[ pisac @ 30.10.2011. 19:41 ] @
Kineski Drembox 500s je spojen na Optiboxov DiseqC H-H motor. Problem je sledeći:

Transponder Scan uopšte ne čeka da se motor postavi na poziciju satelita, već odmah kreće menjanje frekvencija. Ova slika na kojoj piše "waiting for tuner lock... please wait" stalno menja transpondere i ništa ne čeka. Kod nekih satelita sa manjim brojem frekvencija skeniranje se završi i pre nego što motor uopšte dođe na poziciju.

Drugi problem je u tome što i tokom samog skena, kada je motor već na pozicij, zna da se desi da motor krene do 5 stepeni na jednu stranu i odmah se vrati, dok naravno skeniranje menja frekvencije i ništa ne čeka.

Tako da mi ovakav Transponder Scan deluje vrlo neupotrebljiv

[ pisac @ 30.10.2011. 20:32 ] @
Dodatak:

U "Motor Config"-u je uključeno "Use Goto XX function", i podešena paralela i meridijan.
Međutim, u prozoru za pokretanje motora ne radi funkcija "drive to satellite", koja umesto na satelit ode negde na nulu, i pri svakom pokretanju na bilo koji satelit samo krene kratko 2 stepena na zapad i vrati se. Ostale funkcije rade.Dotično kretanje do satelita radi kada se radi Transponder Scan, ali sa problemima koje sam pomenuo u prethodnom postu. Pri tome tokom stajanja poziciji satelita nekada na motoru lampice pokazuju samo "halt" a nekada "halt + gotoXX".

Ima li leka ovoj bolesti? Da li je nekompatibilnost između motora i drimboxa, da li se može rešiti menjanjem softvera, ili...?
[ tale50 @ 30.10.2011. 21:41 ] @
Probaj menjaj softwer,ne znam koji imas ali ubaci sa DreamUp Gemini 4.7
[ Sava @ 31.10.2011. 09:30 ] @
Nisam se bavio scan funkcijom na taj način pa ne mogu direktno da ti odgovorim, ali igrao sam se sa dosta imagea i mnogi imaju problem u komunikaciji sa DISEQ motorima. Već duže vremena koristim image Evolution 2.5/2.7 na dva receivera i koristim gotox funkciju bez ikakvih problema. Doduše kada scaniram kanale to radim na satelitu na koji mi je trenutno okrenuta antena.
[ raikkonen @ 31.10.2011. 10:04 ] @
Pokusaj da rucno podesis pozicije satelita, a ne da koristis USALS. Za koriscenje USALS potrebno je da pokretni sistem bude savrseno montiran i da imas Brand Name satelitski tanjir. Rucnim podesavanjem pozicija satelita dobija se jaci signal. Pokusaj da podesis nekoliko satelita rucno, pa proveri da li dobijas bolje rezultate na tim satelitima.
[ commando @ 31.10.2011. 15:18 ] @
Gemini_0470_DM500_max_var je extra za dm500 klonove
[ mserifov @ 31.10.2011. 17:21 ] @
Drugar ovako da krenem. Ta antena mora biti sa tim motorom kad je na nuli, naštimana na eutel sat. To ti je nulti satelit. Onda ti taj DM500S flashni (ubaci ) Gemini Project 4,7. Ubaci onda preko daljinskog zadnju dona ili predrag listu mislim da ti ne treba vise od 19,16,13 i 1W to ja stavljam sebi i zadovaljan.

Sa ovim ne moras nista da sekniras i da se mucis sa time. Ako motor stavis na go to X nadi samo kordinate svoje kuce na google earth šibni u ona polja. I to bi trebalo da radi.
[ zmej @ 31.10.2011. 18:06 ] @
Za Srbiju je vrh Klarkove putanje mislim astra 19 , moj savet je da proveri max limit diseq motora i da to podesi, jer sam shvatio da mrda antenu samo na dva tri stepene levo, tj istok, ili desno zapad.
[ raikkonen @ 31.10.2011. 20:46 ] @
Da, za Srbiju je referentni satelit Astra 19.2E, a ne Eutelsat 16E.
[ mserifov @ 01.11.2011. 06:47 ] @
Ako će mo tako precizno onda prema dishpointer.com iz novog sad-a 20E arab sat je na pravoj nuli.

Ali to ne mjenja moju priču šta treba uraditi štimaj na 19 nulu to je još i lakše i ostalo samo po ubacuj ako sam napisao.
[ Sava @ 01.11.2011. 09:45 ] @
Citat:
commando: Gemini_0470_DM500_max_var je extra za dm500 klonove
Sa svim verzijama Geminia uključujući i navedenu imam isti problem, a to je neokretanje na neke satelite. Meni je sistem dobro podešen i koristim GotoX funkciju, ali kod Gemini imagea ako počnem od 19 E pa pokušam recimo na 16 E on neće da okrena. Okreće do nekih satelita na obe strane, ali recimo da 16, 39, 42 E i 4, 5, 12.5 W neće. Za razliku od njih Evolution sve satelite koje koristim (od 42 E do 12.5 W) nalazi besprekorno.
[ commando @ 01.11.2011. 09:52 ] @
Pa koristi evolution onda, Ili ti to ne umes da podesis kroz gemini.
[ commando @ 01.11.2011. 10:49 ] @
Prvo na daljincu stisnemo na menu

Sada moramo odabrati setup i stisnemo OKSada odaberemo Service Searchingi stisnemo na OK pa ponovno OK i dobijemo sliku gde odaberemo Satellite Configurationzatim ponovno ok gde dobijemo slikuako piše single satelite ili nešto drugo moramo staviti na many satelites via DiSEqC Rotorstisnemo na OKjoš stisnemo na SAVE i sada je konfiguracija gotova

Sada moramo naći service searching Motor setupstisnemo na OKsada moramo odčekirat Use goto XX Function sada ćemo dobit sledeće sliku:sada još stisnemo na daljincu plavo dugme (next page)Sada ćemo objasniti za satelit HotBird 13°E za ostale satelite je isto samo se pozicja razlikuje mora biti 1,2,3,4,5...... za svaki satelit različito satelite smo odabrali hotBird2/6/7A/8 (13.0E) pod transponder odaberemo najači sa tog satelita a pod Direction se nalaze komande za levo ide na Istok a desno motor se kreće prema zapadu to radimo pomoću navigacionih tastera na daljincu levo/desno kada nađemo satelit Hotbird sa najjačim signalom pojavi se sledeća slika:kada smo pronašli satelit HotBird stisnemo na daljincu zelenu tipku (save) dobijemo:gdje sada u Store location upišemo
1
to je taj broj
koji moramo mjenjati za svaki satelit da bude različit
i stisnemo na
store zelena tipka
na daljincu

Kada smo ovo napravili za svaki satelit pojedinačno dobićemo ovu sliku u Motor Setup-uEto nije komplikovano... Preuzeto sa wordsattv uz odredjene korekcije.

[Ovu poruku je menjao commando dana 01.11.2011. u 22:34 GMT+1]
[ Sava @ 01.11.2011. 16:53 ] @
Citat:
commando: Pa koristi evolution onda, Ili ti to ne umes da podesis kroz gemini.
Ako si se meni obratio odgovor je naravno da koristim Evolution! Moguće je da ne umem, objasni mi kako treba.

Koliko ja znam ovo što si niže prikazao je manuelno nalaženje satelita, a ja sam govorio o gotox uključenoj funkciji. Tada se u long i lat unesu precizni podaci za sopstvenu lokaciju (pronađemo recimao na www.heavens-above.com) i sve radi bez ikakavih problema. U Gemini softwareu moram neke satelite da tražim ručno, a kako to u Evolution nije potrebno smatram Gemini slabijim alatom.
[ commando @ 01.11.2011. 17:34 ] @
Ima i u gemini goto s tim da treba znati kao sto rekoh. Ispade da evolution bolji a mladji je od geminija mozda je i ply bolji po tebi ali gemini ima podrsku za sve ako znas da ga podesis uostalom imas tutore tamo.
[ Sava @ 01.11.2011. 17:46 ] @
Citat:
commando: Ima i u gemini goto s tim da treba znati kao sto rekoh. Ispade da evolution bolji a mladji je od geminija mozda je i ply bolji po tebi ali gemini ima podrsku za sve ako znas da ga podesis uostalom imas tutore tamo.
Ako nekome već odgovaraš uradi to tako da bude razumljivo i poučno svima. Čitaoci treba nešto da saznaju što ne znaju inače ne bi ni pitali, zar ne? Dakle, naravno da koristim gotox funkciju i u Geminiu, to sam već pomenuo. E sada, šta to trba preko toga znati pa podesiti na Geminiu ne znam, to sam te i molio da objasniš. Koliko znam ta funkcija i služi tome da ne moraš ništa naknadno da podešavaš već da motor automatski prati Klarkovu putanju. Ako motor nije najbolje postavljen onda je druga priča i teško je bez manuelne korekcije da sve radi kako treba. Kod mene je očigledno motor dobro namešten jer sa Evolution vrti besprekorno. A to da li je bolji taj ili neki drugi image to treba svako da proceni prema svojim potrebama. Evolution nije savršen i ima svoje mane, ali kada stavim na tas njegove prednosti i mane u odnosu na druge meni je najbolji upravo i najviše zbog dobre komunikacie sa motorom kao što sam već objasnio.
[ Igor88 @ 01.11.2011. 18:31 ] @
Citat:
Sava: Sa svim verzijama Geminia uključujući i navedenu imam isti problem, a to je neokretanje na neke satelite. Meni je sistem dobro podešen i koristim GotoX funkciju, ali kod Gemini imagea ako počnem od 19 E pa pokušam recimo na 16 E on neće da okrena. Okreće do nekih satelita na obe strane, ali recimo da 16, 39, 42 E i 4, 5, 12.5 W neće. Za razliku od njih Evolution sve satelite koje koristim (od 42 E do 12.5 W) nalazi besprekorno.

A da probaš neku drugu listu kanala da ubaciš, a ne drugi Image??? Možda proradi?? I obavezno reset motora, za svaki slučaj...
[ commando @ 01.11.2011. 21:38 ] @
Evo ovde objasnjenje a ima i kompletnije na netu, trazite malo nemorate sve da vam se servira.
A i pitanje je taj tvoj motor posto rece da je neki kinez kako se ponasa.

Code:
http://www.sat-multimedia.hr/savjeti/dreambox-satelitski-savjeti-2-dio


Uostalom kako kazes ti znas kako i ako ti to sve radi na evolution cepaj na njemu.
[ Sava @ 02.11.2011. 09:25 ] @
Citat:
Igor88: A da probaš neku drugu listu kanala da ubaciš, a ne drugi Image??? Možda proradi?? I obavezno reset motora, za svaki slučaj...
Ne znam šta bi to donelo novo jer sa Evolution kako rekoh radi dobro. Inače koristim predrag liste koje su malo dorađene ličnim favoritima.
Citat:
commando: Evo ovde objasnjenje a ima i kompletnije na netu, trazite malo nemorate sve da vam se servira.
A i pitanje je taj tvoj motor posto rece da je neki kinez kako se ponasa.

Code:
http://www.sat-multimedia.hr/savjeti/dreambox-satelitski-savjeti-2-dio


Uostalom kako kazes ti znas kako i ako ti to sve radi na evolution cepaj na njemu.
Hvala za link, pogledaću popodne.
Jedino što Evolution nema je podrška sa neba, ali i tako sve ubacujem ručno tako da mi to i nije neki problem. Važno mi je da nemam većih problema tokom korišćenja.
[ Sava @ 02.11.2011. 17:47 ] @
@pisac
Imam dva komada kineskih DM500S sa image Evolution 2.5 na jednom i Evolution 2.7 na drugom prijemniku, motor je kineski, uključena GotoX funkcija, lista kanala [email protected] E1 42E-30W, 30 m kabla nastavljenog otprilike na pola, antena domaća Unikom offset 1,25 m...

Probao sam pretraživanje kako si objasnio i kod mene sve radi besprekorno. Prijemnik mi se nalazio na 13 E pa sam mu rekao da pretraži 19 E, zatim 5 E i na kraju 4,8 W. Treba mu vremena da se postavi na satelit pa kada pronađe položaj pita da krene sa pretragom i za potvrdu zeleno dugme. Znači probao sam manuelno pretraživanje. Zatim sam probao automatsko (Automatic multisat scan) tako da odaberem dva satelita (mrzelo me više) dok sam se nalazio na početnih 13 E i bez ikakvih problema je pretražio 9 i 16 E kako sam mu i zadao. Kada završi pretragu vrati se na početnih 13 E stepeni.

Zatim sam pokušao da uključim "drive to satellite" prema 16 E i tada je nastao problem. Nije okrenuo, ali mi je jasno i zašto. Prijemnik je praktično prešao u manuelni mod. Ne pomaže ponovno uključivanje GotoX funkcije već sam morao prvo da uđem u "motor config" pa crvenim dugmetom obrišem poziciju koju je postavio u prethodnom igranju, zatim ponovo uključim i snimim postavku za GotoX funkciju i opet je sve radilo normalno.

Prema tome biće da tebi najverovatnije nešto nije najbolje sa antenom, a moguće je i sa softwareom.

@commando
Sada sam imao više vremena pa pažljivije sve pogledao i vidim da savet koji si preneo u slikama odnosi se isključivo na manuelnu pretragu, a ovde se govori o automatici putem GotoX funkcije.

Ovaj link koji si dao ne mogu da otvorim jer mi ga Avast prijavljuje kao trojanac.
[ commando @ 02.11.2011. 17:57 ] @
Nema tu nikakav trojanac a avast slobodno izbrisi sa sistema on brise i buni se na sve i svasta
[ Sava @ 02.11.2011. 19:33 ] @
Eto pogledao sam i taj link koji si dao i ništa korisno za ovu temu nisam zapazio. To su najosnovnija uputstva za ubacivanje softwarea sa osnovnim podešavanjima što valjda već svako korisnik Dm-a zna napamet. Ne znam zašto si toliko uporan u prezentaciji osnovnih stvari, a ne pokušaš postavljaču pitanja da pomogneš dobrim savetom. Ja sam se potrudio koliko sam znao i umeo!
[ commando @ 02.11.2011. 20:32 ] @
Verovatno si nesto preskocio. A da ti sve neko u detalje napise to ne moze niko. Moze biti uzrok bilo sta, lista kanala, motor, image, neki preskoceni deo u stelovanju. Najbolje resenje je uvek bilo ovo sto imam ja stapni motor + diseqc 1.2 pozicioner, moze da gura tanjir 2 m i da zakopa u bilo koju od 25 pozicija. Ali kao sto rekoh gore ostani ti na tim image to je najpametnije.
[ veljko_svrljig @ 02.11.2011. 20:49 ] @
danas sam na moj dm500 koji mi je bio u kutiji duze vreme...resio malo da ga probam na motor.


ubacio sam novu listu jer je u njemu bila stara...u podesavanju satelita staviomo many via diseqc rotor...otisao na podesavanje motora..upisao parametre za moje podrucje...snimio...i motor vrti sve satelite...!!!
[ pisac @ 04.11.2011. 11:08 ] @
Citat:
Sava: @pisac Probao sam pretraživanje kako si objasnio i kod mene sve radi besprekorno.


Ja sam motor probao dok je bio u sobi, i radilo je kako sam opisao. Kada sam ga postavio na krov zajedno sa antenom, onda je situacija bila još lošija. Priključio sam i analogni risiver podešen na 19.2E vezan na izlaz od Drimboksa, memorisao sam preko drimboksa 19.2 u motor, i iz menija ga navodio na memorisanu poziciju (što je radilo u sobi) dok sam gledao u analogni risiver... nekada odmah ode na poziciju, nekada mu treba 10 kliktanja da bi došao na mesto. Nekada dok je na tačnoj poziciji a kliknem da ode na tu istu poziciju on ode sa te pozicije.

Onda je u jednom trenutku naprasno proradilo "drive to satellite" bez ikakve promene u konfiguraciji. I iz menija i preko normalnog biranja kanala, odnosno bez problema je navodio na bilo koji satelit dok menjam programe. Kako je proradilo (naprasno) tako je i prestalo da radi (naprasno) posle par sati: odnosno umesto na 42E on ode na 0, pa kad nakon toga kliknem na 39E on pozicionira antenu na 19.2E (što vidim na analognom risiveru koji iznenada dobije sliku), pa na kraju ne može više ništa ni da nađe ni da traži.

Tako da mi ništa nije jasno
[ pisac @ 04.11.2011. 12:25 ] @
Evo sada opet (naprasno) sve radi sa "drive to satellite", kliknem na 42E i dobijem sliku, kliknem na 30W i dobijem sliku...

Da li slučajno postoji neka šansa da je do motora? Inače na drimboksu je gemini4.6.

Uzgred, "transponder scan" se ne usuđujem više ni da probam, nekako sam odustao od ideje da bi iz toga moglo išta korisno da se izrodi .
[ Sava @ 04.11.2011. 16:59 ] @
Pisac, misam te baš najbolje razumeo. Šta to znači probao u sobi? U svakom slučaju tvoj opis navodi na zaključak da nešto nije u redu sa motorom. Ja sam recimo imao problem sa lagano oštećenim motorom koji se sastojao u tome da nije hteo da namesti na bliske pozicije pa recimo ako sam bio na 19E i želim na 16E prvo sam morao da okrenem negde dalje recimo na 9E pa odatle na 16E. Ne može motor jednom da radi, a jednom ne. Drugo, ako i analogni receiver ima podršku za motor problem može biti i u tome. Najzad, zašto uopšte ulaziš u podešavanja? Kada jednom podesiš više ti ne treba ni drive to satellit, ništa osim odlaska na pravu frekvenciju. Prema tome otkači analogni pa pokušaj da vidiš da li ti motor vrti kako treba. Bilo bi najbolje kada bi obrisao sve poyicije motora koje si do sada memorisao (jer je jasno da si ušao u ručna podešavanja), idi na krov pa resetuj motor. Nakon toga kreni sa ručnim ubacivanjem pozicija. Ubaci 3-4 satelita pa vidi da li sve radi dobro. Ako ručno nalaziš pozicije, a on kasnije ne postavlja kako treba najverovatnije je onda problem u motoru.
[ pisac @ 04.11.2011. 18:26 ] @
Probao u sobi znači da je motor bio u sobi spojen sa risiverom kratkim kablom.

Memorisana je naknadno (u drimboxu i u motoru) samo Astra 19.2E, sve ostale pozicije su fabrički memorisane u motoru (sa nekim svojim vrednostima, ali to nije bitno za poentu). Mislim da brisanje memorisanih pozicija uopšte ne briše ništa u motoru već samo u risiveru, ali i to nije mnogo bitno za poentu. Bitno za poentu je da je motor u sobi hteo da ide na memorisane pozicije bez ikakvih problema, a kada je na krovu nekada jednostavno neće ni da mrdne na komandu ili je protumači pogrešno. Takođe u sobi nije radilo "drive to satellite" ni iz menija ni preko biranja kanala već se svaki put pozicionirao na nulu), a sada kada je na krovu nekad mu dune da radi neko vreme pa onda mu dune da ne radi neko vreme.

Kao što sam opisao: Kada sam hteo na (izračunatu a ne memorisanu) 42E pozicionirao se na nulu umesto tamo gde treba (što je radio i u sobi za svaku poziciju), pa kada sam hteo zatim 39E pozicionirao se kao da je do tada bio na 42E (tj. pomerio se samo malo ka zapadu) a bio je u stvari na nuli i time sam dobio astru na 19.2E dok risiver očekuje transpondere sa 39E. E, sad, bem li ga ko je tu kriv: Da li risiver šalje motoru relativnu poziciju u odnosu na prethodnu, ili šalje apsolutnu u odnosu na nulu, ili...?

Sada trenutno recimo radi lepo od 42E do 30W, a ja se maksimalno trudim da što ređe menjam satelite .

Inače, probao sam i "automatic transponder scan", i naravno ne čeka da motor dođe na poziciju već preskoči sve transpondere koje nije našao dok se motor vrteo... tako da transponder scan definitivno (sa Geminijem4.6) ne treba pokretati dok motor nije na željenoj poziciji. Što opet znači da je "automatic multisat scan" neupotrebljiv sa motorom. Da ne pominjem ono sa nepotrebnim pomeranjem motora u toku skeniranja jednog istog satelita, što je radio u sobi a sada na krovu ne mogu da vidim da li se isto ponaša.
[ Sava @ 05.11.2011. 08:14 ] @
Citat:
pisac: Probao u sobi znači da je motor bio u sobi spojen sa risiverom kratkim kablom.

A gde je bila antena za to vreme? Prijemnik mora da ima signal da bi zaključao petlju i našao poziciju. Verovatno nije imao signal pa je logično da se namešta na nulu.
Citat:
pisac
Memorisana je naknadno (u drimboxu i u motoru) samo Astra 19.2E, sve ostale pozicije su fabrički memorisane u motoru (sa nekim svojim vrednostima, ali to nije bitno za poentu). Mislim da brisanje memorisanih pozicija uopšte ne briše ništa u motoru već samo u risiveru, ali i to nije mnogo bitno za poentu. Bitno za poentu je da je motor u sobi hteo da ide na memorisane pozicije bez ikakvih problema, a kada je na krovu nekada jednostavno neće ni da mrdne na komandu ili je protumači pogrešno. Takođe u sobi nije radilo "drive to satellite" ni iz menija ni preko biranja kanala već se svaki put pozicionirao na nulu), a sada kada je na krovu nekad mu dune da radi neko vreme pa onda mu dune da ne radi neko vreme.

Jedno je brisanje memorijskih pozicija u prijemniku, a drugo u motoru. Ne znam o kakvom se motoru radi, moj recimo nema nikakve fabrički upisane vrednosti već pamti one koje mu zadam. Zato sam ti predložio da obrišeš sve memorijske pozicije u prijemniku, ali i u motoru pa nakon toga ručno traženje itd...

Međutim, kažeš da ti sada sve radi dobro pa kada je tako onda ništa ne diraj više.

[ pisac @ 08.11.2011. 13:12 ] @
Citat:
Sava: A gde je bila antena za to vreme? Prijemnik mora da ima signal da bi zaključao petlju i našao poziciju. Verovatno nije imao signal pa je logično da se namešta na nulu.


Pa nije logično jer treba prvo da dođe do pozicije da bi našao signal, a on umesto na poziciju odmah ode na nulu.

Citat:
Sava: Međutim, kažeš da ti sada sve radi dobro pa kada je tako onda ništa ne diraj više.


Ma kakvi, više ne radi nego što radi.
[ commando @ 08.11.2011. 22:43 ] @
Kako montirati motor DiseqC 1.2 Uputstvo

http://www.elitesecurity.org/t...ontirati-motor-DiseqC-Uputstvo
[ Sava @ 09.11.2011. 10:16 ] @
Citat:
pisac:Pa nije logično jer treba prvo da dođe do pozicije da bi našao signal, a on umesto na poziciju odmah ode na nulu.

: Ma kakvi, više ne radi nego što radi.

Ako te dobro razumem ti kažeš da bi motor bez obzira na to što mu nije prikačena antena morao prvo da ode na poziciju pa tek onda na nulu? Ne znam to, nikada nisam kačio motor bez antene, ali znam da kada mi antena nije podešena motor pokuša da zavrti pa ode na nulu. Ali ovo nije ni bitno jer svakako moraš imati antenu.

Što se drugog dela tvog odgovora tiče zaista ne mogu ovako da procenim da li ti je motor možda neispravan ili sistem nije dobro podešen što mi se ipak čini logičnijim. Gore sam naveo šta imam od opreme namerno da se vidi da je ona veoma skromna, a opet sve mi radi (skoro) besprekorno! Jedino mogu da ti kažem kako ja podešavam svoj sistem, možda dobiješ neku ideju.

Stub mi je aluminijumski jer mi je tako odgovaralo i ankerisan u tri tačke sa podesivim zatezačima tako da naknadno mogu da podesim vertikalnost stuba. Vertikalnost je neizbežan preduslov dobrog položaja motora. Iznesem analogni i digitalni prijemnik sa malim monitorom na krov, a prijemnike vežem zajedno. Znam da je moja geografska dužina 20.5 stepeni istok pa mi je najbliži satelit za nulu Astra na 19.2 istok. Nađem Astru pa podesim na najbolji signal uključujući i pomeranje antene po vertikali. Onda samo malo pomerim antenu prema zapadu koliko da pokvarim sliku. Uključim sada digitalni prijemnik (naravno na Astru) pa na satfinderu nalazim najjači signal i dodatno fino podesim antenu. Sada probam sistem pokretanjem motora na prvi sledeći satelit pa tako dalje. Idem na obe strane pa u odnosu na grešku znam da li treba dodatno da podešavam antenu. Na kraju fino podešavanje vršim zatezačima na krajnjim pozicijama satelita koje ja mogu da pratim u odnosu na kopnfiguraciju terena (smeta mi sopstvena kuća), a to je u mom slučaju 42 istok do 12.5 zapad. Uzgred, ovako ankerisan stub garantuje stabilnost i na jačem vetru, što sam upravo preživeo proteklih dana na beogradskoj košavi.

Naravno sve je komplikovanije kada si na krovu nego kada se ovako piše!
[ pisac @ 10.11.2011. 12:35 ] @
Ne rade diseqc komande, i to selektivno kako kad i kako koja. Tako da ne može biti do podešavanja antene.

Mada sam ja, uzgred, antenu podesio strašno jednostavno i pri tome vrlo precizno: Stub mi je ustađen u beton tokom gradnje kuće apsolutno vertikalno, elevaciju motora sam podesio tačno po dobijenoj tebeli prema geografskoj paraleli, antenu stavio na motor apsolutno u liniji a zatim sve to zajedno na stubu vodoravno usmerio pomoću satelitskih mapa, izračunatih GPS koordinata, i podužeg štapa precizno na jug, uključio sam USALS i otišao na astru i samo je ostalo da korigujem nagib (elevaciju/deklinaciju) antene dok ne dobijem signal pošto skala na gibertini anteni nije bila dovoljno precizna (sa leve i desne strane skala se razlikovala za čitava 2 stepena, a pri tome su obe bile pogrešne). Što je sve bio posao koji je trajao manje od sat vremena. P.S. tajna je u tome da se tanjir montira na nosač tek kada se antena precizno usmeri na jug, pošto je usmeravanje antene sa postavljenim tanjirom praktično nemoguće jer zaklanja pogled.
[ Sava @ 11.11.2011. 09:31 ] @
Ne znam koliko će ti sledeća informacija biti od koristi, ali meni se nešto slično događalo kada mi je crkla biksna na motoru. Interesantno je bilo da se Dreambox ponašao otprilike kako si objasnio dok je stari Echostar vrteo dobro uz probleme sa bliskim satelitima o čemu sam ranije pisao. Sve u svemu, a za svaki slučaj probaj i neki drugi receiver ako si u prilici.
[ pisac @ 12.11.2011. 01:08 ] @
Drugi risiver sam probao, ponaša se identično. Zamenio sam kabl, ponaša se takođe identično, mada imam utisak (možda je slučajno) da nešto češće sada radi kako treba. Ostaje samo da zamenim motor.

Da ne može biti do dužine kabla? Nije nešto preterano dugačak (manje od 15m), ali ko bi ga znao...

Inače, utvrdio sam da hvatam satelite i do 68.5E. To je neki vrlo čudan satelit, prebrojao sam preko 20 nekakvih religioznih/propovedačkih kanala (jesus, miracle, eden, messiah, believe...) a najupečatljiviji mi je bio neki UBN u kome crnci na livadi u transu u gomili skaču i valjaju se po zemlji sa raširenim rukama dok jedna propovednica stoji sa uzdignutom rukom i viče/vrišti u mikrofon
[ rico76 @ 20.12.2011. 17:29 ] @
Isti problem i ja imam sa motorom.Malo radi kako treba i onda ili sam vrti gde hoce ili nece da se pokrene.Imam ss2 karticu i kabal oko 20 metara.Na 18 vati hoce da vrti ali se tesko zaustavlja,dok na 13 v posle jedno 20 klikanja krene.Koristim mibi plugin za pokretanje i najnovije drivere.Sve sam probao i on jednostavno vrti kako on hoce a ne kako ja hocu.U medjuvremenu sam procitao ovo ali ne znam kako to da izvedem???

probably, current supplied by card is not enough. caution! you may fry your card!

as i said before, i don't recommend use motors with DVB cards!
at least without modification of power supply for motors.

it's better disassemble your motor and disconnect power supply of motor from LNB and connect separate power supply through additional cable.
[ commando @ 20.12.2011. 18:28 ] @
Promasio si forum. Ovaj je za risivere a ne za kartice.