[ developer10 @ 25.10.2011. 21:38 ] @
Postovanje,

Pokrenuo sam ovu temu jer bih želio da na njoj raspravljamo isključivo o ZF2 (trenutno je izbačena tek ZF2.0.0beta1 verzija ali bilo bi dobro da ovakav naslov teme ostane i da se ne prebacuje zbog toga što će ZF2 relativno brzo izaći iz bete).

Dakle, kakvi su vaši utisci o ZF2?

Ja lično poznajem samo osnove ZF-a (korisnik sam Codeigniter-a) ali sam se u prošlim mjesecima u više navrata laćao ZF-a a zatim ostavljao jer sam očekivao izlazak ZF2. Smetali su mi brojne kritike na performanse ZF-a a kako je bilo najavljeno, dvica donosi poboljšanja na tom polju.

Meni, kao laiku za ZF, dvica izgleda dosta jednostavnije jer nema više onih glupavih underscore-a koji odražavaju strukturu direktorija (sada je tu namespace). Zatim, pročitao sam da je MVC potpuno prerađen, kao i moduli.

Ono što mi nije potpuno jasno jeste Dependency Injection (DI) komponenta a pogotovo ne Dependency Injection Container (DIC). Polako slažem kockice i nadam se da ću vrlo brzo biti u mogućnosti da neki jednostavniji projekat preradim u ZF2.


Za kraj ovog uvodnog posta, jedno konkretno pitanje: Da li su instalacija i inicijalno pokretanje isti kao i za jedinicu?
[ MitraX @ 07.11.2012. 14:39 ] @
Tema jeste pokrenuta pre godinu dana, ali posto je stabilna verzija ZF2 nedavno izasala evo i nekih odgovora sa moje strane:

Citat:
Dakle, kakvi su vaši utisci o ZF2?


Mnogo bolji od ZF1; koji je, uzgred, bio toliko bolan da se nisam usidjivao da ga koristim za skoro ni jedan projekat sto se pokazalo opravdanim posto je ZF2 skoro potpuno izmenjen. Dokumentacija je i dalje ocajno losa bez skoro ni jednog jedinog primera iz realnog zivota. Jeste nova verzija tek nedavno objavljena, ali s obzirom da ZF1 je bio katastrofalno lose dokumentovan do samog fijaska, ne verujem da ce se ovde nesto izmeniti.

Citat:
Smetali su mi brojne kritike na performanse ZF-a a kako je bilo najavljeno, dvica donosi poboljšanja na tom polju.


Nisam jos testirao performanse, niti nasao na netu bilo sta slicno. Dakle, govorim o stabilnoj verziji ZF2, ne o beta i RC verzijama koje su bile kritikovane. Poboljsanja se ocekuju posto ZF2 ne inicijalizuje sve odmah nakon ucitavanja, vec po potrebi.

Citat:
Za kraj ovog uvodnog posta, jedno konkretno pitanje: Da li su instalacija i inicijalno pokretanje isti kao i za jedinicu?


Kompletno drugacije (skoro kao i sve ostalo). Ne postoji mogucnost kreiranja aplikacije iz komandne linije, ali postoji pocetna aplikacija koja se moze koristiti kao start projekat. Zove se Skeleton Application i mozes je naci na https://github.com/zendframework/ZendSkeletonApplication, a da bih olaksao kreiranje modula od pocetka kreirao sam alat ZF2 Code Generator.
[ veniger @ 13.01.2013. 16:08 ] @
Pozdrav svima,

čini mi se da bi ova tema mogla da razreši i moju dilemu.

Naime učim PHP nekih godinu i po dana, prilično mi se
razbistrilo u proceduralnom načinu rada.Trenutno učim rad
u OO i MVC okruženju. Teško da mogu objasniti zašto,
ali sam se nekako odlučio da radim u ZendFW,
pa vas molim za savet oko sledećih stvari:

1.) da li prvo učiti verziju 1, za koju sam našao nešto literature,
pa tek onda preći na verziju 2 ili

2.) odmah "navaliti" na zfw2 za koju za sada ne nalazim knjigu
ili tutorijale sem onih na njihovom sajtu.

Unapred zahvalan,
Mihajlo
Sombor.


[ MitraX @ 13.01.2013. 16:29 ] @
Citat:
veniger: Pozdrav svima,
1.) da li prvo učiti verziju 1, za koju sam našao nešto literature,
pa tek onda preći na verziju 2 ili

2.) odmah "navaliti" na zfw2 za koju za sada ne nalazim knjigu
ili tutorijale sem onih na njihovom sajtu.


Moj savet: definitivno 2., odmah krenuti sa ZF2.

Razlog: ZF1 i ZF2 nemaju bas mnogo dodirnih tacaka. Mislim prvenstveno na MVC deo koji je odradjen kompletno iz pocetka i prateci neke druge principe.

Naravno, mozes procitati tu literaturu koju imas za ZF1 da bi dobio sliku koji se paterni uopste koriste i kako funkcionisu (ukoliko nemas iskustva sa MVC, Active Records, Data Mappers, DI i sl.)

Dok ne izadje neka knjiga (Rob Allen priprema Zend Framework 2 in Action), mogu ti posluziti resursi koje sam i sam koristio:

http://zend-framework-community.634137.n4.nabble.com/
http://www.zendqas.com
http://framework.zend.com/manual/2.0/en/index.html

Srecno (trebace ti ;)
[ veniger @ 14.01.2013. 19:41 ] @
Hvala na odgovoru i linkovima, posebno na Zendqas-u.

To oko sreće sam već na početku ukapirao :-)

Čini mi se da sam CodeIgniter malo lakše shvatao,
ali imam dovoljno upornosti i za ZF.

Pozdrav.
[ whitie2004 @ 16.01.2013. 11:36 ] @
Definitivno se ne sme staviti u ili-ili relaciju. Kod zenda moras znati i jedno i drugo. A takodje, ZF1 definitivno ne shvatati kao jedan entitet ....

Kod njih ne vazi Borino 'uzmes kvalitet, odbacis skart'. Oni sve ostave kao mogucnost a ti vidi sta ces da koristis. Ako neznas sta se i kako ranije koristilo, kako su se zaobilazili i resavali problemi ... tesko ce da izaberes. Moras shvatiti zasto je Magento kraj svega toga ponudjenog izmislio neku svoju budževinu, i onda Magento2 razvija sa 1.11 i nekom najnovijom - novom budzevinom ...

A i bezveze je da u referencu stavis da se razumes u ZF - ta.i.ta verzija ....