[ kudlik @ 04.11.2011. 09:17 ] @
Pozdrav svima

Energetičari, pomoć!

Dat je tofazni grejač od 3 segmenata
Dat je trofazni napon, koji je vezan na grejač u delti, (bez nule)
Data je struja po fazi koji merim, a iznosi 38-39 Ampera

A pitanje je. koja je snaga grejača ? Na grejaču piše 25 kW-a, ali mi je malo sumnjivo!
Tu tražim pomoć. Znam da su to osnovi elektrotehnike, ali davno je bilo već.....

Još jednom pozdrav

[ DSL @ 04.11.2011. 10:36 ] @
25kW

P=1.73*UL*IL
[ bojanst @ 09.11.2011. 02:56 ] @
Ako pise tako, tako je.
Imas napon, imas struju, jel tesko izracunati snagu?

P= U*I
Dugacka je prica oko toga, ali posluzi se ovom formulom. Ipak, neces pisati doktorat oko toga :)
[ kudlik @ 09.11.2011. 07:13 ] @
POZDRAV

Prvo hvala na odgovorima. Samo ukratko, imam jedan kotao, koji proizvodi paru i koristi 4 takva grijaca (guta kilovate!!!), ali desavaju se cudne stvari oko proizvodene pare pa sam mislio, da eventualno problem trazim oko grejaca, ali DSL mi je lepo dao formulu za snagu, koji sam i ja ucio pre 30 godina, ali posto mi u praksi nikada nije trebao, izmaglilo se. Jos uvek taj koeficijent 1.73 me dirao, ali dok ne dobijem kritike, osvezio sam malo pamcenje na svetskoj mrezi.

Bojanst, tu formulu sam vec cesto koristio, i koristim, ali kod izmenicne struje, pogotovu kod trofazne struje to nije bas adekvatan. Pogotovo ako je opterecenje induktivno (sto u mom slucaju nije)! Doktorat svakako nisam hteo pisati, ali sam mislio da ce biti malo vise polemike.

Se u svemu, hvala na odgovorima. Vidim da moj problem treba da trazim na drugom polju, a to je termodinamika ili toplotna tehnika. Nikada nije kasno uciti!

Postovanje
[ bojanst @ 10.11.2011. 00:58 ] @
Citat:
kudlik:
Bojanst, tu formulu sam vec cesto koristio, i koristim, ali kod izmenicne struje, pogotovu kod trofazne struje to nije bas adekvatan. Pogotovo ako je opterecenje induktivno (sto u mom slucaju nije)! Doktorat svakako nisam hteo pisati, ali sam mislio da ce biti malo vise polemike.

Zato sam ovo rekao.
Citat:
bojanst
P= U*I
Dugacka je prica oko toga, ali posluzi se ovom formulom.


Potpuno mi je jasno sta hoces da kazes.
Evo tekst dole sto sam nasao, mislim da dosta pojednostavljeno govori ono sto ti hoces da kazes.
Pozdrav.

Citat:
VA vs W

Verovatno su mnogi primetili da se za snagu izvora naizmeničnog napona daje vrednost u VA (voltamperima) a ne u W (vatima), ili se uz vrednost u vatima napomene i neki kosinus (vrednost između 0 i 1, za one koji su zaboravili trigonometriju). U školi se uči da je snaga P=U*I i da se izražava u vatima (W), što je tačno za jednosmernu struju, kao i za naizmeničnu, kada je potrošač "čist aktivni otpor" tj. cos ????=1. Ako se u kolu potrošača nalaze i neke induktivnosti ili kapacitivnosti, stvar se menjaju.

Kao primer uzećemo kapacitivno opterećenje (slika 3). Kada dovedemo napon na kondezator, u prvoj polovini pozitivne poluperiode napon raste a kondezator se puni, pa struja ima isti smer kao i napon. U drugoj polovini iste poluperiode napon se smanjuje, kondezator se prazni i struja ima suprotan smer. Prva polovina negativne poluperiode puni kondezator u drugom smeru i struja zadržava isti smer kao i napon. U sledećoj polovini te poluperiode kondezator se prazni i struja je promenila smer; kažemo da "napon kasni za strujom". Kondezator se stalno puni i prazni, neka energija se "šeta", ali nije nigde utrošena, jer nema aktivnog otpora. Slična stvar je sa induktivnim opterećenjem, samo što se induktivnost puni i prazni strujom, te kažemo da "struja kasni".

Iz ovoga se da videti da se ukupna snaga koju mora da isporuči izvor sastoji od dela koju potrošač "troši" (aktivna snaga) i dela koji se "šeta" između potrošača i izvora (reaktivna snaga). Ako aktivnu komponentu proglasimo za realni deo, a reaktivnu za imaginarni deo, snagu možemo definisati kao kompleksnu veličinu, čiji intenzitet vektora pretstavlja snagu u VA, a kosinus ugla vektora - cos (???) zovemo faktor snage. Njegova vrednost je između 0 i 1, pa kada se ukupna snaga u VA pomnoži sa faktorom snage, dobijamo aktivnu snagu. Reaktivna energija se ne troši već samo "šeta", ali ona zauzima kapacitete proizvođača (pretvarača, prenosnika...) električe energije, te se oni dimenzionišu po ukupnoj snazi. Ako paralelno vežemo kapacitet i induktivnost, oni će potreti jedno drugo i nema "šetanja" energije; tada je cos (???)=1. Iz tog razloga u raznim aparatima koji imaju motor srešćemo i kondezator (ako vas je nekada udarila struja pošto ste dodirnuli utikač fena odmah po izvlačenju iz zida, osetili ste taj kondenzator) koji služi za korekciju faktora snage, što je korisno i za motor i za aparate u okolini.

Da rezimiramo: ako je u pitanju čisto aktivno opterećenje, onda je VA jednako W, a ako ima i reaktivnih komponenti, ta relacija ne važi. Kompjuteri (tj. njihova svičerska napajanja) imaju faktor snage između 0.6 i 0.7.
Nepoznat izvor teksta.