ] @
@DrFill2Good
Mnogo gresis ali bas mnogo. Da li ti shvatas da velika firma nece da razmislja o dolasku u Srbiju samo zato sto nije u EU jer npr. postoji ogranicenje da podrska koju pruza mora biti iz EU. Mi u ovom trenutku ne mozemo da zaposlimo ljude jer cekamo da nam zavrse novu zgradu a plan za sledecu godinu je 500 ljudi minimum.
Uz sve to mogu zamisliti koliki je problem dovesti stranca da radi u Srbiju i kakva papirologija mora da prati jedno takvo zaposlenje.

A zamisli porucis nesto iz Nemacke i stigne ti bez da ti se carinici i postari ugradjuju i bezobrazno klepaju.
[ mmix @ 25.11.2011. 09:49 ] @
Ma, dzaba zboris. Iskreno, meni ova lokalna anti-EU klika vise ni ne predstavlja problem, posto ionako nemamo ni teorijske sanse da udjemo u EU u dogledno vreme jer nas tamo NECE, bezvezno je nervirati se oko toga sto mi NECEMO.Inace, evo jedan od ucenijih francuza (bivsi sef ECB) da malo pljucne i po Nemackoj i njihovom stavu U fazonu, mnogo se kurcite a slabi vam temelji. Interesantno stivo.

The fifth European suicide
[ a1200 @ 25.11.2011. 09:52 ] @
@Branko Santo

Da je sve bas tako, ne bi postojao outsourcing u Kinu, Indiju... ocigledno postoji shirok dijapazon poslovnih mogucnosti za zemlje koje su spremne nesto da ponude, a nisu u EU.
A sto se tice sredjivanja uslova poslovanja - za to nam ne treba EU vec odgovorna vlada, sa nekim ciljem... to EU nece reshiti vec to ostaje nama samima da reshimo - bili u EU ili ne.

Iskreno da je srece, pa da u EU ne udjemo nikad... nego da se sve sredi na uzajamnim sporazumima, prvenstveno ekonomskim tamo gde ima smisla i za jedne i druge - a da nas malo zaborave sa mudrovanjem i ucenama. Kome treba nova Jugoslavija, sa 3 kruga razlicito privilegovanih clanica... i centralnim komitetom i Briselu.
[ StORM48 @ 25.11.2011. 09:58 ] @
Dug Nemačke 7.000.000.000.000 evra?

Hmm...

Pozdrav
[ mist @ 25.11.2011. 10:07 ] @
Ako je ovo za 7 hiljada milijardi tačno, onda bolje da pišemo kući za odelo.
Ako su i Švabe lažirale bilanse, onda nek' ide sve u p.m.
[ Isak666 @ 25.11.2011. 10:08 ] @
@a1200

Fale samo jos proizvodni kapaciteti Kine i njihove cene rada, ostalo imamo.
Dobro, fale jos pruge i ceo autoput za transport nekog imaginarnog proizvoda, ali ostalo imamo.
Ako izuzmemo nepostovanje zakona, neefikasno sudstvo i komplikovanu papirologiju, naravno.
[ Ivan Dimkovic @ 25.11.2011. 10:22 ] @
@StORM48,

Citat:

Rafelhiše, koji je profesor na Univerzitetu u Frajburgu, tvrdi da realni dug njegove zemlje obuhvata osim dva biliona evra, koliko se navodi u vladinim zvaničnim podacima za ovu godinu, još pet biliona evra nepokrivenih troškova za penzije i zdravstvenu zaštitu.


Super mu je racunica, samo sto ta racunica nije nacin na koji se racuna dug. Zato cova kaze "realni dug", a to ti je kao guzica, svako moze da definise taj pojam kako hoce. Realno... :-)

Taj "realni dug" mozes da dodas svakoj zemlji onda, posto ga ni jedna ne racuna tako - pa ce rezultati biti zanimljivi :)

Doduse, skupa zdravstvena zastita i penzije ima da kostaju svabe jako puno (dugo zive, imaju dobru - citaj: SKUPU, zastitu ;-) - ali svabe imaju bar tolikiko mozga pa da imaju visok minimum za odlazak u penziju, koji se stalno povecava....

Neke druge zemlje, koje dopustaju da se u penziju ide u "dobroj polovini 60-tih" ce imati daleko veci problem.

Ne brinem se ja puno za svabe - defininitivno nemaju neki bog zna kakav smisao za humor, zemlja im ima us*ano vreme, domaca kuhinja im nije nesto... ali imaju jednu dobru osobinu da na svoju situaciju umeju da gledaju relativno racionalno. Onoliko racionalno koliko je to moguce na sistemu velikih brojeva zvanom "narod" - ali daleko vise nego gotovo sve njihove komsije.

Zbog toga, ako udju u neko s*anje, nece imati problem da promene svoje parametre, cak i ako to zahteva odricanja po pitanju kvaliteta zdravstvene nege / penzije i sl... - gde bi neke druge drzave (cak i vrlo jake sile u Evropi) isle na opciju laganja sebe dok ne ode sve u 3 lepe (sto se zapravo i desava dok pricamo).

Citat:
a1200
Iskreno da je srece, pa da u EU ne udjemo nikad... nego da se sve sredi na uzajamnim sporazumima, prvenstveno ekonomskim tamo gde ima smisla i za jedne i druge - a da nas malo zaborave sa mudrovanjem i ucenama. Kome treba nova Jugoslavija, sa 3 kruga razlicito privilegovanih clanica... i centralnim komitetom i Briselu.


Iskreno, da je srece... pa da Lamborghini ne kupim nikad. Kome treba tako nesto, kvari se i skupo je.


[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 25.11.2011. u 11:33 GMT+1]
[ a1200 @ 25.11.2011. 10:34 ] @
@Isak

Dobro je da ce sve to samo od sebe da se reshi prostim ulaskom u EU :). Naravno da nece, niti ce EU to da reshava za nas. Dakle, to su neke stvari koje mi moramo da reshimo isli u pravcu EU ili ne. A koje se trenutno ne reshavaju... ni sa ovom "pro-evropskom" vladom.

Druga stvar je sto se ovde prica o bez-alternativnom putu u EU, vezuje, za maltene dobijanje socijalne pomoci, uplate nekog cash-a svima zato sto nas "vole", a od kojeg cemo svi naprasno da zivimo "ko grofovi"... sto naravno nema veze sa mozgom. Pa se to onda predstavlja kao krajnji cilj, nesto sto nema cenu niti alternativu... smejurija.

Sansa postoji i sa i bez EU, s' tim sto ti cuveni pristupni fondovi (pozitivni deo EU price) mogu u trenutnoj situaciji da se okace macku o rep, a kako se doima, jos i dugi niz godina - jer i sama EU ne zna sta ce sa sobom, tj. nema vishe love ni za sredjivanje ekonomija svojih clanica, a ne za nekave pijavice koje bi da im nesto padne sa neba prostim ulaskom u istu - tj. da im deda mraz pokloni nesto, pa da zive k'o "sav normalan svet". :)

@Ivan
Ma da, neki novi tip Lamborghini-a, model Bankrot 2500 GT... :)
[ plus_minus @ 25.11.2011. 10:35 ] @
A koliki je naš dug beše? I koliko će sutra ili za par dana da poraste?
Ja u dojče nisam bio nikada, a ne verujem da se ljudi tamo nešto sekiraju oko standarda.

Pa i ako pukne euro, oni tamo imaju lepo utemeljene radne navike i pretpostavljam da poštuju i svako sebe i kolegu pored sebe,
tako da će vrlo uspešno da se iskobeljaju iz svih g0vana koja im sleduju, ako im sleduju uopšte, jer ne zaboravimo odakle potiče izvor ove informacije.

Sad dakle, srbalj treba da se sekira što Nemci imaju finansijski problem. Ako je analiza oko tolike cifre uopšte i tačna.
Taman da ovi naši satanizovani degenerici na vlasti predahnu malo... sad pred izbore.
[ Ivan Dimkovic @ 25.11.2011. 10:40 ] @
Citat:
a1200
@Ivan
Ma da, neki novi tip Lamborghini-a, model Bankrot 2500 GT... :)


Cut to "Srbi u Amerika i Engleska bice... " po 1000-ti put.

Cuj, EU ce urediti svoje finansije, makar to znacilo i izbacivanje lezileba iz svog kluba. U Evropi postoji dosta zemalja koje nisu pune dzabolebarosa, samo je pitanje racunice da li se (i dokle se) isplati drzati mediteranske filozofe (koji "umeju da zive, a ne samo da rade" kako svima umeju da filozofiraju dok zive na zicer). Ni vise ni manje.

To, medjutim, nece nista ni dobro ni lose uciniti za Srbiju. A da bi polemisao da li treba ili ne treba da udjes negde, potrebno je da bar postoje neke osnove da mislis da mozes da udjes.

Mislim, mogu i ja da polemisem koji tip krave da ne ubiju u Lambo-u za moje sediste... samo to zvuci totalno idiotski, posto moje stanje na racunu prilicno nije kompatibilno sa kupovinom tog auta (osim ako ne zelim da prodam pola organa za downpayment za kredit).

E tako isto i to tvoje polemisanje o Srbiji u/van EU... ono, naucna fantastika - otprilike kao ono, kako ce izgledati kontakt sa vanzemaljcima.


[ DrFill2Good @ 25.11.2011. 10:46 ] @
Citat:
plus_minus: ... oni tamo imaju lepo utemeljene radne navike i pretpostavljam da poštuju i svako sebe i kolegu pored sebe, tako da će vrlo uspešno da se iskobeljaju iz svih g0vana koja im sleduju, ako im sleduju uopšte, ...

Kamo lepe srece da i mi imamo takve osobine i kao narod i kao pojedinci. Do juce "nebeski narod", danas hocemo da budemo u istoj ravni sa Nemcima i zapadnom ekonomijom, a najlaksi i najbrzi (uz to i jedini) put je da odmah udjemo u EU, i sve reseno. Jes, ali "malo morgen"!
[ a1200 @ 25.11.2011. 10:46 ] @
Citat:
E tako isto i to tvoje polemisanje o Srbiji u/van EU... ono, naucna fantastika - otprilike kao ono, kako ce izgledati kontakt sa vanzemaljcima.


Problem je sto to nije SF ovoj ovde vladi, a bogami i dobranom delu ovaca koji ocekuje neku sitnu korist od cele te pricice ... pa stoji mirno dok ga ekipa sisha (stap i shargarepa fazon) - i naravno, pevushi EU internacionalu...
[ Isak666 @ 25.11.2011. 11:01 ] @
Pa taj rad.
Samo tu nije kriva EU. Sve i da se raspadne za pola godine, Srbija treba da se reformise zbog sebe.
Kad krene pljuvanje po EU jer DS prodaje maglu na konto nje, masi se poenta jer ce onda neko posle deset godina prodavanja magle tesnje saradnje sa Rusijom, gde sama Moskva moze da otkupi sve sta Srbija proizvede opet da okrivi Rusiju zbog licnog neuspeha.

Srbija ima sad ugovore i sa Rusijom i EU cije kvote ne moze da ispuni i to je realnost.
U tu zemlju moze da se uspe lova u neogranicenim kolicinama i da nestane u koliko sam ja tu dobar lavirintu.
Ova kriza je dosla ekipi samo kao do yaya izgovor za licni neuspeh.
[ a1200 @ 25.11.2011. 11:54 ] @
Citat:
Samo tu nije kriva EU. Sve i da se raspadne za pola godine, Srbija treba da se reformise zbog sebe.

Upravo tako.

Ja to isto kazem. Ajmo malo konkretne stvari. A posle ce' da vidimo... :)
Tj. sta je realno moguce, a sta bez-alternativno, i da li je bez-alternativno, koliko/kako/zasto, dal' se isplati, sta je cena... i tako te druge krupne reci koje politicke "elite" ovde izbacuju... :)
[ Braksi @ 25.11.2011. 22:22 ] @
nazalost, nazalost srpski narod po ko zna koji put je zaustavljen u napredovanju i to na neodredjen rok.

Neuspeh da udjemo u UE sada se cini posebno dramaticnim s obzirom da niko ne zna kuda i kako ce krenuti kriza pa o prosirenju narvno niko i ne govori. Pomalo licimo na one lozace sa Titanika koji nisu uspeli da uteknu iz komore kad je brod krenuo da tone.

Kriza evra je splet nesrecnih okolnosti i to nije samo monetarna ili fiskalna kriza. Jer da jeste ona bi se lako resila posto bi to bio dogovor vlade i banke. Problem je sto je sistem u kome zivimo izgleda potrosen tj on je protivrecan sam po sebi jer u srcu sistema trzisne ekonomije koji vec izanaliziran bezbrojnim graficima i teorijama imate jedno preduzec koje je najmocnije, moze sve, a ponasa se potpuno ne trzisno. To je Drzava. Drzava i njeni privatni sektori.

Berlusconi je bio jedini preduzetnik na celu neke evropske drzave i to vrlo vazne drzave. Zasto je on otisao ? Otisao je jer nam je sasuo u lice ono sto je istina. Poslednja nada Monti moze vrlo malo da popravi, a da ne krene putem Berlusconija. Ne kazem, mozda je bolje da narodu kaze istinu neko ko nije kompromitovan mada nisam previse optimistican kako ce se primiti novi rezovi.
[ Ivan Dimkovic @ 25.11.2011. 22:49 ] @
Citat:
Braksi
Jer da jeste ona bi se lako resila posto bi to bio dogovor vlade i banke.


Hmmm... a koje to tacno vlade? U eurozoni imas 17 vlada, gde je svaka za sebe i svaka moze da se zaduzuje kako hoce - i jednu centralnu banku koja treba da ih krpi :)

Upravo se radi o prostom za opisati problemu koji je jako tezak za resiti zbog specificnosti evropskih zemalja - tih 17 clanica nisu htele da imaju zajednicku fiskalnu politiku, ali su htele zajednicku valutu (svaka iz svojih razloga).

To je ekonomski frankenstajn koji je morao pre ili kasnije da pokaze svoje ruzno lice. Mozemo mi polemisati o tome da je taj frankenstajn rezultat "realpolitik-e" i nuzni kompromis, ali cinjenica je da je upravo taj frankenstajn razlog ovoga sto se desava.

Ne radi se o "potrosenom sistemu" vec o sistemu koji jednostavno nije bio kompletiran.

Bukvalno, kao da si napravio odlican auto, ali bez sistema za kocenje... i nastavljas da insistiras da je to dobar auto, da je sve OK, ima jak motor, aerodinamiku... negde u sebi se nadas da nece biti potrebe da kocis na putu...

I tako vozis ti vozis, odlican put (2005, 2006, pocetak 2007....), svima reklamiras svoj auto kako pici odlicno, primer je kako treba praviti automobile ovo ono... sve dok jednog dana na putu ne naletis na zid....

E sad, da si u auto ugradio kocnicu (zajednicku fiskalnu politiku sa kojom bi mogao ostro da saseces buzdzete prekrsioca) mogao bi da izbegnes tvoju tesnu integraciju sa zidom... ali posto kocnice nemas (nisi mogao da se dogovoris sa proizvodjacima diskova i plocica) ima da zveknes u zid.


[ žutokljunac @ 25.11.2011. 23:03 ] @
Čitam sajt B92 i gledam svakodnevne apokaliptične prognoze vezane za evro. Te propašće, te samo što nije i slično.
Zaista, ali zaista me zanima mišljenje ljudi sa ovog foruma. Prvenstveno jer sam u nedoumici šta da uradim sa svojom ušteđevinom.
Moje mišljenje je da evro nije u tako velikom problemu kao što se predstavlja, već to Amerika sada namerno radi. Cilj je jasan. Američki dolar je u ogromnom problemu, možda u najvećem od Drugog svetskog rata jer je američki dug enorman i sada su ušli u otvoreni rat valuta udarajući na svog glavnog konkurenta - evro.
Ciilj je napraviti paniku ( što su i uspeli, a u tome im svestrano pomaže sajt B92 koji je u vlasništvu, znamo već koga ). Kao da je neko jak i moćan, neka interesna grupa dala direktivu svim važnijim medijima koje kontrolišu u celoj Evropi da se napravi panika o padu evra, kako bi neko iz toga debelo profitirao. A taj neko je američki dolar.
Dolar je realno u mnogo većem problemu od evra, to se videwlo letos, ali završetkom fiskalne godine, Amerika svesno podiže vrednost dolara samo TIME što stvara paniku i obara vrednost evra. Na ovaj način, panikom i bežanjem iz evra u drugu valutu, ruši se jedna da bi se druga koja je u mnogo većem problemu, veštači ojačala, i da bi na toj veliko i nestvarnoj razlici neko debelo profitirao.
Evro ima problema, ali mnogo manje od dolara. Kako je onda dolar tako jak, a evro klizi.
Druga stvar, razmišljao sam da evoje evre prebacim u švajcarkse franke. Znam da su Švajcarci u septembru fiksirali svoju valutu za evro ( odnos 1,2 ). Međutim, drugar mi sinoć reče - da jesu ali samo do Nove godine. Da li je ovo istina?

Opet kažem, evro jeste u problemu, ali ni u približnom u kakvom je američki dolar.

Sada svetom dominiraju tri valute: evro, dolar i švajcarac.
Švajcarac se faktički vezao za evro, i onda sledi napad na evro i kobejagi rast dolara.

Ako se to i desi, nemojte ni razmišljati šta će se desiti sa našim dinarom i našom privredom. Dve reči. Totalna glad.
[ Dexic @ 26.11.2011. 00:11 ] @
Amerima ne odgovara jak dolar, nemaju oni bukvalno nikakvu korist od toga. Sve sto oni kupuju/prodaju se za njih u dolarima fixira kao i za ostatak sveta (zlato, oprema i najbitnije - nafta).
Nemacka je pre ona koja bi oborila evro, jer time moze da pojaca izvoz (tj. izvoz je jeftiniji).

Paniku pre stvaraju spekulanti koji zaradjuju onda, prosto, na promenama na trzistu (zaradjuju i ovako, ali sto je veca promena, veca je i mogucnost zarade).

Moje licno misljenje: Nemacka zeli da evro padne primetno u odnosu na druge valute, i pravi se da ne zeli eurobonds - a na kraju ce pristati na to, samo ceka zadnji cas.
Ako razmisljas u koju valutu da promenis ustedjevinu - dolare. To je zadnja valuta koja bi propala. Jer ako ona propadne, propada ceo trenutni ekonomski sistem sveta, bez izuzetka (pogledaj kako su vezane valute - bile za zlato, sada su SVE valute vezane preko dolara, i nikako drugacije).
Losa strana ako razmisljas u dolarima i predjes u dolare je sto se kod nas vecina stvari vodi kroz evro, pa za obicne potrebe i deo kupovine mozes biti u minusu ako evro ojaca naspram dolara.
Medjutim, ako je pozamasna ustedjevina (ili ako imas dovoljno preko nje da zvisi normalno/dovoljno), onda ces barem, prelaskom na dolar, moci da znas koliko imas u toj valuti, i za sve preko osnovnih zivotnih potreba ZNAS koliko imas. (sto nije slucaj sa evrom, jer ako imas 100.000 evra, mozda imas 120.000$ a mozda 150.000$ i jednom slucaju mozes a u drugom ne mozes da kupis auto od 150.000$).
Kasno je pa me mrzi da se trudim da ovo bolje objasnim, ali ko zna kako se krecu sve cene u svetu, shvatice :)
[ žutokljunac @ 26.11.2011. 00:44 ] @
Američkoj privredi i te kako odgovara jak dolar. Kad je pre par meseci dolar oslabio, japanska centralna baka je namerno oslabila jen samo zbog izvoz japanskih proizvoda. Dakle, isto kao i Švajcarci, namerno su oslabili vrednost vlastite valute samo da ne bi gubili tržište. Jednostavnije rečeno, tvom glavnom kupcu od koga živiš, jer je on bogat i kupuje gro tvojih proizvoda, namerno sniziš cenu. To se uradi pomoću valute
A da ne govorimo tek o peglanju kliringom.
[ Braksi @ 26.11.2011. 00:55 ] @
Citat:
Ako razmisljas u koju valutu da promenis ustedjevinu - dolare. To je zadnja valuta koja bi propala. Jer ako ona propadne, propada ceo trenutni ekonomski sistem sveta, bez izuzetka (pogledaj kako su vezane valute - bile za zlato, sada su SVE valute vezane preko dolara, i nikako drugacije).


ne.

Cena valuta se odredjuje na trzistu novca na osnovu ponude i potraznje. Kada bi sve valute bile kako ti kazes vezane za dolar onda bi sve bile i jake i stabilne. Sta se desilo u Argentini ? Argentinci su isli logikom da se vezu za dolar ne bi li i njihov pezos bio jak. Naravno da bi oni ovo postigli morali su da garantuju nesmetanu zamenu pezosa za dolar. To je isprva funkcionisalo, a onda je doslo do sloma posto su ljudi pohrlili da kupuju dolar ne verujuci vise pezosu. Slicno je i u Srbiji manjevise, jedino sto narod nema love da kupuje evre, a ni evrima vise ne veruju.

Pad dolara je nesto sto potajno prizeljkuju vise kombinovanih valuta tipa jen-juan, funta-evro-franak.

Naravno Amerika ni u ludilu ovo nece dozvoliti, tj pokusace da spreci na sve moguce nacine. Treb agledati kakva ce biti sudbina petrodolara. Jedine dve zemlje koje su bez posledica izbegle petrodolar su gle li cuda: Kina i Rusija. A ima ih koji su i pomislili: Irak, Libija, Iran....
[ Shadowed @ 26.11.2011. 01:30 ] @
A nije ni stvar samo u vrednosti valute vec u tu valutu (sto, doduse, obicno vodi i povecanju njene vrednosti ali je bitniji uzrok nego posledica). To je ono sto je bitno USA. Poverenje u dolar i njegova uloga svetske valute.
[ Dexic @ 26.11.2011. 10:25 ] @
Citat:
žutokljunac: Američkoj privredi i te kako odgovara jak dolar. Kad je pre par meseci dolar oslabio, japanska centralna baka je namerno oslabila jen samo zbog izvoz japanskih proizvoda. Dakle, isto kao i Švajcarci, namerno su oslabili vrednost vlastite valute samo da ne bi gubili tržište. Jednostavnije rečeno, tvom glavnom kupcu od koga živiš, jer je on bogat i kupuje gro tvojih proizvoda, namerno sniziš cenu. To se uradi pomoću valute
A da ne govorimo tek o peglanju kliringom.

Sam si sebe kontradiktovao. Americkoj privredi NE odgovara jak dolar - narodu bi odgovarao da su njima cene vezane za neku drugu valutu, ali posto se sve cene vezuju za dolar (cak i japanski izvoz je vezan za dolar, a i kineskom necu ni da pricam - on je fixiran za dolar).
Dakle, svakoj jakoj privredi odgovara slabija lokalna valuta Za kvazi-valute (tipa dinar, argentinski pezos is onog doba) to nije slucaj, tj. bitna je stabilnost valute samo maltene.
Konkretni primeri:
- Japan: izvoz ima fixiranu cenu u dolarima. Sto je jaci Jen, oni dobijaju manje jena kada izvoze, i samim tim imaju manje za podmirivanje lokalnih troskova.
- Svajcarska: izvoz luksuza je uglavnom vezan za USD, tj. cena je fixirana u USD, a firme dobijaju manje ako je franak jaci. Sir i cokolade su obicno vezane za evro - ako je franak jaci, manje dobijaju franaka za lokalne troskove. Ovo su konkretno naveli celnici raznih svajcarskih kompanija.
- Srbija: skoro sav izvoz je vezan za evro, osim izvoza u Rusiju. Cak ni obican gradjanin ne razmislja u kvazi-valuti, koja se koristi samo da bi banke zaradjivale i ni za sta drugo. To sto neko prica pricu kako slabiji dinar odgovara izvoznoj privredi je samo to - pricanje prica za staru decu :)
- Amerika: sto je dolar jaci, americka roba je skuplja za ostatak sveta, samim tim se manje kupuje. Amerima itekako odgovara slab dolar, i svasta rade da ga oslabe.

Malo vise dole:

Citat:
Braksi: ne.
Cena valuta se odredjuje na trzistu novca na osnovu ponude i potraznje. Kada bi sve valute bile kako ti kazes vezane za dolar onda bi sve bile i jake i stabilne.

Nisi me dobro razumeo. Nisu sve valute FIXIRANE naspram dolara (kao sto jesu recimo kineski juan i skoro sve arapske valute).
Ali jesu sve valute vrednovane na osnovu dolara. Tj. dolar je OSNOVNA valuta i merilo vrednosti svega ostalog u svetu. Kada se menja EUR u CHF ili GBP (kao primer dve najblize valute koji mi pada na pamet), ti ne vidis da se tehnicki to menja prvo u dolar pa tek onda u onu drugu valutu. Tj. SVE te promene moraju proci kroz dolar. Uglavnom ti to banka ne pominje, jer nije ni bitno. Ali npr. u Aziji banke cesto pominju da nikakva direktna promena nije moguca, vec se gleda kroz dolar (opet: nebitno krajnjem kupcu - razlika je koji pips, a banke uzmu mnogo vise od toga).
Dakle, kada se gleda vrednost evra, ona se gleda kroz vrednost dolara.
Sve bitne stvari u svetu (energetika, tj. nafta, gas, itd., zlato, svi metali, zitarice, secer, soja, kafa, SVE bukvalno) se izrazava u dolarima. Ne zato sto je Amerika najveca privreda (realno gledano, trenutno je evrozona najveca privreda!), vec zato sto je sve vezano za dolar.
Tako da, ako propadne dolar, propada cela svetska ekonomija kakva je danas. Mozda bi se ubrzo sve vezalo opet za zlato, evro ili rublju ili mozda cak juan... ali bi ekonomija prvo dozivela ogroman krah, i vrednost svih valuta toliko propala i opsta robna razmena ne bi funkcionisala dok se sve zemlje ne dogovore oko nove "osnovne valute".

Citat:
Pad dolara je nesto sto potajno prizeljkuju vise kombinovanih valuta tipa jen-juan

Vecu neistinu nisi mogao reci... pad dolara NIKAKO ne prizeljkuje Kina.
Sa druge strane Japan, kao najveci kupac 10yr obveznica Amerike, zeli pad dolara jer je jen trenutno jedina valuta koja prati "vrednovanje" dolara. Ako dolara jaca, jacanje jen jos vise jer je najveca vrednost dolara u 10yr obveznicama koje Japan ima. Ako dolar pada, onda ce jen prvo padati.
Sve ostale valute (tj. privrede) zele rast dolara, jer su tako njihovu proizvodi jeftiniji.
Konkretno, nemacki auto-proizvodjaci su 2008. kad je EUR bio rekordnih 1.6$ rekli da im to extremno ugrozava izvoz, jer su njihovi proizvodi tako skuplji.
[ žutokljunac @ 26.11.2011. 12:13 ] @
Nisam kontradiktoran nego ti nisi razumeo. Dolar u poslednjih x godina ( ja pratim 5 poslednjih ) ide +/- 10%.
Jer, kada plaćaju dospele obaveze dižu vrednost za 10% i onda im je za 10 % ta roba jeftinija. Isto to rade kod međubankarskog poravnjanja.
Kada prodaju robu ( grubo rečeno, možda je bolje kada im dospevaju obaveze ) onda obaruju vrednost svoje valute, da bi drugima bilo jeftinije i povoljnije da kupe njihovu robu.

Zbog toga toliko velike oscilacije kod dolara.

Americi odgovara stabilan dolar. A kako to postići kada je njihova valuta i privreda u totalnom q. Pa pošto se dolar ravna u odnosu na druge valute, i pošto im je glavni konkurent evro i švajcarac, ti onda udariš na te valute i stvoriš privid da je tvoja stabilna i jaka.

Još nešto, pratim sve naše glavne sajtove i ne mogu da verujem koliko naš narod malo zna i koliko ga to malo zanima.
[ a1200 @ 26.11.2011. 12:44 ] @
Citat:
Britanskim ambasadama u zemljama evrozone naloženo je da izrade planove pomoći britanskim državljanima za slučaj propasti zajedničke valute, usled novih bojazni za Italiju i Španiju.
...
Diplomate se pripremaju da pomognu Britancima u inostranstvu u slučaju kolapsa banaka pa čak i nemira zbog dužničke krize.

Ministarstvo trezora potvrdilo je početkom meseca da su planovi "spašavanja" nakon kolapsa valute u toku.

Viši ministar rekao je listu "Dejli telegraf" koliko je vlada zabrinuta ističući da Britanija svoje planove sada bazira na činjenici da je kolaps evra samo pitanje vremena. "U našim je interesima da dobijemo na vremenu", rekao je neimenovani ministar.

http://www.vesti-online.com/Ve...la-Spremite-se-za-propast-evra
[ žutokljunac @ 26.11.2011. 13:01 ] @
Uopšte me ne čudi ta igra. Britanija i jeste protov evra zbog jake Nemačke. Ovo i jeste srž problema. Evo ga, američki anglosaksonski satelit je jedva dočekao da objavi finansijski rat Nemačkoj. koji šou, i koliko je sve ovo providno.
Evro je realno stabilnija i jača valuta od američkog dolara ili britanske funte.
Evro može da reši svoje probleme na prilično jednostavan i efikasan način, dok Amerika sa svojim dolarom to ne može da uradi, već sada uvodi u valutni rat i svog satelita i stvara paniku.
Dovoljno je da evro zona uradi 2 stvari:
1) Objedini fiskalnu politiku i učini je jedinstvenom - ovo Ameriku strašno plaši
2) Da zeleno svetlo da se dugovi otkupljuju otkupom centralnih banaka putem hartija od vrednosti
3) Eventualno da otkupi emisione hartije od posrnulih i da ih udalji iz zone

Et voila, evro je spašen, jak i zdrav, siguran.

A šta Amerika ima. Koji je lek za Dolar???? Pa drugari - NEMA GA!
[ Ivan Dimkovic @ 26.11.2011. 13:49 ] @
I Americi i Nemackoj odgovara da njihove valute budu jeftine. Stabilnost se apsolutno podrazumeva, posto nestabilna valuta nikome ne odgovara (osim spekulantima).

To je glavni razlog zasto Nemacka brani Euro - da Nemacka sutra uvede DEM nazad, ta valuta bi skocila u nebesa kao i CHF, zato sto bi je svako kupovao - sto bi sve nemacke proizvode automatski ucinilo vise desetina % (a mozda i vise) skupljim u inostranstvu, sto je katastrofa za DE privredu. Zbog toga je kompletan izvoznicki lobi za to da Nemacka po svaku cenu spasava EUR. CDU, partija ciji je Angela Merkel clan, je business-friendly partija u kojoj poslovni lobi ima vrlo veliku snagu.

To sa jeftinom valutom je osnovni ekonomski fakat - zemlje koje su veliki izvoznici imaju priroritet u tome da njihova roba bude jeftnija napolju u odnosu na kupovnu moc lokalnog stanovnistva vezanu za uvezenu stranu robu. Jednoj USA ili Nemackoj je daleko vise bitno da se napolju kupuje vise njihovih proizvoda i servisa, nego da njihovo gradjanstvo moze da kupi vise stranih proizvoda. Ovo uopste i ne treba da se objasnjava valjda.

A UK se zacikava sa EU (Nemacku) ne zato sto su oni nekakav USA satelit, vec zato sto gledaju da prikupe sebi sto vise poena i pregovaracke jacine kada bude krenulo pisanje novih EU pravila, sto ce se sigurno desiti vrlo brzo - spremite kokice za novu rundu horse-tradinga kada bude krenulo redefinisanje EU sporazuma.

@zutokljunac, Amerika nema probleme koje ima EU, njeni problemi su sasvim drugacije prirode, pa nema potrebe da imaju ista resenja. Amerika je svoju fiskalnu politiku odavno osposobila za centralizovanu kontrolu, za razliku od EU (sasvim druga prica je da li oni tu kontrolu adekvatno koriste). Takodje, imaju prednost i u tome da sve njihove drzave govore isti jezik sto omogucava 100% otvoren protok radne snage (citaj: ako je neki region siromasan, niko nema problem sa tim da se i svi isele iz njega ako treba - EU nema taj luksuz). USA svoje ekonomske probleme moze da resava sa mnogo vise instrumenata nego sto ih trenutno EU ima.

Sto se "jednostavnog resenja" za Euro tice... nije fora u tome da je resenje jednostavno, makroekonomska resenja su u vecini slucajeva (relativno) jednostavna. Problem je politicke prirode - kako naterati svih 17 clanica eurozone da se odreknu nezavisne fiskalne politike.

To ne da nece ici lako... nego ce vrlo verovatno biti najveci problem u sredjivanju euro krize, koji vrlo verovatno moze da prouzrokuje i cepanje eurozone u 2 kluba (ekonomski uredjenih vs. slabih drzava). A cak i ako se resi taj problem, sledeci problem je prisiljavanje Nemacke da dozvoli euro-obveznice, sto je opet veliki lokalni politicki problem u DE, pravi test izmedju interesa EU i interesa jedne zemlje clanice.

Cak i da Ameri rade na nekakvoj sabotazi EU integracija (u sta sumnjam, ali to je druga prica) nema nikakve potrebe da se preterano angazuju, posto su ne-jedinstvo i ostre razlike izmedju clanica eurozone za sada sasvim dovoljne da EU sama sebe sabotira.
[ žutokljunac @ 26.11.2011. 14:01 ] @
Ok, volim da čujem tvoje mišljenje. Imam pitanje za tebe. Ne mogu da nađem putem Gugla. Da li je Švajcarska stvarno rekal da se se fiksno vezati za evro ali samo do Nove godine. Da li to znaš?
[ morihei ueshiba @ 26.11.2011. 14:31 ] @
http://www.bloomberg.com/news/...led-auction-wake-up-call-.html

Pitanje je samo koliko ce dugo da odoleva pritiscima za uvodjenje eurobonds. Ovakvo spinovanje daje rezultate i sada,kada i Nemacka upada u problem da proda svoje papire,a probleme ce u vrlo kratkom roku imati sve clanice euro zone,nema vremena za mrsomudovanje oko novih pravila,nego mora da se gasi pozar.
Ono sto ja vidim su poslednji metri zaustavljanja jedne kompozicije voza. Ako stane,scenario je katastrofican,a ukljucuje i fizicke obracune medju putnicima. To mi je palo na pamet juce kad sam u jednom razgovoru osetio bes prema Nemackoj u recenici: mi(cela Evropa) je uvodjenjem evra platila Nemcima troskove ujedinjenja,oni su najvise profitirali od toga,a sad nece da vrate uslugu nego se prave blesavi. Iskreno,najezio sam se....ne sluti na dobro.
Situacija je zahebana.
[ kalimero 011 @ 26.11.2011. 15:32 ] @
@žutokljunac
Citat:
Da li je Švajcarska stvarno rekal da se se fiksno vezati za evro ali samo do Nove godine.

Ne, šta više - rekli su da je i odnos 1:1,20 previsok i da će franak još slabiti: http://www.snb.ch/en/mmr/speec...source/ref_20110906_pmh.en.pdf
[ Tyler Durden @ 26.11.2011. 20:30 ] @
Sta su te obaveznice i cemu one sluze, ako moze neko da objasi meni totalnom ekonomskom laiku?
[ žutokljunac @ 26.11.2011. 21:09 ] @
Obveznice - hartije od vrednosti.

http://ib.raiffeisenbank.rs/code/navigate.aspx?Id=7
[ Tyler Durden @ 26.11.2011. 21:11 ] @
A zasto im se Njemacka protivi?
[ žutokljunac @ 26.11.2011. 21:18 ] @
Obveznice - hartije od vrednosti.

http://ib.raiffeisenbank.rs/code/navigate.aspx?Id=7
[ deki77 @ 26.11.2011. 21:22 ] @
Citat:
Tyler Durden: A zasto im se Njemacka protivi?

Ne protivi se direkno Nemacka, vec Banke(ili Broj 1(covek,imaginarna licnost,teorija zavere i sl)) koje ne bi da rade bez kamate.U kom smislu.Pa treba da se odreknu svog dela zarade kroz transakciju i kamate da bi pomogli onima od koje su bas tu lovu uzeli.
[ Pirossi @ 26.11.2011. 21:25 ] @
obveznice su instrumenat zajma.
kad hoćeš da uzmeš lovu a odgodiš vraćanje na iduću generaciju ili sledeću političku garnituru ti lepo emituješ obveznice sa visokom kamatnom stopom (7.5%), nastane jagma za njima jer je stepen naplate gotovo uvek 100% (država je najbolji dužnik) a ti trljaš ruke.
a ko će taj zajam da vraća kada obveznice stignu za naplatu (za 10 godina), šta te bole...
[ Dexic @ 26.11.2011. 22:39 ] @
Citat:
Nisam kontradiktoran nego ti nisi razumeo. Dolar u poslednjih x godina ( ja pratim 5 poslednjih ) ide +/- 10%.
Jer, kada plaćaju dospele obaveze dižu vrednost za 10% i onda im je za 10 % ta roba jeftinija. Isto to rade kod međubankarskog poravnjanja.

Netacno. Amerika uvek ima zaduzenja iskljucivo u dolarima. Niko njima ne zajmi u drugoj valuti.
Tako da boli njih uvo koliko je dolar jak kada vracaju dugove.

Pre bi hteli da je tada slab, jer zele da se naplacena dugovanja vrate kroz kupovinu njihove robe - koja je jeftinija sto je dolar slabiji.
Amerika nema nikakve koristi od jakog dolara.

Eurobonds je termin za obveznice koje bi SVE zemlje evrozone zajednicki koristile (trenutno se svaka zemlja zasebno zaduzuje). Otprilike kao US bonds sto su za sve americke drzava, to bi Eurobond bio za sve eurozone drzave.
Normalno je da se Nemacka protivi tome, jer je onda ona potpuno odgovorna za zajmove ostalih drzava evro zone. Trenutno oni nemaju nikakvu legalnu obavezu vezanu za dugove u evrima koje nije sama Nemacka napravila. U prevodu, da se uvedu eurobonds, Nemacka bi verovatno vracala ogroman deo tih dugova drugih zemalja.
[ Ivan Dimkovic @ 26.11.2011. 22:42 ] @
Citat:
deki77: Ne protivi se direkno Nemacka, vec Banke(ili Broj 1(covek,imaginarna licnost,teorija zavere i sl)) koje ne bi da rade bez kamate.U kom smislu.Pa treba da se odreknu svog dela zarade kroz transakciju i kamate da bi pomogli onima od koje su bas tu lovu uzeli.


Protivi se Nemacka direktno i te kako euro-obveznicama, posto time de-facto daju mogucnost drugima da se zaduzuju u njihovo ime (posto ce oni to najvise da placaju). Svabe jako dobro znaju kako ce se zavrsiti davanje mogucnosti EU instituciji da se u ime svih zaduzuje - kao i sve do sada - bez ikakve mogucnosti sankcionisanja losih odluka.

Na kraju, sumnjam da ce uspeti da izbegnu eurobondove ako zele da sacuvaju euro kao valutu, posto kako stvari stoje - bice potrebno puuuuuuuuno friske love za krpljenje svih rupa bez dna a racun je iz dana u dan sve veci i veci.
[ žutokljunac @ 26.11.2011. 22:53 ] @
Citat:
Dexic: Netacno. Amerika uvek ima zaduzenja iskljucivo u dolarima. Niko njima ne zajmi u drugoj valuti.
Tako da boli njih uvo koliko je dolar jak kada vracaju dugove.Čoveče, kada je dolar slab u odnosu na neku drugu paritetnu valutu, evro ili švajcarski franak, onda moraju više da daju dolara, npr 10%, tako da im je to za 10% skuplje. Zar ti to nije jasno.
[ Andrej013 @ 26.11.2011. 23:06 ] @
Citat:
žutokljunac: Čoveče, kada je dolar slab u odnosu na neku drugu paritetnu valutu, evro ili švajcarski franak, onda moraju više da daju dolara, npr 10%, tako da im je to za 10% skuplje. Zar ti to nije jasno.

to je bitno za uvoznicki lobi.
za USA izvoznike je bolje da je dolar slab.

svaka drzava koja drzi do balansa, smanjivanja deficita i sl tezi da vise izvozi nego sto uvozi tako da bi trebalo da se vlast vise oslanja na izvoz nego na uvoz.
to ameri i rade vec jako dugo-slabe dolar, ali od kako je euro aktuelan, postoji opasnost da preuzme primat od dolara kao glavne valute. e zato dolar ne sme toliko da slabi.
kada bi euro propao, dolar bi ostao kao jedina svetska valuta bez konkurencije i oslabio bi u pm. a da se standard amera ne smanji. onda bi oni trilioni koje kinezi i japanci imaju u bankama vredeli dosta manje.

p.s. u isto vreme, sa jakim dolarom, kao sto si rekao, morali bi da daju vise para za uvezeno, tako da bi nemacki pasat u USA bio npr duplo skuplji od krajslera pa bi ljudi u USA vise kupovali domace, jer je domace konkurentnije zbog cene, sto je opet dobro za proizvodnju.
[ žutokljunac @ 26.11.2011. 23:13 ] @
Da za izvoznike, ali takođe oni sa tim dolarom plaćaju na svetskom tržištu. Npr - naftu. Pa im onda stigne da plate, pa lepo dignu vrednost dolara, kako bi manje platili. Zato dolar toliko stagnira, gore-dole. Zavisi kako im odgovara. Prosta je priča.
[ Ivan Dimkovic @ 26.11.2011. 23:46 ] @
Ti zaista mislis da u USA mogu da dizu i spustaju vrednost dolara radi individualnih trgovina sa stvarima kao sto je nafta?

Da li si razmisljao o vrednostima koje moras zveknuti na "sto" da bi uticao na vrednost najsire koriscenje svetske valute?

Ono, baje iz Exxon-a hoce da kupe novu transu nafte od Arapa, i onda telefonom nazovu svoje brokere da malo koriguju vrednost dolara pre nego sto istekne rok za placanje? :-)

Hm... rekao bih da bi im za takvu vrstu intervencije bilo potrebno vise love nego celokupan profit te firme za godinu dana.

Ono, kada je Japan prosle godine najavio kupovinu 1500 milijardi $ USA obveznica nije doslo do velike promene... bas ce da se menja kako nekom naftasu odgovara. Ili mislis da naftas ima vise love od centralne banke Japana?
[ Braksi @ 27.11.2011. 00:30 ] @
Obveznice tj bondovi su nacin za prikupljanje kapitala. Kada ih izdaje drzava onda su to drzavni bondovi. Znaci drzava X izdaje bond po ceni od 1000 evra sa rokom od godinu dana. Posle godinu dana ti das obveznice nazad, a drzava ti vrati lovu + kamatu. Glavni problem je kolika je kamata.

Sta bi ste vi kupili neki janki bond sumnjive firme po kamati od 18% ili drzavnu obveznicu mocne Amerike za 1% ?

Zavisi koliko ste spremni da razikujete i kakve informacije imate. Dok Italija nije bila u krizi ljudi su imali poverenje pa su rado kupovali njene obveznice za skromnih 3 posto, a sada je Italija morala da da 6.8% da bi privukla kupce. Ideja da se uvede eurobond je ideja da postoji jedinstveni bond za celu evrozonu bez obzira ko ga izdaje. To odgovara slabim ekonomija tipa Grcka, ali ne odgovara Nemackoj jer ona moze i po nizoj kamatnoj stopi da se snabdeva novcem.
[ žutokljunac @ 27.11.2011. 00:39 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ti zaista mislis da u USA mogu da dizu i spustaju vrednost dolara radi individualnih trgovina sa stvarima kao sto je nafta?Apsolutno!
Ne samo sa naftom već sa svim potraživanjima koja im stižu za naplatu.
[ DrFill2Good @ 27.11.2011. 01:00 ] @
Nego, ne lici li i vama ovo na baru punu krokodila u kojoj mi pukli-crkli hocemo da se kupamo?
[ Nebojsa Milanovic @ 27.11.2011. 01:41 ] @
Sudbina evrozone u Angelinim rukama
[ Pirossi @ 27.11.2011. 01:54 ] @
Citat:
DrFill2Good: Nego, ne lici li i vama ovo na baru punu krokodila u kojoj mi pukli-crkli hocemo da se kupamo?

evo, samo što se nismo pokvasili...
[ Braksi @ 27.11.2011. 07:37 ] @
od kada je pocela ova kriza ljudi stalno pricaju i koncentrisu se na pogresne stvari. Ne cudi me sto o tome pricaju britanski mediji posto bi u slucaju propasti evra englezi bili moralni pobednici, vec sto u tome idu i italijanksi mediji.

Najpre se pricalo o dugu zemlje pa se govorilo da je italjanski dug od 120% BDP katastrofa. Zna se, medjutim, da Japanci imaju dug od preko 200% i da ga otplacuju lakse nego mi (Srbija) koji imamao 40%. Radi se o deficitu ili suficitu tekuceg bilansa, a ne visini duga. Prosto: imas li ti para da platis ratu ili ne ?

To je sad skinuto sa dnevnog reda kao passè a sad se prica o propasti evra. Evo, ja sam prvi za to da evro nestane ako skodi, sto bi evro morao da postoji i sta ce nam monetarna izmisljotina ako nam ne koristi ? Medjutim ni evro sam kao evro nije problem tj nije jedini problem. Ja sam spreman za liru, moze i toskanski florin, ali sta ce to promeniti ? Industrija ne moze vise da uposljava dovoljno ljudi, svi se pomeraju ka javnom sektoru koji je sve veci teret. Baby boomers stizu u penziju, a 50% mladih sa 30 godina nema ni dana staza.

U Italiji imate ljudi koji su zasticeni "al massimo" i to za ne bas bogznakakve poslove, a gomila privrede koja stvara sve to crkava pod nametima. Sad bas sam dobio kalendar za NG sa vatrogasnom brigadom. Pa ono je sramota. Ko to sve placa i zasto ? Ima ih 30 imaju rovere za po grad i sta ja znam. Cela zgrada da izgori, sto se nikad nije desilo (niti bi oni uspeli da ugase takav pozar) ne bi bila veca steta od njih tj njihovih plata, osiguranja i dr....


[ Branko Santo @ 27.11.2011. 07:49 ] @
Ajde malo da se podsetimo :)

http://www.nytimes.com/interac...5/02/weekinreview/02marsh.html
Kao i vrlo lep clanak Guardiana. http://www.nytimes.com/interac...5/02/weekinreview/02marsh.html
Ono sto je meni interesantno je kako se Spanci jos drze sa tolikom nezaposlenoscu!?
[ plus_minus @ 27.11.2011. 10:21 ] @
Citat:
Ono sto je meni interesantno je kako se Spanci jos drze sa tolikom nezaposlenoscu!?


Imaju 20 puta manje političara od nas. I stranki takođe.
[ Dexic @ 27.11.2011. 13:01 ] @
Citat:
zutokljunacČoveče, kada je dolar slab u odnosu na neku drugu paritetnu valutu, evro ili švajcarski franak, onda moraju više da daju dolara, npr 10%, tako da im je to za 10% skuplje. Zar ti to nije jasno

Ma jbt, kako tebi nije jasno da su 10 milijardi dolara UVEK 10 milijardi dolara i da UVEK isto kostaju Ameriku??? Boli njih uvo da li je to 10 milijardi evra ili 15 milijardi evra, oni imaju zaduzenja ISKLJUCIVO u dolarima! I njih ce to UVEK kostati ISTO u dolarima. Bio dolar slab ili jak nema nikakve razlike - oni imaju dolare i samo dolarima vracaju dugove.

Nafta nimalo nije vezana za "vrednost dolara" vec za mnoogo drugih aspekata. Najvise ciste zelje OPEC clanica. Nema tu "jacina dolara" nikakav uticaj.
[ žutokljunac @ 27.11.2011. 13:07 ] @
Alo prijatelju, sve članice OPEC-a su ti u dolarskoj zoni!

Razumeš.

Šta misliš zbog čega? Baš zbog toga, da bi USA kontrolisala cenu, što berzovno, što valutno.
[ Dexic @ 27.11.2011. 15:19 ] @
A ti znaci ignorises da je 10 milijardi USdolara uvek 10 milijardi USdolara :)
[ Braksi @ 27.11.2011. 17:58 ] @
naravno da nije. Dolar danas vredniji je od dolara sutra. Razlozi su inflacija i mogucnost investicije. Zbog postojanja inflacije svaka valuta po difoltu gubi vrednost ako se ne investira. Stavise ako je investicija i pozitivna ona moze imati negativnu sadasnju neto vrednost.

Primer. Za 1000 dolara kupujuci obveznice po 3% mozes ostvariti dobit od 1030. Prakticno to znaci da 1000$ vredi kao 1030 dolara za godinu dana.
[ Dexic @ 27.11.2011. 20:13 ] @
Pa kakve to veze ima? Dolar na dan naplate je dolar na dan naplate, ne uporedjujemo ga sa dolarom iz doba Zvezdanih Staza. U istom trenutku je 10 milijardi dolara jednako 10 milijardi dolara, bio dolar slab ili jak.
Sta vise za Ameriku je 10 milijardi dolara UVEK 10 milijardi dolara. Jer ona ima FIXIRANE troskove pozajmica. Ako njima trebaju dolari, oni ce ih odstampati i to je to. Njih nista manje/vise nece kostati da su juce ili da ce sutra odstampati tih 10 milijardi.

Amerika STAMPA novac kako joj se cefne. Ona nema NIKAKVO pokrice tog novca za razliku od svih drugih zemalja (koje uglavnom imaju pokrice u dolarima, osim Nemacke koja ima dobro pokrice u zlatu). To sto americki narod moze da kupi manje ili vise za samu AMERIKU je totalno nebitna stvar (sta vise, zabole ih :D).
Kada im treba novac, tutnja se malo u kongresu, pada vrednost dolara kao zbog neizvesnosti (sto ste videli avgusta), na kraju se opet glasa pozitivno, odstampa se novac i to je to. Po zutokljuncu bi Amerika u ovakvim slucajevima (kada pristizu dugovi za naplatu!) trebalo da poveca vrednost dolara - a ona je bash suprotno uradila :)
[ Braksi @ 28.11.2011. 12:25 ] @
Citat:
Pa kakve to veze ima? Dolar na dan naplate je dolar na dan naplate, ne uporedjujemo ga sa dolarom iz doba Zvezdanih Staza. U istom trenutku je 10 milijardi dolara jednako 10 milijardi dolara, bio dolar slab ili jak.
Sta vise za Ameriku je 10 milijardi dolara UVEK 10 milijardi dolara. Jer ona ima FIXIRANE troskove pozajmica. Ako njima trebaju dolari, oni ce ih odstampati i to je to. Njih nista manje/vise nece kostati da su juce ili da ce sutra odstampati tih 10 milijardi.

Amerika STAMPA novac kako joj se cefne. Ona nema NIKAKVO pokrice tog novca za razliku od svih drugih zemalja (koje uglavnom imaju pokrice u dolarima, osim Nemacke koja ima dobro pokrice u zlatu). To sto americki narod moze da kupi manje ili vise za samu AMERIKU je totalno nebitna stvar (sta vise, zabole ih :D).
Kada im treba novac, tutnja se malo u kongresu, pada vrednost dolara kao zbog neizvesnosti (sto ste videli avgusta), na kraju se opet glasa pozitivno, odstampa se novac i to je to. Po zutokljuncu bi Amerika u ovakvim slucajevima (kada pristizu dugovi za naplatu!) trebalo da poveca vrednost dolara - a ona je bash suprotno uradila :)


tako se nkad verovalo da se Sunce okrece od Zemlje, a neki danas veruju da Cak Noris ne radi sklekove nego zapravo odgurkuje Zemlju od sebe.
[ Dexic @ 28.11.2011. 13:08 ] @
Po Albertu Ajnstanu se Sunce okrece oko zemlje - samo je bitno sta uzimamo kao referentu tacku :) Sve je relativno :)

Ali uospte ne kapiram sta si hteo reci ovime?
[ a1200 @ 28.11.2011. 14:28 ] @
Nema mesta panici, reshenje je blize nego sto mislimo! :)

[ vucicivan @ 29.11.2011. 22:42 ] @
Veoma sam pažljivo pročitao celu Vašu priču tj. polemiku ili razgovor, o samoj krizi. Mogu da kažem da je većina Vas veoma obaveštena i prati celu priču do tančina. Imam pitanje za sve Vas koji ste upućeni u celu priču tako detaljno. Da li vredi pretvoriti euro u Norvešku kunu. Deluje mi kao stabilna država koja ne duguje mnogo i ima veoma veliki GDP. Glavne grane izvoza su gas, nafta, ribolov. Prema Vašem mišljenju koliko će pad eura uticati na njihovu valutu s obzirom da su pretežne grane koje ne zavise previše od bilo koje valute jer je gas i nafta nešto što svima treba i kupiće ga koja god da je cena. Norveška ima svoju valutu i nikada nije htela da ulazi eurozonu upravo iz ovih razloga (možda sebično, ali se na kraju ispostavilo kao tačno i pametno) nemogućnosti saradnje u vezi fiskalne politike svih članica, a samim tim i propasti istih. I sama izjava pojedinih zvaničnika Norveške kao i građana na referendumu je bila da ne žele nikog na svojim leđima.
[ Dexic @ 30.11.2011. 01:30 ] @
Jedine valute koje ne bi debelo pale ako dodje do nekog raspada evra (na valutice) su dolar i MOZDA jen.
Jeste stabilna ekonomija ali nije dovoljno velika da NOK bude imao neku stabilnost.
[ Bik Koji Sedi @ 30.11.2011. 02:07 ] @
Kad govorite o konverziji valuta, kako to mislite da izvedete, u Srbiji?

Ako je posredi iole pristojnija suma, recimo par desetina hiljada evra i više, to je moguće uraditi jedino u banci, a ne u uličnoj menjačnici. Normalna procedura u svakoj banci jeste da se evri konvertuju u dinare po kupovnom kursu, a zatim druga valuta kupi po prodajnom. Pri tome se radi o kupovnim i prodajnim kursevima dotične banke, koji su još nepovoljniji od kupovnog i prodajnog kursa NBS, pa je prodajni viši od kupovnog čak i za 5-6%. Mnoge banke tu još dodaju i svoju proviziju, npr. 0,5-1.00%, kako gde.

U par banaka sam pitao, nijedna neće da to obavi po, recimo, srednjem kursu, a da odredi sebi neku razumnu proviziju. A nije mali iznos bio u pitanju.

To znači da takva operacija košta bar 5-6% od ukupne sume. Meni je to neprijvatljivo mnogo. Ima li neki drugi način?
[ žutokljunac @ 30.11.2011. 05:43 ] @
Citat:
Bik Koji Sedi: Kad govorite o konverziji valuta, kako to mislite da izvedete, u Srbiji?

Ako je posredi iole pristojnija suma, recimo par desetina hiljada evra i više, to je moguće uraditi jedino u banci, a ne u uličnoj menjačnici. Normalna procedura u svakoj banci jeste da se evri konvertuju u dinare po kupovnom kursu, a zatim druga valuta kupi po prodajnom. Pri tome se radi o kupovnim i prodajnim kursevima dotične banke, koji su još nepovoljniji od kupovnog i prodajnog kursa NBS, pa je prodajni viši od kupovnog čak i za 5-6%. Mnoge banke tu još dodaju i svoju proviziju, npr. 0,5-1.00%, kako gde.

U par banaka sam pitao, nijedna neće da to obavi po, recimo, srednjem kursu, a da odredi sebi neku razumnu proviziju. A nije mali iznos bio u pitanju.

To znači da takva operacija košta bar 5-6% od ukupne sume. Meni je to neprijvatljivo mnogo. Ima li neki drugi način?


Da, tako nešto bi koštala, možda i više i to samo u jednom pravcu. Jer kad kriza prođe, ti ćeš opet morati da vraćaš jene u neke evre i da izgubiš opet toliko. To je zaista neprihvatljivo za iole ozbiljnije iznose jer je provizija ogromna. Plus, kada bi prebacivao u jen ili švajcarac, i kada su veće suma u pitanju, oni ne bi imali da ti daju keš lovu, već bi ti prebacili elektronski. Tj. tvoj novac bi ostao u banci ali u drugoj valuti, i naravno značajno bi smanji svoj konto. Po meni, potpuno neprihvatljivo.

I taj jen ili švajcarac u koji prebaciš će ići gore-dole, i on će da prati one najjače svetske valute. Zbog privrede. Moraju. Svi su povezani. Prema tome, to je kocka, s'tim da ti u svakom slučaju dosta gubiš.

Tržište metala će ići gore, jer će mnogi povući kapital i bežati u metale.

Zlato će ako se kriza bude produbljivala da ide gore.

Evo i prognoze jednog baje koga neizmerno poštujem. Piše pod nickom " Daytrader ". Opasan je lik. Čili smo se pre par godina i tražio sam mu savet. Uštedeo mi je ogroman novac. Jedan stan, npr. Da, poslušao sam ga. Osećam da je baja neki sedi matorac, koji je već 20 godina u USA. Verovatno je nekada u onoj Jugoslaviji bio neki visoki diplomata, pa ostao u USA. Jako iskusan i namazan lik. On se učipio sa zlatom pre par godina. Kupovao po 380 po unci. Sad je oko 2000.

Daytrader:

Evo ukratko - Ja mislim da ovo u Evropi dramaticno. To sto se desava sa italijanskim obveznicama signal je za
zesci problem. Da, Evropi trebaju reforme, dogovor...a, kad ce to da bude, trziste panici uveliko. To je znak
opasne destabilizacije dugova, nesto sto ECB ne moze da spreci. Kriza drzavnih dugova, Sovereign Debt Crisis, je
najgora od svih varijanti. Vlade, Governments tad gledaju da sebe spasavaju, jok Mr.Prosecnog, za prosecne ih zabole nesto. Niti ce iko da prizna da su Governmenti zapadnih zemalja krivci za ovo sad. Ideja da ce ekon.rast nekako da se pojavi, sam od sebe, uz drasticne mere ovima vec posustalim, je naivna, da ne kazemo priglupa.
Kroz prizmu istorije, ako je ona prospekt resenja - pa ovako bi trebalo da se odvija dalje - crni atleticari trce brzo, ali problemi jos brze, iliti Bog je svemocan, ali Free Market jos vise. Free Market u smislu, da ce kapital da se ponasa
logicno, nemilosrdno, uz jaku zelju za samoodrzanjem. Konkretno, ECB ne moze da spase vise nista. Vrlo stidljivo uzimaju Italijanski dug, tj obveznice. Oni znaju da je to van njihovog domasaja. 2T je mucho dinnero. Politicari jos manje mogu da spasu bilo sta. Kapital ce da se jos jednom prebacuje u USA. USA je najveci finansijski gabor, ali hej, pusto ostrvo i jedina zena tu, nema veze sto je Beppa Joseph, naprasno je miss sveta, to je ta logika. :lol: U tom slucaju, da $ ce opet porasti, metali stagnirati neko vreme. U sl zesce devalvacije E, kapital bi se vracao nazad. Ali, kad Kapital, sa sve Marxom, krene u bezaniju iz USBonds (cek, pa vidi koliko nas je u ovoj zabokrecini), e onda ide tranzicija u private assets za pamcenje. Tu bi metali uzleteli da nije normalno. Znaci, ko bi da vidi 10h $ za oz zlata, mora da ide na taj scenario, da saceka bezaniju iz USBonds, ona se jos nije desila.
Ja to tako vidim. Meni se ranije cinilo, priznajem, da ce prvo opuci u Americi, koja je Grcka x 100, to je cinjenica.
Da ce zbog kreditne ekspanzije, kraha nekretnina, pa derivativa, prosto nagruvati inflaciju jos brze. Oko inflacije se ladno laze, nezaposlenosti takodje, te cifre su vece od zvanicnih. CB-ke, Azija, kupuju zlato, i da, kao hedge protiv
ovoga sto rade, zlato je savrseno. Nekretnine, zemljiste, vezan si lokalno nazovi.
Tako da, pogresio sam u smislu da je to Jakovljevic...Nije...To je neki...jos veci izdajnik. :lol:
Ogradjujem se cinjenicom da sam se uchipio davno, i da me nije briga da zlato padne i na 1000$. (nece, ali svejedno)
Ja idem na krajnji scenario, pridjite k Rumenci...iz zabokrecine. :D A uostalom, nije ni bitno, malo se igramo,
kad nam vec nametnuli globalizaciju.
Peace.[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 30.11.2011. u 07:02 GMT+1]
[ Dexic @ 30.11.2011. 08:53 ] @
Ako imas Intesa Hit racun, kosta je 2.25+4% u oba smera ako menjas iz evra i posle u evro.
U Raiffeisenu se i na 5000 dobija bolji kurs od zvanicnog, naravno u zavisnosti od trzista. U Procredit takodje. U ova dva slucaja bi kostalo mozda 2%, na preko 10.000 verovatno i manje, ako se pogodi dan.
Jen se ne moze ni u bankama naci kao kes, kamoli u menjacnicama za neku pristjnu sumu (>1000e vrednosti)
Dolar se vec moze naci u menjacnicama sigurno, i to je isplativije.
[ Braksi @ 01.12.2011. 00:07 ] @
nema potrebe niti je moguce izmenjati evro pre nego sto se dobiju zvanicna uputstva za slucaj da dodje do zamene evra. Ne treba izmisljati toplu vodu jer ljudi koji brinu o tome imaju puno puno vise od nas da spasavaju.
[ žutokljunac @ 01.12.2011. 08:20 ] @
Žestok napad Amerike na evro. Amerika koja ima mnogo bolesniju privredu i precenjen dolar, svim sredstvima napada Evropsku Uniju i njenu valutu. Mediji koji su u njenim rukama odrađuju posao. Na B92 pet puta dnevno imate članke kako evro propada, bla, bla. Svi mediji koji su u njihovim rukama planski stvaraju paniku.
Konačno neko ko ima isto mišljenje kao i ja. Dugo sam guglao, ali, ili sam pronašao potpuno neznanje kod učesnika rasprava, ili nezainteresovanost. Niko da kaže šta je posredi, i evo sinoć nađoh. Svaka čast za ovog gospodina. Konačno neko ko razume suštinu.

link na njegove tekstove : http://nkatic.wordpress.com/

Rat dolara i evra ( II deo)
Posted on 18/10/2011 | 10 komentar

Može li evro konkurisati dolaru

Uprkos činjenici da se konstelacija ekonomske moći drastično promenila od kraja Drugog svetskog rata, uprkos hroničnom slabljenju i čestim dolarskim krizama, nije bilo valute koja je mogla ugroziti neprikosnovenu poziciju dolara na svetskoj sceni. Koliko god bilo ugodno i unosno kontrolisati svetski monetarni sistem, status zemlje rezervne valute nosi i visoke rizike za njenog titulara. Jedina država koja je taj teret mogla da nosi bila je Amerika.

SAD su bile najveća ekonomska sila, najveća finansijska sila, najveća vojna sila i pri tome najotvorenija ekonomija – ne samo za robe, već neuporedivo važnije, za tokove kapitala. Na tržištu uvek ima dovoljno dolarskih hartija od vrednosti koje se mogu kupiti ili prodati brzo, bez zastoja i visokih troškova. Ova likvidnost dolarskih hartija od vrednosti je ogromna prednost koju investitori visoko cene.

Veliki prilivi ili odlivi kapitala, ili pak kontinuirane špekulativne transakcije mogu ugroziti stabilnost gotovo svake države. Moć stihije finansijskog tržišta ili povremene, organizovane napade na valutu, osetile su gotovo sve države u različitim periodima.

Velike promene u vrednosti valute (na bilo koju stranu) uvek imaju loše posledice po ekonomiju i destabilizuje finansijski sistem. Kada valuta naglo jača ugrožen je izvoz, a špekulativni kapital se sliva u finansijski sistem. Kada valuta naglo slabi, uvoz poskupljuje, dolazi do inflatornog pritiska usled rasta uvoznih cena, a kapital napušta zemlju. Države su tada primorane na velike korekcije kamatnih stopa, bez obzira na stanje u kome se ekonomija nalazi u tom trenutku. Još gore, ovakve promene dolaze iznenada, teško ih je predvideti, još teže amortizovati. Zbog svega ovoga, ni jedna od zemalja koje su po nekom kriterijum mogle pretendovati na status rezervne valute, niti je mogla, niti je želela da taj teret nosi.

Švajcarski franak, koji je tradicionalno jak i stabilan i koji je u periodima finansijskih kriza bio sigurno utočište ili zamena za zlato, gotovo da nikada nije prešao 2 odsto svetskih rezervi. Ekonomija Švajcarske je relativno veoma snažna, ali je apsolutno mala.

Moćna nemačka ekonomija, sa verovatno najkvalitetnijom centralnom bankom na svetu, dugo je zadržavala neke od oblika kapitalne kontrole. Udeo marke u svetskim rezervama je dostizao maksimalno 15 do 16 odsto, što je značajno ispod njene međunarodne reputacije.

Slično kao i Nemačka, i Japan je kapitalne tokove dugo držao pod kontrolom. Početak liberalizacije kapitalnih tokova označio je i početak žestokog posrtanja za Japan. Učešće jena u svetskim rezervama nije prelazilo 7 odsto ni u njegovim „najboljim godinama“.

Britanska funta, koja je svojevremeno vladala svetskim ekonomskim sistemom, pala je svojim učešćem u svetskim rezervama sa 20 odsto (tokom šezdesetih) na ispod 5 odsto.

Veliki i česti poremećaji na svetskom finansijskom tržištu zahtevaju koordinaciju monetarnih politika različitih država. To nije jednostavan niti lagan proces, jer su interesi država u takvim trenucima u pravilu suprotstavljeni. Amerika je, ponovo zbog svoje ukupne snage, bila u mogućnosti da ostale države ili nagovori ili prisili na saradnju, kad god je to bilo potrebno. Po logici stvari, ovo sporazumevanje je u pravilu reflektovalo interese SAD, i neretko je sprovođeno grubo i arogantno.

Kreiranje evra je kao svoj krajnji cilj imalo nepovratnu integraciju Evropske Unije, postupno harmonizovanje fiskalnih politika, ali i odbranu (ili izolaciju) od poremećaja koji su prečesto dolazili sa dolarske strane. Okončanjem Hladnog rata započeo je i period postepene emancipacije Zapadne Evrope, koja je bila već umorna od svoje inferiorne pozicije u odnosu na SAD. Stvaranje zajednička valuta je jedan od moćnih signala tog procesa.

Evro se u obliku fizičkog novca pojavio 1. januara 2002. godine. Istog tog dana, u intervjuu CNN-u, Romano Prodi, tadašnji Predsednik Evropske komisije izjavljuje da je evro politički, a ne ekonomski projekat. On predočava značaj i ulogu evra u kreiranju bi-polarnog sveta (sa dolarom i evrom na suprotnim polovima), uz nagoveštaj da je to tek početak, „antipasto“, onoga što sledi.

Uprkos svim evidentnim slabostima i kontroverzama, evrozona ima sve uslove da dolaru bude takmac. U njenom središtu je kvalitetna centralna banka koncipirana po nemačkom uzoru. Ekonomija EU je (zbirno) veća od američke, iako je BDP Evrozone nešto niži od američkog.

Uz sve ekonomske probleme, a ko ih nema, Evropa ima dobru i balansiranu privrednu strukturu, modernu ekonomiju i odličnu infrastrukturu, daleko bolju od američke. Vodeće evropske ekonomije ne zaostaju u produktivnosti (po času) za američkim takmacima. Potrošnja energije je neuporedivo racionalnija, odnos Evrope prema ekologiji, velikoj temi dvadesetprvog veka, mnogo je odgovorniji od američkog.

Evrozona kao celina, ima značajno manji budžetski deficit od SAD, kao i niži nivo javnog duga, uprkos ulaganjima u širu i humaniju socijalnu zaštitu od američke. Za razliku od SAD, evrozona ima i uravnotežen tekući bilans.

S druge strane, na američkoj strani su pored već ranije pomenutih prednosti, fleksibilnija ekonomska strukturu i izuzetan duh preduzetništva koji ne jenjava još od pionirskih vremena. SAD su i dalje lider u modernim tehnologijama.

Američka demografska struktura i trendovi su znatno bolji od evropskih. Nije bez značaja ni činjenica da je američko stanovništvo, bar do juče, iskazivalo manje zahteva prema državi od Evropljana, demonstrirajući veću samostalnost, prilagodljivost i otpornost na šokove.

Amerika ima samo jednu vladu, a ima i institucije koje su kroz period Hladnog rata naučile da svoje ciljeve, javne ili tajne, efikasno realizuju iza scene. To umnogome povećava verovatnoću da će američki uticaj biti jači od uticaja koji Brisel može imati – gde god to treba, pa i u nekim evropskim zemljama.

Nejasna pozicija Velike Britanije, ili „sedenje na ogradi“, kako je to De Gol nazivao, predstavlja krupnu slabost za EU. Eventualnim ulaskom u Evrozonu, Britanija bi u velikoj meri doprinela snazi i stabilnosti zone kao i jačanju evra.

Konačno, i možda najvažnije u ovom trenutku, ciljevi SAD su u punoj saglasnosti sa interesima finansijske oligarhije koja Evropu vidi kao prepreku širenju svoje moći. Svi kontrolni mehanizmi koje EU uvodi ili nagoveštava, velika su potencijalna opasnost i moćna oligarhija će se protiv toga boriti svim sredstvima i na sve načine. U ovom bloku su i najuticajniji svetski mediji koji su evro već proglasili propalim projektom i pišu mu nekrologe.

→ 10 komentara

Objavljeno pod Medjunarodna ekonomija
Rat dolara i evra (I deo)
Posted on 13/10/2011 | 26 komentar

Preterana privilegija i deficit bez suza

U pozadini svetske ekonomske krize nastavlja se tihi valutni rat dolara i evra. Iako rat nije zvanično objavljen, čini se da je bitka za uništenje Evrozone i evra, nemilosrdna. Ulozi su ogromni i ako evro opstane, ako preživi ovaj veliki test, dolar bi mogao polako sići sa pijadestala vodeće svetske rezervne valute, mogao bi izgubiti ekskluzivitet koji već dugo ima i postati samo jedna od važnijih valuta.

Potencijalni ekonomski, ali i politički gubici koje bi SAD pretrpele u ovom scenariju su gotovo nemerljivi. Status rezervne svetske valute daje ogromnu prednost njenom vlasniku. Tako gledano, bilo bi državno neodgovorno ako bi SAD propustile da ovu prednost zadrže što duže i po svaku cenu, pogotovo ako tu cena plaća neko drugi.

Specijalni status dolara je ustanovljen po okončanju Drugog svetskog rata i bio je odraz potrebe trenutka, ali i apsolutne ekonomske i političke dominacije SAD. Bruto domaći proizvod SAD je bio veći od BDP-a drugih velikih ekonomija zajedno, uključujući tu SSSR i Japan. Američka industrija je na sličan način dominirala svetom.

Dolar je postao sidro svetskog ekonomskog sistema i zamena za zlato. Bio je konvertibilan u zlato sa fiksnom vrednošću od 35 dolara za uncu zlata. Sve ostale valute su svoje paritete fiksirale prema dolaru.

Sistem koji počiva na jednoj nacionalnoj valuti, bez obzira kako moćna sila stajala iza te valute, dugoročno je neodrživ. Da bi svetski sistem funkcionisao na takvim osnovama, da bi bio likvidan, dolara mora biti u izobilju. Ali, da bi dolara bilo u izobilju, Amerika mora imati stalni i veliki deficit tekućeg bilansa.

Ovaj fenomen se u ekonomiji naziva „Trifinova dilema“, po ekonomisti Robertu Trifinu, koji je problem objasnio daleke 1947. godine. Kejnz je takođe uočio problem i ponudio drugačije rešenje za svetski monetarni sistem. SAD su bile previše moćne da bi odustale od rešenja koje joj davalo ogromnu prednost na svetskoj ekonomskoj sceni.

Početkom šezdesetih godina dolari u opticaju daleko prevazilaze američke zlatne rezerve na kojima je dolar nominalno počivao. Paritet dolara prema zlatu je neodrživ, i to postaje svima jasno. Trifinova dilema se ponovo aktuelizuje, ponajviše u analizama poznatog francuskog ekonomiste Žaka Rufa. Iz tog vremena potiču i kovanice koje su i danas aktuelne. Jednu je skovao tadašnji francuski ministar finansija Žiskar d’Esten, koji je poziciju dolara nazvao „prekomernom privilegijom“. Na istoj liniji, Ruf je pisao da samo Amerika može imati „deficit bez suza“. Tu prekomernu dolarsku privilegiju Putin danas, prilično nepoetski, naziva parazitizmom.

Od šezdesetih godina, kada je štampanje dolara uzelo maha a SAD polako počele da gube svoju ekonomsku nadmoć, dolar je, sa kratkim prekidima, u stanju permanentne krize ili pada. Kriza se prvo reflektovala raskidanjem veze sa zlatom 1971. godine, a potom i padom vrednosti dolara. Pad je šokantni i to se najbolje vidi u poređenju sa valutama koje su na sceni poslednjih 40 godina.

Ilustracije radi, za jedan dolar se 1970. godine moglo dobiti oko 4,3 švajcarska franka. Danas se za jedan dolar može dobiti oko 0,9 švajcarskih franka. Iste godine, dolar je vredeo oko 358 jena a danas vredi oko 77 jena.

Kako to da uprkos ogromnom padu dolara, američka ekonomija funkcioniše bez krupnih problema? Na čemu počiva ogromna privilegija dolara i kako to da SAD mogu imati hroničan dvostruki deficit (i tekućeg bilansa i budžeta), a da to ne boli?

Pad dolara (iako dramatičan), nema dramatične posledice po američku ekonomiju. Amerika se zadužuje u dolarima, kupuje robe od kojih se mnoge iskazuju u dolarima i u pravilu, sve što uvozi dolarima i plaća. Za druge zemlje bi pad vrednosti valute bio ogroman problem jer bi povećao dužnički teret za iznos depresijacije i doveo do ogromnog pritiska i na cene. Ameriku ovaj problem mnogo ne pogađa.

Cene nafte i sirovina na svetskom tržištu se iskazuju i plaćaju dolarima. Ogroman deo industrijskog izvoza azijskih zemalja, latinske Amerike ili Australije na primer, iskazan je i naplaćuje se (opet) u dolarima.

Oko polovine svih dužničkih hartija od vrednosti je nominovan u dolarima, a i najveći deo berzanskih i špekulativnih transakcija se realizuje u dolarima. (Čak su i nedavno izdate obveznice Srbije nominovane u dolarima, na primer.)

Međunarodna siva i crna ekonomija koje se uvek oslanjaju na gotovinski novac funkcionišu na dolaru – 75% novčanica od 100 dolara cirkulišu van teritorije SAD. Centralne banke oko 60% do 70% svojih rezervi drže u dolarima.

Država koja želi da kupi naftu ili neku drugu sirovinu, mora imati dolare na raspolaganju. Da bi te dolare dobila, država mora prodati robu ili usluge, dakle mora razmeniti realnu, tržišno verifikovanu vrednost za zelenu hartiju. Južna Koreja na primer, mora prodati računar za dolare, pa će njima kupiti naftu. Efektivno, Koreja je računar razmenila za naftu, dala je robu za robu, koristeći dolar samo kao sredstvo plaćanja.

SAD s druge strane, mogu kupiti naftu dajući za nju hartiju koja je ofarbana u zeleno i nosi dolarski znak, jer ta hartija treba svima. Nije neophodno da svoj računar ili neku drugu robu razmene za nju – američki proizvod je i zelena novčanica. Amerika zato ne mora previše brinuti ni o stanju svog izvoza ili tekućeg bilansa. Pri tome, ni američka centralna banka se ne mora sekirati da bi tako velika emisija dolara mogla izazvati inflatorni haos – dobar deo emitovanog novca cirkuliše van zemlje i nikada se neće vratiti u SAD.

Amerika se ne mora sekirati ni oko stanja svog budžetskog deficita – njega velikim delom i bez zastoja finansiraju stranci. Preko 50% američkih državnih hartija od vrednosti je u rukama stranaca. Veliki broj država koje imaju značajan suficit tekućeg bilansa (i po tom osnovu ogromne dolarske rezerve), ulažu svoje viškove u vrednosne papire američke države. Amerika, delimično i o trošku drugih, može finansirati i svoje ratove.

Ovakvo obilje dolara drži i američke kamatne stope na nižem nivou od onih u drugim zapadnim državama. Američki dužnici, bili oni država, privreda ili građani, imaju niže finansijske troškove nego konkurencija.

Američki tržišni akteri su uglavnom lišeni troškova valutne konverzije, ne moraju da strahuju od kursnih rizika, nemaju potrebu da se od njih štite niti da troše novac na takvu zaštitu.

Američka ekonomija je još uvek moćna, i naravno, ne živi samo od štampanja novca, ali je štampanja novca profitabilna dopunska aktivnost. Amerika živi mnogo bolje, i troši mnogo, mnogo više nego što bi to mogla da dolar nije rezervna valuta. Naravno, ništa ne traje doveka.

Slabljenje ekonomske moći Amerike i strahovit rast oba deficita, uspon Kine, emancipacija Evrope i pojava evra, zapretili su da ugroze specijalnu poziciju dolara. Ono što se na svetskoj sceni vidi, nije samo kriza evra, već i ogorčena borba za budućnost dolara.
[ Java Beograd @ 01.12.2011. 08:32 ] @
Izlgleda da je žutokljunac zaboravio da je sadašnja kriza u Evro zoni jednostavan zbir nekoliko dužničkih kriza zemalja koje koriste evro kao valutu.

Ne vidim kakve veze ima dolar i USA sa pohlepnom i nesposobnom grkčom vladom, sa alavim Berluskonijem i sa Španijom i Portugalijom koje su 'tele da budu bogate ko Švecka.

Doduše, stoji da USA imaju težnju da vladaju svetom ali to nema veze sa konkretnom krizom.
[ deerbeer @ 01.12.2011. 08:37 ] @
Ali stoji i dalje da su Goldman & Sachs zajedno sa Grcima lazirali finansijske izvestaje za EU. To je pocetak krize .
E sad da li su njihovi interesi a to je $$$ poklapa sa USA medjunarodnom monetarnom politikom to je vec pitanje za razmatranje .
[ Dexic @ 01.12.2011. 08:51 ] @
Ma, svi ce preci na dinar!
http://www.kamatica.com/vesti/...icdinar-jedina-rezerva-za-evro
:D

Precenjen dolar??? Evro kada je nastao, vredeo je ispod 1$. Kako je presao paritet i 1.2$ nikada se vise nije spustao ispod 1.2$.
Americi znaci jak dolar? Ajde molim te, seti se da se celokupna likvidnost stvara DOLAROM. Americi nimalo ne znaci da dolar bude jak, osim u slucaju uvoznickog lobija. A i njega boli uvo jer je najveci uvoz iz Kine, a juan ima fixiran kurs. To jedino gde Amerika zeli da dolar "oslabi", jer bi time Kina imala manje ;)
Pomenuo si naftu skoro? Ovih dana je bash objavljeno da je Amerika postala net-exporter nafte! Ne postoji nijedan dobar razlog za jak dolar.
[ Java Beograd @ 01.12.2011. 08:55 ] @
Citat:
deerbeer: Ali stoji i dalje da su Goldman & Sachs zajedno sa Grcima lazirali finansijske izvestaje za EU. To je pocetak krize .
Pa da ali nije ideja "Goldman & Sachs" da se ovi prezaduže i lažiraju poslovne izveštaje. Nisu "Goldman & Sachs" došli kod predsednika grčke vlade i rekli "Aj' se ti malo prezaduži a mi ćemo da lažiramo". Nego su se alavi Grci navikli na 'leba bez motike, pa kad su upali u čabar angažoviali profi agenciju da to sakrije za neko vreme. E sad, druga je priča što američka agencija "Goldman & Sachs" ume vešto da lažira knjige i ume da čuva tajnu. Ali sve u svemu, nema tu "rata dolara protiv eur", kriza je nastala zbog alavosti i želje da traje 'leba bez motike.
[ Odin D. @ 01.12.2011. 09:36 ] @
Ma jok.
Masoni, iluminati i onaj nesretni papo... u sadejstvu sa ostalim mracnim silama srbomrzcima.
Pravi razlog zasto Amerika hoce da unisti Evropu je taj sto su ponosni Srbi u njoj, a svi ovi drugi su samo kolateralna steta.
Nije slucajno sto su prvo pukli bas najveci srpski prijatelji u Evropi - braca Grci, kao upozorenje ostalima sta ce im se desiti
ako simpatisu Srbe.
Sledeci su na redu Italijani i Spanci - koji su sledeci po mentalitetu najblizi Srbima.
A onda ce udariti na Francuze i Njemce, jer i oni vole pojesti i popiti, a znaju ponesto i o smislu zivota, ne doduse koliko i Srbi - ali dovoljno da ih mrze.
Sve je to jasno ko' dan.
To nema veze sa time sto ovi propadaci vise trose nego sto proizvode, jer se pare mogu lako dostampavati, pa to ne moze biti razlog, jer je uvijek moguce nastampati koliko god se trosilo.
[ deerbeer @ 01.12.2011. 10:48 ] @
Citat:
Java Beograd: Pa da ali nije ideja "Goldman & Sachs" da se ovi prezaduže i lažiraju poslovne izveštaje. Nisu "Goldman & Sachs" došli kod predsednika grčke vlade i rekli "Aj' se ti malo prezaduži a mi ćemo da lažiramo". Nego su se alavi Grci navikli na 'leba bez motike, pa kad su upali u čabar angažoviali profi agenciju da to sakrije za neko vreme. E sad, druga je priča što američka agencija "Goldman & Sachs" ume vešto da lažira knjige i ume da čuva tajnu. Ali sve u svemu, nema tu "rata dolara protiv eur", kriza je nastala zbog alavosti i želje da traje 'leba bez motike.

Ma sve to stoji i sve je tacno sto kazes , elaborirano 1000 puta ovde na forumu, nego samo kazem da su im ovi pomogli u tome da jos vise trose nego sto mogu da zarade .
Mozda cifra ne bi bila 300 milijardi e nego mnogo manje .
Opet njihov interes je prevashodno $$$ koje su dobili od grka za uspesno laziranje a itekako su znali koje su posledice svega toga . Nisu ni oni toliko mutavi i naivni.
Ali i ne snose glavni deo krivice vec manji deo .
[ Braksi @ 01.12.2011. 14:49 ] @
Citat:
Pa da ali nije ideja "Goldman & Sachs" da se ovi prezaduže i lažiraju poslovne izveštaje. Nisu "Goldman & Sachs" došli kod predsednika grčke vlade i rekli "Aj' se ti malo prezaduži a mi ćemo da lažiramo". Nego su se alavi Grci navikli na 'leba bez motike, pa kad su upali u čabar angažoviali profi agenciju da to sakrije za neko vreme. E sad, druga je priča što američka agencija "Goldman & Sachs" ume vešto da lažira knjige i ume da čuva tajnu. Ali sve u svemu, nema tu "rata dolara protiv eur", kriza je nastala zbog alavosti i želje da traje 'leba bez motike.


svi su muljali i Nemci su znali da laziraju finansijske izvestaje poput neke banana republike. Uvodjenje evra je bila pre svega politicka odluka kao uostalom i sve uvek.
[ jandrino jato @ 01.12.2011. 15:59 ] @
kad uradi kriza nista ne vredi ni jedna valuta ni zlato ni srebro! vrede njive hrana voda oruzje lekovi nafta sve ostalo je totalni promasaj u slucaju kriznog ludila! mozete da pricate citirate mislite i mudrujete al onaj ko je na selu taj za krizu ne mari!
[ herzog @ 02.12.2011. 09:39 ] @
Citat:


Ma jok.
Masoni, iluminati i onaj nesretni papo... u sadejstvu sa ostalim mracnim silama srbomrzcima.
Pravi razlog zasto Amerika hoce da unisti Evropu je taj sto su ponosni Srbi u njoj, a svi ovi drugi su samo kolateralna steta.
Nije slucajno sto su prvo pukli bas najveci srpski prijatelji u Evropi - braca Grci, kao upozorenje ostalima sta ce im se desiti
ako simpatisu Srbe.
Sledeci su na redu Italijani i Spanci - koji su sledeci po mentalitetu najblizi Srbima.
A onda ce udariti na Francuze i Njemce, jer i oni vole pojesti i popiti, a znaju ponesto i o smislu zivota, ne doduse koliko i Srbi - ali dovoljno da ih mrze.
Sve je to jasno ko' dan.
To nema veze sa time sto ovi propadaci vise trose nego sto proizvode, jer se pare mogu lako dostampavati, pa to ne moze biti razlog, jer je uvijek moguce nastampati koliko god se trosilo.Pa pazi, pod 1) ne razumem ove vec stereotipske srbomrzacke recenice koje isijavas, jer koliko vidim jos uvek pricas srpski.
2) Bugarska, Italija, itd su sve zemlje koje su odjebale Nemacku u vreme kada je gubila WWII... Ja to jos uvek vidim kao slucajnost, a mozda i nije[Ovu poruku je menjao herzog dana 02.12.2011. u 11:31 GMT+1]
[ Odin D. @ 02.12.2011. 10:35 ] @
Citat:
herzog: Pa pazi, pod 1) ne razumem

U tome je problem.
[ DrFill2Good @ 02.12.2011. 12:21 ] @
Citat:
herzog: Pa pazi, pod 1) ne razumem ove vec stereotipske srbomrzacke recenice koje isijavas, jer koliko vidim jos uvek pricas srpski.

Pa normalno da ne razumes, takve mentalne visine dostupne su samo odabranima.
[ JankoNIS @ 02.12.2011. 13:57 ] @
Mozda je i bilo ali nisam citao. Voleo bih da mi neko pojasni kako je moguce da "svi jure da zamene evro u neku drugu valutu" a njemu vrednost zakucana na 104 dinara. Ako je vec tolika ponuda, trebalo bi i vrednost da mu padne. Ili ne?
[ Dexic @ 02.12.2011. 14:03 ] @
Problem je sto prodaja evra ne znaci i kupovina dinara - naprotiv, i dinari i evri se prodaju za druge valute.
[ herzog @ 02.12.2011. 14:07 ] @
Vaso , zasto si napisao "češ" , jel treba da te se pocese, di te svrbi?

[ Ivan Dimkovic @ 04.12.2011. 10:24 ] @
Elem...

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16016131

Citat:

Jacques Delors: Euro was flawed from beginning

One of the main architects of the single European currency, Jacques Delors, has said the eurozone was flawed from the beginning.

He told Britain's Daily Telegraph that the lack of central powers to co-ordinate economic policies allowed some members to run up unsustainable debt.

As head of the European Commission from 1985 to 1995, he played a key role in the process that launched the euro.


Ehehehe.... imam neki osecaj da, kako sve veci broj gospode iza EURO projekta ranih 90-tih bude isao u penziju, da cemo cuti sve vise i vise pikantnih detalja (koji su i ovako i onako mogli biti nasluceni).

Bas kao sto je svako znao da je Brisel ekipa odlucila da sedi na usima, kako bi sto pre napravili svoju malu monetarnu uniju. Na zalost, odlucili su da ne cuju i neke vrlo bitne stvari, kao sto je recimo primedba da bez fiskalne unije nema nikakvog smisla praviti monetarnu.

A evo sad cujemo to i iz "prve ruke" - pa se to vise ne moze zvati spekulacijom.
[ dejanet @ 04.12.2011. 10:33 ] @
Da, ali kako bi onda najbolje plate, kvalitet zivota, najduzi zivotni vek,kao i najbolji fudbal bio u Italiji, Spaniji i Grckoj..

molto bene..