[ edmir @ 01.11.2011. 14:43 ] @
pozdrav svima... dobio sam pokvareni Night Vision i ustanovio sam da mu ne radi HV Supply (tačnije oscilator). Lakše mi je bilo napraviti taj dio nanovo nego osposobiti ovaj postojeći. Sa Ne 555 i još par tranzistora sam napravio oscilator, sa njega struju odveo na primar trafoa i na sekundaru sam dobio visoki napon (koliko ne znam, smatram oko 3-4 kV). Taj napona sada ide na kaskadu i dobijam oko 12 kV. Sve ovo se napaja iz male baterije od 9 V a transformator je iz AC-DC adapreta 220-6V (okrenut obratno). I koliko sam mogao istestirati radi dobro. Glavni problem mi je transformator koji je potežak, i volio bih da mi neko kaže gdje mogu naći mali transformator sa velikim odnosom broja namotaja, kao neki mali fly back. Da li takav transformator mogu očekivati isključivo u adapterima za male uređaje ili Možda bi mi moglao poslužiti i neki kalem sa 1000-2000 namotaja, pa da mu namotam primar. Da sam motam sekundar ne dolazi u obzir jer tu je zica koja se ne da pipnuti da da se ne prikine... a fly back od TV mi je takođe preglomazan... Eto možda su zahtjevi pomalo glupi jer ne tražim savjet u vezi funkcionisanja nego u vezi smanjenja dimenzija uređaja koji radi... Srdačan pozdrav P.S. A još kad bi neko imao transformatorčić iz pokvarene NV... |