[ goran Ivcic @ 20.02.2004. 19:16 ] @
Namjeravam napraviti kliznu kapiju, dakle da ima jedno "krilo" koje će se pomicati pomoću elektromotora. Sve radi, ali pomoću sklopke.
Zanima me kako bi bilo najlakše, tj najeftinije napraviti daljinsko upravljanje?????
Imao sam jednu trivijalnu ideju: pomoću "lasera" (onoga sa pijace), jednoga fotoelementa i elektro-magnetske sklopke. Koliki će tu utjecaj imati sunčeva svijetlost. Da li bi netko znao koje elemente još upotrijebiti.....
Možda neki drugi način???
[ NikolaVeber @ 20.02.2004. 19:27 ] @
Nadjes nekog klosusa da za klopu+pivo sedi pored kapije i kada vidi da nailazis otvori/zatvori :)
[ guja011 @ 20.02.2004. 20:57 ] @
pijačni laser i prijemnik se koriste samo kada kapija krene u zatvaranje da ne bi tresnula u kola ili bilo šta što je na putu kapije. otvaranje i zatvaranje se rade sa daljincem sličnim onim u autoalarmu. možeš napraviti i samo komandu za otvaranje a da zatvaranje odradi samo posle vremenskog intervala
[ guja011 @ 20.02.2004. 20:58 ] @
naravno da komandu za otvaranje možeš napraviti da reaguje i na ablendovanje
kada dovezeš auto do same kapije
[ goran Ivcic @ 21.02.2004. 17:08 ] @
Ok, Ok... Da li imate šemu za tako nešto, za otvaranje na neki daljinski način i zatvaranje nakon određenoga vremena???
[ Tihana @ 24.02.2004. 20:36 ] @
Probaj upotrijebiti autić koi radi na daljinski (naprijed, natrag)usto dodati krajnje prekidače te senzore da ne zaglaviš u kapiji. To je to ...
[ InfHeat @ 25.02.2004. 10:50 ] @
Pogledaj ovo, mozda pomogne ili ti da ideju ...

http://www.rayming.com/products/rf_product.htm
[ goran Ivcic @ 25.02.2004. 19:21 ] @
Fina ideja onoga sa autićom. Vrijedi prkušati...
[ goran Ivcic @ 25.02.2004. 19:24 ] @
Ne mogu otvoriti ovu stranicuhttp://www.rayming.com/products/rf_product.htm
[ ilijev @ 25.03.2004. 00:09 ] @
Posto sam i ja razmisljao da napravim slicnu stvar kod mene mislim da imam reselje i za tebe.

Kod kineza kupis bezicno zvonce koje kosta oko 200-300 dinara i jedno drzis u kolima a prijemnik povezes preko sklopke sa elektromotorom jer naravno ne zelis da zvondem javis komsijama da si stigao ;)

Pozdrav.
[ vlada13 @ 16.04.2004. 15:29 ] @
Uzmes auto alarm (50 veverica kosta najobicniji sa daljinskom komandom), povezeš i to ti je to. Ništa komplikovano, samo ti treba vremensko rele (oko 30 sekundi, dok uteraš auto) i to ti je to. Čak može i da posluži neki autić sa daljinskim, samo ti treba da daš komandu releu da vrti motor, na kraj staviš mikroprekidač koji aktivira vremensko rele i suprotan smer motora i to je sva mudrost.
Inače ja sam maltane sve sklopio za moju kapiju samo treba da je modifikujem, lakše je kad se napravi klizna po dužini nego da se otvara.
ps: AKo ti je na otvaranje NIKAKO nemoj da praviš čvrstu vezu Elektro motora i kapije nego preko neke lamele ili kaiša da ti ne bi crko motor.
Toliko.
[ 23101988 @ 28.10.2004. 14:37 ] @
u redu je to.
ali ima li tko kakvu shemu za izradu daljinskoga i recivera koji se postavlja kao sklopka na vrata.
[ LPFM @ 28.10.2004. 16:30 ] @
http://www.elitesecurity.org/tema/74975
[ 23101988 @ 29.10.2004. 14:07 ] @
u redu jee to ali ja bih htio preko daljinskog iz automobila ne preko kompa
tj. da pojasnim
imam daljinski u autu, i tu sklopku na vratima . kako izraditi daljinski i sklopku receiver
[ skymobile @ 29.10.2004. 15:21 ] @
Evo nesto tako sam i ja hteo, pogledaj OVDE
[ markic @ 29.10.2004. 21:22 ] @
Imao sam slicnu ideju svojevremeno.... Hteo sam da malim odasiljacem izazivam otkljucavanje vrata (putem interfona) na ulazu u zgradu. Jos uvek na netu nisam sreo RF remote control uredjaj bez tamo nekih modula koji se ne mogu naci u nasim prodavnicama.
[ Toskovicd @ 09.11.2004. 06:55 ] @
DMD alarm u Beogradu proizvodi module za otvaranje kapija , vrata itd
WWW.dmdalarm.co.yu
Deki
[ mnn @ 16.04.2006. 12:06 ] @
Nadam se da neće smetati da malo obnovim ovu tematiku , a da ne otvatam novu temu ,a to je da ako neko ima neka svoja iskustva sa mehanikom kliznih kapija da iznese nama koji sada želimo da realizujemo kompletno daljinsko upravljanje kliznim kapijama . Čini mi se da realizacija mehaničkog pogona može pričinjavati veće probleme od elektronskog upravljanja
[ NEMANJA.J @ 30.05.2006. 23:08 ] @
I mene zanima od cega ga mogu iskoristiti i koja jacina ide.

POZDRAV NEMANJA.J
[ mnn @ 31.05.2006. 15:04 ] @
E što se tiče mehanike pada mi ideja da se ikoristizupčasti pogon sa zamajca u koji se uzbi njgov "bendiks",narovno za ro je potrebno 3-4 zamajca ,dalje mi pada ideja da se lanac bicikla ili sl. razvuče duž kapije i "popikuje" i da se u njega uzubi odgovarajući lančanik.Mnogi me uveravaju da je dovoljno da se to uradi putem frikciono trenja tako da gumeni točkić naleže na kapiju i vrši njeno pomeranje.Što se toga tiče nisam još odlučio ičekam neki konkretan predlog koji radi,a što se tiče pogona mislim da bi to trebao da bude istosmerni motor zbog sigurnosti i regulacije.
[ misaa @ 01.06.2006. 08:31 ] @
Kada je vec neko pomenuo kinesko bezicno zvonce interesujeme koji domet imaju i dali moze nekako domet da se poveca da se stavi neka antena ili bilo sta sto bi domet povecalo
[ yu1ny @ 02.06.2006. 16:14 ] @
To kinesko bezicno zvonce moze da ima domet o 20-tak metara maksimalno, sa optickom vidljivoscu.
Naravno da moze da se poveca domet postavljanjem spoljasnjih antena i na predajniku i na prijemniku, treba manja prepravka,ali to tek kad raskupusas zvonce i kad ustanovis na kojoj frekvenciji radi, vidis nacin povezivanja izlaznog trandzosa na ugradjenu antenu, pa onda preracunas duzinu 1/4 talasnog stapica ili spoljasnje, najbolje gp-antene.
[ pantmil @ 02.06.2006. 17:42 ] @
Šema kineskog bežičnog zvona (samo predajnik).
Šemu prijemnika nisam uradio.
[ misaa @ 02.06.2006. 19:22 ] @
Ja sam vec otvarao to kinesko zvonce i na kvarc-kristalima ne pise nista.
Izmericu frekvenciju pa cu da vam javim sam o stu ne znam na koje izvode da spojim antenu a ni koje duzine

Unapred hvala !
[ misaa @ 03.06.2006. 20:33 ] @
Merio sam i mislim da je kvarc-kristal 32.8 KHz samo ne znam gde antenu da spojim i koje duzine!
[ Chellawy @ 04.06.2006. 15:45 ] @
Sto se tice kineskog zvonca
pitanje

a dali mislite da svi milioni zvoncadi koje su kinezi napravili, rade na razlicitoj frekvenciji ?

pa sta ako komsija ima takodje to zvonce i namontira ga(njegov predajnik) dovoljno blizu vasem prijemniku???
ima da vam zvoni (ili pak vrata setaju) hop stop

ili ?

[ misaa @ 04.06.2006. 16:05 ] @
Dao si mi ideju da na predajnik stavim antensko pojacalo i jacu antenu pa da po komsiluku palim svima nocu zvon da lepse spavaju uz muziku.

Salu na stranu !!
mislio sam da zamenim kvarc-kristale da stavim druge vrednosti tako da ne bi imao smetnje od drugih.

Pozz !!
[ miki1402 @ 10.11.2014. 18:01 ] @
Treba mi pomoc ako neko moze da posavetuje, kupio sam u radnji rf remote control za kapije, prijemnik i dva daljinca,na daljinskom imaju po dva dugmeta,za pokretanje koristim motor od brisaca,klizna je kapija upitanju, imam problem kako da obrnem smer okretanja, spojim napajanje na prijemnik, ima kanal 1 i kanal 2 sve to povezem i daljinske uskladim ali kako da mi se obrne smer, imam i prekidace koji prekidaju kada bi kapija dosla do kraja otvaranja zatvaranja ali ovo sa obrtanjem smera mi ne ide, napon je 12v 270w evo i slike kako izgleda a oznaka mu je rf jj-js-084-1
[ vladd @ 10.11.2014. 18:23 ] @
Moras tako da povezes prekidace, odnosno sklopke, da menjaju napajanje na motoru, kada dodje do granicnika, ili da uvedes dve komande, levo ili desno, sa okretanjem napajanja za motor.

Sa par relea.
[ miki1402 @ 10.11.2014. 19:59 ] @
evo slika kako izgleda mozes li mi jos nesto reci u vezi toga,detaljnije :) hvala ti unapred
[ veselinovic @ 10.11.2014. 20:33 ] @
Mozes to izvesti sa dva releja ili sa 4 tranzistora ( mosfet).
Ne znam koliko znanja imas iz elektronike da ti rpedlozim jedno od ta dva rjesenja.
[ vladd @ 11.11.2014. 07:55 ] @
Na slici su dva jednostruka relea sa pojedinacnim komandama..jedno dugme aktivira jedan rele u rezimu ON-OFF.

Ili dodati jos par relea koji bi definisali smer ili doraditi most elektroniku za pobudu motora..koja bi menjala smer. Tada bi jedan rele pobudjivao most prema plusu a drugi prema masi

Npr
http://datasheetoo.com/datashe...n-in-dc-motor-application.html

Mislim da je jeftinija(i jednostavnija) opcija dodatna dva relea(recimo auto releji za farove)..sa okretanjem napajanja za motor
[ test1234 @ 11.11.2014. 10:34 ] @
Evo ovo bi možda moglo da pomogne.

Umesto prekidača "L-0-D" ubaciš dva relea kojima komanduje daljinski.
[ miki1402 @ 11.11.2014. 16:33 ] @
Citat:
vladd:
Na slici su dva jednostruka relea sa pojedinacnim komandama..jedno dugme aktivira jedan rele u rezimu ON-OFF.

Ili dodati jos par relea koji bi definisali smer ili doraditi most elektroniku za pobudu motora..koja bi menjala smer. Tada bi jedan rele pobudjivao most prema plusu a drugi prema masi

Npr

Mislim da je jeftinija(i jednostavnija) opcija dodatna dva relea(recimo auto releji za farove)..sa okretanjem napajanja za motor

sutra idem do prodavnice da potrazim relej koji menja napajanje tj polove,ako ga nadjem, danas praznik pa u novom sadu ne rade, hvala za objasnjenje od velike ste mi pomoci :)
[ vladd @ 11.11.2014. 19:14 ] @
Mozes koristiti semu sklopke uzmene polova, kao sto je test1234 dao semu, ili koristiti dva dupla relea, s tim sto treba da obratis paznju da jedan rele(od dodatnih) napajas sa drugog dodatnog(koje se ukida kada je aktiviran) a ukljucujes ga sa releom sa ploce(tipa minus na masu), da ne bi doslo do istovremenog ukljucenja oba relea.

Ako sama komanda ne dozvoljava ukljucenje oba kanala istovremeno, onda nema tih problema.
[ miki1402 @ 12.11.2014. 14:47 ] @
Citat:
vladd:

Npr

mislim da cu ipak staviti dva releja, posto su dva kanala na komadni, jedan kanal da pali jedan relej za otvaranje, drugi kanal pali drugi relej kome su polovi zamenuti za zatvaranje kapije, cim nabavim releje probam pa javljam.
[ miki1402 @ 12.11.2014. 14:50 ] @
Citat:
vladd:
Mozes koristiti semu sklopke uzmene polova, kao sto je test1234 dao semu, ili koristiti dva dupla relea, s tim sto treba da obratis paznju da jedan rele(od dodatnih) napajas sa drugog dodatnog(koje se ukida kada je aktiviran) a ukljucujes ga sa releom sa ploce(tipa minus na masu), da ne bi doslo do istovremenog ukljucenja oba relea.

Ako sama komanda ne dozvoljava ukljucenje oba kanala istovremeno, onda nema tih problema.

ne dozvoljava,kanali rade posebno, povezacu sa dva releja, jedan kanal jedan relej otvaranje,drugi kanal drugi relej ali obrnuti polovi zatvaranje,nadam se da moze
[ miki1402 @ 12.11.2014. 14:51 ] @
da probam to sa relejima od auta od farova? ili da trazim neki drugi na 12v 10A jer je napajanje 270w
[ ivan.goran @ 12.11.2014. 15:30 ] @
Zavisi kakav motor od brisača imaš(koje snage), oni su obično oko 100W pa ako je i kod tebe takav znači da bi pod punim opterećenjem vukao 8,33A tako da rele od 10A odgovara.....
[ Trick Fix @ 12.11.2014. 16:34 ] @
miki1402,
Koju god kombinaciju budeš uradio, ne zaboravi ono na šta ti je Vladd skrenuo pažnju, a to je :

Citat:
vladd: Mozes koristiti semu sklopke izmene polova, kao sto je test1234 dao semu, ili koristiti dva dupla relea...

Dva "dupla relea"---znaći da oba relea imaju po dva nezavisna (odvojena) kontakta.

U praksi,obićno svaki ozbiljan mali relejčić ima ugrađena dva naizmenična kontakta,
tako da spajanje ne bi trebalo da predstavlja problem.

(Naravno ako i dalje stoji konstatacija da NE možeš obe komande da aktiviraš istovremeno! )

pOz
[ miki1402 @ 12.11.2014. 17:20 ] @
hvala vam puno, od velike ste pomoci :) sutra idem traziti delove pa na sklapanje da vidimo,hvala vam svima
[ ivan.goran @ 12.11.2014. 18:32 ] @
Da li taj tvoj modul na izlazu daje konstantan napon dok držiš taster na daljincu ili samo kratki impuls otvoreno/zatvoreno?
Ako je ovo drugo stvar se još komplikuje....pozz
[ madmax-wifi @ 12.11.2014. 18:34 ] @
[ vladd @ 12.11.2014. 21:19 ] @
Ma moze i mislima da se otvara, samo je pitanje cene interfejsa.

Relea su aktivirana dok traje taster.
Dupla relea su neophodna zbog odvajanja i plusa i minusa od motora.

Kao najlaksa varijanta.

Nalik H moztu moze da posluzi i +- napajanje, pa se onda okretanje motora resava sa jednostrukim relejima, ali je jedan pol motora stalno na 0V, srednjem izvodu trafoa.
Ali, "olaksica" sa relejima, zahteva duplo snazniji trafo...i dodatni elko..recimo..
[ miki1402 @ 12.11.2014. 21:25 ] @
Citat:
ivan.goran:
Da li taj tvoj modul na izlazu daje konstantan napon dok držiš taster na daljincu ili samo kratki impuls otvoreno/zatvoreno?
Ako je ovo drugo stvar se još komplikuje....pozz

moze da bude monostabilni i bistabilni, da kliknes daje napon kliknes opet prekida napon ili kliknes drzis i sve dok drzis daje napon cim pustis taster na daljinskom prekida napon. ovo sa mobilnim je vec napredno to cu kad budem imao garazu :D
[ veselinovic @ 13.11.2014. 06:18 ] @
Miki,
evo ti jedno od rjesenja.
Ovdje nisam uveo zastitu od prepreka, da ne bih komplikovao semu, ali ti MORAS izvesti
i to.
To je ono da ako se na putu kapije nalazi neka prepreka ( kola, dijete, covjek...) kapija se ne smije zatvarati i ugroziti to sto se nalazi na putu.
[ miki1402 @ 13.11.2014. 23:56 ] @
evo jos jedno od resenja ako uspem pronaci DPDT relej
[ ivan.goran @ 14.11.2014. 18:46 ] @
Evo drugar sema sa dva obicna relea sa NO i NC kontaktima.....pozz....
[ miki1402 @ 14.11.2014. 21:24 ] @
ivan.goran hvala puno i to je veoma dobro resenje i jednostavno za povezivanje :) hvala ti mnogo za semu,releje jos nisam nabavio nadam se da cu ovih dana dok bude plata pa nastavaljam projekat i javljam vam kako je proslo sve,,,,pozz svima
[ miki1402 @ 17.11.2014. 18:01 ] @
evo i releja i novih problema :( drugaciji je raspored konektora nego na semi a nema nikakvih oznaka, uspem da povezem jedan i preko njega kontrolisem ali kako ovaj drugi, povezao bi po onoj semi ali negde gresim, opet pomoc ivan.goran clana ako moze?
[ vladd @ 17.11.2014. 18:41 ] @
Tesko ce to tako da ide, moras na papiru da nacrtas semu RELEA koje imas..pa da mu se definise radna procedura i povezivanje.

Jedna od predlozenih sema je nefunkcionalna, posto je motor STALNO pod naponom.

Znaci, mora se kombinovati komanda PALJENJA motora i istovremeno DEFINISANJE smera.

Sto znacim da relea sa ploce, moraju da uspostave NAPON na motoru i napon na releu SMERA..

Ili da jedan rele ukljucuje samo rele za dovodjenje napona na motor(sa okretanjem u nekom smeru), a drugi da napaja rele za dovodjenje napona(na motor) i PLUS, istovremeno, rele za promenu smera.

Lakse je kada su DUPLA relea.
[ ivan.goran @ 17.11.2014. 19:33 ] @
Evo i sa takvim tipom releja.....moras sve povezati da bi radilo zato sto se koriste i radni i mirni kontakti....pozzz....
[ miki1402 @ 17.11.2014. 21:05 ] @
uspesno povezano sve i radi kako je ivan.goran objasnio i nacrtao semu,nadam se da ce jos mogima
poluziti, hvala puno svima na pomoci :D :D eto i mi gradj.tehnicari malo oko struje umemo uz pomoc :)
[ vladd @ 17.11.2014. 23:14 ] @
Da, odlicna sema, pogotovo sto su kratkospojeni polovi motora, u iskljucenom stanju, a to je najbolja kocnica. Prakticno momentalno zaustavljanje,