[ shpiki @ 30.10.2011. 09:57 ] @
Imam Iskrin alternator iz AAN serije (podaci dole u prilogu), pregledao sam diode (sve ispravne), uzeo novi regler ali on i dalje "ne puni"...
Jedini problem mi je sto ovaj (za razliku od stojdzinog) ima jos i W izvod, ali ne znam gde njega da odvedem... Ima dole u podacima i "connection diagram" ali s obzirom da se ne bavim energetikom nije mi jasno gde njega da povezem...

Molim za pomoc. Hvala unapred.
[ petropetro @ 30.10.2011. 11:53 ] @
koliko ja znam, W izvod ti sluzi za elektronski obrtomjer i nema utjecaj na punjenje, znaci nemoras ga nigdje spajati. Koje sve izvode imas na alternatoru? na ovom tvom pdf-u imaju dva modela?

-jesi provjerio stator, rotor, stator zna biti u kratkom spoju izmedju zavoja?
- jesi spojio kontrolnu sijalicu (2-3wata) bez nje vecina alternatora ne moze poceti puniti?
[ shpiki @ 30.10.2011. 12:08 ] @
Od izvoda imam D+, B+ i W, za W nisam znao sta znaci. Sijalicu sam vezao, rotor i stator proverio i sve je u redu...
Sema veze je za "monofunction regulator".

Hvala na odgovoru, sacekacu jos nekog sa savetom. Pozdrav.
[ yt3mm @ 30.10.2011. 12:18 ] @
Kod mene na floridi je taj izvod (W) isao na karburator, na neku diznu.
Pozzz.
[ Darko Zivkovic @ 30.10.2011. 14:50 ] @
Na ploci sa diodama imas pored 6 velikih ispravljackih i 3 male pobudne i jesi li njih proverio?
Jesi li proverio cetkice reglera kako nalezu na prstenove rotora jer ako je ukopan i napravio kanal onda to moze praviti problem i kako si proverio stator i rotor ??
[ Darko Zivkovic @ 30.10.2011. 14:55 ] @
Citat:
yt3mm: Kod mene na floridi je taj izvod (W) isao na karburator, na neku diznu.
Pozzz.

Vozim i ja floridu ali ne ide na karburator na diznu 100% , makar kod mene ne ide
[ todorl @ 30.10.2011. 15:43 ] @
Pozdrav!

Shema je na brzinu iscrtana. Ovako se vezuje regler. Ako si sve proverio upali motor i na karatko prespoj B+ i D+ na alternatoru, tj ili prespoj sijalicu za prvu pobudu, ili spolja dovedi na D+, tzv prvo namagnetisanje rotora. Ili ako imas tzv "slepi regler" koji nema elektroniku ali mozes da pristupis spolja izvodima od cetkica, pa na njih dovedes +12V. Sve ovo radi ako si prvo sve proverio da li je ispravno. Ako ne pocne da puni menjaj regler, ima ih mnogo novih a neispravnih. Kod mnogih se zahteva tacna snaga sijalice za pobudu, tj kontrolu, obicno je je +12V (ili +24V) a snage 0,5-3W.

Todor
[ shpiki @ 30.10.2011. 20:49 ] @
@Darko Zivkovic
proverio sve diode, ispravljacke pise da su neke Zener (?) a pobudne su 1n5404 (ja ih zamenio sa 1n5408).

Regler je kupljen nov, Iskra®, nadam se da nije do njega...
Sto se rotora tice, jeste ukopan ali cetkice dohvataju prstenove tako da mislim da ni to nije problem.
Nisam jedino probao to sam "cimanjem" reglera, spajanjem na kratko, probacu sutra.

Hvala svima na odgovoru, sutra prenosim "utiske".

Pozdrav.
[ bojanst @ 30.10.2011. 21:38 ] @
Mozda je Darko mislio reci kad je rekao ukopan, da su prstenovi osteceni?
[ Electronique Terminator @ 30.10.2011. 21:57 ] @
shpiki.
Od 9 (6+3) dioda na ploći alternatora
nema ni jedna Zenerka--sve su ispravljačke.

Ako je sve ispravno onda alternatoru nedostaje:

-remanentni (zaostali) magnetizam da bi proces punjenja i regulacije napona uopšte započeo.

Koju oznaku nose glavne ispravljačke diode (onih 6 komada) ?
[ zivadin_despot @ 30.10.2011. 22:12 ] @
Aj izmeri otpor na kontaktima pobude, a onda izmeri i otpor na samim prstenovima rotora... Jer meni je jednom to pravilo problem (ostecene cetkice koje ne nalezu dobro), jer pad napona na cetkicama je oko 2V, ako ona bar malo odstupaju od prstena moze doci do veceg pada napona, a onda nemas dovoljnu pobudu.
Srecno
[ Darko Zivkovic @ 30.10.2011. 22:43 ] @
Citat:
bojanst: Mozda je Darko mislio reci kad je rekao ukopan, da su prstenovi osteceni?

Da na to sam upravo i mislio , obavezno poravnati prstenove kod nekog na strugu da cetkice sto bolje nalezu jer moze biti da je upravo bas u tome problem pogotovu ako su glanc nove ba jos nisu dobile radijus na dodirnoj povrsini
[ Electronique Terminator @ 30.10.2011. 23:16 ] @
zivadin_despot,

Kako misliš da je:
Citat:
zivadin_despot:pad napona na cetkicama je oko 2V

Ako je to tačno onda uz veliku struju (koja tu ume da teće) i pad napona od 2V:

-To bi trebalo da se zapali !
[ shpiki @ 30.10.2011. 23:19 ] @
roberte, opet trcis pred rudu:

poslenji put kad sam gledao semu ovo su bile Zener diode, a to sam potvrdio i u podacima koje sam okacio u prvom postu... znaci JESU Zener diode, oznaka - ne znam, a u podacima pise samo press fit Zener diode, na samom alternatoru se ne vide oznake (da li zbog toga sto su "na nezgodnom mestu" ili su se jednostavno izbrisale).

@Darko Zivkovic
jesu osteceni prstenovi ali ne toliko da cetkice ne mogu da "nalegnu", ostecenje se oseca pod prstom, nije ukopan kanal reda mm...

Ako ne pomogne ovo za razmagnetisanjem i ostala cudesa, poslusacu zivadin_despot za merenje otpora, i sutra javim rezultate.

Hvala jos jednom svima.
Pozdrav.
[ Darko Zivkovic @ 30.10.2011. 23:57 ] @
Koje bre zener diode u alternatoru aman to su obicne press fit ispravljacke od KZY 35A/70V i 50A su obicno BY 50 (51) to sto si citao ne znam koliko je validno jer sam ih zamenio tonu i imao original zalihu jedno vreme i nijedna nije bila ''zener'' !! Sada obicno nailazim na jeftiniju varijantu tipa ''bosh'' 50A http://www.proelectronic.rs/DI...TODA-DIODA-50A-KATODA-9230.htm
i mogu reci da su extra s obzirom na cenu mada sam sada video da imaju i alternatorsku No name izgleda http://www.proelectronic.rs/AL...ODA-DIODAzaALTERNATOR-3491.htm koje sam inace imao i ja jedno vreme samo jace za 10A od ovih to jest 35A ,a ove su 25A.
[ shpiki @ 31.10.2011. 00:40 ] @
Hoces da kazes da Iskra siri dezinformacije u vezi koriscenih komponenti? Vrlo smelo...
Elem, recimo da nisu Zener (sto ne menja stvar) i recimo da si procitao ono sto sam okacio u prvom postu (u sta ne verujem), da li ima neke veze koje su i kakve te diode ako uzmemo u obzir da su ispravne? Da li su ili nisu Zenerke ne menja stvar bitno, problem i dalje postoji.
[ Darko Zivkovic @ 31.10.2011. 00:50 ] @
na koji automobil si ga montirao i kako utvrdio da nece da puni ,ako si vrsio simulaciju na probnom stolu kako si to radio ??
kako si povezao D+ inace ? Nemoguce da nece da puni ako je sve novo i ispravno nesto nisi uradio kako treba !!
[ Darko Zivkovic @ 31.10.2011. 01:04 ] @
Code:
R e c t i f i e r
Sandwi ch  cons t ruc t ion of   the  rec t i f ier  wi th pres s   f i t
Zener  diodes  prov ides   for   low  temperatures  of   the
rec t i f ier  diodes ,  high  res i s tance  to  v ibrat ions  and
protec t ion of   loads  on  the  vehi c le agains t  al ter nator
over vol tages .  The  ins tal lat ion of   the  rec t i f ier  on  the
outer   s ide of   the  rear  end bracket  ensures   f lex ible
ar rangement  of  al l   t ypes  of   terminal s .

Citat:
recimo da si procitao ono sto sam okacio u prvom postu (u sta ne verujem)

procitao sam ne brini ali me je ovo bunilo u vezi zenerki pre svega ali ajde ako tako tvrde da im verujemo !!
[ lnick @ 31.10.2011. 07:04 ] @
Postoji mogucnost,da nema remanentnog magnetizma na rotoru..ako si sigurn da je sve ispravno i ispravno spojeno,iniciranje punjenja mozes izvesti sa kratkotrajnim spajanjem sijalice za pobudu.

pozdrav
[ zivadin_despot @ 31.10.2011. 10:53 ] @
Electronique Terminator ne znam da li ce se zapaliti ali pad napona na grafitnim cetkicama je oko 1.5-2V. Pobuda na alternatoru je reda 2-3A, s'toga nije ni veliko grejanje... Pozdrav
[ Darko Zivkovic @ 31.10.2011. 14:03 ] @
Ma nije to Electronique Terminator vec je Electronique Predator samo se tako maskirao
[ shpiki @ 31.10.2011. 17:11 ] @
Obecao sam da cu se javiti:
Prvo bih zeleo da se izvinem svima, problem je ipak bio u pobudnim diodama, iako su kupljene nove verovatno je jedna (ili vise) bila falicna, probila na ploci i zato alt. nije ni punio. Probao sma sve sto ste predlagali, ali nista nije resilo problem... Danas sam opet sve "raskupusio", pregledao i zamenio sve tri pobudne diode (za "svaki slucaj") i alt. sada puni bez problema... Znaci nije ni do remanentnog magnetizma, ni do cetkica vec do pobudnih dioda verovatno made in PRC...

Jos jednom hvala svima sto ste pomogli. Pozdrav.
[ Darko Zivkovic @ 31.10.2011. 17:22 ] @
pa reko ti ja da pored 6 ispravljackih imas i 3 pobudne u mom prvom postu , da ne ispadne sada se qurc... ali je tako ahahahaha .
Pozdrav i super ako je proradio
P.S nemas razloga da se ikome izvinjavas
[ Electronique Terminator @ 01.11.2011. 08:02 ] @
@shpiki

-Jako mi je drago da Si rešio Problem !

...al' se uopšte,ali baš-baš uopšte nisam nadao ovakvom jednom Tvom komentaru "u sred Teme" :

Citat:
shpiki: roberte, opet trcis pred rudu !

Ti nisi ovde "Od juče" i shodno tome,
-Ništa nisam komentarisao,

Samo pomislih: -To je možda iz "Afekta,Adrenalina ili " Ko-zna-čega ",

Ipak:

-"Trčati pred Rudu"_____Može samo Stoka namenjena za to.

Ovaj Robert,
-što je pokušao da Ti pomogne,___nema 4-Noge (na Tvoju žalos')
i misli da nije stoka !--(bez obzira na retke i "loše opisane"/neprimerene Komentare).

Uz SVU toleranciju ipak mi je jako drago da Si rešio muku oko Alternatora.

Veliki POZDRAV shpiki
Živ Bio !

[ Darko Zivkovic @ 01.11.2011. 08:06 ] @
Roberte oce on to , nije mu prvi put
[ Electronique Terminator @ 01.11.2011. 08:17 ] @
Darko,
Nisam to uzeo kao zlonamerno ali možda:

-Bi trebalo malko više da "povezemo" računa kako se nekome obraćamo.
(i na prvu i na 2. i na III-Loptu )

Valja Se,
-Ipak je Lepše s' Kulturom !

...ako se slažeš ?
[ Darko Zivkovic @ 01.11.2011. 12:02 ] @
Ne bas u potpunosti jer sve ima svoju granicu ,a pogotovu kada neke ''bakterije ,paraziti '' ovde na forumu pokusavaju da se qurc.. na bilo koji nacin onda jednostvano se ja makar oprastam sa kulturom i svodim je na nivou ''amebe'' , sto su inace i prokomentarisali . Veruj mi da ne mogu vise imati zivaca za ljude za njihove savete i komentare pogotovu kada dodje i zatrazi pomoc ,a onda ti govori kako treba da bude , kako je sve to u redu i on je nepogresiv ,a ipak dosao
''dopuzio'' da kazem da zatrazi pomoc . Ne govorim ovo za ljude sa foruma ali se istrci po neko da ne imenijem , recimo pre neki dan doneo covek veliki trofazni grecov most , 6 dioda u pitanju inace i trebaju mu par komada izgorele gde on od ulaza pocinje da mi govori kako to funkcionise ,a inace je auto limar ili bravar i trazio mi diode za napon .Posle nekog vremena njegovog objasnjavanja da je pola greca zaduzeno za struju i da mu je to u redu ali mu fali malo napon jer su izgorele kako kaze bas te koje to regulisu citiram , ja mu pokazao iste te koje naravno posedujem i odbio da mu ih dam to jest prodam jer ove sto ja imam kazem mu da nisu za tu namenu koja mu treba i da su one za klasican grec gde je on poludeo kako mi mladji ne znamo nista , nismo dobre skole zavrsili , placali da prodjemo kroz skolu i brdo uvreda jos na sta sam ga ja zamolio da izadje iz dvorista i radnje i da ne zelim vise da ga vidim jer moze da bude pogubno za njega i sasvim kulturno sam to izveo inace . On je na kraju poceo da psuje posto mu nisam dao te diode i kasnije je pricao svima kako sam ga prevario navodno , kako ne znam svoj posao ,pametujem itd, i kako ostati normalan kada svakodnevno to trpis manje vise de reci mi ,a da me ne iznerviras ??
pazi ja se ne slazem sa izrekom za razliku od tebe verovatno (sto je i lepo sa tvoje strane)
''ko tebe kamenom ti njega pogacom '' ja sam vise za
''ko tebe kamenom ti njaga sa dva ali poveca da zaboli '' pa nek me tuzi posle
Pozdrav.
[ Electronique Terminator @ 01.11.2011. 12:40 ] @
Darko,Darko,---polako,

U pravu Si za ceo taj nastup "Gradjana",
I SVI misle da su " Posisali Pamet Celog SVETA ",

Drag Si TI " IGRAČ" -ovde,,ali:

NE Možeš i NE smeš da na Prvu Loptu "NAPUŠIŠ" nekog ko nešto negoduje ili pita,,,

-MORAŠ imati Š L I F A za valjani odgovor,
-Moraš imati tolerancije prema postavljaču pitanja (ko zna iz koje ZONE ON dolazi? )
-Moraš imati dovoljan nivo Tolerancije--da ne bi "pucao na prvu Loptu"
-Moraš imati "širinu" -Prihvačanja Razno-Raznih-Pitanja,-
-To se zove : E M P A T I J A !!!

...makar sve OVO moraš da imaš da NE "napušavaš" ---Sagovornika,

Prihvati BAREM DEO ovog,napisanog,
Valja SE,____Biće svima lakše,

Darko ,,,,Ziv Bio!!!

[ Darko Zivkovic @ 01.11.2011. 14:12 ] @
E Roberte sada si me opasno iznervirao !!!!!
Za kaznu svinjaska rebarca na skaru da bacis i da spremis ljutu domacu i pivce da oladis da se iskupis za ovo , jes cuo ??!!
Puno pozdrava za tebe .
Ocu ja sve ovo al ne mogu ahahahahah.