[ pexus @ 30.10.2011. 23:35 ] @
Pozdrav,
Radi se o tome da sam nabavio neku polovnu klavijaturu za zenu i dete (Bontempi at919 http://bild3.qimage.de/keyboar...empi-at-foto-bild-46473093.jpg ) i sada bih zeleo da sa njima kontrolisem neki softver na kompu (Frutyloop 9, na primer  ).
Posto ova klavijatura ima samo jedan izlaz: aux/headphones TRS 6,35mm, ja sam uz pomoć adaptera 6,35-3,5mm i kabla spojio to sa 3,5mm line-in ulazom na zvucnoj kartici (Realtek High Definition Audio..? izgleda je to neka integrisana…?) .
Sada cujem klavijaturu preko kompa, ali je FL 9 u „MIDI settings“ ne vidi kao input device, pa sa njom ne mogu da kontrolišem tj. da sviram sve one efekte koje nudi FL 9.
-Da li je neophodno da se klavijatura poveže preko USB-a da bi se omogućilo tako nesto (kontrola nekog softvera za muzicku produkciju)?
-Da li je za to dovoljan samo 3,5mm to USB kabl, ili to mora biti neki komplokovaniji 3,5mm to USB CONVERTER (ili kako negde videh neki "MIDI interface"?)
-Ima li neko drugo resenje...

Pozdrav i unapred hvala
[ gilopile @ 31.10.2011. 00:02 ] @
Nazalost, to je nemoguca misija. Program ne moze da vidi klavijaturu kao midi device, jer je spojena preko audio line out-a,. Tako ti jedino ostaje opcija da cujes njene zvukove i eventualno ih `obojis` nekim od efekata tipa, delay, phaser, octaver...Ili ti ostaje da kupis klavijaturu koja ima midi interfejs.

[ Kovacevic Vladimir @ 31.10.2011. 08:32 ] @
Nisam baš siguran da je jedino rešenje MIDI Out.
Jeste da je odabrana loša klavijatura, jer za male pare se može dobiti klavijatura i sa MIDI priključivanjem.

Za svaki slučaj
http://flstudio.image-line.com/help/html/recording_audio.htm

Pozdrav
[ pexus @ 31.10.2011. 10:12 ] @
Polako se mirim sa činjenicom da nema ništa od kontrolisanja naprednh softvera ovom klavijaturom.
Inače, za nase potrebe, a za ove pare (manje nego za kinesku deciju klavijaturu) ovo je sasvim ok. Vazno je da sam uspeo da je povezem sa kompom da bih snimao audio sa efektima koje omogućava ova klavijatura i koristio to kao 1 kanal u nekoj budućoj "produkciji" (sve je ovo kućna verzija...uglavnom radi zabave i ličnog zadovoljstva)
Fali nam samo uputstvo za upotrebu da bih provalio kako programirati akorde i snimati neke semplove na klavijaturi....
Optimizam mi budile neke informacije koje sam iscackao na netu da postoje neki koverteri kao sto je ovaj, pa sam ukapirao da je to "midi to USB" konverter....
Sada trazim da li postoji neki konverter: 6,35mm aux >TO> USB :)
[ pexus @ 31.10.2011. 10:20 ] @
A da li bi neko rešenje bio ovaj kabl ?
Tako bi uz pomoć 6,35mm to 3,5mm adaptera i ovg kabla povezao audio aux sa klavijature sa USB-om!
Pretpostavljam da bi mi u tom slucaju, kao i za svaki USB device trebali neki (možda midi ) drajveri?!?
[ Kovacevic Vladimir @ 31.10.2011. 13:20 ] @
Al' ga komplikuješ, a po prvom postu ima samo jednu rupicu Out za slušalice.
Citat:
pexus: Posto ova klavijatura ima samo jedan izlaz: aux/headphones TRS 6,35mm, ja sam uz pomoć adaptera 6,35-3,5mm i kabla spojio to sa 3,5mm line-in ulazom na zvucnoj kartici (Realtek High Definition Audio..? izgleda je to neka integrisana…?) .
Sada cujem klavijaturu preko kompa,


Ne znam detalje, ali mi je malo čudno da nema klavijatura normalan L-R Out (ili MONO + MONO&STEREO)...

Ako je po prvom postu, ne treba Ti ništa više od onog kabela (6,35mmm Out--> 3,5mm IN Line na zvučnoj).

Pozdrav
[ pexus @ 31.10.2011. 13:49 ] @
To sam već uradio! Povezao sam klavijaturu sa line-on u zvučnoj kartici i sada mogu da sviram preko kompjutera, ali samo ono što može klavijatura. Nije problem ni da to snimim na HD.
Problem je kada hoću da sa njom kontrolišem neki drugi softver, t.j. kada hoću da odsviram neke efekte koje nudi taj softver ...
Znači treba sa ovom klavijaturom da kontrolišem neki softver na kompu. Fruity Loops je "čuje" kao audio, ali je "ne vidi" kao uredjaj!
[ Kovacevic Vladimir @ 31.10.2011. 14:41 ] @
Razumemo šta Ti želja, ali za takvu namenu nije pogodna ova klavijatura, jer nema MIDI.
O tome je pisao @gilopile.

Recimo Roland E-16 arranger, na kome su svojevremeno svirali profi muzičari, danas se može dobiti za max. 80 €...ispravan, a ima MIDI.

Pozdrav
[ pexus @ 31.10.2011. 15:04 ] @
Pffff, moja greska sto se nisam ranije raspitao sta je bitno kod ovakve kupovine...
Ali, šta je tu je, dobro da nije neka vrednost.. Videćemo da li će ova klavijatura zainteresovati ženu i dete, pa odlučiti o nabavci nečega kao što je taj Roland...
Uglavnom hvala na savetima!
[ gilopile @ 31.10.2011. 17:48 ] @
Ja sam svojevremeno imao jednu Casio klavijaturu(onako polu decija sa standardnim tipkama) i imala je Midi, ali tada nije bilo racunara i `free` softvera da bi se moglo bilo sta raditi(`90 ggodone). Mislim da sam je platio nesto stvatno simbolicno, a sada, Boga mi ispod 100 njak Eura je tesko naci bilo sta sto ima midi.

Dok se ne snadjes i dok se zena i deca malo vise ne `navuku`:) nabavi programce Guitar Rig i cubase SX, pa ekperimentisite, snimajte, miksujte...Jedna odlicna i mocna kombinacija programa. Pozdrav!